Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak se stravuje? Jí sladké?
Detmatolog by nebyl špatný. Také make-up není žádná tragédie, v jejím věku se holky malují. Nebo ještě existuje taková krytí tyčinka (něco jako make-up), kterou může to místo zakryt (samozřejmě co nejvíce přirozeně).
Jako prvni bych vyloucila co nejvic cukru a zvysila pitny rezim, pokud nepije dost, pak bych teprve resila kosmetiku a dermatologa. ![]()
@izabe píše:
Jak se stravuje? Jí sladké?
Detmatolog by nebyl špatný. Také make-up není žádná tragédie, v jejím věku se holky malují. Nebo ještě existuje taková krytí tyčinka (něco jako make-up), kterou může to místo zakryt (samozřejmě co nejvíce přirozeně).
Sladké jí ale jen občas. Hodně jí ovoce i zeleninu a celkově si myslím že nějak extra nezdravě nejí. Spíš má problém s pravidelností stravy.
Léčbu akné může vést i PLDD, vhodné jsou kombinované preparáty ve složení lokální retinoid + lokální ATB / benzoylperoxid, pokud mám jmenovat, pak Epiduo™, Acnatac™, Aknemycin Plus™.
Samozřejmostí je pravidelná péče o pokožku.
Zajděte si na kožní, předepíší jí nějaké lokální přípravky, které pomáhají nesrovnatelně víc než ty z drogerie. Taky s ní můžeš zajít na kosmetiku na čištění pleti. A make-up jí klidně dovol, existují i takové na aknózní pleť, jen si tím zatře pupínky a bude se cítit líp. Rozhodně bych nechtěla, aby se dceři někdo posmíval a ona se cítila špatně. Pleť jí to nezhorší.
Zkus skin care z korejské kosmetiky s pupečníkem asijským. Dcera teď má sérum a pleť se jí neskutečně zlepšila. Konkrétně používá toto: https://www.missha.cz/…le-15g-cream
A ten makeup bych nezavrhovala. Správně zvolený přípravek pleti prospěje. To je jen pověra, že zanáší póry. Ono je potřeba pleť správně čistit. Tedy mycí gel a poté tonikum. A ráno i večer.
A ještě doporučuji samostatný ručník na obličej, často ho měnit a často měnit povlečení na polštáři.
Vysadit sladke, vyvážená strava. a pokud to má fakt hodně tak krém Acneroxid je to sice hodně silný krem ale fakt pomůže a až se to zlepší tak něco přírodního, šetrneho
Ještě další tipy. Na zarudlé a hnisavé pupínky se super SOS pasta od Uriage. Je to sice drahé, ale vydrží fakt dlouho. A na uklidnění se nám hodně osvědčila pleťová maska s CBD z Havlíkovy Apotheky. Ale krém už tak nevyhovoval.
Každopádně pokud to má fakt hodně, řešte to i u dermatologa. Bude možná potřeba i lokální léčba. Může tam mít nějaké bakterie, nejčastěji to bývá streptokok.
@Anonymní píše:
Sladké jí ale jen občas. Hodně jí ovoce i zeleninu a celkově si myslím že nějak extra nezdravě nejí. Spíš má problém s pravidelností stravy.
Nevím, ale synovi naposledy na kožním dali léky, s tím že ani strava by mu to nezměnila ![]()
Syn má akné také hodně a co pomáhá je pravidelné mytí obličeje, 2× denně myjeme gelem na obličej s Aloe Vera a na opravdu ošklivé pupínky a boule nanášíme čistý tea tree oil.
Vezmi jí rovnou k dermatologovi ať ten doporučí další postup. Taky by mohla pomoci návštěva kosmetičky, která pleť vyčistí a sestaví dceři vhodnou skincare.
Jako ty různé amatérské rady typu vynechat úplně cukr a bílou mouku. Čistit obličej antibakteriálním mýdlem mohou trochu, ale taky vůbec nemusí fungovat. Dcera se bude zbytečně trápit. A nakonec jí zůstane hromada jizviček.
Make-up / korektor klidně dovol. Dneska se vyrábí i vhodný pro aknózní pleť. Ten stav nezhorší jen zakryje pupínky.
Dceři je také 14 let a tyto problémy měla ještě dřív a to i na zádech a v dekoltu. Byli jsme na kožní, dostala nějakou vodicku na potírání s atb a doporučila mazat krémem od ceraVe. Používá korektor. A jednou za čas jde na kosmetiku
Dobrý den, mám dceru (14 let) a už tak přes půl roku se potýká s nepříjemným akné. (Hlavně oblast čela a nosu) Pleť si čistí pěnou od Sebamed a pak používá nějaký krém od Biodermy. K zlepšení nechodází, spíš je to horší a horší. Já problémy s pletí nikdy neměla takže vůbec nedokážu posoudit co by jí na to mohlo pomoci. Spolužáci si z ní ve škole dělají legraci a prosila mě aby mohla začít nosit makeup. Moc se mi to nelíbí jelikož si myslím že jí to pleť akorát zhorší a přijde mi že na nošení makeupu má ještě dost času. Byla bych ráda pokud by mi zde někdo doporučil nějaké produkty které by jí třeba pomohly. Nebo jestli jste někdo z vás třeba rovnou šli k dermatologovi, tuto možnost jsem taky zvažovala, ale nevím zda není ještě brzy a nebude to zbytečná návštěva. Děkuji