Atopický ekzém – klub, sdružení – radíme si

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1490
29.1.08 23:33

Koukám, že k snídani ´dávate chleba, tak asi lepek jíte.

Co takhle zařadit k jídlu omáčky - třeba
Koprová omáčka
Do vody dáme vařit brambory spolu s bobkovým listem a koprem, osolíme. Až jsou brambory měkké, rozmícháme ve sklenici studené vody(aby se nezdrcla) mouku a omáčku zahustíme. Opět chvilku povaříme. Podáváme s vařeným hovězím masem (lze vynechat:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
30.1.08 10:13

Ahoj holky,
měla bych dotaz. Štěpa se minulý týden exluzivně osypal, do té doby jsem o exému vůbec nevěděla, takže jedl uplně všechno. Doktorka řekla, že má pěkně rozjetý exém. Na:,–(ila jsem „dietu“ (bez bonbonků, čokolády, citrus.plodů a tak), ale nevím, co mu dát k pití. Doteď pil ovocné a bylinkové čaje a vodu. Voda je jasná, ale k snídani vodu mi přijde drastický. Nedáte mi typa, co nalít do hrnečku? :lol:
Díky Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
30.1.08 10:38

Ahojky, hlásím se k vám do klubu atopiků. Ekzémem mám já od tří měsíců. Naše holčičky ho naštěstí po mě nezdědily. Teda nechci to zakřiknout. Starší měla náznaky, ale naštěstí jsme se z toho rychle dostaly. Pomohly nám na Čísnké klinice, MUDr. Rusnáková. Dvojčátka jsou zatím v pohodě, uvidíme, jak s námi zamávají příkrmy. Čekala jsem, že ekzém s pubertou odezní, ale bohužel se tak nestalo. Pravda, měla jsem určité klidové období, ale vždy po porodu jsem se osypla naprosto šíleným způsobem. Doslova od hlavy až k patě. Zkouším možné i nemožné. Jednou se zdá, že něco zabere, ale pak se zase osypu. Jsem ráda, že jsem si tady dočetla pozitivní ohlasy na solné jeskyně. Pořád jsem otálela, ale teď do toho půjdu.
Přeju Vám hodně síly s dětičkami. Je to hrozné, když na ně musíte koukat, jak je to trápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
30.1.08 10:45

Ahoj holky,
měla bych dotaz. Štěpa se minulý týden exluzivně osypal, do té doby jsem o exému vůbec nevěděla, takže jedl uplně všechno. Doktorka řekla, že má pěkně rozjetý exém. Na:,–(ila jsem „dietu“ (bez bonbonků, čokolády, citrus.plodů a tak), ale nevím, co mu dát k pití. Doteď pil ovocné a bylinkové čaje a vodu. Voda je jasná, ale k snídani vodu mi přijde drastický. Nedáte mi typa, co nalít do hrnečku? :lol:
Díky Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
51
30.1.08 10:57

Omlouvám se, skočilo mi to sem podruhé :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
30.1.08 12:54

Ahojky,
s tou dietou je to hodně individuální. I když ji člověk drží, se kýžený efekt nedostaví.

Jakou držet dietu, toť otázka. Obecně platí, že pokud žena kojí, měla by ji dodržovat stejně jako dítě.

A teď už ze zmiňované příručky:
PŘÍČINY ATOPICKÉHO EKZÉMU
POTRAVINY

Vznik onemocnění závisí na dědičné dispozici a vlivech
prostředí, v němž dítě žije. Děti bývají alergické i na
různé potraviny - mléko, vejce, pšeničnou mouku,
ořechy, rajčata atd. Průkaz potravinové alergie je však
obtížný. Kožní testy a zjištění alergických protilátek
proti různým druhům potravin jsou užitečné, ale pro
přesnou diagnózu je důležitá vylučovací dieta. Snadněji
se provádí a udržuje doma.
Používáme dietu složenou z rýže, jehněčího či králičího masa a olivového
oleje (tab. 2). Po čtyřech týdnech, jestliže se
projevy ekzému zlepší, provedeme provokační test, kdy
podezřelou potravu (či potraviny) zařadíme znovu do
stravy. Provokační test provádíme pod lékařským dohledem
tak, že podáme dítěti malé množství podezřelé
potravy. Je–li test pozitivní, objeví se u dítěte svěděni,
kopřivka, kůže zrudne a ekzém se rozvine znovu.
Podaří-li se prokázat potravinu, na kterou dítě reaguje
alergicky, sestavíme vylučovací dietu, v níž ji ze stravy
vyřadíme. Léčebná dieta musí být hodnotná a chutná.

Tabulka 1
Potraviny, které jsou nejčastější příčinou
atopického ekzému:

MLÉKO
VEJCE
RYBY
PŠENIČNÁ BÍLKOVINA
OŘECHY - LÍSKOVÉ, VLAŠSKÉ, MANDLE
RAJČATA
CITRUSOVÉ OVOCE

Tabulka 2
Domácí dieta - "Jehněčí/králičí dieta
dle Rezzy a Cardiho”
-
Jehněčí/králičí maso 100 g

• Olivový olej 40 g
  • Předvařené rýže 70 g
  • Vápník 300 mg
  • Sůl 300 mg
  • Voda 1 litr

PŘÍČINY ATOPICKÉHO EKZÉMU
FAKTORY PROSTŘEDÍ

Atopický ekzém mohou zhoršit i některé alergeny
prostředí. Jsou to zejména okem nepostřehnutelní
roztoči, které najdeme v domácím prachu, v matracích,
ve vlněných pokrývkách, čalounění, kobercích,
v těžkých závěsech. Roztoči se živí lupy, šupinami kůže,
drobečky potravin a daří se jim v teplých, vlhkých domech.
Přírodním zdrojem roztočů jsou ptačí, zejména
holubí, hnízda. Kůži může dráždit mnoho dalších látek,
například vlna, umělá vlákna, dráždivá mýdla, ale také
změny teploty a vlhkosti i rozčilení, stres. Dráždění
kůže může také vyvolat infekce.
17
Odstranění všech faktorů, které mohou způsobit
zhoršení příznaků atopického ekzému, je velmi
důležité.

Shrnuto podtrženo, ne každý vydržíme měsíc na pořád stejné stravě. Navíc, když jsou v rodině takoví, kteří mohou jíst normálně, vysvětlujte dvouletému dítěti, dnes máš opět králíka a rýži. Ale ten měsíc se dodržuje prý z toho důvodu, aby poškozené střevo se uklidnilo a nabralo „síly“. Ale pokud nám nic nenajdou, tak asi do toho budu muset jít :twisted:

S tím pitím je to zajimavé, my dosud dáváme čaj ovocný (květ ibišku, šípek, jablko, plod anýzu. Ale zda, ho dítě může, toť otázka. Asi by to opět chtělo vylučovací metodu a psát si vše do deníčku. Jestli příjdete s nějakým odkazem, tak jsem dost zvědavá. Zběžně jsem zkoukla net a nic. Večeřová píše vodu, minerální vodu, slabý čaj, ale nespecifikuje jej.

Jinak ještě existuje obrovský seznam, které potraviny alergizují v té knize od Večeřové, tam navíc mamčám, které kojí např.zakazuje zařazovat do svého jídelníčku kravské mléko (krabicové), vejce, ořechy a ryby.

A ještě u toho mléka, teprve po 2 měsících nepodávání mléka, lze dělat závěry, zda dítě je alergičké či není na mléko. Testy mohou být falešně negativní (z krve).

U batolat by měly z jídelničku vypadnout následující: kakao,čokoláda,ořechy,mandle,ryby,citrusy,celer,petržel, uleželé a plísňové sýry, vejce jen v pečivu a příloze, ne jako samostatný pokrm, koření, hořčici, pikantní a silně kořeně či kyselé pokrmy.
Pokud není nutno dodžovat bezmléčnou dietu, tak nejdříve zařadit jogurty (typ Hollandia - s mléčnými kulturami a bez konzervantů (konzervanty totiž taky mohou způsobovat atopickou reakci) a acilofidní mléka. Alergie na mléko prý do 3 let věku dítěte většinou sama vymizí…

No holky, udělalo si mi špatně - neboť bych v podstatě nemohla jíst já ani malý nic. Ale pokud bude krize, tak do toho budeme muset..... Zatím to tím mazáním, jakž takž udržujeme. Jsem zvědavá na ty testy z alergologie, no a pak se uvidí. I kdyby se nic neprokázalo, asi do té diety půjdem, minimálně na to, aby se mu střevo „očistilo“.

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
30.1.08 14:14

Pet, moc díky za tipy.Na těch doporučených stránkách je docela dost receptů, tak snad něco vyberu.
Co se týká toho tvarohu a lučiny, tak mi to taky bylo divné, ale doktor tvrdil, že je v tom ta mléčná bílkovina, která alergii vyvolává už prostě zpracovaná, takže by neměla vadit.Samozřejmě jsem se toho ráda chytla, protože mi to usnadnilo situaci a jídelníček byl zas o něco pestřejší.Jinak naší malé je už 20měsíců.
S tím masem máš taky asi pravdu, ale problém je ten, že my jsme celkově moc maso nejíme (vegetariáni nejsme v žádném případě), jenom prostě nejsme moc masožravci, takže v tomhle ohledu trochu sobecky zapomínáme i na malou.Ale to není omluva…, že.
Jinak musím říct, že mě to s tím jídlem fakt štve.Já se v tom vůbec neorientuju.Vůbec v tom nemůžu najít nějaký vodítko.KDdyž ještě byla Emička plně kojená (téměř do 8 měsíců) a já jedla v podstatě jen rýži s mrkví, protože trpěla na prdíky, tak byla často šíleně osypaná.Pak jsem sobě nebo jí trochu povolila a baštily jsme, co jsem neměly a ona měla kůžičku jak z alabastru.STrašně mě to demotivuje v nějakém vyváření diety.Bylo by to mnohem jednodušší, kdybych věděla, že je alergická na to a na to…a pak už bych si vytvořila nějaký systém, ale takhle, když se jednou šíleně osype a za čas to zkušíme znovu a ona je vpohodě…Ale předpokládám, že na tom takhle nejsme sami.No v pátek jdeme k nové kožní doktorce, kterou nám doporučila jedna známá.Prý se specializuje na malé ekzematiky, tak jsem zvědavá.Ale moc by mě překvapilo, kdyby jsme odešli s něčím jiným než s kortikoidy, popř.excipialem, který nás víc dráždí než pomáhá.No uvidíme.Zkusím se na to dívat optimisticky.Jinak po té „solné terapii“ je to fakt celkově lepší.
Mým snem je ale, aby byla Ema v pohodě a nemusela myslet na to, co jí, co si kdy má namazat apod.Na druhou stranu, jsou na tom některé děti mnohem hůř, takže si nemáme co sstěžovat…Tak zdravím všechny nešťastné matky šťastných dětí :D Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
30.1.08 15:52

Ahojky holky, moc jsem nemela cas byt na netu a ejhle jak se to rozjelo. Zdravim nove maminky. :D
Petro, ja dnes vecer pisnu delsi prispevek, ted jen zkratkove. Pokud mate prokazanou pravou alergii na mlecny protein, tak nemuzete principialne z mlika naprosto nic. :cry: Vim, je to tvrde, ale je to tak. Mlecna bilkovina se ti neznici kvasenim (jogurt, kyska atd.), fermentaci (ulezele syry, kuprikladu Parmezan), ani tepelnou upravou. Jen pro ty nejmensi deti, ktere maji alergii na mliko, ale nemuzou byt kojeni, je detska vyziva namisto MM, kde je bilkovina hydrolyzovana. Ale chutna to pry desne. My to nastesti nepotrebovali. :wink:
Je divne, ze tvuj pediatr to nevi. Takze vy:,–( naprosto vse, co ma nejmensi procento mlika. Ja si davam do ranniho kafe mlika z ryze. :oops: Uz jsem si zvykla, ale nekdy bych zabila za latte.
Zatim cauky, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
30.1.08 21:02

Holky, dnes jen krátce - byla jsem v solné jeskyni s paní s 5letým chlapečkem s atopákem, byl jen v kraťasech a sandálích. Ptala se mě, proč má náš malý tepláky, že ta účinnost je pak nižší, že by snad ten intenzivnější kontakt měl lepší účinky. Děláte to taky tak? Mě to teda vůbec nenapadlo. V létě by tedy měl podle ní chodit v té jeskyni i naboso.

Jinak mi doporučovala ty termálky v Podhajské, jezdí každý rok a chválila to.

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
30.1.08 22:56

Ahojte,

teda stihla jsem az ted vsechno docist a moc moc dekuju za rady…tak jsem si myslela, ze napisete, ze to atopicky ekzem neni, kdyz se to pres noc zlepsi… :wink:
No ja jen doufam, ze Tomik nebude mit takovou formu atopickeho ekzemu, ktera je videt na ruznych fotkach…zatim to ma opravdu jen na pusince a pod kolinkama a to jen trosku…na pusince vice…zrovna dneska rano jsem si rikala, ze to vypada lepe a odpoledne mel oblicejik samy pupinek…jenze on ted kdyz lezi na brisku tak si tu pusinku porad otira, vsechno si do ni strka vcetne uslintanych rucicek…tak jsem jen dneska znovu ostrihala nechtiky a mazala…zkusim i Infadolan…tak jak jste psaly na jednu tvar Infadolan a na druhou tu italskou mast… a uvidime. Asi zajedeme k pediatrovi at nas posle k dermatologovi…jenze ona rika, ze to nic neni, kdyz ta mista nema vylozene sucha a to on nema…JEN ty pupinky..... :? Tak uvidime…

Zdravim nove maminky…ja bezim spat.

Dobrou noc a jeste jednou diky!

Barca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
30.1.08 23:54

Barco,
my je v podstatě suchá nemáme doteď, máme všude jen pupínky, které jsou červené, postupně se slévají a vytváří krupičku. Postupně se ty ložiska slévají do kupy a vytváří mapy (viz naše stehna).

Jinak u nás se to objevovalo jen na obličeji od ledna (malý měl 4.měsíce), v létě to neměl, vymizelo to, vůbec jsem nemazala a opět se to začlo objevovat na podzim (do té doby ani stopy po výsevu někde jinde na těle), a to hlavně poté, co jsem ho odstavila na noc a začla kojit jen večer před spaním a pak ráno. No a pak se to klasick rozjelo. Takže já si mylím, že to byla u nás o s tím obličejem taková předzvěst.

Tím tě zaručeně nechci strašit.

Držím palečky, ať to AE není!!!! Třeba je to jen nějaká alergie na prací prostředek, která po změně prášku náhle vymizí. (např. ložní prádlo)

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
30.1.08 23:59

Markýtko a Petuliku, zdravím - prima, že jste se přidaly.
Markýtko, v čem spočívá ta čínská medicína?

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
31.1.08 00:59

Petuliku: muzes tvemu malemu treba dat na bumbani nejakou neutralni bylinku, jako medunku, nebo lipovy kvet a z toho uvarit slaby cajik. bacha na hermanek, je docela silne alergenni. Nebo zkus ryzove mlicko, to je fakt dobre, nam to aspon chutna. Je prirozene sladke a muzes ho i trosku naredit. Nebo mlicko ovesne. Mliko sojove bych nedavala, je to docela humus jak se vyrabi a obsahuje silene mnozstvi rostlinneho estrogenu, ktery muze narusovat hormonalni rovnovahu miminka.

Markytko: no ja si s exemem taky uzila svoje. Zacal mi z niceho nic zhruba v peti letech (podpazdi, podkoleni, podloketni jamky), stehoval se potom do trisel a skoncil na kostrci. Pak mi ve 12 letech zmizel. Byla jsem u Jadranu dvakrat a myslim si, ze mi to dost pomohlo. Pak po Cernobylu zacla senna ryma, ze zacatku dost desna. Prvni 2-3 roky to bylo fakt silene, slzeni a rezani v ocich, seriove kychaci zachvaty atd., pak to zaclo ustupovat , no a dnes je to zazehnano (klepu na drevo). Jedine projevy nejake alergie mam, kdyz snim prezrale jablko, banan, nebo tepelne nezpracovane liskace. Zadna silna alergie, jen takove svedeni v puse. To ale do 2 minut prejde a jsem v pohode.

Pet14: chapu zcela tvuj pocit, kdyz tve okoli reaguje na tvou starost o maleho. Ti nejblizsi si to sliznou nejvic. To ale patri k veci, ty jsi mama, jsi tvemu detatku nejbliz, srdicko ti to muze utrhnout, kdyz vidis, jak se trapi a je zcela logicke, ze mas potrebu to provetravat vsude a s kazdym. To freneticky intenzivni obdobi ale prejde a vsichni se zklidni, jak ty, tak i tvuj muz. Ja si prosla tim samym. :roll: :wink:
Jinak ve Finsku se zije jako vsude v cizine, ma to sve klady i zapory, ma draha polovicka je finska a muj prdola bude tim padem do budoucna asi trojjazycny, Finstina, Cestina a doma mezi sebou jeste pouzivame Svedstinu. :D
Drzim palecky, at vam ty testy dobre dopadnou a poskytnou aspon nejake voditko. Psychicky to kazdopadne pomuze, i kdyby to nakrasne bylo vsechno negativni, protoze tak mas aspon ciste svedomi, ze jsi podnikla vsechno v tvych silach a snazila se zjistit pricinu toho exemu. Moje alergolozka mi treba rekla, ze ze 70% neni potrava duvodem atopace. Vetsinou se to vubec nezjisti, co to zkratka je. U nas vyslo pozitivne to mliko a vejce a ona se docela divila. No, u kazdeho to je jine. S tou dietou jsem to taky zkousela, a to vickrat. Ted jen vylucuji veskere mlecne vyrobky, vejce a takove ty klasicke drazdidla. Kdyz jsem ale v Theove 8 mesicich nejedla ani lepek, tak mi zaclo dochazet mliko a maly mel zelenou pachnouci stolici. Ja pomalu zkolabovala. Tak jsem zacla jist normalne, malemu se kakani upravilo a zadne zhorseni exemu taky nenastalo. To bylo ale tehdy…ono se to totiz muze hodne v prubehu prvnich trech let menit. Testujes v lednu a vyleze ti pozitivne to, testujes znovyu v kvetnu a vyleze ti pozitivne neco zcela jineho. To je taky normal. Navic existuji skupiny takzvanych krizicich alergenu,…jestli je alergie treba na pyly, objevi se vetsinou v dobe pylove sezony reakce i na radu ovoce a zeleniny, ktera je v prubehu zimy zcela OK.
Jinak ti docela zavidim, ze vam provedou krevni testy na antiglobuliny. Dozvis se o mnohem vetsi skupine potravin. Nam delali testy dvakrat, ale jen ty vpichove a to je strasne omezene. Natestovali nam jen takovych 30 polozek, coz neni nic.

Petro: asi uz vis z tech clanku, ktere ti doporucila k precteni Pet14 rozdil mezi intoleranci na laktozu, coz je mlecny cukr a da se treba kvasenim eliminovat na minimum, proto ty doporucene jogurty a alergii na mlecny protein, ktereho se nijak nezbavis. Oba pripady maji sve klady i zapory. Intolerance se objevuje vetsinou u dospelych a pretrvava cely zbytek zivota. Chybi ti totiz, nebo prestane fungovat enzym na stepeni toho cukru. V tomto pripade ale muzes treba ty zkvasene mlecne vyrobky, tvrde vyzrale syry (laktoza se zranim nici), prepustene maslo atd. Alergie na mlecny protein se projevuje za:,–(ne u malych deti, nemuzes z mlecnych vyrobku nic, protoze je to holt alergie, ale povetsinou zase zmizi. Takze nechci syckovat, ale davat male Lucinu a tvaroh je presny opak toho, co bys mela delat. Oba vyrobky nejsou totiz v principu nic jineho nez koncentrovana mlecna bilkovina a jestli ma tva mala prokazanou alergii na mlecny protein, tak to je nenenenenenene!!!!!!!!!! Nechci reagovat povysene, ale tvuj pediatr je asi hodne neinformovany. I jinak „zdravym“ mimiskum se tvaroh nedoporucuje prvni rok, dva, protoze je tam te bilkoviny tolik, ze je to docela zahul na ledviny a zazivaci ustroji mrnete. Takze pokud mate tu alergii, vyloucila bych vsechny mlecne vyrobky. Budiz ti utechou, ze pokud ti i pri konzumaci techto veci mala reagovala „jen“ tim exemem, tak se asi nejedna o tezkou alergii a nemusi to byt tak hrozne. U vaznejsich alergii dite zvraci, chudne, nepribira, ma bud zacpu, nebo prujmy, nekdy i problemy s dychanim, otika ti a v pripadech nejhorsich jde do anafylaktickeho soku, kdy uz jde v podstate o zivot. To se ale vetsinou jedna o potraviny jako celer, morske koryse, ryby, burske orisky a bacha i KUKURICI!!!! Takze vsemi mrnaty tak oblibene kukuricne pufovane krupecky by se asi mely maminkami exematiku/atopiku prehodnotit a treba na nejakou dobu i zkusit vyloucit ze stravy.

Zatim cauky,

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
31.1.08 12:46

Petro: jeste me napadlo s tou stravou…i my nejime moc zivocisne bilkoviny. Tu a tam nejake maso v podobe Hipp sklenicky, kde mas zaruku, ze je to ekologicke, tu a tam nejakou rybu (ktere nam nevadi), obcas koupene jehneci, nebo kruti. Kralika tady nesezenu, podobne je to s kachnou nebo husou. Malemu treba chutna nejvic veprove.....hmmm. Taky mi bylo sdeleno, ze pokud mam alergika na mlecny protein, tak bych mela vy:,–(it hovezi a alergie na vejec je nekdy spojena i s alergii na kureci maso. Tak si opravdu nevyberes. Brzo se pujdeme past, nebo zacnem konzumovat sneky (haha). :?
Pani doktorka mi tu rekla, ze finske kurata jsou celkem v pohode, jednoznacne by jim pry dala prednost treba pred rybama, ktere jsou plne rtuti a jinych tezkych kovu. Hlavne ryby z Baltu. Pokud mate moznost sehnat norskeho lososa, nebo ryby lovene na Islandu, nebo v Dansku, tak to by melo byt opet v relativni pohode. Jinak ja osobne nesouhlasim s lekarskym doporucenim, ze dite ma mit maso dvakrat denne. Pokud si budu davat bacha, aby mel mimis stravu jinak vyvazenou, tak si nemyslim, ze musi mit maso tak casto. Jsou prece zeme, kde se maso konzumuje minimalne a taky ziji. Priznavam, maji asi trochu vetsi problemy s krivicemi, hubenosti atd, ale zije se a i bez masa. Ja treba davam malemu cervenou cocku a cizrna, ktere jsou velice lehce stravitelne, navic cervena cocka se takrka rozvari na kasi, tak ji muzes zahustovat i jine pokrmy.
My konzumujeme hodne jahel, ovsa (ma pomerne malo lepku v porovnani s psenici), speldu (taku lepsi nez klasicka psenice), pohanky, no a potom takove ty mene tradicni pseudoobilniny jako amaranth a quinoa. Nam to chutna, je to velice zdrave a ma 0% lepku. Potom jime HODNE zeleniny (jak syrove, tak varene, dusene, pecene, na pare atd), hodne ovoce a tu a tam nejake to maso. Obcas dam malemu sojovy jogurt, ale fakt ne casto, je to stejne, jako s tim sojovym mlekem.
Pijeme velice malo, maly zkratka piti odmita, vetsinou je to voda, ryzove mlicko, obcas nejaky slaby caj z bylinek, nebo zredena jablecna stava. Porad kojim, tak ma snad dostatecny prisun tekutin.
Taky by mi obrovsky pomohlo, kdybych vedela presne, ceho se vyvarovat. Tak jen tapem a ja si hodne vycitam, ze nejim zdraveji. Denicek jsem si vedla asi pul roku, ale zadne zavery jsem i tak nebyla schopna vyvodit. :cry:
Tak zatim,

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
31.1.08 12:50

Díky všem za rady a podněty.Cítím se fakt bídně - myslela jsem si kdovíjak nejsem v téhle věci zběhlá, ale mám zatím ještě dost mezery.
Markét: je pravda, že teda Emička má mléčné výrobky dost ráda a jak už jsem psala, tvoří skoro polovinu jejího denního jídelníčku.Přesto má při stejném jídelničku období, kdy jí ekzém téměř vymizí a pak se jí to zničeho nic zase zhorší.Už jsem i pochopila, že třeba sní rajče a nic jí to neudělá, za týden sní jiné a osype se - vím, že je třeba rozdíl v oblasti, kde rajče vyrostlo a to jí může dělat potíže apod.To ale člověk moc neovlivní.Ale v těch mléčných výrobcích fakt tápu.No silnou alergii asi mít nebude, protože má fakt aspoň jeden jogurt denně + pribiňák + kousek sýra a teĎ momentálně s tou jeskyní má kůži fakt docela pěknou.Ale na druhou stranu si říkám, že by možná stálo za to, je na chvíli vynechat…Pak ale nevím, čím bych ji krmila.Co třeba dávat na chleba?
Barčo:co se týká osypané pusinky, tak musím říct, že pokud je tvůj brouček malý a slintá, tak bych to tak neprožívala.Naše Emička, když byla malinká a měla ještě dudlík, tak hodně slintala a měla pusinku úplně hrozně osypanou.Byla to ještě daleko horší než ekzém.přesně jak píšeš - zarudlé pupínky.Mazala jsem to vším možným, ale doktor říkal, že to pomine, až nebude mít dudlík a přestane tak slintat.A v tomto měl pravdu.Už si nepamatuju přesně, ale myslím, že tak kolem roku se jí to samo od sebe začalo hodně zlepšovat a dnes už na to jen vzpomínáme.Neobjevuje se jí kolem pusy nic, ani když se jí zhorší ekzém po celém těle.Netvrdím, že to u vás ekzém není, ale chci tě jen uklidnit, že to být nemusí.U malých dětí je okolí pusinky hodně citlivé, furt tam ty prcci něčím šmrdlají, takže kůže dost trpí.Nás to taky hrozně potrápilo, ale jak píšu, už je to vpohodě.
A co se týká toho oblečení v solné jeskyni, tak já jsem dostala informaci, že dítě (člověk) může být oblečený naprosto normálně a solné prostředí působí stejně.Účínek je především inhalací solného prostředí a celkově to působí i přes oblečení.Pokud je ekzém živý, tak by dokonce mohl přímý kontakt se solí uškodit.
Jo a taky se mi líbí ta myšlenka těch slovenských termálů a budu po tom pátrat.Já sice moc ráda cestuju a projela jsem už kus světa, ale ty přímořské oblasti mě fakt děsí.Zlaté Slovensko.Tak uvidíme.
 Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek