Áčko od zaměstnavatele

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2740
2.6.15 12:10

Hrubý tím že pochybuji? Nezlobte se na mne, ale sama jste psala, že kontrola z Inspektorátu byla a vše bylo v pořádku. Dotazovala jsme se Vás, zda jste podepisovali zaměst. souhlas se zaznamenáváním Vašich údajů? Podepisovali jste něco takového? Toto je třeba zásadní věc, tím můžete argumentovat. Pakliže ten souhlas nedáte, zam. vám musí umožnit jiný způsob evidence. Ta čtečka biom. znaků Vám zaznamenává pouze přístup nebo tím zároveň umožňuje vstup do prostorů?
Já si zkrátka nějak nedovedu v reálu představit, že by v biometrickém systému nezůstala stopa po tom, že paní XY prst otiskla, ale systém toto nezaznamenal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
2.6.15 13:00

V jednom zaměstání jsme měli systém mailů - po příchodu to práce jsme zaměstnavateli poslali mail - jsem tady, odpoledne mail - jdu domů. Měli jsme firemní maily bez přístupu z domu, takže to nešlo nijak ošulit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 13:30

@Sojkka Já jsem napsala, že kontrola byla, ale ne že naznali, že je vše v pořádku!
Nebylo vše v pořádku, ale zaměstnavateli je to úplně jedno!
Máme i přístup do areálu přes systém, ale fakt je ten, že mnohdy stojíme před branou a bránu nám odemyká vrátný, protože systém nás nechce pustit. Běžně trvá i několik minuta cca 20 pokusů, než jednoho člověka pustí systém do budovy :nevim:, takže nás prostě šlo více za sebou. Teď už se snažíme tam stát tak dlouho, dokud nás to alespoň někde nezaznamená, ale musíme být včas v práci a v daném místě jezdí cca 1 autobus za hodinu.
A to, že systém to nezaznamená, je čirá realita. Týká se to opravdu spousty lidí, nikoli jednotlivců. A nezaznamená to přesto, že na obrazovce svítí, že příchod byl zaznamenán.
Já to také nechápu, věř mi, že nás to uvádí v zoufalství. Ti, co pracují v kancelářích, to mají jednodušší. mají klouzavou pracovní dobu a v okamžiku, kdy si zapnou pc, si můžou zkontrolovat, zda v systému jsou a v nejhorším si jít odpípnout znovu, my tu možnost nemáme.
Prostě to ber jako fakt, to se opravdu děje, náš pan ředitel má asi stejný názor jako ty, takže jsme všichni podvodníci a debilové a žádná žádost se uznávat nebude. Žádosti se nepodepisovali, u pípaček je velký papír, kde je napsáno, že tento systém je ze zákona v pořádku.
Ale i kdyby nám to dali podepsat zpětně a počítalo se to až od té doby, jak to vyřeší problém, že ten systém funguje tak jak funguje a oni to nechtějí doplňovat?
Jak máme vyřešit to, že jim je jedno, že jsme tam byli, jim je jedno, že inspektorát shledal problémy, jim jedno, že něco není ze zákona košer. Jim je jedno vše.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.15 13:33

@Ivtcha To je fajn, ale kdybych měla v práci mail a tím pádem přístup k pc, tak se prostě přihlašuji do té doby, dokud mě ten systém nezaznamená. Bohužel, nemám tu možnost.

• Citovat
  • Upravit
3797
2.6.15 13:37

Zakladatelko,
já ti věřím ;) a extrémně by mně zajímalo, o jakou firmu jde…

jedině zavolat anonymně do TV Nova či do ČT, ať si to přijdou natočit. V tomto státě už kolikrát jiná možnost nezbývá, aby lidi upozornili, že je někde bezpráví nebo lépe řečeno - bordel… :zed:

Co porada u nějakého právníka? Zkoušeli jste to? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3797
2.6.15 13:38

Nejsem právník, ale už jenom skutečnost, že jste NEPODEPISOVALI žádný SOUHLAS se zaznamenáváním vašich biometrických údajů (což otisk prstů je) je PROTIZÁKONNÉ :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 13:45

@Gerberka Oni v těch papírech u píchaček tvrdí, že se nezaznamenávají biometrické údaje, ale jen nějaké body a tím pádem souhlas nepotřebují.
Hele já nevím, jak to je, mě je v podstatě úplně jedno, že by zaznamenávali biometrické údaje, kdyby ten systém fungoval správně!
Pokud chceš název firmy, tak tu nech mail a já ti z nějakého anonymního mailu napíšu.
Jen tu ten název prosím nezveřejňuj.

• Citovat
  • Upravit
3797
2.6.15 13:52

Ahoj, naprosto tě chápu, člověk je z toho zoufalý a zároveň ten vztek a bezmoc!! :twisted: Úplně se do tohoto dokážu vžít….jako rodič jsem zažila několikaletý „boj“ s bývalou ředitelkou mateřské školy, do které chodil syn, až jsme nastudovali patřičné zákony, sepsali petici a začali obcházet nadřízené orgány, tak teprve POTOM se začalo KONEČNĚ něco dít - do té doby nikdo nic nezmohl, ani kontroly z nadřízených orgánů, nic…ředitelka nakonec odstoupila sama, ale ten boj se zdál být jako proti větrným mlýnům, takže tě naprosto chápu!!!

Dívej – musíte se semknout – vy všichni zaměstnanci, u kterých ten systém nezaznamenává správně ty příchody a odchody, napsat znovu na Inspektorát práce a popsat od začátku do konce všechny skutečnosti a všichni zaměstnanci, kterých se to týká, tak to podepsat (kolik vás cca je??). Nebo – porada u nějakého právníka, nejlépe který se specializuje na pracovní právo…

Jo, s tím názvem firmy – to víš, to je taková ta zvědavost…jak chceš, můžeš mi to napsat do SZ (soukromých zpráv) zde na emiminu…samozřejmě to nikde nebudu vypisovat, to je jasné. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
2.6.15 14:12

Psala jsi, že se jedná o velkého zaměstnavatele v rámci ČR. Co odbory, nemáte tam? Personální, potažmo hosp. odbor, jak ten se staví k špatně fungujícímu systému?
Opřete vše o jednoznačná, podložená fakta. Podívejte se do smlouvy ohledně souhlasu s použitím a využitím biom. znaků. Osobní údaje jsou hodně citlivá věc, na kterou by inspektorát určitě reagoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 14:19

@Sojkka Odbory nemáme, jedná se o velkého zaměstnavatele složeného z malých firem.
Naše firma se k tomuto konsorciu připojila teprve nedávno. Až do této doby, kdy máme nového majitele jsme, pokud jde o domluvu s vedením, fungovali normálně, takže odbory nebyly potřeba.
Uvažuji o vstupu, ale ještě neznám nikoho, komu by pomohly, když šlo opravdu o něco.
Jsem opravdu zoufalá, v podstatě jde jen o šprajc, protože té firmě to nic nepřinese, kromě krachu. Odcházejí lidé a nové není možno sehnat, protože se to v oboru již rozneslo-přístup od zaměstnavatele.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.6.15 14:20

Jo a personální již dala výpověď a bojí se jít vůbec do kanceláře vedení.
Stejně tak jako vedoucí jednotlivých částí firmy.

• Citovat
  • Upravit
3797
2.6.15 14:30

Takže shrnuto - ta firma je stejně před krachem??  :nevim:

a ty osobně už máš nebo hledáš jiné zaměstnání? máš podanou výpověď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.15 14:57

@Gerberka Jestli to tak půjde dál, tak bez zaměstnanců stejně nebude moci fungovat. Takže co jiného než krach, výpověď podanou nemám, chtěla jsem si napřed najít něco jiného, ale asi to budu muset risknout a najít něco během dvouměsíční výpovědní lhůty.
Mám trošku strach, abych nevlezla do něčeho ještě horšího, sprostě nám ještě nikdo nenadává.
Samozřejmě hledám, ale jak jsem již psala, nemám takovou praxi a schopnosti, aby na mě někdo 2 měsíce čekal.
Pokud jde o ten krach, tak než to převzala tato firma, byli jsme v zelených číslech. :zed:

• Citovat
  • Upravit
verulicek
2.6.15 15:15
@Anonymní píše:
Nejprve prosím o zachování anonymity. Nechci, aby se tento dost specifický problém spojoval s mým nickem. Někdo by mě mohl identifikovat.
V zaměstnání máme nový docházkový systém. Je na otisky prstů a stává se, že i když si člověk takzvaně pípne a na displeji se objeví znamení, že příchod nebo odchod byl zaznamenán, v docházkovém systému v pc toto pak zaznamenáno není.
Zaměstnavatel to řešil tak, že nutil zaměstnance vypsat si dovolenou, i když pracovali. Teď ještě změnil taktiku a hodlá udělovat absence.
Zaměstnanci v práci byli, vidělo je tam spousta lidí, jejich šéf jim zadával práci.
S vedením není absolutně řeč, údajně byla na návštěvě inspekce a došlo jen ke zhoršení situace(od vypisování dovolené k udělování absencí).
Jsme naprosto bezradní, nemáme možnost si v pc při příchodu nic kontrolovat, protože nadřízený, který má přístup k systému docházky v pc, chodí do práce později, nehledě na to, že si 20 lidí nemůže na začátku pracovní doby někam stoupnout a kolektivně kontrolovat, zda je vše v pořádku(totéž by se muselo dít při odchodu, kdy tam oprávněný pracovník též není).
Jsme naprosto bezradní, hledáme si samozřejmě jinou práci, ale s dvouměsíční výpovědní dobou a tím, že nejsme zrovna nejkvalifikovanější, tak na nás nikdo čekat nebude a zaměstnavatel nás nehodlá pustit dohodou za kratší dobu.
Odpracované dny nám samozřejmě nezaplatí, dále nedostaneme prémie a v případě rušení firmy(dost pravděpodobné, vzhledem k tomu, že odborníci odcházejí radši jinam) nám nedají odstupné, což je zřejmě účelem :think:.
Nebo to někoho jen baví.
Již se vše rozkřiklo a podnik nemůže sehnat zaměstnance.
No a otázka zní, co s tím můžeme dělat?
Oni opravdu mají právo dávat nám absence? Samozřejmě jsou tam lidé, kteří si třeba ve spěchu zapomněli ten příchod nebo odchod zaznamenat, ale my do práce opravdu chodíme, je to vůbec nějak řešitelné?
Co byste dělali, jak vás napadají řešení, aby nám byl nucen zaměstnavatel ty absence nedávat.
Paní v poradně psala, že se musíme domluvit se zaměstnavatelem. Tak každý pokus končí tím, že docházka funguje(máme fotografické důkazy, že ne)a vyhozením z kanceláře. Takže rada opravdu úsměvná.
Na co máme právo?

Ahoj, pracovala jsem (jako nadřízená) s podobným systémem. Problém je, že někdy čtečka nenarazí příchod (důvody můžou být různé - studené ruce v zimě, zničená kůže od desinfekce čili setřené kontury linií otisku, ušpiněný snímač atd.) Pokud se někomu nedařilo narazit nebo vznikla jakákoliv pochybnost, měla jsem na recepsi hozený záznamový arch, kde se dotyčný napsal ručně včetně podpisu. Do tohoto systému může vedoucí také napsat čas příchodu ručně (či ho opravit) - pak je tam ale uvedeno, kdo změnu zápisu provedl. Ještě jedna věc! Aby se vše vpořádku načetlo, je třeba docházkový systém vždy aktualizovat. Pokud se tak nestane, jsou načteny pouze záznamy z předchozích dnů, nikoli záznam z aktuálního dne. Tato aktualizace může být navíc v jistém místě (dá se to opravit přes nastavení) blokována (uzamčena). Ale pokud je vedení co k čemu, tak si na to někoho pozve, případně se proškolí, aby věděli jak s programem pracovat. Do té doby by možná bylo jistější se zapisovat pomocí archů. Jo a pokud máte možnost a vykazujete si někam nějakou práci, tak to udělejte hned, jakmile dorazíte - např. naše holky měli čtečky a těmi snímali odvedenou práci, podle toho šla také vidět nějaká aktivita (kterou by člověk si těžko dělal, kdyby v práci nebyl). Přeji, ať se situace brzy vyřeší, áček se nebojte, vedoucí je povinen zkontrolovat si, zda jsou všichni pracovníci ten den na směně. Když mi někdo chyběl v systému, zvedla jsem prd.el a šla se podívat na plac :nevim:

• Citovat
  • Upravit
12940
2.6.15 18:21
8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat