Áčko od zaměstnavatele

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.6.15 23:42

áčko od zaměstnavatele

Nejprve prosím o zachování anonymity. Nechci, aby se tento dost specifický problém spojoval s mým nickem. Někdo by mě mohl identifikovat.
V zaměstnání máme nový docházkový systém. Je na otisky prstů a stává se, že i když si člověk takzvaně pípne a na displeji se objeví znamení, že příchod nebo odchod byl zaznamenán, v docházkovém systému v pc toto pak zaznamenáno není.
Zaměstnavatel to řešil tak, že nutil zaměstnance vypsat si dovolenou, i když pracovali. Teď ještě změnil taktiku a hodlá udělovat absence.
Zaměstnanci v práci byli, vidělo je tam spousta lidí, jejich šéf jim zadával práci.
S vedením není absolutně řeč, údajně byla na návštěvě inspekce a došlo jen ke zhoršení situace(od vypisování dovolené k udělování absencí).
Jsme naprosto bezradní, nemáme možnost si v pc při příchodu nic kontrolovat, protože nadřízený, který má přístup k systému docházky v pc, chodí do práce později, nehledě na to, že si 20 lidí nemůže na začátku pracovní doby někam stoupnout a kolektivně kontrolovat, zda je vše v pořádku(totéž by se muselo dít při odchodu, kdy tam oprávněný pracovník též není).
Jsme naprosto bezradní, hledáme si samozřejmě jinou práci, ale s dvouměsíční výpovědní dobou a tím, že nejsme zrovna nejkvalifikovanější, tak na nás nikdo čekat nebude a zaměstnavatel nás nehodlá pustit dohodou za kratší dobu.
Odpracované dny nám samozřejmě nezaplatí, dále nedostaneme prémie a v případě rušení firmy(dost pravděpodobné, vzhledem k tomu, že odborníci odcházejí radši jinam) nám nedají odstupné, což je zřejmě účelem :think:.
Nebo to někoho jen baví.
Již se vše rozkřiklo a podnik nemůže sehnat zaměstnance.
No a otázka zní, co s tím můžeme dělat?
Oni opravdu mají právo dávat nám absence? Samozřejmě jsou tam lidé, kteří si třeba ve spěchu zapomněli ten příchod nebo odchod zaznamenat, ale my do práce opravdu chodíme, je to vůbec nějak řešitelné?
Co byste dělali, jak vás napadají řešení, aby nám byl nucen zaměstnavatel ty absence nedávat.
Paní v poradně psala, že se musíme domluvit se zaměstnavatelem. Tak každý pokus končí tím, že docházka funguje(máme fotografické důkazy, že ne)a vyhozením z kanceláře. Takže rada opravdu úsměvná.
Na co máme právo?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
2.6.15 05:48

Nejsem právník, ale podle mě je to totální svinstvo. Kór jestli má svědectví, že jste v práci byli, není možné vám tvrdit, že jste nepracovali.

IMHO je to na nahlášení na inspektorát práce (doložit těmi svědectvími, kdy jste si museli brát dovolenou, kdo vás tam viděl, případně co jste udělali, plus důkazy), aby tam séfovi udělal nějakej průvan nebo kontrolu - pokud se teda nebojít dělat vítr - případně doporučuju se obrátit na http://www. cmkos. cz/odbory-v-regionech/regionalni-poradenska-centra-pro-zamestnance; nevím jak na Moravě, ale ten pán co radí v Čechách je moc šikovnej a ve formulacích dost vostrej, takže by vám to určitě pomohl i nějak pěkně naformulovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
731
2.6.15 06:22

Ahoj, na tyto případy je nejlepší Státní úřad inspekce práce - http://www.suip.cz/
Tohle jim tam napiš, přijímají i anonymní podání.
 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.6.15 06:23

Víš, co bych dělala já? Měsíc bych se vyfotila vždy v práci ráno po příchodu, koupila bych denní tisk, aby bylo jasné, že je to ten den, vyfotila se někde identifikovaně v práci s tím denním tiskem, hlavně datumem, dala bych si tu práci, a při prvním áčku to nahlásila na inspektorát práce s doloženýma fotkama jako důkazem. kdyby se Vás s tím denním tiskem fotilo víc, mělo by vás alibi víc. Klidně skupinovka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
2.6.15 06:33

@terinka4444 tak první co mne napadlo, že v různých firmách je focení zakázáno a navíc s tiskem? To je tak akorát provokace, že si někdo v pracovní době čte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
2.6.15 06:45

@terinka4444 No nevím, tam jde o to, že by se muselo doložit, kdy se ta fotka i pořídila - aby si člověk nesyslil noviny za celý měsíc, a pak neudělal sérii snímků ;) IMHO je to celý postavený na hlavu. Pokud Ty nemáš možnost si ověřit, že systém dobře funguje, tak by mělo být na zaměstnavateli, aby doložil, že v práci nejsi… a když máš svědky, že jsi, tak není o čem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
2.6.15 07:15

Jak potom zaměstnavatel naloží s neomluvenými absencemi - krátí vám dovolenou, dává výpovědi? Nemáte např. vrátnici, kde by vás mohl někdo zapsat? Jinak co já mám zkušenost s docházkovými systémy, tak vždy bylo možné v PC jakýkoliv průchod zrušit. Proto je pro vás důležité si vést docházku např. ručně v nějaké tabulce, kdy si např. první příchozí napíše jméno, čas příchodu, vlastnoruční podpis, čas odchodu a podpis a na poslední řádek ten první příchozí uzavře příchody svým podpisem a totéž při odchodu. Nadřízený alespoň po svém příchodu podepíše tyto příchody.
Na firmu bych napsala dopis, kde bych uvedla, že vzhledem k často se opakujícím chybným záznamům v elektronickém docházkovém systému budete docházku duplicitně sledovat písemnými záznamy, doplnila bych podpisy zaměstnanců a poslala s dodejkou na adresu firmy.
Následně pokud bude někdo z vás upozorněn, že má absenci, případně bude nějak postižen, obratem doporučeně zašlete dopis, že s danou věcí nesouhlasíte, jelikož v záznamech, které vedete duplicitně máte příchod i odchod zaznačen a navíc máte svědky, kteří vaši přítomnost stvrdí.
Vím, situace je těžká, ale jen rázným a nekompromisním přístupem docílíte změny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.6.15 07:36

Tak nic chytřejšího jsem nevymyslela :mrgreen: :mrgreen: asi to chytrý nebylo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 08:13

Skoro mi to připomíná bývalého zaměstnavatele, byť to tak asi nebude. Ale nedivila bych se, kdyby i tam buzerace zaměstnanců některými lidmi z vedení dospěla až tak daleko.

Zakladatelko, ozvi se na inspektorát práce, jak už si radili i ostatní. Zda to jde anonymně, to nevím, ale v této situaci je to skoro jedno, když stejně tam svou budoucnost nevidíš (ani další pracovníci). Plně chápu tvé rozčarování, úplně se mi vybavila ta spousta sviňáren, které na nás zkoušeli (zákaz přestávky o dvanáctihodinové službě, neproplácení příplatků za svátky/žádné náhradní volno za tyto směny, když jsem odcházela, tak plánovali nainstalovat tam všude kamery atd.). Prosím o zachování anonymity, přeci jen… no, raději, i když jsem asi paranoidní.

• Citovat
  • Upravit
11559
2.6.15 08:54

Dobrý nápad s tou knihou docházky. Jestli je tam někdo, kdo ještě přiděluje práci, tak by tam mohl hodit podpis, ale je otázka, nakolik se komu chce bojovat s vedením nejvyšším.
Oznámit na úřad lze cokoli i anonymně, je otázka, jestli se tím bude někdo zabývat.
Já tipuji, že ano, protože je evidentní, že ta anonymita má logiku. Shromažďujte si nějaké důkazy pro případný pracovní/ soudní spor. Třeba nějaký druh pracovního deníku, kde se budou zaznamenávat nějaké doložitelné činnosti.
A existují bezplatné právní poradny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3761
2.6.15 08:57

Ahoj, tak tohle je děs, úplná noční múra, fakt :zed:

Jak už tu radí ostatní - Inspektorát práce - tam to jde určitě anonymně + tohle bych zavolala i do TV Nova ;), ať si to přijdou natočit, protože tohle jednání ze strany zaměstnavatele je naprosto protizákonné :pocitac: (že vás nutí vypsat si dovolenou - ačkoliv jste prokazatelně byli v práci atd…)

Až budete (nebo budeš ty) mít jistou jinou práci a budeš odcházet, napiš, o jakou konkrétní firmu se jedná - je to nějaká cizí firma? Rekla bych, že jo…

Jinak asi není nad klasický podpisový systém - ruční vedení docházky, to je nezpochybnitelné…v počítači se asi opravdu dá cokoli zrušit nebo nějak zakamuflovat… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 09:53

Ruční docházku vedeme, ruční výkaz práce též, stejně jako jsme doložili na ředitele žádost o doplnění docházky podepsanou mistrem výroby.
Máme i vrátnici, kde nám ale externí firma příchod nepotvrdí, tam se hlásí pouze agenturní zaměstnanci, kteří nejsou vedeni elektronickém systému.
V současné době si již vše fotíme, ale dokud jsme to netušili, tak jsme samozřejmě fotografické důkazy nevytvářeli.
Inspektorát práce u nás již asi byl. Žádná změna nenastala.
Tam, kde chtějí dát absenci, tak ten den samozřejmě nezaplatí a v případě, že se člověk ozve, můžou dát výpověď na paragraf a v tu chvíli je to dost noční můra, protože s tím jinou práci nenajdu.
Jedná se o českou a dost známou firmu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.15 09:59

Jo a děkuji za odkaz na regionální poradenská centra.
On je i trošku problém něco jmenovitě řešit, dokud tam člověk je. Ale v současné době přestává být i jiná možnost. No, lehce mi není.

• Citovat
  • Upravit
2740
2.6.15 10:44

Upřímně, nedivím se zaměstnavatelům, že využívají nejmodernější způsoby záznamu příchodu do práce. Nicméně u biometrických znaků platí stanovisko ÚOOÚ, kdy zam. musí souhlasit se zaznamenáváním těchto údajů. Otázkou je, jak jsou tyto informace dále zabezpečeny, zda se jedná pouze o jednorázovou kontrolu otisku nebo zda jsou tyto informace dále „zpracovávány“
Těžko ale nutit zaměstnavatele k tomu, že zam. bude diktovat jak se budou příchody zam. zaznamenávat. Konkrétně kniha docházek je především ze strany zam. velice lehko zneužitelná. Samozřejmě, že způsoby které u Vás panují v pořádku nejsou, nicméně je tomu skutečně tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 10:58
@Sojkka píše:
Upřímně, nedivím se zaměstnavatelům, že využívají nejmodernější způsoby záznamu příchodu do práce. Nicméně u biometrických znaků platí stanovisko ÚOOÚ, kdy zam. musí souhlasit se zaznamenáváním těchto údajů. Otázkou je, jak jsou tyto informace dále zabezpečeny, zda se jedná pouze o jednorázovou kontrolu otisku nebo zda jsou tyto informace dále „zpracovávány“
Těžko ale nutit zaměstnavatele k tomu, že zam. bude diktovat jak se budou příchody zam. zaznamenávat. Konkrétně kniha docházek je především ze strany zam. velice lehko zneužitelná. Samozřejmě, že způsoby které u Vás panují v pořádku nejsou, nicméně je tomu skutečně tak?

Samozřejmě, že je tomu skutečně tak.
Nebo já tu sedím a vymýšlím si témata, nebo jak to myslíte? Že jsou zaměstnavatelé svatí a toto se nemůže stát?
Váš příspěvek už je strašně hrubý tím, že vůbec pochybujete. Vezměte si tu situaci, v jakém postavení teď jsme. Myslíte si, že se zaměstnanci budou zastávat někoho, kdo tam vůbec není, že jim to stojí za to. Že šéfovi stojí za to, podepsat někomu, že tam byl. Jasně jsme mafie, a je mezi sebou domluveno na několik desítek lidí, že si budou navzájem potvrzovat příchody.
Já tu popisuji naprosto zoufalou situaci, která se v současné chvíli týká až desítek lidí a vy mi tu začnete vypisovat, že se nedivíte zaměstnavatelům atd.
Jistě je spousta nepoctivých zaměstnanců, stejně jako je spousta vrahů, dlužníků.
Já tu napsala konkrétní situaci, tak proč ty pochybnosti?
Ano, je tomu tak. Je to absurdní, ten zaměstnavatel to nemůže u soudu asi vyhrát, ale soudy trvají dlouho a my nechceme krátit výplatu a mít absence teď. Napadá vás okamžité řešení?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat