Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Písklátko, borůvky přímo miluju. Mám je vždy v mražáku, kdyby mě chytla blbá. Jo a nedávno jsem si koupila borůvkový kompot. Dostala jsem na něj hroznou chuť asi to tělo potřebuje. Škoda, že to nezmizí hned po snězení ![]()
Když jsme u těch borůvek. Mám v plánu z nich dneska něco upéct, ale musím někde vyštráchat supr recept. Tak snad se to povede, minule jsme se mohli po borůvkovým koláči utlouct ![]()
Nám taky mamina dávala borůvky. A někde jsem četla, že by se měla pusa vyplachovat heřmánkem (a jestli na afty trpíte hodně, klíďo bych to brala i preventivně - třeba jednou týdně). Heřmánek desinfikuje a hojí ![]()
brebta píše:
Holky, díky za rady. Koukla jsem na www.lekarna24.cz, bohužel tu 5ch a 9ch tam nemaji. Zkusím se po tým někde poohlídnout. Panthenol bych raděj nezkoušela, jsem na něj alergická. Třeba mi zas pomůže propolis, ale trvá to dlouho než to na čas zmizí.
Já si normál zašla do nejbližší lékárny a oni mi to do druhého dne objednali a v některých to i mají skladem
S těma borůvkama na afty jsem to slyšela dneska poprvé. Nevíte ještě někdo co by zabralo hned, aby to tak hnusně nebolelo?
brebta píše:
Vlastně ani nevím co to afty jsou. Prý je to známka nějakého zánětu, možná to dělá i stres, ale já žádnej nemám nebo aspoň si ho nepřipouštím. Co jsem slyšela, tak se to dá chytnout i ze špatně umyté sklinky třeba někde v jídelně, ale tomu se vyhnout nedá. To bych potom nemohla nikdy nikam, abych to zas někde nechytla.
Není to známka zánětu, je to virového původu. Stačí, aby se vir dostal do těla - k tomu stačí i ta sklínka, nebo taky orální sex
nebo třeba zrovna u toho zánětu dásní. A pak už ten vir v tobě zůstane. A zaktivovat ho může cokoliv - stres, nemoc, teplota, počasí, cokoliv. Nic na to víceméně není.
Snad jde podstoupit jakousi antivirotickou léčbu, ale účinky velmi nejisté a peněz jako želez.
Ještě je prý vhodné podstoupit testy na imunitu.
Znecitlivět to můžou různé ty gely (a nebo je pak ještě přípravet přímo na afty, taková hnusná velice pálivá vodičk, která na tom vytvoří tkaový ochranný film - jmenuje se to přímo afty nebo tak nějak - vše v lékárně)
Manžel takhle cucal ty tantum verde
Gábi, po těch homeopatikách se poptám někde v lékárně. Bude to lepší jak to objednávat přes internet a platit k tomu ještě za poštovné a balné. A z čeho jsou ty příravky?
Tak to přesně nevím, ale pochopila jsem, že to jsou výtažky z rostli a bylin? Já vlastně netušim, jak ta homeo fungujou
ale určitě to je lepší varianta než ta fialka - když jsem byla s holkou ve špitále, tak jedna dr říkala, že už se to používat nesmí, když jsem pak ležela s malou na kapačce, tak tam zas, že nic jinýho nedávaj, že to dávat musim - nedávala jsem.
Jo jo ty borůvky bohužel nezabírají okamžitě, ale mě to na tu mojí jednu aftu za čas tak nějak stačí. Když mě hodně otravuje, tak si během dne pár zmrzlých vycucám, ale většinou mám do druhého dne klid. Jako prevence by se klidně daly použít, určitě toho prospěšného obsahují víc:-) Pokud by mě to nějak víc trápilo, tak bych zkusila ty homeopatika, nezní to špatně:-)
Co vím, tak je to virové a spustí to cokoliv… Jsou to mrchy a obsypaná pusa mě přímo děsí… ta byla ale naposled, když jsem byla malá…
P.
Když ti každej doktor řekne něco jinýho, tak je někdy lepší se řídit svou intuicí. Měj se krásně. ahoj
Holky, všem vám děkuji za užitečné rady. Mějte se krásně. pa
A k té genciáně, prý uvolňuje nějaký sajrajt, který nedělá dobře a zvlášť malým dětem… Ale opět co dr. to jiný názor… Já tím Matesovi léčila moučnivku v pusině a hodně opruzenej zadeček na rady dr. Já myslím, že pokud se v tom člověk „nekoupe“, tak je to v poho. Tak jako s ostatním „škodlivým“…
Tantum verde roztok na vyplachování mi hodně pomohl na moudráky, desinfikuje, umrtvuje a léčí zánět, takže klidně taky na ty afty.
Jo a taky mě napadl B komplex, tak jako tady někoho výše. Ten neuškodí a po té zimě by mohl tělu „bodnout“.
P.