Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vím, že každá z nás má nějakou zkušenost se spánkem batolat, ale spíše tady čtu o tom, že je nelze uspat, nebo od nich při usínání odejít, Já mám problém v tom, že moje 1,5 letá dcerka v pohodě usne, jen jí párkrát pohladím, něco zazpívám, ale pak zhruba po 2 hodinách začíná peklo. Začne jen tak lehce volat mamí, mamí, tak já jen pššššššššš, ale to se nechytne. Začne naříkat, stoupne si a v podstatě mě donutí vstát, uložit jí, pohladit a ona zase v klidu usne!!!to se opakuje zhruba každou hodinu a když k ní nevstanu, je z toho hysterický řev. Do půl roku jsem jí 2 x za noc kojila a jinak byla naprosto klidná. Ale od té doby jsem se nevyspala. Jídlo ani pití nechce, jen takhle prudí. Zkoušel mě na týden vystřídat manžel, ale to bylo stejné. říkala mu mami, přestože na ní mluvil, aby poznala, že je táta, ale to jí bylo jedno, hlavně, že někdo vstal a zabýval se jí. Nechali jsme jí i vykřičet, ale vždy z toho měla akorát teplotu a byla celý den neskutečně protivná z nevyspání, nejedla a jako by mi vpálila svým chováním křivdu za její proplakanou noc. Jenže já už jsem jak troska, spánek chybí, nemůžu už normálně fungovat…Svěřila jsem se i doktorce, zda by nešlo vymyslet něco po čem by měla dcera klidnější spaní, ale ona jen, že některé děti jsou holt takové a do dvou let to přejde, takže supr vyhlídky…Nemáte někdo podobnou zkušenost a radu, jak z toho ven? díky ![]()
Zkus jí dát sirup sedalia, měl by být od roka, nám ale nepomohl…starší syn spí doteď blbě (bude mu 5) nebo ji vem k sobě do postele (já tam má dvě děti
)
No to máš teda super dr. za takovou radu pěkně děkuju. existuje homeo Sedalia po tom by se měla sklidnit. Ale problém je že je na to naučená. U syna je to v podstatě totéž. Usne pěkně, ale jsou dny, tedy noci kdy k němu chodím třeba 5×.. štve mě to protože jen otevřu dvěře a říkám copak se to tu zas děje, honem spinkat tak už si lehá, já jen přikryju a je zas na chvíli pokoj. Pokud vysloveně neřve tak tam nechodím, kolikrát ho slyším že si tam brouká, povídá, volá a pak i usne ale třeba dneska jsem tam byla 4×… Tu sedalii jsem ještě nezkoušela ale brzo už jo protože jsem těhotná a nemám energie na zbyt.
Takže radím nepokládat, mluvit ode dveří a pomalu ignorovat. U nás to vždycky zabere je třeba měsíc klidu a pak zas pořád dokola.
jo jinak 19m
Já bych doporučila si přečíst knihu Každé dítě může dobře spát. Sice rada zní divně, ale pokud si jí přečtete zjistíte, kde děláte chybu a jak ji odstraníte budete mít vyhráno.
Jedna z rad je, že dítě musí usínat samo, bez hlazení, povídání maminky atd. Pokud totiž usne samo a po nějaké době se vzbudí, zjistí, že je vše tak jak bylo při usnutí a usne znova. Pokud je ovšem uspávaná hlazením a povídáním, tak se vzbudí a zjistí, že hlazení není, povídání není a spustí křik.
Mám malého mladšího a nebyl problém, aby se 4 - 5 za noc nechal nakojit. Neusnul bez kojení, spal u nás v posteli atd. Zkusila jsem se řídit podle té knížky a nyní usíná sám v postýlce s tím že teda zatím ještě pořád chvilku pláče, ale usne bez kojení a budí se jednou až dvakrát za noc. Takže super zlepšení a doufám, že časem vychytáme i to noční buzení a budu úplně spokojená.
@Aspera náš malej třeba usíná sám, bez uspávání, knížku jsem si přečetla, ale radu nenašla…
náš malej se vzbouzí několikrát za noc, sedí v postýlce a kňučí, přechází v pláč. stačí přijít, položit, dát dudlíka (někdy trochu napít) a hned usíná…
takže ani třeba estwil (nebo jak se to přesně jmenuje) nepomáhá - tam je to o tom uspávání a to je bez potíží… ![]()
nicméně radu jsem žádnou nenašla nikde, takže prostě párkrát za noc vstanu a za minutu zase uléhám, štve mě to, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat…
To je právě problém, že už jsem vyzkoušela metody dostupné na netu i z knih a na ní nic neplatí. Připadá mi, že má nekonečnou separační úzkost. Během dne se mě nepustí, je jako klíště, nikomu jí neudám(manžel, babičky),protože i když se jí snaží odpoutat pozornost sebevíc, tak to nakonec stejně skončí pláčem a sháněním se po mě. Je fakt, že od půl roku, co jsme z kojení přešly na UM, tak měla strašné koliky, průjmy, proplakala dny i noci a já jí jen chovala a utěšovala. Po roce jí diagnostikovali nesnášenlivost kravského mléka a vajec, chápete po roce, jo?!!Ale myslím, že u ní přetrvává ta potřeba, abych jí byla nablízku, když jsme doteď tak fungovaly. Měsíc už je bez těch potíží, ale asi jí přijde normální, že „pískne“ a já naklušu. Zkusím ta homeopatika, tím snad nic nezkazím. Díky za rady a pomoc všem!!! ![]()
@jariška nám alergii na mléko řekli až po 3. roce… zkus ten sirup, ublížit by neměl a snad pomůže ![]()
Jo ještě jsem chtěla napsat, že ač jsem naprosto proti brát si mimko do postele(ze zkušenosti se starší dcerou),tak jsem se rozhodla, že vyměknu a nebudu aspoň vylejzat z pelechu, až spustí, ale ona do mojí postele nechce a křičí, že chce do svý. Takže to taky ztroskotalo… ![]()
Mám taky chronického špatněspavce, vstávám i 10× za noc
Malá blbě spí i přes den, dokonce nesnáší i kočár. Žádné spaní přes den se neobejde bez předchozího řevu.
Nepomohl Karp, nepomohl Estiwil ani Prekopová, bez účinku manévry z Každé dítě může dobře spát. Nezabírá ani hlazení, zpívání, dudlík, nezabírá dokonce ani přemístění do mé postele. Jsme asi ztracený případ.
@axaxa Prosím tě, jak mám ten sirup dávat? už jsem ho koupila a tam píší, že ráno a večer. Ráno se mi moc nech ce, aby nebyla nějak ospala, nebo malátná, či co…Stačilo by to zkusit jen na noc? jakou máte zkušenost?? ![]()
@jariška dávala jsem nejprve čajovou lžičku ráno i večer, po dvou týdnech jen večer…přes den ospalý nebyl, asi to má kluk prostě vrozený, že málo spí
Jednu dobz dostával na noc na zklidnění ditiaden (kvůli alergii) a unavený nebo ospalý nebyl taky
Já mám doma osmiměsíční holčičku..druhé dítě..První spalo dny i noci..pohádka..
Druhé hrůza..
Ještě jsem se nevyspala..Usíná dobře, hezky ve svém pokojíčku..ale..dvakrát za noc se vzbudí na jídlo, jednou jí vypadne dudlík..pak čajík..Vstáváme kolem čtvrté..kdy má definitivně dobré ráno..a vstáváme..
Nepomáhá nic..a nijak. Přes den tomu taky moc nedá..usne pouze na půl hodinky dopoledne..a chvilku odpoledne..Podotýkám..že jsem kojila pouze měsíc..
Tak ty noci si myslím máš ještě dobrý, ale čas vstávání je šílenej. To se budíš jako pekaři ![]()
A co dávat spát až déle? Přijde mi, že spí málo přes den, ten můj rarach v tomhle věku spal i 4× denně po 45minutách. Je totiž pravidlo u menších dětí, že čím lépe spí přes den, tím lépe spí v noci…