Atopický ekzém – klub, sdružení – radíme si

• Fotoalbum (248)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1490
18.1.08 23:32

atopický ekzém - klub

Děvčata,
jsme v tomhle nováčci, určitě je plno otázek, které bych s někým chtěla probrat. Existuje někde stála diskuze? Tady na e-miminu, jsem našla jen pár odkazů, popř. i na netu, ale všude je to takové obecné. Nemohly byste mi dat tip, kam se mam kouknout?

Třeba mě dermatoložka sdělila pouze mazat něčím mastným, pokud se to zhorší, tak přejít na kortikoidní mast, dokud ložisko nezmizí.Pak opět promazávat. Platí pravidlo, jak dlouho mažeš kortikoidní mastí, tak min 2× déle má člověk mazat něčím mastným. Nám tedy pomáhá Infadolan, ale kožní tvrdí, že postupně si na to kůže zvykne a budu muset hledat neco jineho. Nejlepsi pry je stejne :,-(lo. Pry vyskvarit a pak promazavat. Ted v zime to zatim resit nechci, ale v lete to tedy zkusim.

Zkoušeli jste nejakou alternativni lecbu? Uz jsem tu mela dotaz na homeopaty, jenze jsem vcelku racionalni typ - takze pokud bych se rozhodla, chtela bych k nekomu, kdo ma nejake vysledky:-)

A co tzv. immunomodulatory?

Takže bych prostě uvitala jakoukoliv informaci, pokud vite o nejakem sdruzeni, klubu - treba i jen nahodne vytvorenem na nejakem foru.
Diky moc.

pet

P.S. hodne se tu v odkazech pise o konopn kosmetice, my ji zkouseli a maly se strasne po ni skrabal, v pribalovem letaku o ni psali, ze prechodne paleni je normalni, ze to po 4 tydnech vymizi. Jenze nechte dite 4 tydny se skrábat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
549
19.1.08 00:33

Ahoj pet14 :D
Pridavam se k tobe, moc rada bych se pridala do nejakeho staleho fora maminek, co maji deti s atopickou pokozkou, kde by se dalo jen tak poklajdat, sdelit si zkusenosti, podelit se o rady , ale taky jen tak poplacat po rameni, kdyz mas zrovna desne obdobi, aby ses z toho nemusela sama zblaznit. :cry:
Konopna kosmetika je ruznych druhu, jakou znacku pouzivas? Ja pouzivam CutisHelp a taky jsem se tu drive ptala na zkusenosti s konopnym za studena lisovanym olejem, ktery jsem v nouzi pouzivala, kdyz nam konopne masti dosly a nova zasilk z Cech byla teprve na ceste (ve Finsku se neda koupit).
Sadlo jsem nezkousela, Infadolan je dobry na premazavani Holtova kremu a na konecnik, kdyz ho mame podrazdeny po zacpe. Jinak masticek mam tolik, ze si muzu brzo otevrit minilekarnu. :D
Jaky druh exemu ma tve prte, byl uz poradne diagnostikovan? Pouzivas nejake antihistaminika? Skrabete se hodne, pomaha vam neco na to? Ja sama mam jak vidis miliony otazek :?

Tak se klidne dale ptej a nez to nejake forum objevime, muzem si pomahat aspon takto :D

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
19.1.08 20:12

Ahoj!
Klíďo se k vám přidám; můj Štěpa je atopik. I když teď se mu to spíš už „přelévá“ na ty respirační potíže (náznak astmatu, průdušky, špatná imunita…). Homeopatika používáme asi od roku. Od doby, co je používáme, je to lepší. Ale samozřejmě nevím, jestli mu pomohla právě homeopatika, nebo by to bylo lepší i jinak. Každopádně mu to neublížilo. Kortikoidy jsem použila asi 3×, když už jsem na tom byla psychicky špatně. Štěpa se totiž nijak výrazně nedrbal, takže mě ten ekzém „vadil“ víc než jemu. Bylo mi ho děsně líto… Nepovažuju kortikoidy totiž za lék. Neléčí, pouze načas potlačí projevy ekzému.
Teď mažu střídavě konopnou kosmetikou, bambuckým máslem, levandulovým krémem od Hádka a dvěma krémy od firmy Just. Koketuju ještě s čínskou medicínou, asi to taky zkusím. Nejsem ani skalní „alternativec“, ani vyznavač pouze „západní“ medicíny. Nejvíc mi vyhovuje kombinace obojího.
Jinak Štěpánek bere pravidelně Aerius a teď přes zimu Ribomunyl.
Pa Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
19.1.08 23:56

atopický ekzém - klub

Ahojky,
tak jsem trochu sjížděla net a objevila vcelku zajímavou stránku www.proalergiky.cz
Je tam i odborná poradna (vedena lékaři - dá se i poslat dotaz:-)), i diskuzní fórum. Na poradnu jsem koukala a v archívu jsem našla i odpověď na to moře. To tedy napíšu ale do tématu - kam jet s alergikem k moři.

Jinak mě moc těší, že jste se ozvaly. U nás je to složitější. Ekzém máme zatím „mírný“ od podzimu. Malý měl nejdřív poporodní akné, to vymizelo do 6.týdnů. Ve 3.měsících se objevil ekzém v obličeji. Diagnostikován pediatričkou jako ekzém ze slintání, dala nám Locoid. Ten jsem odmítla a pátrala tady. Zkusila jsem na rady mamin Infadolan a vyměnit dudlík a pokud se to promazávalo bylo to po půl roce pryč. Pak začli první příkrmy a objevila se mu tzv. suchá kůže, nejdříve na ruce. Pak se to stěhovalo. Jelikož jsme bohužel chytli v půl roce malýho v rodině všichni tři střevní chřipku a leželi na kapačkách na infekčním (zážitky báječné, vyprávění na hodiny), tak jsem to přikládala jídlu, které malý dostával tam. Např. se poprvé setkal i s UM. V létě jsme o tom vůbec nevěděli, malý měl ale postupně problémy s žaludkem. Pediatrička nám tvrdila, že za to může ta chřipka, že střevo ještě není v pořádku. Sama jsem si vydedukovala, zda to tedy není mlékem (v kaších, jogurtech), tak jsem je vy:,–(ila. Lepek jsme začli až v desátém měsíci, opět došlo ke zhoršení stavu (neformovaná stolice, průjmy), rozhodla jsem se, že ho vy:,–(íme a malý v té době bohužel dostal campylobakterii. Takže po výlečení pohoda, pak opt problémy, ohraná písnička, že střevo není v pořádku. V té době se ekzém začal objevovat i na dalších částech těla. Nejdříve stehna, loketní a podkolenní jamky, záda. V obličeji se mu začli tvořit rudé mapy. Musím předeslat, že naše sluníčko dost slintá a neustále si ruce cpe do pusy, takže si ty sliny krásně rozmazával po celém obličeji. V té době jsme to promazávali Infadolanem a vcelku se to ještě jakž takž drželo. Moc jsem o něm nevěděla, takže jsme jeho šíření pomáhali taky báječnými večerními koupelemi s tatínkem ve vaně:-). Situace dospěla tak daleko, že jsem se po dohodě s pediatričkou rozhodla, že půjdeme do nemocnice na testy na gastroenterelogii. Byli jsme týden, dělali nám testy i na potraviny, bylo zde podezření i na cystickou fibrózu. Vše ale vyšlo negativně. Což je z jedné strany pozitivní, ale opět jsem slyšela - střevo není „asi“ ještě úplně v pohodě. Na:,–(ili nám hylak a jelikož lepek se nepotvrdil, ani mléko, tak jíme všechno.
Jenže lepek se stejně do 2 let špatně diagnostikuje, může vyjít falešně (střevo by mělo být zatíženo min 3.měsíce před testy - což u nás nebylo), tak se na jaře na ně chystám znova.
Malý mi přibírá až moc, strašně rád jí. (15.měsíců - 12 kg) Tajně doufám, že je to z potravin a že po úpravě střeva, to zcela vymizí:-))). Taky, že v létě to bude lepší:-).

Na ekzém nám dala dermatoložka Adventan (ložiska vymizela až po 14 dnech mazání - malý se ale příšerně škrábal a já to už nesnesla, takhle ho vidět), no teď bych tedy měla měsíc vydržet tedy jen mastech. Na obličej obyčejný krém na oči Optalmo-Septonex. (a ten je tedy super-zabírá perfektně) Ani ne po týdnu se ale už nám dělají červené pupínky v podkolenních jamkách. Mažu to Infadolanem opět ,ale zdá se mi, že to přestalo působit:-(.Tak vážně nevím.

Mám mazat častěji (zatím stačilo tak 3× denně)? Mám zkusit nějakou novou mast? Chápu, že je to běh na dlouhou trať a každému zabírá něco jiného…

Te´d jsem zrovna četla článek od Mudr. Litvika v lednové mamince, píše o těch imunomodulátorech, např. Protopic. Jenže jsem teď na netu našla, že minisiterstvo zdravotnictví varuje - nějaká nová studie prý prokazuje, že by snad mohlo mít jeho dlouhodobé používání vliv na vzniku rakoviny kůže.

Dermatolog je sice lékař a jeho postupy respektuji, ale stejně se masti musí vyzkoušet a každému zabere něco jiného. Navíc mi připadá, že pokud se na něco zeptám stejně, je ta odpověď do ztracena. Musíte vyzkoušet…

A teď otázka na vás, předpokládám, že jste už toho vyzkoušeli dost. Když zkoušíte něco nového. Jak dlouho? Týden? Je mi jasné, že pouze na jednom malým místě:-) Mám to zkoušet na těch zčervenalých místech anebo tam, kde původně ekzém byl? Když to do druhého dne zčervená, mám pokračovat anebo to brát jako přechodnou reakci a vytrvat třeba ten týden?

Mějte se hezky.

pet

P.S. Omlouvám se za sálodlouhý úvod, jak se nám projevil ekzém, ale prostě to muselo ven:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
20.1.08 00:00

jo a pro pobavení. Tento týden jsme chytli ty rotaviry znovu a opět jsme se poprali se střevní chřipkou, díky bohu jsme to zvládli v domácích podmínkách. Už nevím, kudy máme chodit… :x pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2210
20.1.08 09:26

ahoj holky
pet jsem z Karviné u malé se mi objevil s největší pravděpodobností atopický exém, jsem z toho špatná, pořád to nemůžu nějak vstřebat a dusím to v sobě. Nevypadá že by jí to svědělo, ložiska má na nožkách a na zádíčkách a kolem pleny na bříšku. Ted jí zkouším nedávát mléčné výrobky a uvidíme. ale chtěla jsem se zeptat jestli jsi nezkoušela homeopata Pašandu z Těšína? prý je dobrý a první co mi naše lékařka napsala byla holtova mast sice to zmizelo ale za 3 dny to měla zpátky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
20.1.08 13:02

