Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
dobrý den (nebo ahoj) ![]()
dneska jsem se poprvé zaregistrovala, protože bych se vás chtěla zeptat, zda nemáte podobné zkušenosti jako já.u mojí 6 měsíční holčičky se na loktech objevily takové drobounké červené pupínky, přímo na lokti jsou v kruhu, jinak okolo jsou různě roztroušené.koupu jí ob den jen ve vodě, po koupeli jí tělíčko mažu olivovým olejíčkem.když se ta krupička objeví, mažu jí Bepanthenem a za pár dní zmizí,ale vždy se to zhorší po koupeli.
když pupínky zmizí, zůstanou jenom na tom lokti bledé a jakoby hrubé.
nevíte náhodou co to je a jak na to?
děkuji moooc, už jsem bezradná.naše doktorka říkala mazat, ale čím, to neřekla
Ahoj,
nevím přesně,co to je,ale naše malá to má taky.Nad kolínky, na ramínkách a pažích. Po koupání to vyleze,jinak jsou viditelné,ale ne to tolik. Občas se stane, že se jí nějaký z těch pupínků podebere, ale molušky to nejsou.
Objevilo se jí to až s podzimem, kdy jsme začaly více oblékat. Mažu střídavě bepanthenem nebo vitaminovou mastí-dá se volně koupit v lékárně. Nám dr. doporučovala mazat tekutým pudrem,ale nepomáhalo to.
Prý je to částečně dědičné, my oba s manželem máme podobnou vyrážku, at už na rukou nebo nohou. Takže fakt neporadím, na kožním jsme nebyly, uvidím ted na 2roční kontrole.
jinak ji to nesvědí,nedrbe to. Myslela jsem si, že to může být i nějaká kopřivka po jídle, čokoláda, citrusy. Vy:,–(ila jsem tyto potraviny, stejně to nezmizelo. Zřejmě genetická záležitost+ teplejší oblékání. V létě to neměla.
Takže asi tak.
r.
Ahoj,
včera jsem to řešila s naší doktorkou, jak popisuješ, dost to odpovídá, dra říkala, že to je od pocení. Nám se to objevilo před týdnem, akorát jsme začaly hodně spát spolu, poněvač se pak líp vyspím (Dora se u mě tolik nebudí). Takže jsem zrušila spaní pod jednou peřinou, stejně se to nemá, a postižená místa mám promašťovat.
Pralinka popisuje to, co má i moje mladší sestra, nezabírá jí teda vůbec nic.
Asi jsem neporadila ![]()
ame.
ahojky holky,
děkuju moc za vaše rady a zkušenosti, asi to bude od toho pocení, jak říká Ame.já ani manžel žádnou vyrážkou netrpíme, ani nikdo jiný ji v rodině nemá,oblékám pořád stejně a stále kojíme.vyhýbám se agresivním jídlům a exotickému ovoci, takže bych se přikláněla opravdu k tomu pocení.navíc když chci, aby spinkala, tak musím spát s ní, protože jak jí dám po kojení do postýlky, okamžitě se probudí a celý den nespí.taky takhle usínáme, takže opět pod jednou peřinou.
zrovna včera se nám ta krupička objevila,tak jsem jí namastila Bepanthenem a ráno tam neměla nic, jenom po těch pupínkách zůstala jakoby suchá kůžička, na omak trošku drsná…
takže si říkala, že se nemá spát pod jednou peřinou?to je kvůli tomu pocení a že si na to dětičky zvyknou nebo proč? ![]()
A.
Ahoj.
Tak myslím, že je to něco podobného, co občas míváme i u nás. Teď obzvlášt v zimě. Malou se snažím oblékat tak nějak normálně, ale asi to někdy přeženu a už to je. Před 2 měsíci se jí, ale osypal celý krček, to jak měla šálu z fleecu. Takže jsme mazali nejdříve bepantenem, zkusili jsme pytiol, pak i rybilku. Ale stejně jsme museli za mudrou a ta nám na to dala Imazol. Začalo to mokvat tak nakonec dostala antibiotickou mast.
Takže to nakonec zmizelo. Radila nám nepoužívat žádné oblečení na ramínkách s patentkami a spíše doporučila plátěné klasické košilky. Nejdříve jsem ji neposlechla, ale nakonec jsem přeci jen po nějaké době, kdy jsme nosily bodíčka, byla nucena obstarat košilky. Také jsme zrušily šálu a nahradily ji plátěným šátečkem. Dceři teď nedávám ani pletené svetry, spíše bavlněné mikiny. Občas se něco málo objeví, ale hned zakročíme…
Anco,presne tohle jsem objevila vcera u male,taky sestimesicni dcerky.
Na lokti pupinky do krouzku, jakoby sucha kuze…
Do toho ma pupinky jeste na zadecku,ale to uz asi tyden.
Zlepsilo se to uz u vas? bylo to tim pocenim?
Ja furt zkousmam,cim to muze byt..pred tydnem dr. na:,–(ila antibiotika kvuli zanetu mocovych cest, a taky premyslim, ze jsem nedavno zavedli taky banan,ale banan vetsinou nevyvolava alergii…
A ty jeste neprikrmujes? Myslim ze tu vyrazku mame uplne stejnou…
Něčím takový trpěla sestra, pomohlo jí, když jí mamka vymáchala prádlo v octové vodě - může to být podráždění z prášků, aviváží + promašťování vrchlabskou.
Nyní jsem to radila kolegyni a chlapečkovi ze zad pupínky zmizly (pomazala ho pak lehkým roztokem z octu..... což jsem neradila, ale hlavně že to zabralo).
Ahoj, malé se udělaly pupínky u nosu. Nejprve to byla krupička v tělové barvě, poslední 2 dny to je červené. Má to tak 5 dnů. Zkusila jsem to vyfotit, ale mám živé dítě
. Víte někdo, co to může být? Máma má pásový opar, tak mě tu muž nervuje. Mámina mudra ale říkala, že to nakažlivé není. Děkuju.
Ahojky, měli jsme takové pupínky na líčku, někdy na loktech, jindy vůbec a pak zase. Dr nasadil optalmoframikoin, později mastičku Linolu. Nakonec jsme skončili u kožní, ta doporučila stále koupat v koupeli Linola, a dala nám dvě namíchané mastičky, jednu na promazávání kůže místo jiného mazání a jednu, když se objeví nějaký ten pupínek. A… měli jsme klid. Občas se pupínek objeví, máznem a je fuč. Momentálně se ale nemůžeme zbavit opruzeniny při růstu zubů, už jsme vyzkoušeli kde co a asi budeme muset za Dr.
@jajagnnn píše:
Ahojky, měli jsme takové pupínky na líčku, někdy na loktech, jindy vůbec a pak zase. Dr nasadil optalmoframikoin, později mastičku Linolu. Nakonec jsme skončili u kožní, ta doporučila stále koupat v koupeli Linola, a dala nám dvě namíchané mastičky, jednu na promazávání kůže místo jiného mazání a jednu, když se objeví nějaký ten pupínek. A… měli jsme klid. Občas se pupínek objeví, máznem a je fuč. Momentálně se ale nemůžeme zbavit opruzeniny při růstu zubů, už jsme vyzkoušeli kde co a asi budeme muset za Dr.
Děkuju, když tak skočím teda na kožní.
S opruzeninou - máme taky problémy při zoubcích, pytiol s dermazulenem jsi asi zkoušela, co? Nám to jako jediné pomáhá. Mažu v krizi 1× denně - na noc.
Děkuji za radu, poprvé jsme byli opruzení také při zubech. Možná, že to bude zase tak. Tentokrát to nemá tak rudé, ale nějak to stále drží. Momentálně čajíčkujeme a zkouším sudokrém. Budu si asi muset koupit také pytiol - snad už to zmizí. ![]()
Prosím o radu, dcerka je od pátku osypaná, začalo to na zádech za krčkem a postupně se jí to rozlezlo, dnes to má i na bříšku. Prvně jsem myslela potnicky, ale ty by asi spíš mizely… Jde o červenou krupičku. Šestou nemoc už prodělala. Napadla mě ještě alergie, může se projevit takhle? Jde mi hlavně o to, jestli s ní jít zítra raději k lékaři… Teplotu nemá, je veselá, papa hezky…
@Evca.St já bych k doktorce určitě zašla, na té první fotce to vypadá skoro jako neštovice, na té druhé je to takové neurčité, zřejmě ji to nesvědí?, ale určitě doktorkou nic nepokazíš
@stinga děkuji za odpověď. No takové ma.jen dva, jinak krupička. Nene, zřejmě nesvedi… Nechci chodit s každým pupinkem, ale nechci zase nic podcenit…