Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, mame podezreni na alergii na BKM (2× prujem po Nutrilon HA, ale dle pedi virosa? i kdyz bez teplot?), ted se chystam zkouset Nutrilon Pepti od pediatra. prckovi je 9 mes, stale kojim, kasi nemlecnou s vodou. zajimalo by mne zda muzu zkouset jogurty? na testy na ABKM je jeste brzy.....
Ahoj, my jsme to podezreni meli taky, u Kacenky. Pokazde, kdyz dostala mleko (tehdy Nutrilon), tak se objevil prujem, kdyz jsem mleko vyradila, bylo vse oK. Udelali nam testy, tam se to nepotvrdilo a taky se to po asi 3 tydnech upravilo. Pry to muze byt i docasna intolerance.Ja bych mozna jogurty zkusila, bile Aktivie nebo neco takoveho, pokud by byl prujem, tak mozna zkusit i sojove jogurty, ale spis bych to konzultovala s DR.
Ahoj.
ABKM máme za sebou. Dočasná intolerance nebo viróza je možná. Pokud si nejsi jista příčinou a budeš nasazovat jiné mléko, určitě bych s dalším mléčným výrobkem počkala - jinak si nebudeš jista případným původcem problémů.
Radim byl na Nutrilonu Pepti s vyloučením jiných mléčných výrobků. Teprve po jeho vysazení mohl dostat jogurty a jiné. Sojové výrobky bych taktéž prozatím nezkoušela.
Jinak testy na ABKM se dají provést i malým dětem … jedná se o krevní testy… nejsou stoprocentně spolehlivé, ale pro základní diagnózu stačí. Podrobnější testy se pro svou náročnost a i bolestivost provádějí až dětem kolem 2 let.
Radimovi ABKM diagnostikovali v půl roce … příčinou byla nevyzrálá sliznice (mírně nedonošený). Ve 2 letech jsme byli z dohledu gastroenterologie vyřazeni.
Beruška ![]()
Jeste jsem zapomnela, ze nasi Kacce delali ty testy z krve a bylo ji tusim mezi 8-10 mesici, presne nevim.
taky máme za sebou dočasnou intoleranci - naštěstí je to pryč. Ale jak radí holky, jiné mléčné výrobky bych nedala - nevěděla bys původce případných potíží…
držíme pěstičky, ať je to ok ![]()