Atopický ekzém – klub, sdružení – radíme si

Napsat příspěvek
Velikost písma:
549
26.1.08 13:21

Petctrnactko:
Jsem rada, ze te ta Capkova dala trochu do obrazu. No, vsechno tam asi neni. Ty obrazky by pomohly, ja jsem v pocatcich naseho exemu brouzdala netem jak diva, abych na nejake obrazky narazila a mohla tak porovnat s nami, ale je toho malo. :cry:
S tim pupinkovatenim a slivanim do jednoho cerveneho …to je presne ono. My to taky tak mame. Aspon ted na ramenou, zadech, bocich a zadecku. Nevim, co ti poradit, musela bych asi tveho prdolku videt, abych mohla posoudit, jestli to je to same, co mame i my. No, ja vzdy mazu a mazu a mazu. Pokud ti to nezduri do hruba a nezcervena az do jahodova a nenaskacou tam zadne druhotne bombulce, tak to jen maz a mej pevne nervy. Ja jsem hydrokortison na:,–(ila vzdy az, kdyz se maly drbal vicemene nepretrzite, pofnukaval u toho, rusilo nam to spanek az tak, ze se mi budil co hodinu a vypadalo to fakt straslive. :roll: Kuprikladu nevim, kdo ti rekl, ze kdyz se mimi skrabe, znamena to, ze se tam dostala infekce. Ja si troufam tvrdit, ze skrabani je logicka reakce na histaminovou reakci tela, tzn. kdyz se popichas od kopriv, naskacou ti bombulce jako reakce na histamin, ktery se v tele vytvori a taky to svedi. Nemyslim, si, ze jenom to skrabani samo o sobe je znakem nejake druhotne infekce. Myslim si, ze nastup noveho cyklu (tzn. to zruzoveni ) je vzdy doprovazeno svedenim. Potom ten desne rozjety exem svedi logicky taky. Jestli se ti maly spoti, je pravdepodobne, ze ho to bude svedit, jestli se exemek drazdi treba okrajem limce, bude ho to s nejvetsi pravdepodobnosti svedit..... :cry:
A-derma Exomega nam vyhovuje super, ovsem jak kdy. Ma mit protisvedive ucinky, tak jen to stoji za to, aby jsi to vyzkousela. V Cesku mate vetsi vyber ze sortimentu, ja tady kupuji jen myci emulzi, mleko pro atopiky (voni naprosto neutralne, docela prijemne a super se vsakne, nezanechava zadny mastny film !) a krem v tube, ktery je mastnejsi a je jen na ty loziska, ovsem ja maleho mazala kremem celeho na noc. Mliko nam sedlo temer vzdy (jen jednou na podzim, kdy se to rozjelo silene rychle, tak to tehdy nezabiralo), no a krem mi pripadal zpocatku prilis mastny, nekdy jsem mela pocit, ze se mi po nem maly skrabe, tudiz ze ho musi drazdit. Ale potom behem tech vanoc, kdy mi doslo konopi, jsem zacla s tim mandlovym olejem a premazavala tim hutnejsim kremem, protoze mliko jsem nikde nesehnala, no a fungovalo to naprosto super. Maly mel mesic dlouhe rajske obdobi relativniho klidu. No a potom jsem zacla opet s konopim a maly se mi drbe, rozrusta se lozisko za loziskem a na ramenou si predevcirem stacil vyrobit neco, co se ani neda popsat. Takrka si tim drasanim naprosto stahnul kuzi. Ted to ma jeden velky hnedy strup, tak jsem byla nucena opet prejit na mandlovy olej a A-dermu, protoze ten konopny olej ze zacatku stimuluje krevni reciste a tim to pod kuzi svedi. Nechci, aby se drbal jeste vic a ty strupy si tak strhaval. :twisted:
Takze jak vidis, nema to nekdy logiku. Jen musis vytrvat a po nejake dobe ziskas vice zkusenosti, aby jsi mohla postupovat s lecbou trosicku adekvatneji, ale stejne ne vzdy i zkusenost pomuze. Nekdy je kuze docela pekna a maly se drbe jako opice, nekdy je to v desnem stavu, ale skrabani neni tak hrozne. Zkratka je to jizda na horske draze. :?
Mam jeste jeden postreh, nevim, jestli ti to pomuze. Mastne mazadla jako treba Indulona, Infadolan atd. jsou dobre jen na schou, ale nepodrazdenou kuzi. Jakmile se ti tam vyhodi ty pupinky, nebo to zruzovi, tak nam spis zabiraji lehci mleka a mastne kremy to jenom zhorsi. Teda s vyjimkou toho konopi a oleje, takze taky to neni zelezne pravidlo. Nam treba Infadolan pomahal jen na druhotne mazani boku po pouziti Holtovky, ktera muze byt trochu agresivni a vysusuje. Maznout mu zada Infadolanem bych si vubec netroufla, je to silene mastne a pokozka nemuze pod tim dychat.

Petko, ja bych asi prubla tu Exomegu a koupila na zkousku Holtak. A-derma je zahul na penezenku, ale Holtova mast je jen par kacek. Zkus treba jen to mliko od A-dermy a uvidis. Kdyby ti to zabralo, muzes zkusit i ten mastnejsi krem. Holtovu mast bych treba zkusila na omezenem, malem, ale podrazdenem prostoru. Dobre misto je zkusit to pod kolinkama. Zkus mazat dvakrat dennne, rano a vecer. Ja to mazu docela silne, ale potom jen jemne prstama ten nanos vtukavam do pokozky, az se to uplne vpije. Trva to docela dlouho. Pod Holtovu mast mazu jen necim neutralnim a lehkym, aby se ta Holtovka mela sanci vpit. Upozornuji ale u Holtovky na smrad, se kterym se ovsem da zit. Smrdi to po uzene makrele a mi to uz docela i zaclo „vonet“. Nektere maminy pouzivaly prave zapach jako dost silny argument k tomu, aby Holtak ani nezkusily pouzit. Mi osobne to pripada trochu postavene na hlavu. Pokud to tvemu diteti pomuze a vyhnes se kortikoidum, tak at si to smrdi jako sto certu. :twisted: Ale to jsem zase ja. :wink:

Zase jsem se silene rozepsala, ale jak se jednou do toho dam, skace to ze mne jako blechy ze stare deky. Tak se zatim mejte a uzijte si jeskynky. :D

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
26.1.08 13:28

apropo.....ten dokument jsem videla a na zaklade toho jednoho pribehu jsem taky nasemu prdolovi poridila panenku, aby jsme demonstrativne na te panne ukazovaly, co delame i Theovi. Moje mati si klepala na celo, ze nejsem normalni, ale myslim si, ze je to dobry napad.
Dokument to byl dost desivy, diky bohu mi Theo jeste aspon nikdy nezacal plesnivet, jako ten maly chlapecek v tom filmu. Ach jo, proc se ty deti musi tak trapit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
26.1.08 18:41

Tak včera jsme byli po sedmé v solné jeskyni a nemůžu tomu uvěřit, ale ekzém je tak o 60% lepší.Musím teda dodat, že jsem ještě asi před 4 dny koupila v lékárně konopnou mast.Chtěla jsem tu od cutishlepu, ale lékárnice se zřejmě přeslechla a já si až doma všimla, že je to od nějaké firmy cannaderm.No vyzkoušeli jsme to, a výsledek je možná kombinací obojího(jeskyně i masti).Nevím.Důležité je, že kůže teĎ vypadá jako po týdenní aplikaci kortikoidů.Kritická místa na kůži jsou naprosto hebká jako okolní pokožka, jen více červená.Malá se sice drápe, ale mnohem méně.Nejkritičtější místo - kůže na zadní části oušek a za oušky, které jako jediné občas mokvalo, je téměř vyhojené.Jsou tam jen zaschlé stroupky a kůžičky je krásně růžová.Mám fakt radost.Chodili jsme dost intenzivně (v jeskyni nám doporučili, že začátek by měl být hodně intenzívní a až uvidíme první výsledky můžeme zvolnit).Většinou se první výsledky objeví tak po desáté návštěvě.Výsledek fakt stojí za to, takže můžu jen doporučit.
Taky jsem ještě chtěla trochu napsat o našich začátcích s ekzémem.Když nám asi v Emiččiných 3 týdnech doktor řekl, že se pravděpodobně jedná o atopický ekzém, snažila jsem se o tom zjistit co nejvíc.Už jsem o tom kdysi slyšela (měla to jedna holka, co se mnou bydlela na kolejích), ale jelikož se mě to netýkalo, tak jsem tomu nevěnovala pozornost.První článek, na který jsem narazila, mě teda pěkně vyděsil.Hned první věta zněla:Děti s atopickým ekzémem velice trpí.No nádhera.V podstatě každý příspěvek, který jsem našla zněl velice tragicky.Naprosto jsem se zděsila a taky kolikrát brečela.Prostě jsem si myslela, že ten ekzém je ukaždého stejný - příšerný.Až dnes mi dochází, že o ekzému psali jen ti, které opravdu trápil, takže mi vůbec nedošlo, že může být i někdo s mírnějším průběhem.Postupně jsme si taky začali zvykat na obtíže a dnes už mi to ani nepřijde.Jen když vidím, jak se stejně staré děti cpou párky, čokoládou, chipsy apod. mě obchází mdloby.Takže holky, které jste ještě nevyzkoušeli jeskyni, tak doporučuju.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
26.1.08 20:57

Petro, no to je skvele, ze to male tak pekne zabira. :D
Ted uz jenom vydrzet, nepolevovat a doufat, ze se to bude porad jen lepsit a jarni slunicko to vylepsi uplne. :D

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
28.1.08 10:44

Ahojky jen krátce pár hezkých odkazů na čtení o AE:

http://www.infodomecek.cz/clanky.php?…

brožura o AE

http://www.alergie.cz/…e-o-dite.pdf

http://www.brisko.cz/…se/novep.asp?…

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
28.1.08 11:03

Peti,
tak to je bezva zpráva, držím palečky, ať to jde jen tak dál. My tedy začli taky intenzivně - v so a hned na to v neděli. Te´d máme pauzu do středy a pak chci chodit co 2 dny. Jak chodíte vy?

Jinak 11.února jsem objednána na ty alergologické testy, do té doby láduji malého vším, hlavně tedy lepkem. Jen doufám, že to bude potravinová alergie a ne alergie na prach, protože v té jeskyni my tedy nevydržíme v klidu :-), a ten prach z té soli máme všude, jak s ní malý vyvádí.

Jinak jsem zatím pochopila ze všech článků, že jsem udělala největší chybu, že jsem malému ty kortikoidy prostě naráz vyřadila, bez pozvolného přechodu. Vydrželi jsme tedy 14 dní bez škrábání a místa máme opět zarudlá. Zarudlá snad jsou díky té suchosti kůže, kapiláry se v kůži zvětší a odtud to zarudnutí, další fáze je tedy šupinatění, i když mažu, tak to nějak nepomáhá, tedy pomáhá to ke škrábání :-).

Začala jsem zkoušet ten Cutishelp, ale zatím je brzy dělat závěry.

Jinak mám pořád dilema mazat těmi kortikoidy, když se malý škrábá. Sakra já jsem měkota, když to začne dělat, má 100 chutí do toho jít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
28.1.08 11:13

Markét,
ještě k té A-dermě. Existuje nějaký leták o té řadě, jak ji používat? Koukala jsem na net, že si ji objednám, jenže jsem z toho trochu jelen 8O .
Anebo ti dali v lékarně vzorky, já teda sama používala La Roche-Possay a od ní jsem pár vzorků dostala.

Tak díky za všechny rady. Jinak jsem četla nějaký příspěvek o MuDr. Večeřové na www.rodina.cz, a mamina k ní měla dost výhrady. Prý ji pomohl až alergolog v kombinaci s imunologem. Čekala od ní, že ji dítě nebude řešit jen krémy, a že tam bude kooperace všech tří, což ona prý nereflektovala.

Jinak pořád uvažuji o té homeopatii, jen bych chtěla k někomu, kdo je zároveň lékař a homeopat a navíc bych o něm měla trochu pozitivní reference. Tak až se dopídím, určitě se ozvu:-). Pokud o někom budete tady na Ostravsku vědět, tak budu jen ráda.

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
28.1.08 11:14

Markét,
jinak na stehnech se nám ty ostrůvky slily v jeden velký červený - no myslím, že jahodová je trefné…

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.1.08 11:22

ahojky holky,nejsem ve vasem klubu,jsem tu dnes nahodou,ale nedalo mi to,vam nenapsat par radku…Jsem od narozeni silna atopicka a alergicka,syn nastesti zatim dobry…Vyzkousela jsem lecos,nakonec jsem poslednich pet let na Aderme a diky ni jsem cista…Ale na myti mam mydlo z tee-tree oleje,on kuzi odmasti a vydesinfikuje a pak se mazu Ex-omegou od Adermy.Opravdu celych tech pet let kuze dobra,jen ruce moc spatny,ale to mam od kontaktni alergie na vsechno kolem sebe.Minuly tyden jsem nasla v bylinkarskem obchode novou radu pripravku a mezi nimi o krem na ruce.Je to Bio-Karite,balzam atopikderm.Je to takova vazelina,ale k memu udivu opravdu dobra na popraskane ruce.Vzdy se po vsem osypu,krom te adermy,ale toto mi ty praskliny zacelilo…Nevim jestli to znate,tak to vrele doporucuji.Hodne stesti pri lecbe teto zakerne neprijemnosti.Ilona

• Citovat
  • Upravit
549
28.1.08 13:17

Petko: doporucuji u toho CutisHelpu vydrzet, pocatecni svedeni je normal. Hodne detem to pomohlo a nam to taky uplne silene rozjety atopac pred temi vanocemi zklidnilo. Muzes taky zkusit davat malemu oralne ten konopny olejicek. Ma takovou zelenou barvu, chutna po trave, memu malemu to chutna treba rozmichane v uvarene zelenince. Pokud budes aplikovat zevne mazanim a vnitrne jako papani urcite mu to prospeje. Taky se moc doporucuje pupalkovy olej. Je dobry jak na mazani, tak na papani. Akorat mi silene smrdi a chutove se mi ekluje.Ale maji ho i v tobolkach. Asi ho znovu zacnu uzivat, kdyz jeste kojim. Ten pupalkovy olej je taky primichan v tom karite maslu v tom balzamu, o kterem se zminuje Ilona. Jestli se nepletu je to Atopikderm od firmy Saloos. Ma to byt to bambucke maslo, pupalkovy olej a jeste nejake fajnoty dobre na atopickou pokozku. Mozna by to stalo za pokus. Ja ho tady pochopitelne nesezenu, ale az dorazim do Cech , tak to urcite prubnu. Mam jenom 100% ciste BIO bambucke maslo (neboli Karité, neboli Shea butter…ma to hodne nazvu), ktere taky obcas zkusim na hodne sucha mista.
A-derma je jednoznacne dobra, nam bohuzel zabira jen fazove…nenasla jsem doted vec, ktera by se uplatnila vzdy. Mozna by ti v lekarne nejaky tester dali, ale je to nejiste, jestli se ti osvedci, protoze to musis mazat delsi dobu, aby se ucinky projevily. Kazdopadne aspon zjistis konzistenci, vuni atd. To je taky podstatne. Kazdy ma rad neco jineho.

Podle letacku jsou v A-derme kremy na ruznou kuzi, mezi jinym taky na atopickou a to je ten nas pripad. Maji myci emulzi (Gel moussant - irritated skins), telove mleko (Emollient lotion , body care, atopic skin), ten mastnejsi krem (bohuzel jsem uz vyhodila ten obal), a potom taky takovou malou tubicku kremu, ktery se aplikuje na ponicenou pokozku, aby se lepe zacelila. Ja jsem to davala Theovi na ty rozdrapane mista (Epithéliale, A.H. Crème réparatrice). Mam pocit, ze to obsahuje kyselinu hyaluroniovou v 0,2%, ktera zaceluje poranenou pokozku. No a nakonec jsem vyzkousela krem na prdelku se zinkem. Vsechny ty kremy maji bily obal popsanym zelene, ten na prdelku je popsany modre. Mleko je na celoplosne promazavani, neni patlave, bez vune, krasne se ti vsakne. Krem ma byt na ty rozdrazdene loziska. Ja ovsem mazala kreme taky celoplosne. Maly ma tak suchou kuzi, ze to jen zasyci a vpije se to do nej jako kapka vody do Sahary.

Snad jsem trochu pomohla,
Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
28.1.08 13:38

Skrabani je desna vec. Sama jsem mnohdy brecela, kdyz se mi maly pred ocina zrychtoval tak, ze mu tekla krev. No, zvyknes si. :cry: Je to pro silne nervy, ale fakt si zvyknes. :?
Kdy se ti prdolka skrabe nejvic? Vypozorovala jsi nejake schema? Je to pres den, v noci, tesne po namazani, kdyz je unaveny?
Ja vypozorovala, ze hned po namazani je klicove Thea zabavit, protoze to se krem vsakuje do kuzicky a asi ho to lochta. Kdyz kuprikladu vecer namazu, oblecu pyzamko, tak hned hup do postylky a zabavuji ho knizkama jak diva. Trva to takovych 20 minut a potom jakoby se to zase zklidnilo. Taky se vice skrabe na vecer a v noci. To si na tech mistech lezi, tak to jednoznacne vice svedi. S temi kortikoidy… nejsi mekota, ja taky mnohdy uvazuji, mam, nemam? Ale jako prevenci jen proti skrabani bych je asi nepouzivala. Zalezi ovsem na tobe, na celkove situaci. Clovek to musi pojmout jako celek. Pokud to prospeje vsem, kdyz uz je situace prilis stresujici a jinak neunosna, tak bych do toho sla. 8) :wink:
Doporucuji ti psat si do kalendare, kdy kortikoidy uzivate. Jak pro tebe tak pro pripadnou navstevu dermatologa je to uzitecne to mit zaregistrovane. Mnohdy je clovek na tom s nervama tak bidne, ze sam zapomene, kdy jste mazali naposledy. :?
Jake testy na alergologii vam budou delat. Krevni nebo vpichove?

Drzte se, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
28.1.08 19:44

Ilčo, díky za podnět.

Markét, zdravím - díky moc, začínám se konečně orientovat, vzorečky A-dermy mám,ale jen krém (exomegu). Díky bohu je měli v jedné lékarně (obvolala mi je jedna lékarnice), vzala jsem si jich více, tak myslím, že týden vydržíme min. Pak udělám závěr. Nechci to teď začínat, když zkouším ten Cutishelp.

Ve středu máme jít na očkování, očekávám zhoršení, tak teď nevím - závěry z jeskyně asi o to taky posunu.

Malý se mi škrábe jen (zatím) na stehnech, a to hlavně při přebalování. Popř. si tahá během dne tzv.tepláky, tak to jdu a máznu ho něčím. Jak má pyžamo, tak je v pohodě. Ruce zatím před spaním rve do pusy, a to tam má dudlík. Podle mě se tím ukliďnuje, protože ho to svědí. Popř. se drbe na hlavě (tam zatím žádný výsev :P ). Večer spí v pohodě, budí se jen kolem půlnoci, ale je schopen sám usnout (i bez namazání). Takže si po přečtení vašich příspěvků připadám jako „kráva“, co by ho mazala kortikoidy pořád, protože se malý trošičku drbe. A jsem tedy tvrdá a tomu pokušení nepodléhám. Díky za to!

100% je to u nás spojené se střevy, jak u jsem psala - absolvovali jsme zač. prosince vyšetření na gastroentorologii, s výsledkem, že střevo není o.k. a že mu máme dát čas. Tam nám dělali i alergenní testy. V té době lepek a mléko skoro neviděl (cca 3 měsíce) a ekzém byl vcelku pod kontrolou. Vše vyšlo v normě. Doktorka měla podezření na cyst. fibrózu, ta se díky bohu nepotvrdila.

Od prosince do něho cpu vše (tedy kromě ryb,citrusů, ořechů atd) a po 3 měsících zátěže lepku si myslím, že by se snad něco projevit mělo. Domluva s lékaři je tu trochu horší, okresní nemocnice. Co by člověk chtěl..... Navíc se pořád mluví o její privatizaci, takže lékařskou „osobnost“ by tu pohledali. Jelikož se ekzém horší a horší, tak na ty testy z alergologie čekám jako na vysvobození. Ne že bych si to přála, chraň bůh, ale alespoň si budu jistá, co mu můžu dávat či ne. Když se to nepotvrdí, tak to absolvujeme ještě jednou ve 2 letech.

Předpokládám, že budou zatím jen z krve. Střevo prý dozrává až ve 2 letech dítěte, takže zatím to bude pro nás orientační. Ty kožní by asi ještě neustál. No a pak se rozhodnu, jestli se obrátím dál (třeba když na:,–(íme dietu, tak malý bude v pohodě) např. na fakultku v OV atd.

No, manžel je už ze mě na nervy ( zatím v dobrém :lol: ), poslední týdny je u nás téma atopický ekzém pořád v kurzu. Holt je to moje povaha, když o tom nic nevím, tak se potom pídím a pídím a furt to řeším.

Markét z jiného soudku- manžel je Čech a jak se vám líbí ve Finsku? Teda jestli ti můj dotaz nevadí…

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
29.1.08 21:38

Markétko,ráda bych se vrátila ještě k jednomu tvému příspěvku, kde píšeš, že váš malý je prokazatelně alergický na mlíko a tudíž nepodáváte vůbec žádné mléčné výrobky.Což mě velice udivilo.Mě totiž doktor řekl, že i kdyby malá na mléko alergická byla, tak zakysané mléčné výrobky klidně podávat můžu.Ty by jí prý neměly vadit.Takže tak polovinu denního jídelníčku naší Emy tvoří zakysané mléčné výrobky (jogurty, tvaroh, lučina apod.).Teď jsi mě ale zvyklala, protože nám to řekl pediatr - tedy žádný odborník.Takže se naše malá možná drbe, jelikož jí cpu alergenem.No a ještě jsem se chtěla zeptat tak obecně, jaký máte denní jídelníček.Já totiž pořád tápu.Mám pocit, že ten náš je dost chudý - točíme v podstatě pořád to samé: 1)snídaně:bílý jogurt s ovocem, chleba s lučinou nebo tvarohem 2)svačina: ovoce 3)oběd:zeleninový nebo masový vývar s bramborou nebo těstovinama nebo rýží, 1-2týdně doplním kousky libového drůbežího masa. 4)svačina:zelenina 5)večeře:nemléčná nebo jogurtová kaše
Občas zařadím nějaké luštěniny, ale to jen tak 1×měsíčně.Poradíte mi, čím to spestřit?dík.Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
29.1.08 22:34

Ahoj Peti,
zkus se kouknout na tyto stránky, třeba budeš moudřejší.
 http://www.potravinova-alergie.info/…-laktoza.php

http://www.potravinova-alergie.info/…olerance.php

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
29.1.08 23:24

Jo a Peti, nechci se přít,ale podle mě zakysané výrobky jsou jogurt, podmáslí, acilofidní mléko atd. Tvaroh či Lučinu bych tam rozhodně nezařadila. Poku dáváš tvaroh, tak předpokládám, že malá ž má minimálně rok. Takže určitě bych dávala maso častěji. Otázka zní jaké,
já teď koukala n tu příručku o atopikovi, tam píší, že nevhodné je vepřové, hovězí, ale i kuřecí! A to z toho důvodu, že kuřata jsou, proto aby rychleji rostla, dopována antibiotiky a ty právě ten ekzém můžou zůsobovat u tak malých dětí. Doporučují králičí a jehněčí…

Nevím jestli držíte bezlepkovou, pokud ano - tak můžete zkusit pohanku, kukuřici (kaše) třeba v kombinaci s jablíčkem (podušeným). Popř. ve zdravé výživě se dají sehnat bezlepkové, pohankové těstoviny atd.

My ve zdravé výživě kupujeme taky pohankovo kukuřičné piškoty, kukuřičné křupky Natural (kukuřičná mouka a voda). Malý je baští moc rád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek