Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny a jsem ráda, že jsem objevila tuto diskusi. Zatím jsem byla jen na ekologii a teď jsem si řekla, že se kouknu, co se řeší jinde. Mám stejný problém. Začala jsem se chovat víc ekologicky, tak jsem si řekla, že budu i prát na míň stupňů, nedávat tak velké otáčky při ždímání, nežehlit a tak. začaly páchnout ručníky a nic jiného. Na šňůře krásné voněly, po prvním utření - smrad. Říkala jsem si, že to bude tím, že jsem začala prát v mýdlovém slizu ručníky, tak jsem přešla na prášek a sice na Qualt. Pořád páchly, tak jsem koupila aviváž také eko - Ecover. Žádná změna, tak jsem se vrátila k žehlení ručníků, stále nic, tak jsem dala opět velké otáčky při ždímání, pak jsem dala opět na 60 a až když jsem opět dala dlouhý prací cyklus, tak je to snad dobré… Ale ručníky mám stále dost tvrdé ![]()
Ahoj Zuzko. Manžel mi včera vyměnil topné těleso a já vyprala (i ručníky a osušky). Dala jsem to na sušák a před chvílí jsem si byla přičichnout a zatím to voní. Tak uvidíme dál po prvním utření ![]()
Jinak s tvrdostí si také nevím rady, ale mě hlavně vadil ten smrad ![]()
Ahoj, smrad jsme vyřešili koupením topného žebříku. Po použití ručníku to tam dosušíme a od té doby dobrý. Jinak se to po dvou utřeních nedalo použít a bylo to strašně cítit zatuchlinou.
A co se týče tvrdosti ručníku po praní v Ecoveru tak to byly jako škrabky ani ta aviváž nepomohla jako u Tebe, ale trochu to zmírnilo vyžehlení.
Ahoj Kačabo. Žebřík máme. Mě ale nevoněli už při sušení. Od včera, jak mám to nový topný těleso, zatím dobrý. Voní i při sušení ![]()
Ten zápach nevím čím by mohl být, stalo se mi to jen několikrát, když jsem měla víc práce a zapomněla prádlo dýl v pračce, ale spíš u syntetiky než u ručníků. Ale ta tvrdost mě taky štve. Od té doby co mám novou pračku, která ždíme až na 1200 otáček je to lepší, ale ne uplně. Tuhle jsme to řešily s mamkou a přišly jsme na to, že to může být taky praním v automatických pračkách. Dřív když se pralo v těch obyč. pračkách, bylo v nich prádlo jen chvíli. Vím to z vlastní zkušenosti, půl roku jsem na ni taky prala a musím říct, že kdyby se nemuselo ručně máchat, snad bych se k ní i vrátila. Jednou za týden jsem vyprala všechno, nemusela jsem čekat až naplním pračku apod. Ale k tý tvrdosti. V moderních pračkách je prádlo ve vodní lázni s pracím práškem zbytečně dlouho. Je to sice šetrnější k prádlu než výřivé pračky, ale na druhou stranu se v prádle asi u:,–(í víc vodního kamene a to pak dělá tu tvrdost, zvlášť když ještě pračka třeba málo ždíme. U nás máme hodně tvrdou vodu a navíc tak blbě tvrdou, že prakticky nelze se kamene zbavit ( ani s Calgonem
). Mamka někdy dávala na hlavní praní dešťovou vodu, ale kdo by se tahal s kýblema. . .
Jo a babička právala ve stejné vodě a měla všechno prádlo krásně měkkoučké a voňavé. Tak možná je to daň za pohodlí ![]()
No, asi na tom něco bude. Co nejvíc se snažím používat takové to zkrácení pracího programu na půl - ale i tak 1 hodina (u bavlny). Poté, co jsem vytáhla ručníky z pračky po odstředění 1300 ot. jako opartní provázkové záclony (je pravda že nebyly nejnovější, ale i tak…)naprosto zničené a rozcupované,od té doby už odstřeďuji max. na 800-1000 v létě na 600. I když se to prý u ručníků nemá, používám aviváž a při tom nižším odstřeďování zůstavají měkčí a voňavější.
Taky se připojuji k problémům s ručníky a navíc mě trochu znepokojilo, že sem podle rady tady, vyzkoušela teplotu dvířek u pračky a jsou úplně ledové, peru tedy na 60 ne na 90, tak to není zas taková vysoká teplota, tak nevím jestli už by i při této teplotě měly být teplé nebo ne. Co myslíte? Jakou s tím máte zkušenost vy?
Tak jsem také vyzkoušela teplotu dvířek při praní na 95 a byly podezřele moc studené, v průběhu praní jsme ji tedy vypli a zkusili trošku pootevřít, aby vyteklo trochu vody a fakt naprostá ledárna
By mě jenom zajímalo, jak dlouho v tý ledárně perem.. děs.. pak se divím, že se ty ručníky pořád ne a ne pořádně vyprat..
Holky já hlásím že ručníky sice nejsou měkčí, ale voní a krásně, i po utření a nemusím ručník honem rychla sušit na topení. Bylo to topným tělískem, ale nejsou až tak drahé. To sklo mám lehce teplý i když peru na 40°, třeba 40 na ruku je dost a to sklo to prohřeje.
To není pravda! My máme v koupelně horko, topení vyhřívá naplno - a ručníky nám taky páchnou. Už po prvním utření ten puch cítím, nejvíc se drží v těch hutných hustých ručnících. Taky nevím, co s tím… Zřejmě je to problém ve spoustě domácností, ale jak vidím, nikdo neumí poradit… ![]()
Poradila bych sušičku…mně se tím problém se zápachem vyřešil.
Holky, je to tím, že ty ručníky mezi použitím pořádně neproschnou. V koupelně je dost vlhko a já jsem ručník na ruce dřív měla pověšený na háčku u umyvadla a ostatní na topném žebříku. Rozdíl byl poznat. Ten na ty ruce nestačínal schnout a „jel“ na druhý den. Takže všechny ručníky věšíme na topný žebřík a je to v pohodě. V zimě, když se topí, je to lepší, v létě mám stabilně otevřenou ventilačku, aby proudil vzduch. A taky doporučuji na ruce používat ručníky jen bavlněné ne ty huňaté, ty rychleji proschnou.
Chtěla bych říci k tomuto tématu, že je dobré špinavé ručníky sušit neházet mokré do koše na špinavé prádlo,používat přípravky proti vodnímu kameni a také se mi osvědčilo po praní prádla nechávat pootevřená dvířka pračky aby pračka stále větrala.