Alimenty a potřeby pro dítě.

Anonymní
1.5.25 08:03

Alimenty a potřeby pro dítě

Ahoj,
Zajímala by mě vaše zkušenost a zároveň názor.
S manželem se rozvadime. Domluvili jsme se na rozdeleni majetku, snídani děti i výši výživného. Zavádíme do praxe.
Ted se setkávám s tím, že mi volá at koupím letní oblečení pro děti na chalupu kde spolu tráví víkendy. Jeho argument je, vždyť ti dávám peníze tak to zarid.
Dcera na čas kdy je u mě má všechno co potřebuje. Například věci do školy pořídím ja.
Nezdá se mi že bych měla pořizovat věci na dobu kdy jsou deti s nim. Jak to máte Vy?
Děkuji za reakce :hug:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11293
1.5.25 08:14

A o jaké věci konkrétně jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
1.5.25 08:28
@Anonymní píše: Více

Nemusíš mu kupovat nic. Tohle je o domluvě, ale nějaký že ti dává peníze a máš to zařídit si může strčit za klobouk. Když má děti u sebe, tak jim má zajistit vše potřebné on. Nechtěl by, abys jim sebou dávala ještě jídlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41283
1.5.25 08:31

a máte střídavou péči nebo bude dítko ve tvé výlučné? a výše výživného a věk dítka? čistě teotericky, na halupu stačí oblečení starší obnošenější, ne? stojí ti to za možný konflikt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
1.5.25 08:36

A to jim jako k otci nebudeš dávat oblečení, který jsi jim koupila ty? To je trochu padlý na hlavu, nemyslíš? Na chalupu bych jim zabalila úplně stejně jako třeba na dovolenou semnou. A fakt bych neřešila, s kým tam jede. A pokud něco bude chybět, ať si to pak společně dokoupí.

• Citovat
  • Upravit
65294
1.5.25 08:38
@arinecka píše: Více

a nemá matka povinnost nachystat dítě otci se vším? Nebo to tak aspon bývalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
1.5.25 08:39

Jestli je částka nadstandardní, tak bych to z jeho strany pochopil. Ale výživné má sloužit spíš k něčemu jinému.
Pro vás oba je to nové a nastavujete si hranice. V manželství asi tohle neřešil a nákup oblečení pro děti měla na starosti manželka. Asi bych ho upozornil, že teď je to jeho starost a o děti by se měl když je má v péči postarat na 100% k tomu patří i to oblečení.
Jestli jste spolu schopni mluvit, tak mu to nějak naznačit. Nebo jestli se nemůžete vystát, tak to je jen pokračování vašich hádek skrze děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
1.5.25 08:39

No záleží na tom, jak se domluvíte. Věci, které pro ně potřebuje na chalupě by jim měl koupit on, jeho víkend jeho starost, nebalila bych jim kufr na víkend. Ať jim to koupí a nechá jim to tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33844
1.5.25 08:43
@vokishka píše: Více

Tak každá normální matka dá dětem vše potřebné, ale mnoho otců si myslí, že stačí zaplatit jen alimenty a o nic se nemusej starat. Matka jim nabalí oblečení, oni si s dětmi užijí víkend a pošle děti s taškou špinavého oblečení zpět k matce. To je nefér. At´se taky stará. Nevidím důvod, proč by nemohl oblečení koupit i on.
Byla tady diskuze, jak otec požadoval aby mělo dítě na pobyt u něj od matky i jídlo. Vždyt přece platí alimenty tak už nic kupovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21438
1.5.25 08:46

A neni to nahodou mimoradny vydaj, ktery nepatri do vyzivneho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42316
1.5.25 09:09

Pokud jde o to, dát jim sebou oblečení, přijde mi to běžné. Pokud chce mít otec oblečení na chalupě a případně mi nevrátí dítě s jeho oblečením, posílala bych ho jen s tím, v čem je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31289
1.5.25 09:58

Rekla bych, ze zalezi na rozdělení péče. Pokud ma dite jednou za 14 dni na vikend, ty mas vylucnou péči a on ti dava adekvátní alimenty, pak bych povazovala za automatické, ze dite na vikend k nemu pojede se zabalenym zavazadlem, jako kdyby jelo k babicce nebo na skautskou výpravu.
Pripadne bych ty dvoje teplaky a dve trika, ktera muze mit dite stabilne tam, klidne koupila na bazaru.
Pokud mate střídavou péči rozdelenou napůl, zajistujes ty na svou dobu a on na jeho dobu samostatně.
Nejvic ale zalezi na domluvě a nějaké rozumné.
Me kdyz jednou nova pani poslala syna pred barak bez trika, jen v sortkach, protoze mi nebude davat „její“, stropila sem velky povyk, protoze to bylo za hranicí normalniho chování. Ex pak koupil „sadu“, ve ktere jsme syna předávali. No na palici…
Ono si to sedne, neboj :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
1.5.25 10:01

Já v tom čtu sdělení, že chlap NIKDY nepořizoval dětem oblečení, nebyl s nimi v obchodě, nezná velikosti…

Pro klid v rodině bych koupila v sekáči trička, tepláky, kraťasy, mikiny, ve sportovním obchodě nejlevnější sandály, botasky… na odpočinek na chalupě a v zahradě to stačí. A můžete se dál bavit o tom, jak moc to zasahuje do rozpočtu…jestli příští sezónu už to zvládne zorganizovat sám.

Přeju hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
1.5.25 10:01

Pokud dítě něco nevlastní, tak si to přece nemůže zabalit na dovolenou s otcem. A nejsi povinna kupovat to, co po tobě chce otec dítěte. To jako když můj ex bere naši dceru na hory a chtěl by po mně koupit výbavu na lyže. Jako fakt ne, tohle si zajišťuje sám. Jen se domluvíme, jakých pár věcí má mít dcera s sebou (třeba dvoje šaty na večeře). Jinak k němu jezdí jen oblečená dle aktuálního počasí a s mobilem. Takto bez balení zvládne být u něj i týden. Má u něj na tu dobu oblečení. Jen krátce po rozchodu jsem mu poslala pro dceru pyžamo, 3× ponožky, 3× kalhotky, 2× leginy dlouhé, 2× leginy krátké, 2× tričko s krátkým, 2× tričko s dlouhým, 1× mikinu. Od té doby si hlídá velikosti a počet oblečení sám. Akorát jsem chtěla, aby mi ji vracel v typově stejném oblečení. Když pojede v dlouhých legínách, aby se nevrátila v krátkých.
Nemáš někde Adra obchod? Za pár peněz bys mohla koupit oblečení k otci. Ale povinnost to fakt není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6871
1.5.25 10:02

Tak na chalupu nepotřebují nic extra co doma nemají ne? Pyžamo, tepláky, tričko, spodní prádlo, v létě plavky apod. Nabalila bych jim to. Takhle mi jezdí děti k babičce taky po ní nechci aby tam to oblečení měli. Ohradila bych se kdyby chtěl jít na svatbu a chtěl po mě oblečení které doma normálně nemám nebo třeba kdyby je bral na hory a já na hory nejezdím tak nebudu kupovat výbavu když s nima jezdí on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová