Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych poradit jak udělat aby když mého dvouletého syna uspím a přenesu do postýlky - jinak to nejde, aby v ní po probuzení chtěl zůstat. Když se totiž poprvé tak za tři hodiny vzbudí, chce k nám do postele, jinak by z ní ze zavřené vylezl a nebo spadl. Zkoušela jsem ho i uspat u nás a pak přenést ale většinou usnu. Spaní ve třech je už fakt vyčerpávající, kope do nás a vytlačuje nás. Co s tím, hlavně když se budí tak 5× za noc?
neni z toho poznat, jestli spi stale s vami v loznici nebo ve svem pokojiku ..
ale .. pokud ti z postylky sam vyleze, tak je cas na na ‚velkou‘ postel a naucit spat tam .. sice ze zacatku bude samozrejme vylejzat taky a casteji, nebot je to jednodussi. ale nemusis se bat, ze si ublizi.
akorat clovek musi byt dusledny a vracet a vracet a vracet a vracet
…
Ahoj, já si myslím, že je špatné uspávat ho ve vaší posteli a pak přenášet. Měl by se hlavně naučit usínat ve své posteli nebo postýlce. Takhle když usíná, tak je u vás a pak se probudí jinde a neumí sám usnout.
Halka
Ahojky
uspávat a přenášet je špatný návyk.
Naše malá taky v noci cestovala k nám do ložnice a to sama ve svojí postýlce usínala.Po porodu druhého dítěte jsem trvala na tom, že se vrátí zpátky do pokojíčku.
Prostě to chce být důledný
No jo holky, ale jak ho přesvědčit aby v té postýlce usnul a potom několikrát za noc zas? On bude v postýlce stát, brečet a nelehne si ani když budu u něj sedět hodinu. Ani pohádka nezabere. Já vím špatný zvyk, ale co s tím teď?
Je to drsné, ale metoda kontrolovaného pláče nebo jak se to jmenuje funguje. Prostě položit, dát dobrou noc /samozřejmě po všech večerních rituálech jako je čtení, vyprávění atd./ a odejít. Vrátit se za pět minut, položit, říct, že je noc a má se spinkat a odejít. Tohle opakovat pořád dokola a intervaly prodlužovat. Je to o nervy, ale už je velký a nic moc se mu stát nemůže. Já jiný způsob neznám.
Ahoj a držím palce,
Halka
jak píše Halka - nejlepší je metoda kontrolovaného pláče. my takhle naučili spát Klárku celou noc (budila se mi na přicucnutí co hodinu, když jí bylo 6 měsíců). výborně to je popsané v téhle knížce:
http://knihy.abz.cz/…ka-nespavost
a hlavně musíš vytrvat a být vnitřně přesvědčená, že to tak chceš. a ještě se vyplatí jít se dopředu omluvit sousedům, že bude pár dní v noci kravál
většinou to zabere během 3-4 dnů ![]()
přeju pevné nervy a VYDRŽ ![]()
Ahoj, malému je půl roku, tak se za pár týdnů taky chystám na to, naučit ho spinkat celou noc. Jen čekám, až si trošku zvykne na příkrmy.
Mám taky jednu knížku o dětské nespavosti a taky je tam metoda „kontrolovaného pláče“.
A je tam i vysvětleno, že když mi prcek usne v mé posteli, nebo u mého prsa a pak se vzbudí (děti se budí při změnách fází spánků) a zjistí, že je to jinak, než když usnul (že leží ve své postýlce a prso nikde), takprostě spustí pláč a vyžaduje se svého ![]()
Jo tak to byl přesně náš případ. S druhým už bych to tak nedělala. Po těch knížkách se podívám. Tu metodu zkusím, ale mám obavy, že když ho nechám v postýlce a na 5 minut odejdu, že přeleze nebo spadne ![]()
a co zkusit koupit mu už dětskou postel se zábranou? sice bude taky utíkat, ale neublíží si
v nějaké podobné diskusi to jedna maminka takhle radila…
Adriane, úplně tě chápu. Naše malá má 9 měsíců a od 1,5 měsíce spí s náma v posteli. Nevydržela jsem k ní co hodinu vztávat, protože jí vypadl dudel nebo byl čas kojit a pak ji na rukou 30 minut uspávat a tak pořád dokola. U nás nechat vyřvat nepomáhalo, a tak mi ruply nervy a spí s náma.
Je to sice děs, ale aspoň se tak často nebudí, jak jí to budeme odnaučovat nemám ponětí, děsím se toho. Ale snad se jednou naučí spát sama, ne? Třeba v 15?
Doufám. Tak hodně štěstí.
Děkuji všem za rady a povzbuzení. Chtěla jsem se ještě zeptat, co ta metoda" kontrolovaného pláče"jaké s tím máte zkušenosti holky, je to dobrá věc? není to moc kruté? Za jak dlouho to dítě první noc usne, jestli vůbec usne
Jak to bude brát to dítě, když je zvyklé že ho pak vezmeme do postele a teď ho vlastně odstrčíme?
Adriane, víš, ona každá metoda, která má přinutit dítko, aby usínalo jinde asi bude trošku „brutální“. když jsme s metodou kontrolovaného pláče odnaučovali Klárku budit se co 1,5 hodiny na pomazlení se s prsem, tak první noc vydržela ječet s přestávkami i 1,5 hodiny. pak se už intervaly zkracovaly a za 4 dny bylo všechno v pohodě.
zkus malému vysvětlovat, že už je veliký a vydrží usínat ve své postýlce a hlavně že ho máte pořád stejně rádi a neznamená to, že byste ho odstrkovali. zkusila bych mu tam dát třeba oblíbenou hračku nebo mu vyzdobit okolí oblíbenýma postavičkama. zkrátka něco, aby se tam cítil dobře.
opravdu si zkus sehnat a přečíst tu knížku, všechno je tam krásně popsané.
důležité je hlavně vytrvat a být přesvědčená, že to opravdu chceš. dítka mají šestý smysl a vycítí nejistotu a jsou o to vytrvalejší, až povolíš. a to je cesta do pekel… ![]()
pevné nervy, ať už se rozhodneš jakkoliv.
Možná by opravdu pomohla ta velká postel. Prostě mu říct, že už je velký a bude mít svojí velkou postel. Třeba si pak bude připadat důležitý a nakonec bude rád.
Jinak u nás to tak hrozné nebylo. Řvaní bylo tak 20 minut z počátku a pak se to zkracovalo.
Nicméně holkám je 3 a 5 a občas s nimi ještě stále bojujeme a to s námi nikdy nespaly. Tedy jen pokud jsou nemocné, to nemám to srdce je vyhodit, jenže pak je to boj.
Hodně štěstí a pevné nervy. Hlavní je, že pokud se pro to rozhodneš NESMÍŠ ustoupit. Pokud uvidí, že si to vyřve, je konec.
Halka