Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, zdravím všechny. chci se zeptat na adopci v libereckém kraji. jsme úplně na začatku, tak bych ráda věděla, jak probíhá to úplně 1. setkání se soc. pracovnicí na úřadě. je nám oběma 38 let, jsme bezdětní. jsme manželé něco přes rok, známe se okolo 3 let. diky za odpovědi a vase zkusenosti.
Jste si jistí, že vám umožní adopci??? Taky jsem ji chtěla, bylo mi tenkrát 39 a první informece, kerá se ke mě dostala byla ta, že že do registru adopce berou ženy do věku 35 let. Je to kvůli tomu, že se na adopci dlouho čeká (několik let) a jdou do ní vesměs malá miminka. Tak aby byl věkový rozdíl mezi adoptivním rodičem a dítkem přiměřený. Jinak skončili jsme u pěstounské péče a máme tři suprové holčičky
![]()
@Natyna a jak dlouho to je? treba se to zmenilo, nebo je to aktualni zkusenost?
Ahoj,
my také začínáme, ale chceme PP, jelikož už svoje dítko máme. Ze začátku by to mělo probíhat stejně, 1. navšteva se soc. prac., mluvili jsme tak obšírně, čím vším budeme muset projít, jak to všechno probíhá apod. Dostali jsme dotazník, papíry pro doktora, ten musí potvrdit, že jsi způsobilá, pokud navštěvuješ jiného odb. lékaře, budou od něj chtít zprávu, potvrzení od zaměstnavatele, plat za posl. 1/2roku, popř. z ÚP- já mám ještě rodičák+ příjem z dohod od zaměstnavatele (přívýdělek)a výpis z bankovního registru, to trvá cca 30dní a stojí to 170,–Kč pro jednoho, fotografie- ty na občanku, pak každého zvlášť celou postavu a pohromadě. Pokud nemůžete mít děti, pak budou chtít zprávu od gynekologa. Při druhé návštěvě, jsme si domluvili os. schůzku u nás doma, ta nás teprve čeká cca za 14dní, podepsali jsme souhlas s vyžádáním OPISU (né výpis, takže i tresty již vymazané) z trestního rejstříku a souhlas s vyžádáním si zprávy od obecného(městkého) úřadu- tzv. zpráva o pověsti. Při návštěve, prý cca 1-2h, zpracuje podrobnou zprávu o nás a našich rodinách, sourozenci, rodiče, vztahy apod., a když usoudí, že můžeme, postoupi žádost na kraj, napíše na oficiální, již podepsanou, žádost datum a zašle na kraj. A pak už jen čekat na psychotesty a výcvik, a uvidíme jestli jsme způsobilí
Je toho dost, ale uvidíme, nijak netlačíme na pilu a doufáme, že to vyjde, u adopce to je asi na delší lokte, myslím ta čekačka, ale jinak by to mělo probíhat přibližně stejně.
Můžete adoptovat, ale asi to nebude novorozeně, ikdyž dnes se hranice posouvá, uvidí, jaké budete mít požadavky a podle toh, řekne, zda to jde, ale myslím, že 43letí rodiče s miminkem, už nejsou dnes žádnou raritou.
Je to pět let, co jsme byli žádat a holky máme přes čtyři roky…pěstounka jde poměrně rychle…jsme z Pardubického kraje a třeba záleží, jak který úřad, ale tohle zrovna je taková věc, která je poměrně logická, tak nevím jestli to změnili, nebo ne. Tenkrát jsem z toho byla hodně rozhozená a dneska jsem za to ráda.
**@marllon123 píše:
Ahoj,
my také začínáme, ale chceme PP, jelikož už svoje dítko máme. Ze začátku by to mělo probíhat stejně, 1. navšteva se soc. prac., mluvili jsme tak obšírně, čím vším budeme muset projít, jak to všechno probíhá apod. Dostali jsme dotazník, papíry pro doktora, ten musí potvrdit, že jsi způsobilá, pokud navštěvuješ jiného odb. lékaře, budou od něj chtít zprávu, potvrzení od zaměstnavatele, plat za posl. 1/2roku, popř. z ÚP- já mám ještě rodičák+ příjem z dohod od zaměstnavatele (přívýdělek)a výpis z bankovního registru, to trvá cca 30dní a stojí to 170,–Kč pro jednoho, fotografie- ty na občanku, pak každého zvlášť celou postavu a pohromadě. Pokud nemůžete mít děti, pak budou chtít zprávu od gynekologa. Při druhé návštěvě, jsme si domluvili os. schůzku u nás doma, ta nás teprve čeká cca za 14dní, podepsali jsme souhlas s vyžádáním OPISU (né výpis, takže i tresty již vymazané) z trestního rejstříku a souhlas s vyžádáním si zprávy od obecného(městkého) úřadu- tzv. zpráva o pověsti. Při návštěve, prý cca 1-2h, zpracuje podrobnou zprávu o nás a našich rodinách, sourozenci, rodiče, vztahy apod., a když usoudí, že můžeme, postoupi žádost na kraj, napíše na oficiální, již podepsanou, žádost datum a zašle na kraj. A pak už jen čekat na psychotesty a výcvik, a uvidíme jestli jsme způsobilíJe toho dost, ale uvidíme, nijak netlačíme na pilu a doufáme, že to vyjde, u adopce to je asi na delší lokte, myslím ta čekačka, ale jinak by to mělo probíhat přibližně stejně.
a jsi z libereckého kraje? diky moc za info ![]()
@marllon123 píše:
Můžete adoptovat, ale asi to nebude novorozeně, ikdyž dnes se hranice posouvá, uvidí, jaké budete mít požadavky a podle toh, řekne, zda to jde, ale myslím, že 43letí rodiče s miminkem, už nejsou dnes žádnou raritou.
rada si s tebou budu psat treba zitra, ted už musim jit neco delat
brali bychom klidne ditko do 3 let
@marllon123 píše:
to není a říkala jsem na úřadě to samé, ale bio dítě je něco jiného
to je pouze na tvém rozhodnutí a úřady nenesou žádnou odpovědnost..a co si budeme povídat, podle mě tím tlačí lidi, aby šli do PP, protože když už je jednou někdo rozhodnutý přijmout "cizí "dítě
a miminek do adopce je moc málo
Nene, jsem z usteckého, škoda, ale určo si můžem předávat informace, budu moc ráda, znám jen jednu pěstounku, a ta má v péči, „téměř“ rodinného příslušníka, tak to měla o hodně jednodušší
Jo to máš asi recht, myslím, že hodně záleží na sociální pracovnici, přes tu nejede vlak, pro mě osobně mimčo klidně, důležité je přece zázemí a láska rodiny, kterou by to dítě nikdy nepocítilo a ne až tak věk žadatelů, samo by jim nemělo být 60
@marllon123 píše:
Jo to máš asi recht, myslím, že hodně záleží na sociální pracovnici, přes tu nejede vlak, pro mě osobně mimčo klidně, důležité je přece zázemí a láska rodiny, kterou by to dítě nikdy nepocítilo a ne až tak věk žadatelů, samo by jim nemělo být píše: Více
my jsme se stejně nakonec k malému mimču dostali. Měli jsme dvě sestřičky a těm se narodila třetí, takže já jsem si ve 43 letech přivezla miminko, ale do PP
![]()
@filija
kamarádka davala zadost před 14 dny a je ji také šá-takze se neboj
![]()