Akvárium začátečník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1063
26.11.19 19:35
@Janee19
@Janee19 píše:
@Mischa69 určitě bych vzala LED. Jinak na rostliny bych nejdříve prošla bazar ve vašem městě, spousta lidí rozdává zdarma a jsou to dobře rostoucí rostliny. Jinak bych investovala do Anubiase, pak rychlerostoucí např. bahnatka, růžkatec, morovinka… Nedoporučuji mechy, ty rostou natolik dobře, že ti pak zamoří akvárko. Zajdi do nějaké menší akvaristiky, ne do obchodního centra, tam ti prodají vše. Odkud jsi? Taky mívám přebytky, příp. kontakty na hodné akvaristy, co darují zdarma.

Mám v plánu se poptat na fb akvaristické skupině. Děkuji za tipy na kytky. Jsem z Plzně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
27.11.19 01:09
@Mischa69 píše:
@Lucie_SxKoukala jsem i na bazar, zatím jsem nic nenašla :)..Svítit hodlám 10-12 h. denně, to se musí vychytat. Mám si pořídit nějaký spínač na světlo? Velikost nádrže do 120 l, no a čím měřit tvrdost a ph? V městě máme vodu tvrdší.

Mám spínač a klasickou zářivku, ale moc v tom mokru nevydrží, asi příští výměnu udělám razantnější a vyměním to celé :-).
Voda není potřeba zas tak měřit, spíš vědět, že máš tvrdší, a podle toho vybírat rostliny. Každý druh má rád něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
27.11.19 09:01
@Pajka89 píše:
Mame doma akvarko asi 11 let. A dopadlo to u nas tak, ze jsme od zivych rostlin davno upustili. To je umeni, jak s nimi akvarko vyladit, aby to fungovalo. Po nekolika letech jsme to vzdali.

Co je na tom za umeni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
27.11.19 09:06
@Mischa69 píše:
@Janee19

Chceme zčátek bez chemie. Musíme si vybrat kytky a písek, to mě tak netrápí, to se vybere. Ted řeším akvárko, tohle prý kvalitní není, hodně praská, filtr i světlo na nic.

No musím hledat dál abych se vešla okolo 3000.-

To se rozhodne nevejdes. Jen kvalitni filtrace te vyjde okolo 2000. Osvetleni mas dalsi 2000 a to jeste musis nechat slepit akvarium. Nebo si kup sklo a slepte doma. Nic narocneho na tom neni v tehle rozmerech a litrazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
27.11.19 10:49

@Komsomol tak to je pro začátečníka myslím docela odrazeni. Set je pro začátky celkem dobrý, samozřejmě časem se to může vylepšovat, ale např. já jedu s filtrem do 1000 na 120 l už asi 20 let. Pokud máš rozumný počet ryb a kytek, nepotřebuješ zas tak kvalitní filtraci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
27.11.19 11:04
@Janee19 píše:
@Komsomol tak to je pro začátečníka myslím docela odrazeni. Set je pro začátky celkem dobrý, samozřejmě časem se to může vylepšovat, ale např. já jedu s filtrem do 1000 na 120 l už asi 20 let. Pokud máš rozumný počet ryb a kytek, nepotřebuješ zas tak kvalitní filtraci

Tak zalezi co tam mas za ryby. A proste vykon cerpadla je znat. Nemluvim o nejake udrzbe venku akvaria a meneni filtracni naplne po oddilech. Proste filtrace a osvetleni je zaklad pro akvaristiku. 120l zas neni uplne malo. Muzu se zeptat co tam mas za ryby a jaky mas filtr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
27.11.19 13:34

@Komsomol tak někdo dokáže udělat parádu i s bublifukem. Momentálně mám asi dvacet pavích oček, ancistrusy, krevety a tři tetry, filtr cinan Hailea RP-400

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
27.11.19 14:01
@Janee19 píše:
@Komsomol tak někdo dokáže udělat parádu i s bublifukem. Momentálně mám asi dvacet pavích oček, ancistrusy, krevety a tři tetry, filtr cinan Hailea RP-400

Tak na zakladni ryby to postaci. Spis bych videl horsi (nekomfortnejsi) obsluhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
27.11.19 15:01

@Komsomol no právě, někoho to taky nechytne a pak prodávej výbavu za deset tisíc… A víc než do filtru se podle mě vyplatí investovat do světla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
27.11.19 15:23
@Janee19 píše:
@Komsomol no právě, někoho to taky nechytne a pak prodávej výbavu za deset tisíc… A víc než do filtru se podle mě vyplatí investovat do světla

Tak jestli to je pro deti, tak proc ne. Az je to chytne, tak se muze poridit neco kvalitnejsiho. Tak hlavne u svetla zalezi hodne spektru a nejak se tam neda moc usetrit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
27.11.19 21:08
@Lucie_Sx
@Lucie_Sx píše:
Mám spínač a klasickou zářivku, ale moc v tom mokru nevydrží, asi příští výměnu udělám razantnější a vyměním to celé :-).
Voda není potřeba zas tak měřit, spíš vědět, že máš tvrdší, a podle toho vybírat rostliny. Každý druh má rád něco jiného.

Děkuji, při výběru kytek si n a to posvítím :)..My půjdeme nakonec do LED světla. Spínač koupíme a pak nechám přítele aby si s tím hrál a propojil to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
27.11.19 21:10
@Komsomol
@Komsomol píše:
To se rozhodne nevejdes. Jen kvalitni filtrace te vyjde okolo 2000. Osvetleni mas dalsi 2000 a to jeste musis nechat slepit akvarium. Nebo si kup sklo a slepte doma. Nic narocneho na tom neni v tehle rozmerech a litrazi.

Jako pro začáte fakt nebu kupovat filtr za dvojku, časem můžu vše upgradovat, ale ne na začátku. Lepení bych raději nechala na odborníkovi. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
27.11.19 21:15
@Komsomol
@Komsomol píše:
Tak jestli to je pro deti, tak proc ne. Az je to chytne, tak se muze poridit neco kvalitnejsiho. Tak hlavne u svetla zalezi hodne spektru a nejak se tam neda moc usetrit

Akvárium bude mít dcera (10) v pokoji, je to vlatně pro ni, ale i my se budeme o ně starat a hceme aby bylo pěkné apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3781
28.11.19 07:04
@Mischa69 píše:
@KomsomolJako pro začáte fakt nebu kupovat filtr za dvojku, časem můžu vše upgradovat, ale ne na začátku. Lepení bych raději nechala na odborníkovi. :)

Jenom mala rada. Vubec bych neuvazoval o filtru dovnitr akvaria ;) ono zasa filt za dvojku je celkem zaklad s kterym se da v pohode dlouhodobe fungovat pri nenarocnych chovech. Jsou sice levnejsi vyrobci, ale ta kvalita jde proste videt a hlavne jsou daleko praktictejsi co se tyka udrzby. Dalsi vyhoda je, ze muzes vymenovat ruzna filtracni media po castech. Jelikoz bys nemele menit obsah vsech filtracnich medii na jednou, jestli chces aby se rybam a rostlinam v akvariu darilo. Pocitej s tim, ze dalsi dvojku minimalne spolkne osvetleni aby ti tam neco rostlo a nejaka CO2 souprava bude taky celkem nuznosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
28.11.19 10:50

Nevím co je za módu ty extra filtry a tak podobně. Stejně je dokázané že nějaké extra proudění v akváriu spíše škodí.
Nejde o to kolik filtr ať vnitřní nebo vnější přečerpe l/hod. Ale důležitý je objem filtrační hmoty.

Já jedu už několik let s velkým dvojrammeným bublifukem a všemu se daří.

Vůbec nejsem zastáncem setů pro začátečníka. Neúspěchy ho spíše odradí.
Co levného na začátek? Nejlépe 100L akva bez výbavy. Koupit velký bublifuk, nějaký vzduchovací motůrek. Nějaké osvětlení. Já siho stavěl sám z led pásků a rostliny tak jednou tejdně prostříhávám a házím do popelnice.
Lidi si celkem chválí i hotovku z číny Chihiros. Lze koupit u nás, nebo kdo umí, tak za lepší cenu rovnou z číny.
Osvětlení je to jediné, na čem se nevyplatí šetřit. Pokud pořádně nesvítím, tak v akváriu nic neporoste. A zářivky rozhodně nebrat. To je tak 10 let překonáno.
Ale nějaká splašená filtrace rozhodně úspěch nezaručí.

Stejně tak na začátek není potřeba hned kupovat kryt. Nechat si uříznout krycí sklo u sklenáře stojí pár korun.

Jo a vyvarovat se časté chybě začátečníků. Hlavně nepřerybnit. Méně je někdy více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný