Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holčiny, chci se zeptat, co se může na alergii v těhotenství. Děkuji. Anulenka
Anulenko tohle bych řešila s ošetřujícím alergologem a gynekologem.
Jsou dva protichůdné názory - někdo říká, že vůbec nic a pak jsou zas výzkumy a názory, které tvrdí, že je lepší v léčbě pokračovat i během těhotenství. Může to mít potom vliv i na případné alergie mimča. Základ alergií jedince se začíná zakládat už kolem 18-20tt.
V prvním těhu jsem enbrala nic, příště podle rady dr. V těhu jsem paradoxně na tom byla líp, při kojení taky, ale jak jsem odstavila, vyžrala jsem to dvojnásob
G
Ahoj,
mně můj alergolog (docela kapacita) řekl, že záleží na tom, jak silné jsou moje potíže. Že pokud bych měla mít oteklé červené slzící oči, rýmu jak trám a pořád pčíkat a tím být fakt rozhozená, tak je menší zlo si něco vzít. Je totiž určitě důležitější, aby se maminka cítila OK.
Co, to už bych konzultovala s tvým lékařem.
Ten můj alergolog mi řekl, že občasné podání léku na bázi Zodac, Zyrtek, Letizen (myslím, že tam jsou stejné nebo hodně podobné účinné látky) mimču neublíží.
On totiž podle toho, co mi tenhle Dr říkal, je největší problém v tom, že žádná těhule není ochotná testovat jakékoliv léky. A právě proto, že firmy nemají dostatek poznatků o tom, co může který lék podávaný v těhu způsobit, tak jej preventivně zakážou, co kdyby náhodou, prostě se krejou…
Já jsem před prvním těhu brala vakcínu proti roztočům, kapkovou, ptala jsem se, co se stane, když otěhotním a budu to chvíli brát, než to zjistím, tak říkal, že nic. Já jsem teda vakcínu přestala brát snad týden po oplodnění, měla jsem tušení, že jsem těhotná. A mimčo i těhu bylo OK. Dokonce Tom nevapadá na alergika.
Stejně tak jsem si asi ve 3. tt vzala Zodac a kapky do očí, měla jsem svatbu a bez Zodacu bych se nevyspala a bez kapek bych se uslzila, fakt mi bylo dost zle, to je taky nápad, svatba v červenci u alergika.
Takže bych to zkusila vzít tak - pokud ti fakt hodně blbě, tak si něco vem. Konzultuj ale dopředu, co případně vezmeš.
Myslím si ale, že se bez léků možná obejdeš, aspoň já to tak až na tu svatbu měla, nebylo nic potřeba. Tělo asi „dostalo rozum“
Díky za založení tématu, jsem těhule a k tomu alergička. Sice ještě začínající těhule, ale o to zkušenější alergička. Chci se zeptat, jak je to s dedičností alergie? Manžel na ní netrpí, štastlivec. Co mám a nemám dělat aby moje mimi nebylo taky usmrkánek jako já? Díky B.
Já bych tohle probrala s alergologem a gynekologem. Případně bych užívala po poradě s nimi nadále léky. Kolem 20tt se zakládají dispoizce k alergiím. A po porodu už můžeš ovlivnit jen to prostředí, ale asi ne až tak stoprocentně. Takže pak dodržovat nějaký to opatření typu nepít mlíko, spíš bílej jogurt, nejíst ani v těhu rizikový potraviny, pokud možno se vyhýbat velmi prašnému prostředí. Víc můžeš řešit až v případě, kdyby se něco dělo…
Teda podle mě…mě čeká na tohle téma rozhovor s alergologem na další návštěvě, ještě, než začnu těhu. Chodím (teda teď jsem nemocná, takže ne) na injekce na hypersenzibilizaci. Někdo říká, že se nesmí, v létáku se píše, že v rozjeté léčbě lze pokračovat
G