Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Serpentini píše: Více
To nevím, pokud nebudu počítat, nic se nestane. Dělam to naprosto automaticky, ale pokud nepočítám, tak se nehroutím a nečekám katastrofu. Spíš to je určitá míra, kdy pak porovnávám s údaji z minulosti.
Nebude arytmomanie spíš návyk, co vzniká v dospělosti? Pocitam od doby, co si pamatuji, ještě jsem nechodila do školy, čísla se mi líbila a bavila mě.
https://www.nautis.cz/…ke-vysetreni
Nautis má už delší dobu uzavřený pořadník pro dospělé pacienty a vyšetření je zbytečně drahé.
Najdi si kliniku nebo psychologa, který má k dispozici ADOS, 4. část je určená k testování dospělých. Navíc v Nautis vyžadují i vyplnění dotazníku člověkem, který Tě zná od dětství nebo partnerem, to není pro každého přípustné. Jsou pracoviště, kde je to o dvě třetiny levnější a není potřeba do toho někoho tahat.
Testuje se natřikrát. První část je diagnostický pohovor a potom ADOS.
@Anonymní píše: Více
Není nutné milovat čísla. Některé ženy s PAS mají svoje schopnosti obrácené. Perfektně píšou a čtou s porozuměním, kompilují texty a mohou mít i dyskalkulii. Čísla nejsou vodítko.
@1Pears1 to není o milování čísel, ale líbí se mi pravidelnost a předvídatelnost. Matematika mi nikdy moc nešla, ale jednoduché počítání je fajn, pro me srovnatelné s rovnáním věcí do řad. Vždy jsem spíš tíhla ke čtení. Četla jsem brzy. S partnerem bych do toho klidně šla. On mě na myšlenku PAS přivedl.
Zkušený psycholog nebo terapeut může dát poměrně přesný odhad i bez použití diagnostického nástroje.
Jsou tam důležité další vlastnosti - kvalita očního kontaktu, naivita, infantilní rysy osobnosti, které se do jisté míry vyskytují u většiny dospělých osob s PAS, různá míra sociální a emoční nezralosti, dále důvěřivost, manipulovatelnost a ovlivnitelnost v názorech, neschopnost udržet si hranice.
Dále zesílené senzitivní vjemy, typický je hypersenzitivní sluch, nesnášení zvukové kulisy, zácpávání si uší, které ale už může být v dospělosti zvládnuté. Podobná je reakce na kritiku a reflexi podávané druhou osobou.. Některé osoby mají špatné vjemy z určitých textur a konzistencí jídla a rovněž nesnesou doteky a těsný kontakt. Většina žen s PAS má sníženou až minimální sexuální potřebu. Některé se s tím srovnají a do jisté míry se přizpůsobí v rámci udržení partnerství nebo manželství, ale vlastní prožitek z toho nemají. Časté jsou problémy s chozením na WC mimo domov, do určité míry přetrvávají do dospělosti. Potíže se spaním mimo domov.
Typická je určitá míra „sociální dyslexie“ a neporozumění situacím, ve kterých se vyskytuje více lidí. Co se týče vnímání potřeb a problémů jednotlivců, tam může být naopak zvýšená citlivost, která vede k pomáhání v situacích, ve kterých by si měl druhý pomoci sám - takže vlastně kontraproduktivní.
Vše to musí trvat od dětství, to odlišuje od podobné schizoidní poruchy osobnosti. Dítě se třeba nevyzná v širších rodinných vztazích nebo přátelských vztazích své rodiny, neví, komu má týkat nebo vykat. Dále je typická přímočarost různých sdělení, přetrvává do dospělosti.
Podle mě to vidíte velmi zjednodušeně. Řád a pravidelnost má rádo hodně lidí i s neurotypickým mozkem.
Ale najít psychologa, který se zabývá PAS u dospělých, není těžké a čekací doby nejsou dlouhé, v řádu pár měsíců.
@1Pears1 myslíš, že jsem vypisovala vše, co je problém? Psala jsem to jednoduše a zkráceně. Tys celkem přesně popsala hodně věcí, co řeším. To, že to trvá od dětství jsem psala taky.
Doporučuju odborníka a diagnostiku. Tady to fakt nevyřešíme.
Je celkem známý fakt, že ženský autismus byl hodně dlouhou dobu opomíjen, protože se liší od typicky mužských projevů. Výhodou je, že jako samoplatce dostaneš do ruky zprávu v obálce nebo zaheslovaném souboru a nikomu jinému to autumaticky nejde, ani praktikovi. Pokud sama nebudeš chtít, nikdo další se to nedozví. Ženy s PAS jsou z různých sociálních vrstev, mají různé vzdělání a pracují v různých oborech. Většinou zvládají i práci s lidmi, pokud o ni mají zájem, vhodná je terapeutická podpora.
@1Pears1 nechci to vyřešit tady, to ani mi o to nejde. Hledám, kam to jít řešit. Pokud to nebude Nautis, tak kam?
Důležité je, odkud si. Třeba Logo klinika Brno nebo někteří kliničtí psychologové v Brně, dále Olomouc má taky pracoviště, kde ADOS ve verzi pro dospělé k dispozici je. A určitě další velká města. Obepiš nebo obvolej si ordinace klinických psychologů.
Nebo se obrať na místní organizace pomáhající lidem s PAS, budou vědět, kam na diagnostiku.
@1Pears1 dekuji, kouknu na ty organizace, snad něco poradí, i když většina řeší děti.
Vím, že se toho vyrojilo v poslední době hodně, hodně se o všem mluví a všichni to berou jako výmluvy, ale v poslední době přemýšlím, jestli nemůžu být tak říkajíc na spektru.
Není to nic, co by vzniklo v dospělosti, problémy jsem měla už jako dítě. Dlouho jsem si myslela, že to bude tím, že jsem jedináček, pak tím, že jsem nechodila do MŠ… Máma vzpomíná, že jsem měla zvláštní zájmy, třeba jsem hračky stavěla do řad, pořád vše počítala a dodnes počítám (opravdu vše - kroky, mrknutí, nádechy…), velice brzy jsem mluvila a četla, nenáviděla jsem změny a překvapení, nebyla jsem sdílná, jsem emočně plochá, asi už celkem emoce chápu, ale mám to naučené, často reaguji neadekvátně. Mám problémy se vztahy celkově.
Jsou instituce a organizace, které řeší PAS u dospělých?