Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn v prvni tride ma zivou abecedu, slabikar terpve dostanou. Doma mame slabikar po mne a mem taťkovi. Trenujeme uz nich. Synovi se libi oba dva.
Plus jsem vystrachala i pocetnici ![]()
@Caboverde Jé, no to je on! Krásný! ![]()
@sloninka Závidím. My měli tu Novou školu a nelíbí se mi. ![]()
@aknah31 píše:
Syn v prvni tride ma zivou abecedu, slabikar terpve dostanou. Doma mame slabikar po mne a mem taťkovi. Trenujeme uz nich. Synovi se libi oba dva.
Plus jsem vystrachala i pocetnici
@aknah31 píše:
Plus jsem vystrachala i pocetnici
Mohu se ze zvědavosti zeptat, jaký je rozdíl mezi Živou abecedou a Slabikářem? Já jsem si dřív myslela, že Živá abeceda je jen jiná verze Slabikáře. A jak dlouho se děti pomocí těchto dvou knížek vlastně učí číst než dojdou k tomu, aby samostatně četly knihu z edice První čtení? Děkuji.
@Adnira ziva abeceda mi přijde fakt jen o pismenech max slabikach. V zive abecede co ma syn jsou pismenka A M L E S O P U I a potom by mel přijít slabikar, ktery jeste teda nemaji. Chybi jim ještě U a I.
Cteme z tech slabikaru co jsem posilala. Protože syna ty slabiky nebavi. ![]()
Poslední fotka je slabikar od zacka.
Jak dlouho netusim, nekdo rika, ze do Vanoc by meli umet cist, ale s jejich rychlosti 1 pisnenka tydne tomu moc neverim. Možná od druhého pololeti ![]()
@aknah31 píše:
@Adnira ziva abeceda mi přijde fakt jen o pismenech max slabikach. V zive abecede co ma syn jsou pismenka A M L E S O P U I a potom by mel přijít slabikar, ktery jeste teda nemaji. Chybi jim ještě U a I.
Cteme z tech slabikaru co jsem posilala. Protože syna ty slabiky nebavi.![]()
Poslední fotka je slabikar od zacka.
Jak dlouho netusim, nekdo rika, ze do Vanoc by meli umet cist, ale s jejich rychlosti 1 pisnenka tydne tomu moc neverim. Možná od druhého pololeti
Aha, to mě dost překvapilo. Každopádně moc děkuji. Nevíte prosím čirou náhodou, co v té první třídě dělají s dětmi, které už plynně čtou a píšou tiskacím ve větách? Tohle mi pro ně přijde jako úplná ztráta času. Je možné domluvit se s učitelkou na jiném režimu nebo je k tomu zapotřebí nějaký „papír“? Nás bude první třída čekat za rok, ale s tímhle teda nevím nevím ![]()
@Adnira syn pred nástupem do prvni třídy umel cist velka tiskaci. Mel knizku psanou genetickou metodou a z te si cetl. Ale neznal mala tiskaci ani psaci. Neslabikoval, četl po pismenkách.
Jak to ucitelka resi netusim, myslim ze záleží na dane učitelce jak se k tomu postaví. Syn nikdy neprisel s tim ze se nudi. Tak to moc neřeším. Cteme ze slabikare, jsme o par písmenek dopředu (mala tiskaci) a jsem rada, ze se nemusíme tak moc soustředit na cteni a můžeme se věnovat spis psani, které neni b jeho případě uplny krasopis ![]()
Živá abeceda jsou základy. První písmena, první slabiky. Vlastně naprostý začátek čtení. Cvičí se tam rozpoznávání písmenek. Trénují se jednotlivé slabiky. Ono některým dětem trvá dlouho, než jim to dovcakne.
Slabikář už se jednotlivými písmeny tak moc nezabývá, ukáže se písmeno, maximálně se procvici v pár slabikách a hned se čte ve slovech. Ve Slabikáři jsou už i krátké texty a trénují se tam i další čtenářské dovednosti.
@aknah31 oni mají do Vánoc číst, ale jen v rámci písmen, která znají. Mají zvládat číst celá slova (krátká a jednoduchá) a věty. Klasický povánoční text je: Je zima. Pole je zaváté. Dana nese seno. Číst normální knížky zvládnou ve druhé polovině druhého pololetí. Ono to není jen o písmenech, ale i dalším - dvojhlásky, ně, pě, vě, mě, di, ti, ni.
My ve škole většinou už v druhé polovině května vytahujeme Kvaka a Žbluňka.
@Adnira syn šel do školy plně čtoucí. Byl na úrovni konce první třídy. Učitelka neudělala nic. Prostě se nudil. Nechavala ho číst navic.
Já takové děti nechávám číst své knihy, případně dostávají jiné úkoly. Dávala jsem jim různé texty na trénování čtení s porozuměním. Resi Klokana…
@Adnira Slabikář na tu Živou abecedu navazuje. Je obsáhlejší po všech stránkách a ten jazyk dál celkově rozvíjí. V té Nové škole je např. součástí slabikáře spousta úkolů na čtení s porozuměním, prolínají se tam i zadání z dalších předmětů. Jednoduše bych řekla, že v Živé abecedě je víc obrázků než textu a ve slabikáři naopak. ![]()
Jinak syn dostal slabikář během listopadu.
Tady abeceda i slabikář od Nové školy.
@Anonymní píše:
@aknah31 oni mají do Vánoc číst, ale jen v rámci písmen, která znají. Mají zvládat číst celá slova (krátká a jednoduchá) a věty. Klasický povánoční text je: Je zima. Pole je zaváté. Dana nese seno. Číst normální knížky zvládnou ve druhé polovině druhého pololetí. Ono to není jen o písmenech, ale i dalším - dvojhlásky, ně, pě, vě, mě, di, ti, ni.
My ve škole většinou už v druhé polovině května vytahujeme Kvaka a Žbluňka.
Anonymní - jestli jsi učitelka nebo se v tom víc orientuješ, víš prosím, zda se jde domluvit v první třídě s učitelkou, aby dítě četlo z nějaké knihy nebo docházelo na jinou hodinu (např. matematika), když při nástupu do první třídy má už X knih přečtených (malá i velká písmena) a umí slabikovat? Nebo je pro to zapotřebí nějaký „papír“? Dostavuje se dítě v těchhle případech k nějakému přezkoušení, kde vyučující posoudí aktuální úroveň schopností? Díky.
Dekuji, maji cas, neni kam spěchat.
Syn se tak najak naucil cist sam genetickou metodou, ale stejne se mu ted plete male p a m a pismeno a e… tak trenujeme ve slabikari.
Ono to ted bude přibývat a casem se ty deti vyrovnaji. Nejlepší je, kdyz ucitleka zada extra práci detem, ktere jsou napřed. Synovi to opakování nevadí, nenudi se. Ale jak jsem psala, neznal mala tiskaci pismenka a u nas se jede klasika slabikovanim. S cimz jsme ze zacatku trochu bojovali, protože tihl k opakovánemu cteni po pismenach.
@Adnira nejsem ucitleka, ale neumim si představit ze by dite docházelo jinam. Maji 9hod českého jazyka tydne (obsahuje cteni a psani)
Ale práce navíc nebo extra cteni by neměl byt problem. ![]()
@Adnira píše:
Anonymní - jestli jsi učitelka nebo se v tom víc orientuješ, víš prosím, zda se jde domluvit v první třídě s učitelkou, aby dítě četlo z nějaké knihy nebo docházelo na jinou hodinu (např. matematika), když při nástupu do první třídy má už X knih přečtených (malá i velká písmena) a umí slabikovat? Nebo je pro to zapotřebí nějaký „papír“? Dostavuje se dítě v těchhle případech k nějakému přezkoušení, kde vyučující posoudí aktuální úroveň schopností? Díky.
Na to, aby dítě docházelo na některý předmět do vyššího ročníku musí být konkrétní doporučení např. z poradny. Mám letos prvně za svoji dost dlouhou praxi dítě s potvrzeným mimořádným nadáním. Máme sladěný rozvrh s 2. třídou, kam dochází na matematiku. Zbytek předmětů je ve své 1. třídě.
Plynule čtoucí s POROZUMĚNÍM mám letos 2 děti. Maminky dokoupily mnou doporučenou knihu. Zmíněné děti už mám nacvičené tak, že ve chvíli, kdy otevřeme Živou abecedu, hrajeme si se slabikami nebo čteme z tabule, vyndají zmíněnou knihu a pracují v ní. Pravidelně jim vypracované úkoly kontroluji a známkuji.
Syn je ted v prvni tride a hezky plynule cte a scita, odcita do 10… ve skole se nudi, ucitel mu zadny individualni ukoly nedava, bohuzel.
Bracha byl na tom stejne, az na to, ze jeho ucitelka mu davala zvlast ukoly a pracoval sam, takze se nenudil… je to o domluve a uciteli…
@sloninka píše:
Na to, aby dítě docházelo na některý předmět do vyššího ročníku musí být konkrétní doporučení např. z poradny. Mám letos prvně za svoji dost dlouhou praxi dítě s potvrzeným mimořádným nadáním. Máme sladěný rozvrh s 2. třídou, kam dochází na matematiku. Zbytek předmětů je ve své 1. třídě.
Plynule čtoucí s POROZUMĚNÍM mám letos 2 děti. Maminky dokoupily mnou doporučenou knihu. Zmíněné děti už mám nacvičené tak, že ve chvíli, kdy otevřeme Živou abecedu, hrajeme si se slabikami nebo čteme z tabule, vyndají zmíněnou knihu a pracují v ní. Pravidelně jim vypracované úkoly kontroluji a známkuji.
Děkuji za info. Snad se tedy půjde domluvit s vyučující. Bude to asi ještě zajímavé…