Atopický ekzém – klub, sdružení – radíme si

Napsat příspěvek
Velikost písma:
549
22.1.08 00:43

Ahojky, holky s tema horama jsem to vubec netusila. Ja si myslela, ze jenom more je to prave orechove. Ale clovek se vzdy necemu priuci. :D K tem laznim na Slovensku, neni to nahodou Podhajska? Ja mam kapicky a krem od firmy Energy, ktere jsem jeste doposud nepouzila, i kdyz jsem je zakoupila uz v lete v Ostrave. Jsem asi tak trochu krava, ale ja si to nechavam jako tajnou zbran az bude uplne nejhur. :? Ten krem prave obsahuje vodu z vridla v Podhajske a ma to byt voda z more tretihorniho, s mnohonasobne lepsimi ucinky nez Mrtve more. Taky je v ni asi miliony ruznych bilinek. Ale jak rikam, doposud jsem to nezkousela, nechci totiz vsechno michat dohromady. Ty kapicky zase maji cistit vnitrek telicka, hlavne posilovat jatra a zlepsovat imunitu. :? S tou imunitou, co jede na vysoke obratky je to zajimava teorie. Ja jsem nad tim taky uz uvazovala, protoze Theo mel za svych 18 mesicu zivota dve slaba nachlazeni, jednu tydenni strevni chripku a tridenni vir (asi je to sesta nemoc). Ale znam zase deti, ktere trpi exemem a jsou v jednom kuse na jedne hromade, tak nevim.

Od vanoc az dodnes jsem mazala tim mandlovym olejem a A-dermou, ale zitra asi prejdu na konopi, ktere mi privezla kamoska z Ceska po vanocich. Jsem trochu zmatena s tou A-dermou. Petro, pises, ze mliko je parfemovano, ale ja mam mlicko pro atopickou kuzi a je naprosto bez parfemace. Ten krem, ktery je v tube je na suchou, podrazdenou pokozku, je mnohem mastnejsi, pouzivam ho na noc a prave ten se mi zda, ze ma po necem takovy divny stych (omluva za ostravstinu). :wink: Jinak A-derma ma celkem super myci emulsi, kterou malemu umyvam prdelku po kadeni a ta je jedina, ktera ma nejakou parfemaci.

Jestli chcete nektera z vas ze severni Moravy zkusit solnou jeskyni v Ostrave, doporucuji tu vedle Vysoke skoly banske v centru, hned vedle Parniku. Mi se tam aspon moc libilo. Prijemny, ochotny personal a je pekne udelana. :)

Katko, pokud se ti rozjel po porodu ten exem, nechtela by jsi treba zkusit hydrokolonterapii? Ja jsem se od jedne maminky z emimina dozvedela , ze po absolvovani 4 kur, ji ze dne na den exem zmizel. Vycisti ti to streva a tim se organismus sbavi hodne marastu, takze je to logicke. U malych deti to je pochopitelne neaplikovatelne, ale u dospelaku by to stalo za pokus. :idea: :?
My meli doted jen exem suchy (popel, popel), ale na mokvavy by mel zabirat Jarischuv roztok, ktery to vysusuje, taky zinkove pasty.

Pet14, jeste k tomu konopi. Ja jsem konopnou kosmetiku zkousela v Theove 8 mesicich a bez uspechu, potom znovu lonske leto, rovnez nulovy ucinek, no a potom jsem objevila Ameriku. Nekdy v rijnu, kdy jsem podruhe po skonceni leta pouzila v nouzi kortikoidy a malemu se to hned po jejich vysazeni zase zhorsovalo, jsem si opravdu zoufala. Exem presel do noveho stadia, ktere jsem jeste u Thea nezazila, mel na celem krku a pod bradou jedno velke slite cervene lozisko, na kterem mel silene bombulce. Na zadech od jednoho ramena k druhemu to same, sucha, hnedava, zdurela pokozka. Des. A-derma vubec nezabirala, jako bych to mazala vodou. Jednou v noci, kdyz jsem byla naprosto grogy, se Theo opet probudil a zacal se desne skrabat. Ja jsem popadla to prvni, co mi padlo do ruky a byl to prave ten z Ostravy nedopatlany konopny krem na exematickou pokozku. Ten jsem Theovi zacala dosti surove vmasirovavat po tech svedivych loziskach. Po chvili mi doslo, co delam, zhrozila jsem se, co jsem to za hyeni matku, ale kupodivu maly vubec proti me „:,–(isticke“ masazi neprotestoval, jen privilal ocka a drzel jako hlupy dvere. To same jsem jeste jednou v noci zopakovala. No a rano jsem byla v naprostem soku, protoze exem se markantne zklidnil. Takze.....abych to zkratila.....od te doby mu konopnou kosmetiku vmasirovavam do pokozky a to, ze hodne. Mam uz na to techniku, ale fakt to zabira. Exem se mu hodne zklidnil, zdurele loziska se ztencila a vybledla a kuze je mnohem vlacnejsi. Konopny olej totiz penetruje pokozku hodne do hloubky, ale takovym tim jemnym natiranim, nebo vklepavanim kremu do pokozky, jak se to vsude doporucuje, asi nema u toho konopi ucinky. Maximalne to vsakne do pyzamka. Takze to zkus, mozna to u vas taky zabere.

A k tomu skrabani, Theo se zacal drbat zhruba v 6 mesicich, ale slysela jsem o detech, ktere se skrabou uz ve trech mesicich. :cry:
A k te hysterii.......to vubec neres, kazda mama si prochazi uskalimi, bez ohledu na to, jak jste na tom spatne ci dobre v porovnani s okolim. Ja jsem hystercila asi nejvic na zacatku. Sama jsem jako mala holka exem mela, tak jsem se desila toho, co nas ceka. Byla jsem naprosto mimo. No a moje cerne predtuchy se bohuzel potvrdily, malemu se to rozjelo, nekdy to ma silene, skrabe se jako opice, moc nespime, ale jsem ve vetsi pohode, nez na zacatku. :wink:
Jestli mas podporu a pochopeni tvych nejblizsich, tak jsi za vodou. Me nekdy hrozne zralo, ze to treba moje vlastni mama zvelicovala, vycitala mi, ze na malem porad neco hledam, ze jsem kandidatka na psychiatrii, ze se na to nemam tolik soustredit atd. No proste reci, ktere ti moc silu nedodaji. Korunu tomu pak na:,–(il muj dobrak tata, ktery mi jednou smutne rekl.....„tak na to tak nemysli a pojd se prosim te radsi najist“. :roll: :D
A k ostatnim kremum.....Indulona je dobra jen na struhadylka, neboli sloni kuzicku, to znamena na suchou hrubou kuzi, ale aktivni loziska ti rozdrazdi. Pouzivam jen to modrou, cervena mesickova ma daleko vice vody a nepromazava tak dobre. Existuje jeste zelena s rakytnikem a ma UV filtr, tak se ji chystam prubnout v lete.
No a na podkoleni a stranu dupky mam Holtovu mast, ktera zabira jen na techto specifickych mistech, na krku, ramenou a hrudniku nezabrala, ba naopak kuze se vice rozdrazdila. No, je to veda. Ale uz se v tom zacinam orientovat a vim, co zabira na co a kdy, na jaka stadia.

Mazani na leto jsem jeste neresila a na plavky taky jeste nedoslo, takze v tom neporadim. :(

Trochu jsem se rozjela jak koukam, nevim, jestli je nekde uveden ve webovych regulich limit, jak dlouhy jeden prispevek muze byt, ale protoze se na net driv nez pozde vecer opet nedostanu, tak pisu tento elaborat.

Zdravi Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
22.1.08 21:38

Tak jsem se dneska sla v obchode mrknout na ty specialni plavecky, ktere maji mit UV 50, ale pripadaji mi docela desne. Je to takova tesna umelohmotna slupka, kterou nevim jak pokozka muze dychat a uzivat si vseho toho blahodarneho, co morska voda, ovzdusi a slunicko poskytuji. Taky bylo u tech plavek pripsano, ze to UV chraneni je jen ve stavu „kdyz jsou nove a suche“, tak nevim, jak si to mam vysvetlit. Plavky, ktere jsou suche. 8O :? Nejsou plavky k tomu, aby se v nich plavalo, nebo cvachtalo? Ale to je jen moje stanovisko, nekdo je mozna bude vypevovat do nebe. Mi prijde, ze tmavsi stare bavlnene tricko bude slouzit lepe a je ekologictejsi.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
22.1.08 23:26

Markéto,
plavky jsem přímo na mysli neměla, protože náš malý bohužel ještě není funkční, tj. budu používat jednorázové plavečky :-). Nočník mu zatím nic neříká :-).

Jde mi o to, že bude určitě lítat celý den v tričku, i do vody a s kšiltovkou. Spíš mě překvapila známá, která přišla s tím, že malému k moři kupuje obě věci s ochranou proti UV. Já do té oby ani nevěděla, že něco takového existuje. Tak mi to vrtá hlavou, zda investovat anebo je to jen klasický marketingový tah. :-)

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
22.1.08 23:37

Jinak zítra si jdu konečně pro tu knížku od Mudr.Čapkové: Atopický ekzém. Už se těším,co načtu:-)

A kontrolní otázka. Takže
stádium
1. je hroší kůže
2. je zčervenání ložiska
3. je vytvoření takových bílých rádoby puchýřků a ložisko je velmi rudé.

Víc jsem zatím nevypozorovala:-)

A pokud to po častém promazání během dne zružoví, zdá se mi, že se to tedy zklidní.

Máte obdobnou zkušenost?

Díky.

pet

Koncem týdne se chystím do té solné jeskyně, vcelku mě překvapila cena 140 Kč za 45 min. Ale asi je to normalní. Ještě, že malý do 4 let nic neplatí :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.1.08 12:33

Petctrnactko: ja asi mela na mysli prave ty odevy na koupani, o kterych se zminila tva kamaradka. Meli to jako klasicke plavky (bud ve strihu klasickych slipu nebi jako sortky), potom jako takovou kombinezu (neco jako nosi zavodnici na kolech, tzn. sortky a triko v celku), no a potom i jako tricko, ktere bylo az pod zadecek. Ten matros byl takovy synteticky, bylo to hodne strecove. Cena silena (pochopitelne). :?
My taky jeste nocnik neresime, maly ma 18 mesicu, ale trpi mi chronickymi zacpama a vytlacit bobana je pro nej jako slezat Mt. Everest. Tak ho nechci jeste stresovat nocnikem. :( Mela jsi namysli temi jednorazovymi plavkami takove ty plinky na plavani do bazenu?

Ta knizka od Stepanky Capkove mi byla darovana kamaradkou a je fakt dobra. Nejvic se mi libi, ze to neni jen takovy propagandisticky doktorsky elaborat, ale zminuji se i moznostech alternativnich terapii, jsou tam navody na ruzne koupele s bylinkami, zminuji se o moznosti lecby cinskou medicinou, akupresurou, atd. Jenom ty pribehy ze zivota, kde pisou o detech trpicich exemem a jak desne to nekdy muze az byt se nectou jednoduse. Naskakovala mi obcas husi kuze, ale je to holt realita zivota. :(

Solna jeskyne je draha, uznavam, ale ja si rovnou koupila permanentku na 15krat, takze to bylo se znacnou slevou. Ale je rozumnejsi to parkrat jen tak prubnout a videt, jestli vam to sedi.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
23.1.08 12:44

No, já koukala i na ostravu a někde je to i drahší, tak to s tou solnou jeskyní beru zpět. Do permanentky jdeme určitě, budu chodit měsíc a pak udělám vyhodocení:-). Jen neím, jestli mi tam malý vydrží těch 45 min, budu muset asi dotáhnout nějaké hračky a zabavit jej.

Jestli je to syntetika tak to na to kašlu, dostane bavlněné trička. Přesn tak, měla jsem na mysli ty plavečky do bazénu.

Jinak koukám, že ty naše ratolesti mají problém s bříšky, možná, že proto se to filtruje tou kůží. My tedy trpíme opakem… Nám navíc chybí ještě železo, takže ho bereme a pak tedy máme sice stolici v pořádku, ale jen díky tomu, že Fe zatvrzuje:-).

Tak zatím.

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
23.1.08 12:47

Jo a jen namátkou, neměly jste od narození pořád opruzený zadeček? My na to strašně trpěly a zhruba půl roku jsem proto používala jen bavlněný plenky, pak jsem narazila na Huggies a ty díky bohu tolerujeme :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.1.08 12:51

Stadia exemu se asi hodne ruzni, zalezi jaky druh exemu mas, kde na tele atd. :?
Nam to manifestuje docela ruzne na ruznych mistech telicka. Kuprikladu na tech ramenou to vzdy zacne bud jako lehky vysev malinkych cervenych pupinku anebo ohranicene zruzoveni kuzicky. Pak se ty pupinky slevaji do jednoho celistveho loziska, ktere je cervene, zive, nekdy hodne zdurele, je suche a svedi. Nikdy nam to zatim nemokvala ani jsem nepostrehla, ze by se Theo olupoval. Ta chronicka faze trva ruzne dlouho, nekdy tydny, nekdy i dele ( v Ostrave jsme to meli 6 tydnu a jen se to sirilo na dalsi mista a rudlo a rudlo).Potom nastane zlom (co zpusobi ten obrat bohuzel dodnes nevim :( )
a zacne to jakoby hnednout a ma takovy stribrity nadech, no a potom to bledne a zdureni se ztencuje a kuze je vlacnejsi a vlacnejsi. To ale jen na raminkach.
Na brisku a zadech ma klasicky jen vysevy jakoby koprivky, jsou to cervene pupinky, ktere nastridacku rudnou a blednou az uplne zmizi.
Na nartech ma uz asi od 5 mesicu mizejici a znovu se objevujici kulate zhruble cervenave loziska, ktere maji obcas i pupinky.
Pod bradou ma Theo obcas takovou drsnou krupicku, neco jako smirkovy papir, ale nemusi to byt ani cervene. To same se obcas v mirnejsi forme objevuje kolem oci.
No a na krku mel to lonske leto to ohnive cervene, strasne rozdrazdene lozisko, ktere melo i puchyrky.
Jak Petko vidis, i u jednoho jedince muze mit exem ruznou podobu. Takove ty klasicke struhadla jsem zazila jen jednou, kdyz malemu bylo pul roku a ja jsem v te dobe jeste moc nemazala. Cele nozky mel jako slon, suche, hrube, supinate, ale ne cervene a rozdrazdene. Tenkrat mi zabrala skvele modra Indulona a do tydne byl opet krasne vlacny.

Tak, tak, snad ti to pomohlo, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
23.1.08 13:05

Markét, pomohlo. My tedy tu suchou kůži nemáme. U nás to máme klasicky stehna, podkolenní a loketní jamky - růžové místa suchší, pak se vysejou červené pupínky, pokud mažu ty červené zmizí a vybledne to. Poukud ne, tak se začnou v okolí tvořit další podbná ložiska a pak se to slije v jedno. Začíná se nám to objevovat nově po zádech na bocích.

V tom obličeji (tváře a krk) to bylo totéž, pokus si tam rozmazal ty sliny po tvářích, tak je měl rudé jako u 5.dětské nemoci :-). Za 2 dny intenzívnějšího promašťování se to vždy uklidnilo a pleť se vrátila skoro do normálu, tj. neznalý člověk si toho moc nevšimnul. Teď to mažu tím krémem na oči a je to lepší, protože stačí ho máznout 1× až 2× denně. Tím infadolanem se to muselo i 10×.

Jinak mažu to i tam, kde už je to v pohodě, mám takový pocit, že když jsem se na to vyflákla, tak se to tam brzy opět objevilo.

pet

Já teď chci měsíc vydržet bez těch kortikoidů (tedy min.), tak snad to zvládnem.

Jinak jsi psala, že z kortikoidů máš strach, to máme každý, já uvažovala, že překecnu kožní, ať nám písne něco z těch imunomodulátorů, ale koukám, že si člověk nevybere. viz tento článek
 http://www.qmagazin.cz/…opatrne.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.1.08 13:09

Musim zaklepat, ale opruzenou dupku neznam. Ale prebaluji docela casto a mazu pokazde, kdyz prebaluji. Mame ale problem s pindourem. Na sourku se malemu taky udelalo jedne male lozisko svediveho exemu, tak to je jedine misto, kde pouzivame dlouhodobe Elidel. Ten exem se tam drazdi mocovinou, je to vecne zaparene, tak to musi svedit jako peklo. Zaclo to v lete v te Ostrave a tatka malem brecel, kdyz videl jak maly pri kazdem prebalovani okamzite vyjel a tahal, drasal a skrabal az mel prirozeni skoro fialove a otekle. To me tak vydesilo, ze jsem zacla s tim Elidelem. Hydrokortison se v techto mistech nesmi aplikovat. Snad tim malemu neublizuji. Kazdopadne ho to uz nesvedi a exem drzime v sachu. :oops: :cry:

To bavlnene triko je asi nejlepsi reseni jako ochrana proti slunicku. Jen musi byt tmave barvy. Svetle barvy propousti UV zareni.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
23.1.08 13:20

Markét, ta vás oba obdivuji, jak to s manžou zvládáte. Viz ten večerní maratón jak jsi psala dříve. Jsi fakt dobrá. Já jsem kojila co 2 hod do 11. měsíce a pak jsem zhubla na vel. 34, z původních 38 a zlomili jsme malýho, aby spal celou noc. Takže pokus si představím, že ho ještě mažeš, tak klobouk dolů.

Tak hezký pozdrav do Finska. A jedna zvědavá otázka - tvůj nickname je tvé příjmení anebo místo, kde žijete?

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
650
23.1.08 14:18

AE u skoro petimesicniho miminka?

Ahojte,

taky ja zacinam mit obavy z atopickeho ekzemu…nas Tomik ma ctyri a pul mesice a asi pred mesicem se mu objevili cervene pupinky v obliceji, doktorka to pripisovala zime a slintani…my tomu, ze si porad strka rucicky to pusinky.....zatim mazeme hydratacni masti se zinkem, ale nelepsi se to.....navic jsem vcera nasla stejne pupinky v kolenich jamkach.....tak mazu i tam…myslite, ze by to mohl byt atopicky ekzem?

A pravidla na jeho alespon castecne potlaceni?

Ja jsem z ruznych diskuzi pochopila, ze musime casto mazat, pouzivat bavlenene obleceni, moc ho neoblekat, aby se nepotil, kojit co nejdele a zacit s prikrmy az po sestem mesici…mate nejake dalsi dobre rady? Jsem z toho tak trochu zmatena :? Jinak mame doma pejska…ale toho bych opravdu pryc nedala…to by se muselo prokazat, ze ma Tomik alergii vylozene na psa.....

Predem diky za vsechny rady.

Barca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.1.08 15:29

Ahoj Barus, tvoje mrne je fakt jeste malinke, aby se dalo urcit o co jde. Ja treba sama doposud nepochopila poradne rozdil mezi atopaken a „normalnim“ exemem. Tve mimi muze byt jen prechodne na neco citlive. Muze to byt neco v tvem jidelnicku, nebo treba praci prasek, i „detska“ kosmetika muze nekdy udelat paseku. Davas nejaky Sunar, nebo jinou nahrazku mleka, nebo jen vyhradne kojis?
Ja bych asi zkusila zmenit praci prasek na co nejsetrnejsi, omezit koupani na minimum, mazat pupinky necim nedrazdivym (zinek hodne vysusuje, je dobry na mokvajici exem, ale nam moc nepomoh) a treba si trosku vice hlidat jidelnicek. Kolik kav denne pijes, jis hodne mlecne vyrobky a syry, korenis hodne, co kakao, orechy, seminka…? Taky si davej bacha na hermanek, ja v nem ze zacatku koupala a mela jsem potom vycitky svedomi, protoze jsem se docetla , ze je silne alergenni.

Dej vedet a klidne se dale ptej, vic hlav dohromady da vice rozumu :)

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.1.08 15:34

Korvapuusti je finsky, to jsi uhodla spravne, ale jinak jsi vedle jak ta jedle. :lol: Je to druh sladkeho peciva. Je to skoricovy snek z kynuteho testa, ktery je tady tak bezny jako treba ceska buchta u vas. :D
Uvedomila jsem si pri registraci, ze Market tu asi bude vice, podobne jako Katek, Jan a podbnych, tak jsem to resila mene tradicne. Taky jsem mohla skoncit jako frgal nebo banketka, ale chtela jsem neco finskeho, vis? :D
P.S Je to prca, ptala ses uz jako treti maminka v poradi.
Marketa :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1490
23.1.08 15:35

Barco, může to být jen ze slintání, ale pokud se mu to stejné dělá v podkolenních jamkách, tak tě bohužel pak vítám mezi nás. Ale svět se nezboří, možná, že to zůstane jen u těch jamek a pak to hezky zmizí ani nebudeš vědět jak :-))). Neteřím se to objevovalo jen na rukou a od 2 let pak ani tuk.

Souhlasím s markétou zinek vysušuje, to bych do toho nešla. My zkoušeli Bepathen, Expicial - no a hydratační krémy nám moc nezabraly (klasická Lipobase atd.), spíše bych volila ty mastné - musíš zkoušet.

Dětská mi natrvdo napsala Locoid (což je kortikoid), a na tvář jsem si to tedy čtyřměsíčnímu dítěti mazat nedovolila. Já tedy prošla tady diskuze a vyzkoušela, co psaly mamči - mezi nimi byl i ten Infadolan, a ten jediný zabral a zabírá doteď. Já za sebe nedám na něj dopustit (ale předesílám, je to individuální).

Co se týče tváře, tak mám myslím dost zkušeností. Nejdříve vyměnit dudlík (pokud používáte), za takový který je nekontaktní s bradou. A pak mazat, třeba 10× denně než se pleť zklidní, nám vyždycky se pleť uklidnila venku (malý v zimě nemohl venku tolik slintat), tak jsme namazali a šup na procházku. Pak stačí promázávat jen 2× denně, al to i přesto, že nic na pleti nevidíš. Jinak infadolan se maže slabě, jinak to má opačný efekt. Ale to v podstatě platí na všechny masti.

Zkus eventuálně i ten ophtalmo septonex (pouze na tvář!) - je to vlastně stejný základ jako infadolan, ale je k němu přimíchána dezinfekce. (nevím , v jakém stádiu už to máte, pokud se vám to slívá do červených skvrn, tak to určitě pomůže, protože kůže je už infikována bakteriemi) .Rozhodně bys do druhého dne měla vidět viditelné výsledky, pleť by se neměla už tolik červenat, i když úplně bez pupínků budete třeba až po týdnu (záleží v jakém stádiu se nachází)

Tak snad jsem pomohla. Pokud vše zvládneš promazáváním, tak myslím, že návštěva dermatologa (včetně odstranění psa .-) není nutná ( my to zvládali do 13. měsíce , v zimě se nám to extra zhoršilo - ale my to mazání bohužel moc nedodržovali). Jo a ještě jedna rada, nekoupat ale jen sprchovat a krátce, voda vysušuje:-)

Pokud kojíš, tak já vypozorovala, že se to objevuje po některých kořeních, které jsou ostřejší, nebo třeba i grilovací. Budeš to muset vypozorovat…

Tak, ať to rychle zmizí.

pet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek