Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
No a my oba zijeme v Britanii :-/ Proto si myslim, ze to bude trochu slozitejsi. ![]()
To je krasny pribeh. Moc gratulujeme. Jina my nejsme v CR a ani tam bohuzel nehodlame zit, tak nevim jak to bude s nasi situaci :-/
Jsme taky z LB kraje a ve středu jdeme na úřad všechno probrat a třeba i podat žádost.
@Alenka.Moore píše:
To je krasny pribeh. Moc gratulujeme. Jina my nejsme v CR a ani tam bohuzel nehodlame zit, tak nevim jak to bude s nasi situaci :-/
Samozřejmě každé dítě má právo žít ve své rodné zemi, takže pokud chcete adoptovat v ČR, pak jedině, když se nenajde pro dítě vhodný rodič tady. To už ale samozřejmě víte. Všechny informace najdete i na stránkách Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí.
@Anonymní píše:
Jsme taky z LB kraje a ve středu jdeme na úřad všechno probrat a třeba i podat žádost.
ahoj, pokud bys chtěla sdílet zkušenosti a třeba si psát, třeba do soukromých zpráv, budu jen ráda.
@Anonymní píše:
@filija vy řešíte aktuálně adopci?
ano, byli jsme jen na úřadě a máme doma k vyplnění spoustu formulářů, jsme z liberce
@martina.ruzicka píše:na tebe bych měla hodně dotazu prosím jestli můžeš ozvi se mi:-)díky
Nevím, jestli moje info bude užitečná, jsme ze Středočeského kraje, a jsme momentálně už skoro 4 měsíce nejšťastnější v tomto krajiStali jsme se adoptivními rodiči dnes už sedmi měsíčního chlapečka
Jak to probíhalo?? První návštěva na městském úřadě, musí to být úřad s rozšířenou působností, na sociálním odboru, pokud budete mít štěstí jako my, tak se setkáte s úplně senzační paní, která vám se vším pomůže, a pokud to jenom trochu půjde, tak za vás spoustu věcí vyřeší, např. výpis z rejstříku, dostanete spoustu různých dotazníků a formulářů, ale POZOR!!! neexistují žádné formuláře, které jsou „normované“, tzn. že každý kraj má trochu jiné požadavky, u nás např. nikdo nepožadoval výpis z bankovního účtu a ani potvrzení o příjmu, ale potřebovali jsme posudek od zaměstnavatele, oba. Jinak dotazníky se týkají zdravotního stavu žadatelů, potvrzení od tvého obvodního lékaře, potvrzení od gynekologa, přidávala jsem k žádosti celou svoji anabázi snahy otěhotnět, a že to nebyla krátká cesta
- trvala skoro 10 let. Potom vyplňujete spostu dotazů ohledně dítka, které si chcete osvojit, věk, pohlaví, národnost, zdravotní požadavky… Něco vyplňujete každý sám za sebe, něco dohromady…A taky jsme sepisovali svůj životopis-a to prosím vlastní rukou!!! Přiložíte k tomu nějaké fotky, čím víc-tím líp
. Tohle všechno donesete ke své sociální pracovnici, ona si to zpracuje a po dohodě s vámi, vás navštíví-musí!! Ale nebojte se, žádná pí. Zubatá k vám určitě nedorazí!!
Sepíše hlášení a vy čekáte na pozvánku od krajského psychologa specializujícího se na náhradní rodičovství, tohle byl v našem případě největší časový skluz, protože do toho přišly letní prázdniny, a to úřady moc nefungují. Sezení u psychologa jsme měli dvě, jedno takové povídání společné pro oba, a druhé s psychologickým testem bylo individuální, nejdřív já a potom manžel. A zase se čeká. A podle některých žadatelů celkem dlouho, čeká se na předadopční kurzy, jsou dva. Jedná se o dva víkendové pobyty, až do téhle chvíle jsem nesnášela team-buildingy, ale potom jsem změnila názor. No, a po absolvování těchto víkendů obdržíte certifikát, že jste je absolvovali, a stáváte se čekateli na zařazení do oficiálního rejstříku žadatelů o adopci, to by mělo-myslím-proběhnout do cca 3 měsíců. A to je konec oficialit!!! Aspoň této části. A POTOM UŽ JENOM ČEKÁTE AŽ ZAZVONÍ TELEFON A OZVE SE TAM - JE U VÁS NĚCO NOVÉHO, POŘÁD MÁTE ZÁJEM… Já vlastně nevím, jak to bylo, u nás bral telefon manžel
A to čekání trvalo 14 měsíců od zařazení do oficiálního rejstříku.
Tak soufám, že jsem ti aspoň trochu pomohla. Jo, a ještě věk, mě bylo letos 40 a manželovi 44, a svůj dárek jsem dostala v podobě čtyř měsíčního chlapečka.
@rendaa A měli by jste event.doma alespoň pokoj, kde by dítě mohlo být? Pokud ano, neviděla bych problém. Nehledě na to, že od podání žádosti k převzetí dítěte je docela dlouhá cesta..
Ahoj, klidně se ptej, co hrdlo ráčí
![]()
zcela chápu tvoji-teda vaši-situaci, bála jsem se taky moc, návštěva sociální pracovnice byla mojí „černou můrou“, ale jenom chvilku. Moje-naše-zkušenosti jsou jenom pozitivní, ale z přípravných kurzů máme i jiné poznatky, pravda je, že si stěžoval jen jeden pár-a ti byli opravdu divní, to tvrdili všichni z kurzu.
Takže jestli chceš konverzovat nějakou osobnější či skrytou formou, pošlu ti můj mail.
A opravdu se neboj ptát
, nekoušu
![]()
Ahoj no právě že zatim né
, pokoje máme sice 3 ale ne k uživáni…napsal to i člověk ze stavebního úřadu a to mě právě straší,
a manžel to taky odmítá, že nebude dávat žádost na adopci dřív než bude hotovy pokoj, nemáme ani dlažbu v kuchyni natož nahoře v pokojích ![]()
@rendaa píše:
Ahoj no právě že zatim né, pokoje máme sice 3 ale ne k uživáni…napsal to i člověk ze stavebního úřadu a to mě právě straší,
a manžel to taky odmítá, že nebude dávat žádost na adopci dřív než bude hotovy pokoj, nemáme ani dlažbu v kuchyni natož nahoře v pokojích
My teda nemáme dítka v adopci, ale v pěstounce a nevím v jakém časovém horizontu budete mít možnost bydlet, ale to šetření trvá dost dlouho( pro adopci i pro PP je téměř totožné ), nejméně půl roku a u adopce je většinou daleko delší čekání na miminko. Nehledě na to, že když se stavíte na místním OSPOD a nastíníte jim, situaci, tak vám určitě poradí. Ze svých zkušeností bych se žádostí zbytečně neotálela.
@rendaa Já bych taky neotálela. Čekat na miminko budete cca 2 roky. To už snad bydlet budete. Mimino dostanou lidi, co bydlej v 1+1 a problém to pro sociální pracovnice není.
@Anonymní píše:
@rendaa Já bych taky neotálela. Čekat na miminko budete cca 2 roky. To už snad bydlet budete. Mimino dostanou lidi, co bydlej v 1+1 a problém to pro sociální pracovnice není.
přesně tak, nejdůležitější teď je žádost podat, ostatní se dá řešit po dohodě s pracovnicemi z OSPODu
Ahoj holky, můžu se k vám přidat? Za týden máme první schůzku kvůli adopci na úřadě. Jsme už starší - já letos 39 a přítel 53. Manželé nejsme, ale pokud bude nutné tak se vezmeme. Ale nevím na jak staré dítě máme šanci? Co nás čeká na té první schůzce?