Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer,
Je tu X stejně jmenovaných,,témat" ale 99% z nich se ženy potýkají s problémy po porodu nebo jak píší, „když je přítel obdarovanější“…
Řešíme s přítelkyní problém a to takový, že vždy po sexu jí hrozně bolí v podbřišku a ani v průběhu sexu jí to není moc příjemné, vlastně vůbec… Nemyslím si, že by byl problém ve velikosti. Na Gyne. prohlídce bylo přítelkyni sděleno, že má prostě smůlu, že jí to prostě nebude příjemné. Že prý možná až bude chtít mít děti a vysadí HA… Jinak že je v pořádku. Je nám oběma kolem 20 let a nemyslím si, že se chceme vyhýbat sexu. Přítelkyni to dělá docela problém (dost jí to psychicky deptá, když se o tom každá kamarádka baví jak je to skvělé, což chápu). Měl tu někdo stejný problém? Popř. jak by jste to řešili? Předem moc děkuji.
Tak pokud ji na gynde řekli, že by se to mohlo zlepšit vysazením HA, tak ať ji vysadí a uvidíte. Používejte třeba kondomy.
Jinak já jsem tento problém měla při oslabenych svalech pánevního dna, cvičením se to upravilo.
Nevidím žádnou souvislost s braním HA a bolestí v podbřišku. Co to je za blbost?
Může mít třeba srůsty, cystu, nebo něco jiného. To není normální.
Mě bolelo uvnitř po styku také. Myslela jsem, že to je cysta, ale bylo to chronicky zanícené slepé střevo. Nebolelo to vždy, ale párkrát.
HA je prý zbytečné měnit (teď) a cystu prý má ale tak malou, že jí zákrok neudělají.
A to cvičení na pánevní dno zkusím navrhnout. Děkuju ![]()
Moment- a jaká je příčina oné smůly? Pokud jde o hormonáln dysbalance způsobené hormonální antikoncepcí, tak je jaksi na místě začít řešit jinou metodu ochrany před početím, než jsou tablety. Ale taková souvislost je hodně zvláštní.
Daleko pravděpodobnějš je, že má nějaké srůsty/cysty/endometritozu a pak tedy potřebuje změnit gynekologa a najít takového, co ji vyšetří pořádně a bude ji léčit.
A nebo má v důsledku svalových dysbalancí pánevního dna a svalů zad a pánevní oblasti nějaké funkční deformace. Pak potřebuje najt fyzioterapeut/ku, co má certifikaci na metodu podle Mojžíšové a nebo se věnuje jinému systému práce s gynekologickými tématy a začít svalové dysbalance přecvičovat.
@Needhelp píše:
HA je prý zbytečné měnit (teď) a cystu prý má ale tak malou, že jí zákrok neudělají.
A to cvičení na pánevní dno zkusím navrhnout. Děkuju
Proboha.
Ať si najde lepšího gynekologa.
Cystu sice není třeba operovat, může se sama vstřebat ale je potřeba ji řešit. Taky se hodí udělat krevní obraz, jestli to není třeba PCOS.
Stejně tak se dají libovlně měnit druhy antikoncepce a nebo i druhy konkrétních hormonálních přípravků, kdy by možná nějaký fungoval jinak, než ten co bere.
S cystami může pomoci gynex a nebo účinějš by byl mastodynon, ale nekombinovat s HA. Zato po vysazení pomáhá srovnat hladiny hormonů. Gynex s HA nemá interakce.
Co ještě může pomoci a nenarušuje působen HA je inositol https://examine.com/…ts/inositol/
První dva, tři měsce to chce brát 4 g denně, pak pak 2 g denně a pak 1g. Nelépe vyjde koupený jako prášek od kulturistů.
Cvičení na zádovou a pánevní oblast, ideálně s pomůckami jako jsou venušiny kuličky či vaginální vajíčko taky jen pomůže - a je vclku jedno, jeslti mojžíšová, pilates, hormonální jóga a nebo dobře vedené orientáln tance.
Ale hlavně ať změní lékaře na nějakého, co se bude starat, místo toho, aby řekl - ále, tak vás to bolí, to musíte vydržet, počkáme až se to celé zhorší a pak to rozřežeme.
Taky jsem měla takové bolesti. Přešla jsem k jinému Dr., poslal mě na kontrolní laparoskopii a z 20minutové operace byly 2 hodiny.. Měla jsem cystu, srůsty a endometriozu. Od té doby mám klid.