Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mně nejvíc pomohla radikální změna stravy, měla jsem takové akné po vysazení HA, zhruba po půl roce, asi co se tělo zbavilo všech těch hormonů, se mi rozjelo.. půl roku jsem se snažila používat různý krémy, mastičky, emulze a nevím kde si cosi, kupovala jsem drahy, levný, přírodní… vyzkoušela jsem toho mraky a nic, max. účinek pár dnů, než si kůže zase zvykla. Pak jsem vynechala - lepek, veškerý cukr (i ten v pečivu, uzeninách, průmyslově zpracovaných potravinách), jediný zdroj cukr byl v ovoci; mléčné výrobky… takže jsem jedla - maso, vajíčka, zeleninu, zdravé tuky - ořechy, avokádo, olej hlavně kokosový/olivový… vychází to z léčebného programu Whole30, drží se měsíc… po měsíci opravdu zlepšení pleti, dál jsem se pak stravovala nízkosacharidově. Jestli by tě to zajímalo, dobrá je knížka Jídlo na prvním místě, ve které je cele whole a jeho principy popsány.
Jinak akné má řadu příčin, často může být způsoben hormonální nerovnováhu a nebo taky špatným trávením, na oboje je prave W30 zaměřen (ale to je opravdu hooodne stručně řečeno), těch problému může být samozřejmě víc.
Souhlasim, ze za hodne muze strava a zivotni styl vseobecne. Me se zhorsovalo po sladkym a po prasarnach ve strave a kdyz jsem nesportovala
takze jako prvni pomoc (pricin muze byt samozrejme vic, predevsim ta hormonalni disbalance) jist jinak, vyvazene, spat, dodrzovat pitny rezim, nekourit (to s ksichtem dela opravdu sileny veci), moc nepit alkohol, aktivni pohyb na cerstvem vzduchu (sport mi vzdycky delal hezkou plet) a jako finale zvolit opravdu vhodnou kosmetiku - ale ne jen tak, ze na sebe napatlas nejaky krem, kdy si zrovna vzpomenes. Proste se o plet starat dusledne a pravidelne rano a vecer, cistit, tonizovat, pak az krem, pokud nezvolis jeste nejake serum nebo mezikrok.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat. Trpím dost akné až z toho vzniknou bolaky. Nevíte některá co na to zabírá? Mám dost citlivou pleť.
Syn má taky a hodně mu na to zabírá hlíva ústřičná, bere ji ráno a večer a je to ta, která je na imunitu ve střevech. Opravdu funguje, dětem zabrala výborně i na ekzém. Stojí zhruba 300.
Ideálně zajdi na kožní a na alergologii, kvůli vyloučení potravnových nesnášenlivostí. Pokud by se ti pleť výrazně zhoršovala v rámci měsíčního cyklu, tak taky na endokrinologii.
Jinak potřebuješ vypozorovat po čem se ti to zaněcuje - v souvislosti s menstruačím cyklem? V souvislosti s tím, co ne-používáš za kosmetiku? V souvislosti se stresem? V souvislosti s nějakým jídlem?
Obecně - začni suplementovat něco v čem je zinek, začni použivat přípravky ve kterých je zinek. Teď choď na sluníčko od podzimní, do jarníní rovnodenosti suplementuj 1000 ui vitamíná D denně. Jestli se ti podaří jet k moři, tak to často pleti dost pomůže.
Z kosmetiky nepoužívej nic s alkoholem či vazelínou, používej co nejméně dráždivé věci, které budou udržovat pokožku lehce kyselou. Primárně hledej věci pro děti a atopiky.
https://www.cannaderm.cz/…l-8158000021
https://www.dm.cz/…5181510.html
Po každém mytí obličej důkladně opláchni vodou a posléze tímhle kyselým pleťovým tonikem. Fajn je třeba hřebíčková voda od Nobilis
https://eshop.nobilis.cz/…bickova.html
jednou týdně smíchej kefír s jílem a napatlej si to na obličej rozehřáty ze sprchy či vany na 30 minut v DM mají jíl rashoul, nebo nějaké jiné kosmetické jíly.
Pokud se líčíš, zkus jestli by ti vyhovoval minerální pudr - tím že obsahuje zinečnaté sloučeniny, tak vlastně i léčí. Je potřeba se s ním naučit zacházet, nanáší se trošku jinak, než běžný pudr.
https://www.lilylolo.cz/…e-up-spf-15/
Jinak pokud používáš krémy a dekorativní kosmetiku, tak ji potřebuješ mít čerstvou - pozor na datum spotřeby a ideálně skladovat v lednici a štětce a houbičky potřebuješ dost úzkostlivě čistit a dezinfikovat, protože je možné, že skrze ně člověk na pleť přenáší nežádoucí mikorby, které pak zaněcují pleť.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat. Trpím dost akné až z toho vzniknou bolaky. Nevíte některá co na to zabírá? Mám dost citlivou pleť.
Ahoj,
mě kupodivu na akné nejvíce pomáhá na kartáč (mám takový ten vibrační) dát gel na intimní hygienu a pořádně každý večer vydrhnout plet, omezit sladké (haha) a mazat a hydratovat krémem a na noc olejem ![]()
Já s tím bojuju od puberty a teď konečně jsem ve fázi, kdy se mi kolem MS udělají dva tři pupínky a jinak klid. Bylo to nakonec hodně jednoduché. Přestala jsem se cpát cukrem, zařadila zdravější jídelníček (ale to dělám už asi tak 3 roky a samo o sobě to eliminovalo jen malou část problému). Pak jsem objevila asi ty 3 nejdůležitější věci. 1) používat zásadně hydratační kosmetiku na citlivou pleť (u mě jednoznačně korejská, co nejčistší - obvykle s přísadou teatree, šnečího slizu, propolisu, včelího jedu a centelly), 2) každý den používat po umytí pleti a před nanesením sér, mléka a krému tonikum s PHA, BHA a AHA složkama (jedná se defacto o peeling), 3) holit si celou tvář (zní to úchylně, ale je to k nezaplacení… teď se mlátím do čela, že jsem to nezkusila hned, jak jsem o tom slyšela). Tyhle tři věci zvládly to, co dermatoložka za celé roky ne.
Korejskou kosmetiku objednávám buď z e-bay (a zásadně jen z obchodů, které jsou přímo z Koreje, ty levnější varianty z Číny nebývají pravé), nebo ze stránky Jolse.com (mají často super slevy). Poštovné je v obou případech zdarma.