Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jestli je to kolem pusy a navíc se to nemění s cyklem, tak nejspíše nejde o hormonální akné, ale o periorální dermatitidu.
1. zajděte si k zubaři a vylečte všechny možné chronické záněty a kazy, co v ústech máte.
2. začněte používat pastu bez fluoru a opravdu důkladně vyplachujte ústa.
A doporučuju na dásně sonický kartáček. Fakt s mírným zánětem dost pomáhá. Sonický, ne elektrický mechanický, ten naopak dásně dráždí.
3. tři měsíce s nulovou terapií - tedy nemažte na obličej nic, kromě nějakého hypoalergenního krému proti slunci a něco velmi jemného na hydrataci a myjte obličej něčím hodně hypoalergenním s kyelým PH - rozhodně ne mýdlem.
Pokud máte delší vlasy, tak taky vyhoďte vlasovou kosmetiku, která obsahuje sulfáty a především si opravdu důkladně splachujte vlasy - na závěr něčím kyselým - octová či citronová voda, aby zbytky dráždivých sloučeniny nezůstávaly na vlasech a posléze na pleti.
K zhojení bych zkusila nanoc mazat ichtyolem rozmíchaným v zinkové masti - tak týden, dva, uvidíte jestli to bude pomáhat. Pokud se to zhojí, tak pak už s tím nepokračujte a vydržte s nulovou terapií, aby se pleť postavila na nohy.
Z krémů je dobře snášen třeba mandlový na citlivou pleť od Weledy, docela dobře mu dělá i havlíkův přírodní zázrak (je to hodně hutná mast.) Ale já teda měla jen vcelku jemnou formu a pomohlo neužívat fluor a kosmetiku některých firem.
Případnou kosmetiku začněte testovat až po té, co okolo pusy budete mít čisto alespoň měsíc - vždy použijte jen jeden přípravek a počkejte 24-36 hodin, jestli něco na protest nevyraší.
Asi ničemu neublíží, pokud po dobu nulové terapie - tedy ponechání obličeje s co nejméně dalšímu přípravky budete suplementovat něco na kvalitu pleti - určitě by vtom měl být zinek a přidat k tomu hodně ovoce a zeleniny kvůli vitamínu C a vláknině a ostatním látkám v ovoci a zelenině. Chce to minimálně 500g denně a nemusí být všechno syrové.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem po třech porodech, poslední před 5 lety. Hlavně po třetím porodu se mi zvýšilo ochlupení na těle, především kolem genitálií, rostou mi až do půlky stehen. Jinde to jde, ale i ruce si musím holit, mám tam sice jemné, ale dost husté chloupky. Mám taky hustý výtok, v době ovulace průhledný, jinak bílý a občas i žlutý. U gynekologa jsem několikrát byla, ale z testů nikdy nic nezjistil. Jiný doktor mi řekl, že je to normální, ale mě to množství i vzhled teda normální nepřijde. Občas to ze mě vyjde tolik najednou, že je to pocit jak při menstruaci. No a k tomu se mi asi před rokem začalo dělat akné. Dřív jsem měla sem tam pupínek, halvně před MS, ale teď ho mám hrozné množství, hlavně kolem pusy. A to ne jen před MS, ale imrvére. Nejsem zručná v make-upu, takže i když se snažím maskovat, ty boláky jdou i přesto vidět a jsem z toho zoufalá. Vypadám jak kdybych měla nějakou nakažlivou nemoc. Opět jsem byla u doktora - kožního, léky ani masti a vodičky nepomohly, naopak mám pocit, že to je ještě horší. Ani všechny možné přípravky na akné ani potravinové doplňky nebo diety či vynechání lepku nebo cukru nezabraly. Tak jsem si říkala, že třeba mám rozhašené hormony. Do posledního těhu jsem brala HA, od posledního porodu už ji neberu (což už je těch pět let a problémy s akné mám asi rok). Tak nevím, čím to může být? Říkala jsem si, že bych zašla na hormonální testy, jestli nemám hormonální nerovnováhu. Je tu někdo, kdo měl rozhašené hormony a pomohla mu hormonální léčba na neduhy, co mám já (zvýšené ochlupení, výtok, akné)? Na testy jsem objednaná na příští pondělí a bůhví kdy budou výsledky, tak budu moc ráda za vaše zkušenosti. Děkuju a prosím anonymně.
