Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vím, že tohle téma se tu určitě už někdy v minulosti muselo probírat, ale holky mě nechaly prolistovat 8 stran a nic ![]()
Rozárka má ekzém, který se nelepší, už asi 2 měsíce ji mažu kyselým krémem, před dvěma týdny jsem k tomu přidala krém Lipobase a dnes mi dr předepsala další krém - Advantan a Zirtec. K tomu jsem dostala tabulku se vhodnými a nevhodnými potravinami, u které je napsáno i to, že bych měla držet přísnou nemléčnou dietu a nejíst ani potraviny, které mléko obsahují.
Rozince jsem nakoupila hypoalergenní mléko, zeleninu, kosmetiku, dokonce i krém na opalování, ale fakt si nedokážu představit, že bych nejedla nic s mlékem. To se mám krmit jen mrkví ![]()
Zajímá mě, jestli jste, vy co máte alergické děti, tu dietu takhle striktně dodržovaly a pokud jo, co jste jedly? Já si nedokážu představit, že dokud budu kojit, nesním sýr, máslo, sm. omáčku, koláč, a taky čkokoládu, na které jsem závislá ![]()
Katka
Ahoj Kacatko , my taky měli exzém asi 2 měsíce, ale z vody. Přestala jsem dávat mléko (jen v Sunarkových kaších), přestala jsem jíst ovoce, zeleninu. Ale nestihla jsem si přečít jestli kojíš (já jo). Dostala jsem Linolu do koupele a mazadlo Lipobase (taky). Postupně jsem všecko začala znovu jíst, mažu stále (jen jsem změnila na Weledu). nO a zjistilo se, že je to fakt ta voda. Taky jsi to všechno takhle prozkoumala?
Nene, doktorka na ni jen koukla a hned řekla, že to má z jídla. to jsem dávala na noc Nutrilon a pak jsem ho změnila na ten H.A. Kojím, ale už jsem začla dávat příkrmy místo oběda. Je fakt, že jsem si nevšimla, že i ta zelenina od Hippu má zelené A, pro alergické děti, takže se jí ten ekzém mohl zhoršit tím, že jsem jí dávala i ty normální, ale spíš mě zajímá jestli má to, že piju mléko a jím potraviny s mlékem takový vliv na to, jestli má Rozárka ekzém. Vždyť se doporučuje pít litr mléka denně kvůli kojení…
Kdo ti doporucil pit litr mleka kvuli tvoreni mleka pri kojeni? Myslim, ze to jsou prezite nazory. Ja mleko nepiju kvuli svemu ekzemu, ktery se mi udelal po porodu. Docela pohodlne jsem ho nahradila mlekem sojovym, ovesnym nebo ryzovym a jsem spokojena. Jogurty a syry nejim, maximalne obcas zhresim syrem kozim nebo ovcim. Jde jenom o zvyk, mleko clovek opravdu nepotrebuje, pokud si prisun vapniku ohlida jinde.
Krome toho jsem zjistila, ze Helence se delala sucha kuze ve vlaskach a take mela vyrazky na obliceji, kdyz se narodila a od te doby, co jsem vy:,–(ila mleko, ma tvaricku jak broskvicku a ve vlasech vubec nic.
Bara a Helenka, 6m
Kacatko,
takhle konkrétni ti asi nikdo neporadí, zkus vy:,–(it mléko a všechno co mléko obsahuje třeba na týden a uvidíš, jeslti se ekzém zlepší. Musíš si to vysledovat sama.
Malej měl prokázanou alergii na KM, snažila jsem se vynechat mléčné výrobky, ale úplně to fakt nešlo. Ale určitě by jsi měla vynechat tu čokoládu, to je fakt hodně velkej alergen.
Někde jsem četla, že třeba Flora light neobsahuje vůbec mléko.
Já jsem vydržela kojit do 1 roka. Malej měl speciální mléko Nutrilon Pepti, nejdřív jen na kaše a pak i na pití. Vůbec nic s mlékem nejedl. A teď už mu v krevních testech nic nenašli, ale prý to také nic neznamená, musí se to vyzkoušet. Jsou ještě na to malí, aby se to dalo 100% určit.
U malé by jsme měla všechny nové složky zavádět postupně, 3 mrkvička, 3 dny brambůrek přidat a zjišťovat, jeslti jí něco nevadí. Ale ono s eto moc nedá vysledovat. Reakce může být za několik hodin, ale i dní, takž epotom těžko říct po čem to bylo.
I když už malej alergii prý nemá, s ekzémem bojujem pořád a babo raď po čem ho má. ![]()
Když budeš chtít něco vědět, klidně napiš.
Lenka
Ještě jsem zapomněla. Dobrá je knížka od Dr. Fuchse: Alergie číhá v jídle a pití, nakladatelství Adéla. Tam to je vše pěkně popsané a vysvětlené.
A pozor na soju, to je taky velkej alergen.
Lenka
Knížka Alergie číhá v jídle a pítí je fakt dobrá.Šimon má AE a prokázanou alergii na bílek i žloutek.
Byla jsem s ním 14 dní v nemocnici,dělali mu odběry,aby zjistili co a jak.
Divím se,že vám odběry neudělali a hned ti řekla,že namáš pít mlíko.Vůbec nemůsí mít alergii na mlíko,ale třeba taky na vejce.
Mě na rovinu řekli,že mám přestat kojit,protože takovou dietu,aby nedostal žádnej alergen,bych nevydržela.Jedná se i o éčka a podobně.Dáváme Netrilon Pepti MCT.
Navíc Nutrilon HA má PŘEDCHÁZET alergiím,takže jestli už ekzém máte,je zbytečný ho dávát a měli byste mít asi Pepti.
Možná bych uvažovala o změně kožařky,já to udělala,protože ta moje neudělala Šimonovi ani stěry a to měl tvářičky do krve.V nemocnici pak zjistili,že má přemnoženýho Zlatýho stafylokoka!
ADVANTAN jsou kortikoidy a musí se mazat velmi tence a itervalovou léčbou!
Přeji hodně štěstí,ale je to běh na dlouhou trať.....
Hmmmm,všechno špatně ![]()
Moje starší holčička měla alergii na KM,naštestí se z nich vyrůstá a my už jsme zdravý!!!!
Takže,pokud je ditě ohrožené alergií,dává se PREVENTIVNĚ HA mléko,pokud mu jednou už dáš obyčejné,tak HA ztrácí smysl…dítě si už začne budovat protilátky,nastupuje alergie…
Ano,mléko jsem nesměla já,ani malá,a to ani stopu syrovátky v sušenkách,o mléce v kaších ani nemluvě (tam navíc není mléko ani adaptované) je to klasická 2…Žádné mléčné vyrobky byla samozřejmě
Litr mléka při kojení denně,to je ten nejrychlejší způsob,jak při dispozicích k alergii,tu na KM opravdu vyvolat…
No,ale překvapuje mě přístup dr.,pokud má podezření na potravinovou alergii,tak ať tě odešle na alergologii na testy,jinak se můžete oba trápit na dietě a nebudete vědět na co je přesně je malá citlivá…
Zkus při plném kojení vy:,–(it veškeré alergeny (mléko,vejce,jahody,exot.ovoce,broskve,čokoládu,ořechy,med a ryby,soju…to jsou ty nejzákladnější) tak na 14 dní…to vydržíš,a uvidíš,zda dojde ke zlepšení,pokud ano,zkus postupně jídlo zase zavádět…a mohla by ses sama dopátrat toho,co budeš muset vynechat…
Takže to určitě není jen o nemléčné dietě
![]()
Když tak mi písni SZ,mám celkem bohaté zkušenosti ![]()
u nas mel maly taky ekzem…
vynechala jsem mliko, ani ted ho uz moc nepiju, max.jogurty ci syry.
Tyden jsem vynechala uplne mliko, cokoladu, arasidy, tropicke ovoce- no rposte moje nejmilejsi veci a pak postupne ty veci zase pridavala do sveho jidelnicku. Mliko uz nepiju- vubec neni potreba na podporu kojeni !!!!!!!!
to spis pivo ![]()
a fakt mliko nijak neupravene dost prechazi do MM,a je to silny alergen. Jogurty a syry nebo nejak upravene mliko je mensi zlo.
jo a zmenila jsem praci prasek, bez avivaze- jen ocet a kapka TTO..pouzivala jsem Persil sensitive, ted Club 21. a po ekzemu ani pamatky, jen pro jistotu stale promastuju Excipialem U LIpolotio a do koupele mame z lekarny Balneum Herbal…
cau D
Holky moc dík za rady, Nutrilon HA mi dr poradila místo normálního Nutrilonu, který jsem dávala na noc, na ten Pepti se teda zeptám. Na testy mě neposlala, protože prý se to do roku dítěte může změnit a alergické být nemusí.
Zkusím teda zatím vynechat mléčné výrobky, protože si fakt neumím představit, že bych vařila ještě zvlášť pro sebe, když mám s těma malýma vzteklinama někdy problém vůbec něco uvařit ![]()
Jinak po prvním dnu používání Advantanu a Zyrtecu je fakt vidět zlepšení, Advantan samozřejmě máme používat jen ráno max 7 dní
No a s tou čokoládou to u mě bude hodně těžké ![]()
Jěště jednou dík Katka
Milé maminky, prosím o radu, nebo spíše zkušenosti a poznatky. Rodila jsem ve 30 týdnu dvojčátka, jelikož měli nízkou porodní váhu,byli v inkubátoru a v nemocnici zůstali 2 měsíce. Vozila jsem jim odstříkané mléko a když jsem mohla zkusit po 2 měsících od porodu kojit, mléko nikde
kojila jsem cca 2 dny.. dostali jsme Nutrilon Allergy care a vše bylo v pořádku, prckové přibírali, takže super.
Po dalším měsíci jsme měli přejít na Nutrilon HA, pili jsme ho 1 den a objevila se nám krev ve stolici
takže jsme se vrátili na Allergy care.. máte prosím někdo zkušenosti s touto alergií, odbourá se? Mohu tomu nějak pomoci? děkuji moc za rady a zkušenosti..
Alergie na kravské mléko je poměrně častý problém. Máte v podstatě „štěstí“ že se manifestovala takhle drsně(krví ve stolici), můžete včas vyřadit kravské mléko z jídelníčku. A používat tu hydrolizovanou variantu, dávám holčičce taky Nutrilon Alergy Care naprosto vyhovuje, tak nevydím důvod, proč bych ho měnila za nějaké jiné, méně hydrolizované mléko, klidně ho nechám do 2 let.
Původně se doporučovalo zařazovat kravské mléko zpět po půl roce věku dítěte, nejnovější poznatky však doporučují opětovné zařazení až mezi 1-2 roky. Jinak bych svému dítěti rozhodně nedávala pít syrové mléko vůbec, není v tom nic dobrého. Od výrobků jogurtu výš (tvaroh, měkké sýry, tvrdé sýry) by už měla být snášenlivost lepší, pokud se teda nejedná o celoživotní alergii na bílkovinu kravského mléka, ale to je dost nepravděpodobné.
Kromě toho může kravské mléko podporovat vznik diabetu 1 typu a těžkých forem atopického exému, astmatu a pod.
Problém je v bílkovině laktaglobulin, kde je u moderních vysokoužitkových dojnic ve velkém poměru zastoupena škodlivá beta vazba místo neškodné alfa vazby, která se vyskytovala téměř výlučně u původních nízkoužitkových plemen krav.
Naše babičky tudíž tento problém řešit nemusely.
Držím palce at´dvojčátka dobře prospívají.
Ahoj,
mám také dvojčátka, dcerky (19 m.) a u jedné z nich se krátce po narození objevila tato alergie. A i u nás byla jedním z příznaků krev ve stolici.
Nasadit mléko HA jsme zkoušeli po půl roce (jak píše Petulje), ale hned se objevil průjem a ekzém. Zůstaly jsme tedy u spec. mléka. Naštěstí s jeho hořkou chutí dcera neměla problém ani po zavedení příkrmů, kdy poznala i sladké ovoce apod. Bílý jogurt jsme zaváděli 2×, protože pokaždé znovu průjem a ekzém (zdálo se mi, že se po každé téhle zkoušce objevil rychleji). Nakonec ho zvládla až ca ve 13-14 m. Od té doby je to čím dál lepší (a opravdu to hned ťukám na dřevo). Dnes bez potíží zvládne jogurt (osvědčila se nám bílá Holandie a tak jí radši neměním), sýry a zatím nemá problémy s trochou normálního mléka např. v omáčce. Bohužel asi před 3 týdny začala odmítat mléko k pití, a tak to doháníme právě jogurty a sýry, které má naštěstí ráda.
Takže za nás určitě platí, že z toho lze „vyrůst“.
Dobrý večer,
moc vám děkuji za rady a zkušenosti. Také bych Allergy care neměnila, kdyby mi to lékař neřekl… co se týče ostatních věcí, co jste uváděla, tak astma se nás nejspíše v budoucnu týkat bude, protože jsme ještě v nemocnici měli těžký zápal plic s RS virama
kravské mléko se u dětí doporučuje pokud se nemýlím až od 3 let věku a u nás se uvidí, zda alergie pomine, či nikoliv.. moc moc vám ještě jednou děkuji
![]()
Tříměsíční má týden občas krev ve stolici, trochu, občas i s hlenem. Dle telefonického rozhovoru s doktorkou je to alergie na kr. mléko, tak ho nepiji, nejím výrobky z něj. Dnes v noci zase krev ve stolici. Jak dlouho u vás trvalo, než se mléko pročistilo a krev přestala? Za týden jdeme na kontrolu, ale jsem z toho nervozní.