Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@cocomoon píše:
Nevím co je za módu ty extra filtry a tak podobně. Stejně je dokázané že nějaké extra proudění v akváriu spíše škodí.
Nejde o to kolik filtr ať vnitřní nebo vnější přečerpe l/hod. Ale důležitý je objem filtrační hmoty.Já jedu už několik let s velkým dvojrammeným bublifukem a všemu se daří.
Vůbec nejsem zastáncem setů pro začátečníka. Neúspěchy ho spíše odradí.
Co levného na začátek? Nejlépe 100L akva bez výbavy. Koupit velký bublifuk, nějaký vzduchovací motůrek. Nějaké osvětlení. Já siho stavěl sám z led pásků a rostliny tak jednou tejdně prostříhávám a házím do popelnice.
Lidi si celkem chválí i hotovku z číny Chihiros. Lze koupit u nás, nebo kdo umí, tak za lepší cenu rovnou z číny.
Osvětlení je to jediné, na čem se nevyplatí šetřit. Pokud pořádně nesvítím, tak v akváriu nic neporoste. A zářivky rozhodně nebrat. To je tak 10 let překonáno.
Ale nějaká splašená filtrace rozhodně úspěch nezaručí.Stejně tak na začátek není potřeba hned kupovat kryt. Nechat si uříznout krycí sklo u sklenáře stojí pár korun.
Jo a vyvarovat se časté chybě začátečníků. Hlavně nepřerybnit. Méně je někdy více.
Tak s tou filtraci je to pekna s prominutim kokotina co jsi napsal. Jestli tam budes chovat pavi oka, tak tam muzes klidne bublat pusou kdyz na to prijde, ale u hodne ryb je filtrace a proudeni docela podstatna vec. Navic jestli si mam vybrat, ze z pohodli zvenku si vyndam cast filtracni naplne a vymenim nebo budu neco pacit z akvaria, tak vim co si vyberu. Navic jsou ruzna filtracni media, ktera ti zmekcuji/ztvrzuji vodu nebo se v nich utvari prospesne kolonie bakterii a to nevim jak chces docilit u probublavatka s molitanem ![]()
Zarivky rozhodne prekonane nejsou. Svitit muzes jak zbesily, ale zalezi ti na svetelnem spektru, jinak ti tam nic narocnejsiho neporoste. LED technologie spatna neni, ale zarivky jsou take naprosto v poradku, navic maji porad prijatelnejsi spektrum.
Obsluha molitanu: Jednou za čas vytáhnout a vyprat ve vodě, kterou sem vycůcnul z akvária. Poté vrátit. Toť vše. Troufám si říct, že s externím filtrem je daleko větší pakárna.
Mám oboje. 50L akva s bublifukem i 300L s externím.
Dále pak k náplním. Náplň na nějakou úpravu vody není nekonečná. Daleko lepší je se naučit žít s vodou jakou mám.
A ohledně kolonií bakterií. V molitanu se ty kolonie nevytvoří? Je vidět že marketingové kecy prodejců různých náplní a flitrů fungují. Nejde o to vůbec jakým způsobem se honí kolem bakterií voda ani na čem sedí. Jestli sedí na kteramickém kroužu, nebo na molitanu je úplně jedno.
Spíš vám bych doporučil si zjistit jak fungují takové procesy v akváriu, než začnete psát o něčem, že je to kokotina.
Jak vůbec staří akvaristé mohli dříve fungovat a úspěšně množit v ČR rybky jen pomocí žárovek a bublacích flitrů. Když se podle vás nedá bez takové filtrace s tisícem různých vrstev náplně žít?
Beru samozřejmě rybí osádku pro začátečníka. Rybám co dělají svínčík samosřejmě bublací filtr nestačí a musí se aktivně čistit. Ale to není pro začátečníka vhodné.
Zářivky se velice rychle vysvítí a ono spektrum a intenzita je ta tam. Vhodnou volbou skladby led se dostanu na stejnou kvalitu růstu rostlin jak se sebezdražší zářivkou. Zaplatím 5× méně za elektřinu a nemusím každý rok kupovat novou zářivku.
@cocomoon píše:
Nevím co je za módu ty extra filtry a tak podobně. Stejně je dokázané že nějaké extra proudění v akváriu spíše škodí.
Nejde o to kolik filtr ať vnitřní nebo vnější přečerpe l/hod. Ale důležitý je objem filtrační hmoty.Já jedu už několik let s velkým dvojrammeným bublifukem a všemu se daří.
Vůbec nejsem zastáncem setů pro začátečníka. Neúspěchy ho spíše odradí.
Co levného na začátek? Nejlépe 100L akva bez výbavy. Koupit velký bublifuk, nějaký vzduchovací motůrek. Nějaké osvětlení. Já siho stavěl sám z led pásků a rostliny tak jednou tejdně prostříhávám a házím do popelnice.
Lidi si celkem chválí i hotovku z číny Chihiros. Lze koupit u nás, nebo kdo umí, tak za lepší cenu rovnou z číny.
Osvětlení je to jediné, na čem se nevyplatí šetřit. Pokud pořádně nesvítím, tak v akváriu nic neporoste. A zářivky rozhodně nebrat. To je tak 10 let překonáno.
Ale nějaká splašená filtrace rozhodně úspěch nezaručí.Stejně tak na začátek není potřeba hned kupovat kryt. Nechat si uříznout krycí sklo u sklenáře stojí pár korun.
Jo a vyvarovat se časté chybě začátečníků. Hlavně nepřerybnit. Méně je někdy více.
Kryt bohužel potřebujeme kvůli kočkám, protože lezou do všeho, nejen kvůli rybkám, ale i kvuli světlu.
Jinak našla jsem toto akvárko. Bylo by lepší než to původní? Budu muset dokupit filtr a topení.
https://www.superzoo.cz/…x35x40-112l/?…
Které rybky dělají hodně bordelu?
.. Paví očka ty vím že jo ![]()
Bude toto akvárko i tedy světlo lepší, než to co jsem dávala na začátku? Je tam LED světlo. ![]()
Konkrétně co je lepší neporadím. Protože prostě nevím.
Není tam žádný popis. Aspoň výkon toho osvětlení by tam mohl být uvedený.
Dostala jsme tipy ma tyto filtry.
https://www.rostlinna-akvaria.cz/…nitrni-filtr?…
https://www.rostlinna-akvaria.cz/…p202-600-l-h?…
https://www.rostlinna-akvaria.cz/…p200-400-l-h?…
A jeden akvarista zas tyto nedoporučuje a psal, že je lepšá filtr přes vduchování. Jsem z toho fakt už jelen. ![]()
Poradíte?
Tohle by mělo být ono. Jinde jem to nenašla napsané, ale cena nesedí.
Pak jsem našla ještě tento set od zn. JUWEL a do to bych také mohla jít.
Máte s ním někdo zkušenost? Bude dostačující? ![]()
https://www. juwelakvarium. cz//akvarium-juwel-primo-110/
@Mischa69 píše:
Pak jsem našla ještě tento set od zn. JUWEL a do to bych také mohla jít.
Máte s ním někdo zkušenost? Bude dostačující?https://www. juwelakvarium. cz//akvarium-juwel-primo-110/
Jasně že je.
Mám no name set už 12 let a funguje.
Když vás to chytne, vytunit si to můžete kdykoliv.
@Mischa69 juwel je jeden z nejlepších výrobců, takže bych se nebála
S konkrétním produktem neporadím. 16W led může svítit nějak a jiných 16W led zase nějak.
Juwel mám Rio 300L a v pohodě. Svítím tam Aquatlantis Easy LED Universal 1047 mm 52W