Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslim, ze si jen tak rict nejde, dite neni houska na kramu. Prvni budou urcite jeho soucasni pestouni. Vy uz mate za sebou pripravu, jste „provereni“ jako rodice?
Ale je to jen nazor, ne zkusenost.
A nejde, že by se přihlásil jako otec tvůj partner, pak by jste to dítě dostali a ty by sis ho pak jen adoptovala ![]()
Teoreticky jde tzv otevřená adopce, kdy matka zná adoptivní rodiče. Ale ti musí být prověření a schválení soc. k adopci.
Tak to je u nás melegální, že by si holčina jen tak určila, komu dá své dítě. Pokud má jít dítě k adopci, půjde podle poředníku k prověřeným rodičůma.
Nelze přijít na socku, říct nechci tříměsíční dítě, tihle ho chtějí, dejte jim ho.
Možností, pokud nemá dítěte otce v rodném lstu je tam zapsat manžela a ty bys dítě adoptovala. Ovšem tohle nese značné riziko, že pak bude manžel otcem, ona cukne a už se z toho nevyvlečete.
Aha, ja si to myslela. nene nejsme provereni
ale na ten rodnej list se ji zeptam, jestli uz tam neuvedla nekoho jineho. Dekuju
@terinka4444 a kdyby nahodou cukla a udelaly se testy dna nebo tak neco a potvrdilo se ze neni jeho, tak stejne bude pruser?
Ono je taký otázka jak dlouho je u těch pěstonu, jestli delší dobu jak 6týdnu tak už jim mohl být svěřen a vy máte smůlu…do 6týdnu se může matka ozvat že ho chce zpět, ale zpět a že se bude o něj starat ne zpět a dám ho někomu jinému
Tak bude porad otcem, se vsemi povinnostmi( alimenty) a pravy z toho vyplyvajicimi, dokud se dobrovolne neprihlasi nejaky jiny otec.
@Anonymní píše:
@terinka4444 a kdyby nahodou cukla a udelaly se testy dna nebo tak neco a potvrdilo se ze neni jeho, tak stejne bude pruser?
tvůj manžel by musel platit alimenty..takových případu že otec, který se o dítě staral, není biologickým otcem a přesto musí platit alimenta je tady v čr spousta
@Anonymní píše:
Aha, ja si to myslela. nene nejsme provereniale na ten rodnej list se ji zeptam, jestli uz tam neuvedla nekoho jineho. Dekuju
Pokud nemá otce v rodném listě, pak napsat vašeho manžela a je možnost že ona se vzdá svých práv a vy jako manželka si dítě osvojíte.
Ale také se může stát že se tam napíše váž manžel ona si dítě vezme k sobě a budete na něj platit.
Pokud je otec v rodném listě pak už nic nezmůžete. Navíc s adopcí musí souhlasit oba rodiče.
Prověření kuli adopci trvá i několik měsíců. Jsou to pohovory, školení, a psychotesty.
@anubis25 tak to uz sest tydnu je, Ona mi rikala neco o tom ze ho maji jen do te doby nez ho ve 4,5 mesicich nekomu nepriklepnou. Teda jestli jsem to dobre pochopila. Protoze jim je neco okolo 60 let ![]()
@Anonymní píše:
Predem se omlouvam jestli jsem umistila spatne diskuzi. Mam dotaz. Budu strucna. Mam jednu znamou, ktera zna jednu holcinu a te se narodil chlapecek v lednu. Uz predtim nez se narodil jsme resily jestli si ho mame vzit nebo ne. Moc jsem ho chtela ale z jisteho duvodu to neslo. Holcina mne minulej tyden kontaktovala a ptala se jestli ho vazne nechceme. Chlapecek je ted u pestounu. A my jsme se s manzelem rozhodli ze by jsme ho chteli. Ve stredu nebo v patek bude ta holcina mluvit se socialkou. A ted by mne zajimalo jestli ona si sama nekoho muze najit na adopci. Jestli budeme jako prvni, nebo aby tam nebyl nekdo lepsi. Snad chapete jak to myslim. Dekuju za reakce. Kazda rada se mi ted hodi. Omlouvam se za anonym, ale ted to jeste ventilovat nechci.
A má ten chlapeček otce v RL? Pokud ne, můžete adopční proces „obejít“ tím, že tvůj muž s tou holčinou podepíše souhlasné prohlášení o otcovství, získá dítě do své péče a ona následně dá tobě souhlas s adopcí. Ale rozmyslete si to dobře, je to poněkud obcházení zákona (i když otců, kteří se vědomě přiznali k cizím dětem, jsou určitě mraky a já osobně na tom z morálního hlediska nevidím nic špatného, pokud je to svobodná vůle všech zúčastněných dospělých a je to v zájmu dítěte) a už to nikdy nezrušíte. A nikdo vám nezaručí, že se holka nakonec nešprajcne, adopci ti neodmítne a nebude naopak chtít alimenty. A hlavně se zajímejte, jaké jsou její pohnutky se dítěte vzdát. Doufám, že za něj nechce peníze, do toho bych nešla ani omylem, to už by nebylo jen trochu obcházení, to by bylo nelegální.
@Anonymní píše:
jo, nechá se tam zapsat dobrovolně, peimárním zájmem dítěte je mít v rodném listu otce, i když nebude jeho pravým otcem, nelze vyjmout otce a napsat tam zase otec neznámý. A pokud cukne, práva dítěte budou stejná, jak kdyby byl manžel otcem pravým, včetně alimentů, dědictví…
Predem se omlouvam jestli jsem umistila spatne diskuzi. Mam dotaz. Budu strucna. Mam jednu znamou, ktera zna jednu holcinu a te se narodil chlapecek v lednu. Uz predtim nez se narodil jsme resily jestli si ho mame vzit nebo ne. Moc jsem ho chtela ale z jisteho duvodu to neslo. Holcina mne minulej tyden kontaktovala a ptala se jestli ho vazne nechceme. Chlapecek je ted u pestounu. A my jsme se s manzelem rozhodli ze by jsme ho chteli. Ve stredu nebo v patek bude ta holcina mluvit se socialkou. A ted by mne zajimalo jestli ona si sama nekoho muze najit na adopci. Jestli budeme jako prvni, nebo aby tam nebyl nekdo lepsi. Snad chapete jak to myslim. Dekuju za reakce. Kazda rada se mi ted hodi. Omlouvam se za anonym, ale ted to jeste ventilovat nechci.