Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BellinkaX jestli myslíš klasické kravské mléko, tak to nedávám, normální UM dávám, jak jsem nevěděla o alergii, tak jsem dávala, včera taky, i večer mléčnou kaši… ale i tak jsem nevypozorovala změnu jestli má klasickou UM nebo ne
asi 2 týdny jsem dávala AL 110, ale taky jsem neviděla rozdíl
jak jsem s malým měla jít na krevní testy, tak jsem zavedla normální dietu, žádná omezení, jen místo Sunaru dala Hipp a zlepšovalo se to
nevím jestli to bylo tím Enterolem a následně dalšími probiotiky co jsem dávala ![]()
Teď mě tak napadlo, nemohl ten Enterol ovlivnit výsledek krevního testu? Bral ho v té době a dr. říkala že ho vysazovat nemáme, ale když nad tím tak zpětně přemýšlím, tak mi to přijde divné a myslím si, že vysadit jsme měli
![]()
Bacha na sojové mléko (Zajíc), primař mi říkal, že velice často lidé, kteří mají ABKM, mají alergii i na sóju…
Příspěvek upraven 19.07.13 v 22:44
@Silky123 Jj, to jsem taky už slyšela… a když si pak uvědomím, že před 6 lety řekla pediatrička mé sestře aby malému místo klasického UM dávala sójové, tak mě mrazí v zádech
…
Holky, co čtu a slyším kolem, tak všechny děti (asi tedy je to spíš „jen“ většina) co mají alergii na BKM nebo laktozovou intoleranci, tak mají vyrážky, ekzémy nebo nějaké takové reakce a většinou do pár hodin (synovec to měl než dopil flašku), ale náš malý nic takového nemá ani neměl
jen ten průjem
a kdybych si řekla, že je to asi od zubů, tak by ho ani nikdo netestoval a nic bych nevěděla
opravdu mu můžu uškodit, když dám klasické UM a bude kakat normálně a nebude mít žádný kožní projevy?
![]()
@Silky123 Moje dcera je toho zářným případem, nemůže ani soju.
@vokishka toho se bojím já ![]()
Holky, jak to tedy je a jak to máte vy? Když jste kojily, tak dodržovaly jste bezmléčnou dietu? A pokud jo, tak když já budu sójové mléko a jogurty, tak projde to do MM a bude to malému vadit?
Ach jo, malou jsem kojila 22 měsíců, ale teď dost přemýšlím o ukončení kojení
nevím co bude jednodušší, snadnější a pro nás i finančně zvládnutelnější
jsem jak zmatená včela a vůbec nevím co mám dělat
zkoušela jsem volat na alergo tu u nás, ale nikdo mi nebral telefon… a teď se budu zase stresovat přes víkend
koipila jsem tu nemléčnou kaši od Alnatury a vzoreček mléka Nutrilon H. A. sice 1 ale podle chuťově bude asi stejné, tak abych zjistila jestli to bude malý pít
nebo ten Alergy care chutná jinak? ten vzorečky nedělá.. ![]()
@Mysicka31 HA a Alergy care je jiné, to druhé je hnusnější
alespoň mě to tak přišlo
malý to vnímal že je to něco jiného, ale zvykl si. taky jsme byly, no teď mi snese bio čerstvé mléko. Jinak já nemohla kojit, tak neporadím
Hele, nám když primař konečně na 16ti měsících povolil klasický Nutrilon, tak jsem to vyřešila tak, že jsem si koupila tester na krev ve stolici, ukáže ti to do 5ti minut výsledek. Primař říkal, že to je prima nápad. Takže jsem podala „alergen“, a počkala na kakání až další den, kde jsem měla jistotu, že už tam bude ten „alergen“, hned jsem věděla co a jak.
Dávej pomalu, dostala jsem pochvalu, že jsem Nutrilon 3 dávala tak, že jsem první den dala 7 oměrek Nutrilon ADC a jednu klasického Nutrilonu, vydržela dva až tři dny, a pak jela dál. Malá nesměla nic do roka - lepek, vejce, KB, ryby. Primař mě upozorňoval, že hlavně pomalu.
Malá taky neměla nic, ani průjem, od sedmého do jedenáctého měsíce šílený ekzem, aniž by pojídala „alergeny“… Pak to zmizelo. Protože malé nebyli schopní nabrat krev - „nemá“ žíly, takže dostala 19 vpichů alergenů, to jí bylo 7 měsíců… Taky nic, jen primař řádil, že do roka je to absolutně neprůkazné a to dokonce i z krve. Je to starý praktik se selským rozumeme, takže mu věřím jak Bibli, jestli to tak můžu napsat ![]()
Mmch, Nutrilon HA se používá spíš pokud je v rodině podezření na alergie. Allergy Care je to naštěpené, takže o dost hořčí a Allergy Digestive Care, tam snad není ani zbla, vše naštěpené na nitěrnější částečky, aby zažívání nemělo problém…
@nikita066 a @Silky123 díky moc za informace ![]()
ale tedy jsem teď z toho ještě větší jelen
nebo včela?
už vlastně ani nevím a jsem vytočená na svou dr. že mi nic pořádně neřekla a podle toho co řekla, tak vlastně úplný nesmysly
na alergo u nás na poliklinice jsem se nemohla dovolat, pediatrička má 2 týdny dovolenou, ale já prostě potřebuji pracovat s někým kdo tomu fakt rozumí a na Samíka mi dohlédne, nemůže mi přeci dr. říct jen ať nepodávám mléko, že to má na furt a řešit se to dál nemusí protože stejně není šance na to, aby se to zlepšílo
asi budu muset začít kolem sebe boxovat páč jinak se nikam nehneme a budu jen zoufale číst a googlit a na nic jiného nebude čas
jsem ráda, že alespoň vy tu mi poradíte a hlavně z vlastních zkušeností
![]()
Mám tu nakoupených 10 mléčných kaší (2 už otevřené) a i u toho jsem plakala co s tím a kolik jsem do toho vrazila peněz a to jen proto, že jsem v akcích chtěla nasyslit do zásoby
ale teď mi psala kamarádka a všechny neotevřené si ode mě koupí, tak mám alespoň v tomto radost, je zlatíčko
![]()
Jo holky, ještě jsem chtěla, koukala jsem na stránky Nutrilonu a tam píšou, že Nutrilon Alergy care by měl být podáván pod dohledem lékaře
a neměl by být jediným jídlem…
jako jo, jiný věci už malý samozřejmě jí
+ 2-3× denně kojím, ale mě právě zarazilo to s tím, že pod dohledem lékaře…
vím, že mlíčko udělám a podám sama
ale asi tedy by o tom měl být někde vedený záznam, že jo?
nevím, ale pořád mám z něj takový nějaký vnitřní strach a možná proto jsem ho ještě ani nekoupila
![]()
a tak nějak nevěřím že tam ta ABKM je, přijde mi to divný a že by se to ukázalo až po takové době, když ta alergie je prý „silná“
asi fakt nebudu mít klid, dokud mi to nepotvrdí někdo komu věřím a poví mi co mám dělat… ![]()
Dávali jsme pod dohledem gastra, protože potřebují vědět, jak tělo reaguje, zda to nebylo „zbytečné“.
I kdyby prcek měl silnou alergii, tak to může být dočasné, viz naše zkušenost. Primař mi říkal, že jediná definitivní je alergie na lepek, nemáš ve střevech klky, které pomáhají lepek štěpit, či tak nějak… Takže to je „vrozené“, zbytek se velice čato mění, dokonce má maminka začala být alergická, a to hodně silně, až ve čtyřiceti, takže nic není definitivní ![]()
Zkus zavolat na gastro, my máme v nemocnici na dětském oddělení, a poptej se, jestli potřebuješ doporučení nebo tam můžeš dorazit jen tak. Jen pozor na to, abys to bez doporučení nemusela platit, radši se poptej…
Když jsme se na gastro dostaly, hned po porodu, tak jsem dostala telefonní číslo, abych volala, kdyby se něco dělo… Malá se totiž skoro ze čtyř porodních kil doslova problila na tři kila během asi deseti nebo čtrnácti dní…
@Silky123 Takže nemám řešit alergologii, ale gastro? Na alergo mi neporadí? ![]()
@Mysicka31 a nejsou ty speciální mlíčka jen na předpis
já vím, že mi na gastru psali kusy - krabice na ten jejich předpis do lékárny
Jsou na předpis, ale dají se koupit i normálně za plnou úhradu…to mají u nás za cca 300kč a paní v magistra v lékárně mi právě říkala o tom že to jde částečně na pojišťovnu jen je to omezený množstvím a nevěděla do kolika to můžou psát… A něco i že i ona je v tom nějak omezená… Moc jsem to nepochopila
![]()
A jaká se dělá nejvyšší? Ta 2? Na netu jsem víc nenašla, tak aby to na předpis nebylo jen do roka nebo tak nějak kolem ![]()
@Mysicka31 píše:
Jsou na předpis, ale dají se koupit i normálně za plnou úhradu…to mají u nás za cca 300kč a paní v magistra v lékárně mi právě říkala o tom že to jde částečně na pojišťovnu jen je to omezený množstvím a nevěděla do kolika to můžou psát… A něco i že i ona je v tom nějak omezená… Moc jsem to nepochopila![]()
A jaká se dělá nejvyšší? Ta 2? Na netu jsem víc nenašla, tak aby to na předpis nebylo jen do roka nebo tak nějak kolem
do roka určo ne, protože my jsme na to přecházeli až po 1roce - od doby kdy jsme byly na gastru kvůli celiakii a to jsem čekala po prvních narozeninách - nechtěla jsem mu dávat narkózu před. a na kolik je to omezeno netuším, ale já vždy brala 5-8-12krabic najednou ![]()