Může prodat dům ?

Anonymní
9.3.14 10:32

Může prodat dům ?

Měla bych, prosím, dotaz - když manžel chce prodat dům, kde máme oba trvalé bydliště a společnou hypotéku - a já s tím nesouhlasím - je to možné?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6536
9.3.14 10:35

A jsi napsaná jako spolumajitelka nemovitosti??? podle trvalého se to nebere, to nikoho nezajímá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.14 10:46

Moze predat svoj podiel domu. Potom by si sa musela dohodnut s kupcom na najomnej zmluve ked tam budes chciet ostat. Kamaratkin otec tak predal dom s nou a mamou. Novy kupec to vyriesil napadnutim a fyzickym tyranim kym mame nedosla trpezlivost a neodstahovala sa. Dom bol vo vylucnom vlastnicve muza a ona odstahovanim stratila narok na byvanie v dome.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.3.14 10:48

Ano, jsem. Ta hypo byla braná na spoluvlastnictví domu. Jsme oba majitelé. A pokud v žádném případě nedám souhlas, může prodat svou polovinu a nastěhovat do domu cizí lidi? S tím bych také musela souhlasit? Omlouvám se za zmatenost, ale já se to od dětí dozvěděla ted, že je rozhodnutý to prodat. Já o tom nevěděla.

• Citovat
  • Upravit
101592
9.3.14 10:49

No, pokud jsou manželé a je dům v SJM, tak žádný „svůj podíl“ na domě nemá a tedy nemá co prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
9.3.14 10:49

Jestli na tom domě nemáš žádná vlastnická práva, tak nevím, proč by nemohl. Pokud mu patří jen polovina, tak i tu může prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
9.3.14 10:51
@Anonymní píše:
Ano, jsem. Ta hypo byla braná na spoluvlastnictví domu. Jsme oba majitelé. A pokud v žádném případě nedám souhlas, může prodat svou polovinu a nastěhovat do domu cizí lidi? S tím bych také musela souhlasit? Omlouvám se za zmatenost, ale já se to od dětí dozvěděla ted, že je rozhodnutý to prodat. Já o tom nevěděla.

Jsem to napsala odeslala než se mi to tu objevilo. Myslím, že v tomhle případě ho bez tvého souhlasu prodat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101592
9.3.14 10:53
@radkka píše:
Jsem to napsala odeslala než se mi to tu objevilo. Myslím, že v tomhle případě ho bez tvého souhlasu prodat nemůže.

No, záleží na okolnostech… i polovina domu jde prodat bez souhlasu spolumajitele, ale tady myslím, že bude největší „problém“ ta hypotéka, ono prodat dům s hypotékou není nic jednoduchého, natož se snažit prodat jeho polovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
9.3.14 11:00

@j.a.n.i1 Já myslela, že v SJM to prodat nejde, ale asi teda jo… ani nevím, proč si to myslím :mrgreen:
Prodej s hypotékou je náročný, ale nemyslím, že nemožný. Spíš nechápu, proč by někdo kupoval půlku baráku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101592
9.3.14 11:03

@radkka Ne, v SJM ne, pouze pokud má každý definovaný podíl… ale to nám musí říct zakladatelka co mají uvedené v katastru.
No, já to spíš myslela tak, že to nikdo nebude chtít, půlku baráku a ještě zatíženou hypotékou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
9.3.14 11:06

@j.a.n.i1 Tak super, aspon něco jsem si myslela dobře :) Jasný, já to tak pochopila, ale napsala jsem to asi blbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.3.14 11:14

Tak děkuji za uklidnění - na domě je celkem dost vysoká hypo, skoro 3 mil. Manžel si postavil hlavu, že nechce se mnou bydlet a tohle vidí jako jediné řešení - prodat, a koupit 2 byty a rozdělit se. Jenže já s tím nesouhlasím v žádném případě, je to hlavně bydlení do budoucna pro děti a jejich rodiny. Takže jestli to dobře chápu - v mém nesouhlasu má smůlu? A kdyby teda chtěl odejít sám-tak musí přispívat na tu hypo nebo mně může s tím dluhem nechat? To bych bez něj neuplatila ani náhodou. Takhle - jestli by mohl tu hypo " hodit " jen na mně, at si to platím z čeho chci?

• Citovat
  • Upravit
101592
9.3.14 11:16

No, to by asi mohl, jako dlužník bude taky, ale banka nebude z každého vymáhat jen tu „jeho“ polovinu, takže pokud on odejde a přestane to platit, tak nejspíš o ten barák přijdeš taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2190
9.3.14 11:20

Je to o tom primo zákon. může prodat svoji půlku, ale nejdřív ji musí nabídnout tobě jako spolu majiteli, ale díky TM, ze mate hypo, tak by to mel slozite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
9.3.14 11:24

Pokud chce odejít a bude chtít rozvod, tak budeš muset prodat…jak bys ho jinak vyplatila? A pokud hypotéku nezvládneš, tak to samé.
Btw. ty to bereš jako bydlení pro tvoje děti a jejich rodiny - ty chceš říct, že až dorazí první dítko, že se bude vdávat/ženit, tak půjdeš okamžitě prodat barák, dáš mu peníze a druhému dítku je dáš na účet? A co ty? Vy máte barák, z kterého koupíte 3 byty? Být tebou, tak tule myšlenku opustím a zařídím si hlavně klidný život pro sebe a své děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová