Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Živá abeceda s kocourem Samem – učebnice, Čtení s porozuměním + Slabikář s kocourem Samem, Čtení s porozuměním - oboje nakl. Nová škola Živá abeceda je na začátek a Slabikář potom pokračování
![]()
Jinak si myslím, že aktuálních je tam více. Záleží jak na které škole. Naše škola jede v nakl. Nová škola a Slabikář, učebnice i písanky mají udělané hezky.
@Caboverde těch možností je moc. Syn má slabikář s Agátou od Nové Školy, je to systém Čteme a píšeme s Agátou. Záleží na každé škole, co si vybere. Slabikář má Nová Škola, Nová Škola Brno, Fraus, Alter, Sudio 1+1, Taktik… Jdi někam, kde se prodávají učebnice a vyber si, co se ti bude líbit.
@Lainaire8 to je pravda, teď mají děti ještě Živou abecedu. Na slabikář se přechází až tak v listopadu.
To má každá škola jinak. Na naší škole dokonce i třídy ve stejném ročníku. Syn měl některé učebnice úplně jiné než prvňáci z vedlejších tříd. Záleží na učiteli, s čím pracuje a co si pro děti objednají. Jinak syn měl loňský školní rok Živou abecedu a pak slabikář od Nové školy.
@Caboverde píše:
Můžete mi sem hodit náhled přebalu aktuálního Slabikáře, ze kterého se učí současní prvňáci číst? Na Googlu mi vyjíždí asi tři verze, nejsem z toho schopná rozklíčovat, který z nich je aktuální pro letošní školní rok. Mám předškolní dítě v domácím vzdělávání, které začíná číst. Čteme ovšem ze Slabikáře, který vyšel v roce 1977. Potřebujeme nutně upgrade. Díky za info.
Já jsem s nostalgií zalistovala v tom, ze kterého jsem se učila já a ukazovala ho synovi. On zatím poznává jen písmena, nečte. Popravdě se trochu bojím ho učit číst, aby se mi v první třídě nenudil
Ale pokud se zeptá, řeknu, co je tam napsáno.
Kazda skola ma neco jineho. U nas treba slabikare na cteni vubec nemaji. Nejdriv maji nejake “hrave uceni”- pracovni sesit a pak dostanou jeste jednu pracovni knihu, kde se uci pismenka a zaroven tam jsou texty na cteni…
@Russet píše:
Já jsem s nostalgií zalistovala v tom, ze kterého jsem se učila já a ukazovala ho synovi. On zatím poznává jen písmena, nečte. Popravdě se trochu bojím ho učit číst, aby se mi v první třídě nenudilAle pokud se zeptá, řeknu, co je tam napsáno.
Na to už je u nás bohužel pozdě, dcera čte po slabikách bez problému, sčítá do deseti a odčítá zatím pouze do pěti. Do školy s největší pravděpodobností nastupovat zatím nebude, vypadá to u nás na domácí vzdělávání i v rámci prvního stupně ZŠ.
Líbí se jí skutečnost, že se učí číst z téhož Slabikáře, ze kterého jsem se kdysi učila číst i já. Je to tento, a předpokládám, že ho většina z vás bude pamatovat.
@Caboverde píše:
Líbí se jí skutečnost, že se učí číst z téhož Slabikáře, ze kterého jsem se kdysi učila číst i já. Je to tento, a předpokládám, že ho většina z vás bude pamatovat.
Jó, ten to je ![]()
@Caboverde Ano, ten je i můj.
Jinak já milovala slabikář bráchův, který šel do školy šest let po mně. Ilustrovala ho Zmatlíková a pamatuji, jak jsem ním pořád listovala. Na titulní stránce byl chlapeček s knížkou, myslím, v zeleném svetru.
@Fima Koukám na něj, v roce 1993 dostal ocenění, dokonce více. Mně dalo problém sehnat zachovalý z mého dětství.
@Caboverde píše:
@Fima Koukám na něj, v roce 1993 dostal ocenění, dokonce více. Mně dalo problém sehnat zachovalý z mého dětství.
V letošní první třídě učím právě podle této ŽA a slabikáře.
Můžete mi sem hodit náhled přebalu aktuálního Slabikáře, ze kterého se učí současní prvňáci číst? Na Googlu mi vyjíždí asi tři verze, nejsem z toho schopná rozklíčovat, který z nich je aktuální pro letošní školní rok. Mám předškolní dítě v domácím vzdělávání, které začíná číst. Čteme ovšem ze Slabikáře, který vyšel v roce 1977. Potřebujeme nutně upgrade. Díky za info.