Ahoj holky, jsem rada, ze se to trochu rozjelo. :D
Myslim, ze muzeme zacit u toho, ze zadna z nas by si nemela vycitat, kdyz se potrebuje vypsat ze svych problemu s exemem ditete. Je to docela na nervy, jsou lepsi dny, horsi dny a ten, kdo nema doma sam atopika nepochopi. :(
Takze klidne piste o vsem, ta psychicka podpora druhych maminek je strasne dulezita, hlavne kdyz zjistite, ze s tema „srackama“ se nemusite potykat samy. :wink:
Petko, tvuj pribeh je aspon v zacatku velice podobny nasemu. Tri tydny po porodu to zacalo kojeneckym akne, potom vysev prvnich exematickych lozisek na tvarich , ktere se strasne zhorsovaly diky hnisajicimu ocku, ktere ustavicne slzelo a zanaselo ten exem bakteriemi. Maly mel troje antibiotika na to oko, ale nic nepomohlo. Loziska exemu jsem v te dobe mazala jen aloe verou. Na oko nakonec zabrala stribrna voda a po vyleceni oka se zlepsil i ten exem na tvari. :D
V Theove zhruba 5 mesicich vyrasilo nove lozisko na nartech, na predlokti a potom i na hrudnicku. Vse to bylo ale ohranicene, suche, cervene a dalo se to uhlidat jen mazanim. Maly se v te dobe moc neskrabal, az na neustale treni nartu o sebe. :?
V 8 mesicich zmizelo lozisko na predlokti, ale zvetsilo se to na hrudniku a pribyly dve na raminkach. Do te doby byl Theo plne kojen. Po prvnich prikrmech nedoslo k zadnemu markantnimu zhorseni, ovsem taky jsem byla strasne opatrna. Posleze doslo k DESNEMU zhorseni na zacatku leta, kdy mel Theo zarudle kruhy kolem oci a zacal se na tech ramenech a hrudniku desne skrabat. Sla jsem poprve k alergolozce, delaly se vpichove testy a maly je alergik na mlecny protein a vejce. Predepsala nam Elidel, Protopic, Sibikort a Hyrokortison. Desil me jeji liberalnost u pristupu k pouzivani kortikoidu. Pry...........zkousejte, maste silne, nebojte se. Moc se mi to ale nelibilo. V nouzi nejvetsi jsme pouzili jak Hydrokortison 1% a taky ten Elidel. Kremy zaberou, ovsem pak zase exem prijde zpatky, kdyz je vy:,–(ite. Sama jsem vzala zpatky me pocatecni stanovisko, ze kortikoidy nikdy v zivote..........kdyz mate dite s zivym, rozdrazdenym loziskem, ktere se zvetsuje a zvetsuje, vy mazete jako divi a nic nezabira, dite nespi, skrabe se, place, krvaci z ranek, ktere si samo vyrobilo a nebere to konce........v tom pripade beru kortikoidy jako pomoc boha seslanou jako berlicku. Ovsem jen jako prvni zachranu. :?
Exem se trochu zlepsil po Elidelu, ale po prijezdu do Cech na dovku, kdy jsem si rekla, ze Hydrokortison a Elidel pouzivat uz nebudu, se exem silene rozjel. Ovsem vydrzela jsem a bez medicinalnicj masti vydrzela 4 mesice. Theo to ma v dnesni dobe v podstate po celem tele. Skrabeme se desne, od toho leta spi se mnou v posteli, abych ho lepe uhlidala. Mam postup, ze kdyz se vzbudi a zacne se skrabat, musim ho celeho svlict, namazat, prebalit a nakojit. Jako u novorozence. Kojeni ma bohuzel jako uklidnovadlo a ja si zvykla na nase prebalovaci, kojici maratony (2-6krat za noc). Je to vycerpavajici, ale co nadelam. :?
Gratuluji si ale, ze jsem od toho leta kortison pouzila jen dvakrat, vzdy po 4 dnech a po zklidneni zacala opet jen promazavat. Moc nekoupu, jen sprchuji, sleduji vsechna opatreni , aby se mu to zbytecne nezhorsovalo. Prisna kontrola toho, co se mu strci do pusiny, jen bavlna, aby se nepotil, prani v EKO prascich, dve machani, liju do neho konopny a pupalkovy olej (mu to chudakovi malemu i chutna :D ), aloe veru gel, gefilus probiotika atd. :roll:
K tomu promazavani, v jedne knizce jsem cetla, ze ze zacatku se musi mazat i desetkrat denne 8O :roll: ! Casto ale slabe, aby se to dobre vstrebalo a pokozka mohla dychat. To jsem taky v lete delala. Spotreba kremu uzasna. Uvazuji, jestli se mam rozepsat o kremech, protoze to by bylo na elaborat.....kazdopadne ted pouzivam na promazavani madlovy olej lisovany za studena, je BIO, poradne Thea namasiruji a potom to jeste premazu A-dermou Exomegou. Na den mam mliko, na noc ten mastnejsi krem. Vim, ze by se oleje nemely, ale nam to pomoha. Teda aspon zatim. Protoze na exemu je desne to, ze kdyz vam jednou zabere jeden krem, neni zaruky, ze bude zabirat vzdy. Exem je holt jako k…a prohnana, nekdy reaguje na osvedceny krem dobre a nekdy ani tuk. Ja jsem toho vyzkousela opravdu hodne a do ted mam docela dobre vysledky s konopnou kosmetikou Cutis Help. :D
I ja jsem naklonena alternative.......boze, kolik lidi ja uz s malym sbehala :roll: No, zatim nic nezabralo. S tim kremem se musi ale vydrzet mazat dlouho, aspon tyden, dva, aby jsi mohla posoudit ucinnost. Ja taky udelala tu chybu, ze kdyz se to hned nezlepsilo, zacla jsem hned mazat necim jinym. To je v tom potom ale sileny blazinec a telo nevi, co si ma myslet. Takze doporucuji zatnout zuby, pokrizovat se a mazat jednim druhem aspon ty dva tydny, nez se rozhodnes ho zahodit. A jestli ti nezabere, tak nevyhazuj, zkus to znovu opet tak treba po pul roce, muze nastat obrat a krem predtim neosvedceny zniceho nic pomuze. To se mi stalo zrovna s tim konopim. :D
Jinak, po prijezdu z Cech zpatky do Finska nam exem zniceho nic vyrazne ustoupil, temer zmizel a ja si v te dobe blahove namlouvala, ze jsem ten orisek konecne rozlouskla (byla jsem v te dobe na prisne nemlecne, nevajecne, bezlepkove diete a Theo pochopitelne taky). Ale ouha, toto rajske obdobe trvalo 4 tydny a potom se to znovu rozjelo a jsme tam, kde jsme byli. Takze nejvetsi pravdou o atopii asi bude, ze je to opravdu beh na dlouhou trat, ovsem s tim „vylepsenim“, ze nevite na jak dlouhou. :evil: :cry:
Jak ja se nabrecela, ale zvykla jsem si, trochu se obrnila a je to lepsi. :D Takze maminky, nezoufejte, da se to ustat, i kdyz nekdy je to unavne a zapeklite tezke :?

Moc preji silne nervy, viru, a zdrave mimisky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
20.1.08 22:26

Holky!
Musím uznat, že náš Štěpa takové projevy ekzému neměl. Začlo mu to ve 2-3 měsících v obličeji (za oušky, na čele, tvářích, pod krkem), na skráních to míval občas taky do krve. Pak postupně to měl v různých formách (suchý, mokvavý, jak kdy…) na různých místech. Když bylo pak léto, on lezl po trávě, vždycky to byl děs. Zpočátku jsem držela neskutečné diety, ekzém se nezlepšil a já málem zkolabovala. Tak jsme z dietami přestali… Kojila jsem ho dlouho a myslím, že mu to pomohlo, neměli jsme vůbec žádné sunary a tak. S tím jídlem -doteď ho necpu čokoládou, oříšky, kravským mlékem… ale nepřeháníme to. Vím jen, že mu nedělá moc dobře česnek a skořice.
Krémy, masti - myslím si, že zkusit minimálně týden, spíš dva, za kratší dobu se to těžko pozná. Taky jsme koupali v syrovátce, trošku mu to pomáhalo. Jo, a krémy jsme dávali do ledničky, prý to pak pomáhá víc proti svědění. Když měl „drbací“ období, zavazovali jsme mu rukávky u spacího overalku a měl i dva s přehrnovacími rukávky. Navíc jsem ho dlouho balila do zavinovačky.
Někomu pomáhá kosmetika s mořskou solí; nám se osvědčila v klidové fázi, jinak to bylo moc agresivní.
A psychika … to je taky sakra důležitý. Taky jsem plakala, bylo mi Štěpy líto. Vzpomínala jsem jaké byla Eliška krásné miminko bez jediného pupínku. Ale brzy jsem se sama nějak srovnala, přestala ho brát jako chudáčka a hned se nám líp bojovalo. Mmch, já sama mám ekzém, na rukou, teď po třetím porodu se mi to krutě rozjelo, kolem Vánoc se mi to podařilo dostat pod kontrolu a „vyčistila“ jsem se. 27. prosince Štěpánek musel do nemocnice; měl střevní chřipku (rotaviry) a skončil na kapačkách s dehydratací. Když jsem se to dozvěděla (celé to s ním absolvoval manžl; já kojím, tak jsem nemohla) bylo odpoledne. Večer mě začalo svědit celé tělo, hlavně ty ruce a do rána šílený ekzém… Takže na psychiku bacha…
No nic, mějte se co nejlíp a uvidítě, dětičky z toho vyrostou!!!!
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
21.1.08 12:49

ok, taky se přesunuju do této diskuze.Budu moc ráda, když budeme moct probrat, kdo jaké udělal pokroky - negativní i pozitivní.Jak už tu většina napsala, ten ekzém je taková sviňa, že je těžko hledat zaručený recept.Zajímavé je, že všude píšou ( a já tomu i věřím), že ten ekzém je projevem oslabené imunity (resp.přehnaná reakce imunity) a naše malá je téměř neustále v nějakém dětském kolektivu a i při nejrůznějších epidemiích prostě není nemocná (ťukám).Za celých 20měsíců, co je na světě, měla jednou rýmu a jednou šestou nemoc (trvala asi 3 dny).Jinak nic.Nikdy žádný léky a antibiotika už vůbec.Jen ten zasr…ekzém.Já se ale snažím neklesat na mysli, protože jsme ještě zdaleka nevyzkoušeli všechno.Co se týká promazávání, tak my používáme Exomegu od A-dermy a taky Dermalibour creme od A-dermy (dle lékárnice je speciální kosmetika pro dětské atopiky), ale nevím.Máme totiž mléko a krém.Krém je dobrý na hojení akutní fáze, ale vysušuje.To mléko je ale parfémované, a to dost silně.Taky jsem u něj nezaznamenala nějaký účinek.Okolí má dobrou zkušenost s konopnou mastí od cutishelpu, ale nám nijak nepomáhala.Už to bude delší dobu, takže ji zkusím znova.Dnes jdeme po čtvrté do solné jeskyně, tak uvidíme v budoucnu.Dále také promazáváme modrou indulonou a čistou vazelínou - na suchou kůři obojí dobré.Do koupání přidáváme Linolu Fet, což taky není špatné.Dietu u mě i malé jsme zkoušeli, ale ekzém se zlepšoval a zhoršoval bez ohledu na její dodržování, tak jsme to přestali hrotit, akorát se snažíme vyvarovat těch rizikových potravin.Tento týden se chci objednat do centra holistické medicíny - mě tam pomohli s vleklým problémem, tak doufám, že to teĎ zabere.Jinak si v záloze necháváme pobyt u moře - já ani manžel nejsme právě ty typy, kteří jsou o dovolené vyvalení na pláži, ale kvůli malé bychom to samozřejmě absolvovali.
Jinak samozřejmě od narození peru v dětském prášku, dávám extra machání a prádlo žehlím po obou stranách.Také oblékáme výhradně bavlnu.To je od nás aktuálně asi vše a budu se těšit na další zprávy.zatím čau Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
21.1.08 12:52

Jo, ještě bych chtěla dodat, že chodím na www.proalergiky, která tu už byla zmíněná.Dokonce jsem se informovala v odborné poradně a paní doktorka mi taky řekla zajímavou věc - kdo není mořský typ, může jet na hory - účinky jsou prý stejné…Nic podrobnějšího neuvedla - nevíte o tom něco bližšího…?Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
21.1.08 13:45

pro Markétu :
Z té konopné kosmetiky máme doma ten zmíněný Cutishelp. Jenže jak tak zjišťuji, tak my to mazali na místo které už bylo asi v akutní fázi - do té doby jen ten infadolan (opticky to byla suchá skvrna, která se rozšiřovala). Mě se zdálo, že by se s tím mělo už něco dělat. Ale chtěla jsem to zvládnout pomocí mastí. Do té doby ho to nesvědilo. Zkusila jsem změnu a týden mazat indulonou a ono to zčervenalo a zhoršilo se to. Pak jsem teda koupila tu konopnou, namazala, no a malý se začal škrábat.

Takže mám ji doma a zkusím ji ještě jednou - teď jsme relativně čistí, protože jsem ho 14 dní mazala těmi kortikoidy (Advantan). Dermatoložka mě zviklala, že se tam zanese infekce atd. Tvrdí mi, že nemám používat žádnou kosmetiku určenou na atop. ekzém, že je to většinou parfemováné a to tu kůži dráždí. Takže ona je pro to sádlo. Jenže oblečení z toho bude mastné, a jelikož tu u nás je v prvopočátku, tak jak už jsem psala, chystám se na to v létě. Bude to jednodušší.

pro Petru - Evropanku:
S těmi horami jsem slyšela o nějakých lázních na Slovensku, je tam termální pramen, který má snád složení podobné jako v Mrtvém moři. Jmenuje se Smrďáky. Ale zkušenost nikoho neznám. Slanou jeskyni plánuji od příštího týdně. Tak jsem zvědavá :-)

pro Katulinek:

tak my s těmi rotaviry skončili celá rodina v Matýskově půl roce ( dehydratace) v havířově na infekčním a byl to očistec! Takže tě dost dobře chápu. Minulý týden už jsme to zvládli sami doma. V tom půl roce to bylo maso, protože malý byl plně kojený , v životě neviděl flašku a s příkrmy jsem chtěla zrovna začínat. Takže jedině, jak do něho něco dostat, byla kapačka. Jinak infekční oddělení v Ha na mě působilo, jako že jsme se ocitli v nemocnici v Albánii… :roll:

pro Michu :
no, o tom homeopatovi,neslyšela jsem tedy o něm nic. Chystáš se tam? Tak pak dej vědět. Já tedy zkusím nejdříve tu solnou jeskyni je v Horní Suché. Jinak to vypadá, že to máte jako my, malý má jen ty ložiska a nesvědí ho to. Jenže se to rozšiřuje, takže za chvíli bych to tipovala u nás na 1 velké ložisko :-) . Svědilo ho to jen, když jsem ho mazala tim cuts helpem. A chtěla bych tě uklidnit, pry do 3 let věku dítěte ten ekzém u většiny vymizí a zbyde jen asi u 10% dětí. Sestra to u neteře měla taky, ne sice v takové míře jako my, ale klasicky pod koleny a na loktech a teď ji je 12 a o ničem neví. Takže klid!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
21.1.08 13:52

A holky, klobouk dolů před všemi, jak to zvládáte - připadám si jako hysterka - když mi máme jen pár suchých flíčků.

A ještě jeden dotaz, koukám, že jste téma moře opustily - já mám ještě pár dotazů.

Z webu proalergiky.cz jsem pochopila, že tedy spíš oblázková pláž, malý by měl být pořád ve vodě, po každém koupání sprchovat, dokud je to červené. Až to zbledne, stačí sprchovat jen před odchodem. co mě však zajímá je - budete ho pak mazat krémem na opalování a na to ještě promazávat ty daná místa, anebo to necháte, ať kůže dýchá?

A co oblečení? Věříte těm reklamním tahům - jako triko s proti UV zářením? Co vy na to?

Mějte se hezky.

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
21.1.08 17:59

No s těma horama to ještě zkusím pohledat.My totiž letos každopádně k moři nepojedeme - před vánoci jsme rekonstruovali kuchyň a jsme finančně na nule.KDybych věděla, že to bude malá potřebovat, tak tu kuchyň posuneme, ale holt jsme se rozmysleli pozdě.TAkže budeme šetřit a snad to příští rok vyjde, pokud do té doby nepomůže něco jiného :roll:
Jo a ještě jsem chtěla dodat, že naše malá se do roka vůbec nedrbala - nevím, jestli jí to nesvědilo, nebo to jen neuměla.Začala se právě drbat až tak v těch 16 měsících…Ale jak už jsem psala - ona je ohledně tohoto pohodářka.Prostě se drbe a směje se u toho.já bych to jen nechtěla zanedbat a taky aby z toho neměla mindrák, až bude větší.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1084
21.1.08 22:24

Ahoj!
Jen krátce, jsem už dost groggy… Moře - má smysl tak na 3 týdny!!!! první týden totiž často prý dojde ke zhoršení, a pak teprv se to zlepší. Hory obecně prý dělají míň problémů. My se chystáme k moři na 3 týdny v září, tak jsem zvědavá…
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
21.1.08 22:44

Petro , ta to jsi mě moc nepotěšila… Malý má teď 15.měsíců :-)
Katko a kam vyrážíte? Na stálé místo?

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek