Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky bych navštívila psychologa. Aspoň budeš vědět, na čem jsi. Mám doma jednoho se silným Adhd, ale ten fakt běhá, ošívá se, neustále mluví, vykřikuje, vydává zvuky, poskakuje, vrtí sebou, snadno se vytočí. Ale není zlý, nedělá schválnosti, ani není moc agresivní, i když občas s něčím švihne. Neustále něco někde zapomíná, neví, kde má věci, neumí si uklidit pokoj, dělá několik věcí najednou, ve věcech má binec, chodí do školy se špinavý a rukama, protože po cestě sebere každé h… o.
Možná je to jen silnější období vzdoru, věk na to má. A pokud je adhd, nějaké placani přes zadek a vyhazování za dveře, ignorace, to jen zhoršujete. Možná si říká, že negativní pozornost je taky pozornost. Nejmladši se taky nechce oblikat a klidně bude celý den nahatý (4 roky), Ale adhd určitě není. Když mu to trvá moc dlouho, prostě mu to obliknu já, vztek nevztek. A když nikam nespěchám, neřeším. Nechceš se obliknout, neoblikej se, ale musíš zůstat na gauči a nemůžeš si hrát. A ono to pak jde, protože je to nebaví. Nechci strávit mladí v roli drába. Nejstarší mám taky nedonošená dvojčata, každý je jiný a potřeboval jiný přístup.