Tak mne pomohla jedine antikoncepce, Chloe na pul roku na vyleceni a pak jeannine na udrzovani..mela jsem fakt bolaky, co se hojili i nekoli mesicu a zustavali cervene flicky..jenom brada a okoli..kozni predepisujou bud antibiotika na dlouhou dobu, nebo ruzne drijaky, po kterych se ti akorat sloupe plet..dala jsem prvni prasek a vsechno to mizlo..zaclo mi to nekdy kolem 25,nekolikrat jsem vysadila, ale vratilo se to, az ve 33 jsem vysadila a bylo to ok
jeste ti muzu doporucut zkusit uzivani Gynexu, najdi si ho na netu..zmena stravy atd na hormonalni nerovnovahu nepomuze a nema to zarucene ucinky, a cekat, kym budu mit zjizvenej a bolavej celej ksicht, to snad nechce zadna hezka zenska ![]()
Ja mam taky problém s akne
nikdy skoro ani pupinek a ted poslední pul rok hrůza
mam pocit ze je to spojeny se cvičením. prvne jsem začala behat a delavaly se mi na tváři podkožní. jen ty boule a vydrzeli tam dlouho.pak posilovna a kolem pusy se mi udělala krupice pupinku a potom vždy se vyklubal taky podkozak.ted jsem se vrátila od moře a samy bílý pupinky napuchly.na kožní jsem objednána az za pul měsíce a nevim čím to mazat. jednou tady radily ze sudokremem ale zda se ze to vubec nepomáhá
nemuzu ani nikam vylézt
Tak tohle presne jsem mela…jestli nechces antiko, zkus ten gynex…
Já když jsem brala HA, tak jsem měla krásnou pleť (předtím podkožní boláky, na kožním už nevěděli, co mi dát) a i mi méně rostly chlupy. Jsem tmavovlasá, černé chlupy, teď HA neberu kvůli migrénám a akné - to podkožní se mi začalo dělat asi po roce od vysazení, chlupy taky rostou jak blázen. Mám také tři děti a před tím prvním jsem byla na hormonálním profilu (to už jsem byla bez HAK asi rok, všude akné) a měla jsem ho v pořádku. Jediné, co mi trochu zabírá je krém Akneroxid, je volně prodejný v lékárně. Budu muset už na kožní, ale ani se mi tam nechce, chodila jsem tam kdysi x let a nic moc, ale děti už se mě ptají, proč mám pořád ty pupínky a manžel taky není nadšený
. Lenka
Tohle mi ted taky vyrašilo, Jsem rok po vysazení antiny. V největší zoufalosti jsem před pár dny začala mazat framykoinem, malinko to pomáhá. Jinak žádná kosmetika nic. Pomáhá ještě trochu sudokrém, ten to vysuší, a pak jeden krém, ale z Anglie, který je s vitamínem C, takže zřejmě taky vysušuje. Brala jsem dva měsíce zinek a vitamín B, žádný zázračný zlepšení. Teď jsem si koupila nějaký aknestop z DM, doplněk stravy, uvidím co to udělá. Ještě jsem začla používat aspirinovou masku, rozmočit aspirin v pár kapkách vody, napatlat na obličej. Mám pocit, že lehce zesvětluje ty vzniklé fleky. Dalacin a Diferin od kožní už nepomáhá
. Jo a též mám velmi hodně ochlupení, chlupaté ruce, břicho, prsa, zadek, záda, no vše. A to opravdu hodně, tmavé a silné chloupky.
A-
A ještě k tomu výtoku, ten mám taky, bez slipovky ani ránu, ale to mi gynekolog říkal, že po třech spontánních porodech je prostě normální. Lenka
Jo, gynex jsou kvapky…nevim jstli mi zabrali, dala jsem je preventivne po vysaazeni ha, a pravda je, ze ty bolaky se uz nevratili…ale treba se to jen vekem spravilo…
Ja jsem mela priserne akne po zadech, velke bolestive boulicky, naplnene bleeee. Na koznim Zinerit a Diferinne ( tak nejak ), pak jsem zacala brat HA Jeannine a za dva mesice jsem mela cista zada. Jenze po roce brani HA mi zacaly migreny, musela jsem vysadit. Po par mesicich zase osypana zada. Vedela jsem, ze to mam dane hormonalne a cetla desitky diskuzi. Na zanicene bolacky mi pomahal SOS gel na akne od Lavery. Zacala jsem uzivat pupalku a na doporuceni Stimulen, v lekarne k dostani, obsahuje dve bylinky, co pomahaji s hormonalni nerovnovahou. Beru uz pres rok a zada mam zase cista. Sem tam se pupinek objevi pred ms nebo kdyz snim hodne cokolady, ale ani tak to neni ten velky hnusny bolak. A cim dele pupalku a Stimulen beru, tak jsem i prestala mit bolava prsa pred ms a chodi mi to pravidelne.
@dasajur takže myslíš, že pupalka a stimulen ti pomohli s tou hormonální nerovnováhou? Kolik to prosím stojí? A-
Kupuji si jakoukoliv pupalku v lékárně https://www.drmax.cz/vyhledavani$a1520-fulltextSearch?q=pupalka
a Stimulen taky https://www.drmax.cz/vyhledavani$a1520-fulltextSearch?q=Stimulen&search_group=products&search_group=categories&search_group=advice&search_group=articles&search_group=pharmacies
Pupalka mi vydrží na dva měsíce, Stimulen na měsíc, ze začátku jsem ho brala tři tabletky denně, teď dvě
Věřím tomu, že pomohli, protože nic jiného to být nemůže, asi po měsíci a půl této kombinace se mi boláky na zádech zmírnily a je to čím dál lepší. A je fakt, že jsem zkusila Stimulen vysadit a začalo se to vracet.
Původní zakladatelka ![]()
Děkuji za reakce. Nemyslím si, že je to ta dermatitida. Koukala jsem na fotky na netu a to vypadá jinak, než co mám na puse já. Navíc se skoro nemaluju, neplácám na sebe tuny přípravků, tak mi to přijde nepravděpodobné, že by to byla reakce na nějakou složku v kosmetice. Ale samozřejmě se můžu plést. Vzhlwdem k tomu, že jsem vyzkoušela všechno, co se na léčení akne může zkusit zvenku - tedy krémy, olejíčky i masti od kožního, tak si myslím, že problém bude vevnitř. Disbalance hormonů nebo něco podobného. Tak se upínám k těm hormonálním testům, ale pokud výsledky budou v normě, tak budu dost zklamaná a zase budu úplně na začátku a nevědět kam dál. ![]()
Ahoj holky, jsem po třech porodech, poslední před 5 lety. Hlavně po třetím porodu se mi zvýšilo ochlupení na těle, především kolem genitálií, rostou mi až do půlky stehen. Jinde to jde, ale i ruce si musím holit, mám tam sice jemné, ale dost husté chloupky. Mám taky hustý výtok, v době ovulace průhledný, jinak bílý a občas i žlutý. U gynekologa jsem několikrát byla, ale z testů nikdy nic nezjistil. Jiný doktor mi řekl, že je to normální, ale mě to množství i vzhled teda normální nepřijde. Občas to ze mě vyjde tolik najednou, že je to pocit jak při menstruaci. No a k tomu se mi asi před rokem začalo dělat akné. Dřív jsem měla sem tam pupínek, halvně před MS, ale teď ho mám hrozné množství, hlavně kolem pusy. A to ne jen před MS, ale imrvére. Nejsem zručná v make-upu, takže i když se snažím maskovat, ty boláky jdou i přesto vidět a jsem z toho zoufalá. Vypadám jak kdybych měla nějakou nakažlivou nemoc. Opět jsem byla u doktora - kožního, léky ani masti a vodičky nepomohly, naopak mám pocit, že to je ještě horší. Ani všechny možné přípravky na akné ani potravinové doplňky nebo diety či vynechání lepku nebo cukru nezabraly. Tak jsem si říkala, že třeba mám rozhašené hormony. Do posledního těhu jsem brala HA, od posledního porodu už ji neberu (což už je těch pět let a problémy s akné mám asi rok). Tak nevím, čím to může být? Říkala jsem si, že bych zašla na hormonální testy, jestli nemám hormonální nerovnováhu. Je tu někdo, kdo měl rozhašené hormony a pomohla mu hormonální léčba na neduhy, co mám já (zvýšené ochlupení, výtok, akné)? Na testy jsem objednaná na příští pondělí a bůhví kdy budou výsledky, tak budu moc ráda za vaše zkušenosti. Děkuju a prosím anonymně.