Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, holky,
doma mám 30 kilového amstaffa, kterému je teď čerstvě šest let. Od svých dvou let byl na syrové stravě (BARF), která mu perfektně seděla až do letošního roku. Začal mít problémy s trávením, krvavé průjmy, zvracel, pochopitelně následovala veterina, kde byl podroben krevním testům, koprologickému vyšetření a dalším podpůrným vyšetřením a bylo zjištěno, že je prakticky alergický na polovinu masa, co je. Konkrétně kuřecí, hovězí, jehněčí, pak s největší pravděpodobností i masa příbuzná, jako krůtí a vepřové. I přesto, že testy byly dost drahé, veterinář mi nezaručil jejich stoprocentní spolehlivost. Tohle jen tak na úvod a teď k věci - veterinář nám prodal kilo hypoalergenních granulí Royal Canin, hned druhý den byla stolice a vše ostatní v pořádku, nicméně po důkladném prostudování mě dost vyděsilo jejich složení. Hlavní přísada sója? Vážně? ![]()
Po domluvě s veterinářem jsem se mu nakonec rozhodla koupit granule od Yoggies, kozí maso se zeleninou, složení se mi líbilo a neshledala jsem na něm nic závadného, bohužel po čase se mi zdá, že mu opět moc nesedí. Průjem nemá, ale stolice je velice častá, klidně až 6× denně, často taková měkkčí, zkrátka a dobře málokdy vidím úplně pevný a výstavný bobek.
Zajímá mě proto, jestli zde není někdo, kdo má podobný problém a třeba by mi poradil i nějakou fajn značku granulí, která nebude plná obilovin a nějaké sečky.
Na ceně mi nezáleží, hlavně ať mu chutná, prospívá na ní a nemá trávicí obtíže. Těším se na odpovědi. ![]()
Royal je trot, ale ty veterinární fakt sedí. Yoggis je jiný typ granulí a moc nesedí. Tohle chce fakt zkoušet, zkusila bych marp holistický a dobře sedí firstmate- ty rybí a teď mají nově kachnu a ta našim taky sedí. Hlavně to chce sledovat co dělá problémy. těch značek je hodně, ale tyto hodně sedí i alergikům. Já teď zkouším Wolfsblut, ale tam je moc druhů. Sob jim moc neseděl, kozí sedí, ale nadšené z toho nejsou. teď budou mít zajíce ten prý sedí i alergikům a ještě tu mám v záloze koně
ještě dost chválené je best breeder, na krmím kvalitně poradí co vyzkoušet. ale chce to hodně pomalu.
RC jsou hnusným složením známý.
Co N&D adult mini s mořským vlkem? Jasně, je to pro malý psy, ale kdyby sedělo, nemusel by to být snad velký problém? Případně N&D ocean low grain, trochu obilí tam je, ale není to tam ve velkým podílu.
Psovi, který má citlivé zažívání, bych asi vyzkoušela něco s co nejjednodušším složením, takže ND spíš ne, Wolfsblut a Marp bývají ok. Co se týče veterinární diety, na složení se nemůžeš koukat stejnou optikou jako na běžné granule. Jsou vyrobené pro strávníky s problémy, samozřejmě že složení pro zdravé zvíře není vyhovující. Taky by na nich měl pes být ideálně pouze po dobu, co trvají obtíže. Ze zkušenosti jsou super ultrahypo od Farminy (vyrábí i ND), složení taky vypadá děsně, ale bylo by fajn na nich uklidnit zažívání a pak pomalu přimíchávat zvolené „běžné“ granule. Jinak pokud řešíš s vetem, předpokládám, že slinivka, enzymy atd vyšetřené, probiotika/postbiotika vyzkoušená atd:)
@Markéta80 píše: Více
Souhlasím. Zdravému psovi bych běžný Royal Canin nedala, ale veterinární speciálky mají dobrý
@Asta135 píše: Více
Jo ale třeba ty RC Hepatic mají jedny z nejlepších.
@Jazmine ono v těch veterinárních si fakt člověk nevybere, ale je fakt že Royal při dietě vždy pomohl hnedle jinak ty běžné jsou šrot
takže sem se snažila co nejdřív převést na dietní ale kvalitní složení. ideálně 1 druh masa a 1 druh přílohy at se ví co nesedí hned.
@Markéta80 Na ty Marp jsem koukala, vypadají skvěle. Říkala jsem si, že by mu mohl sednout třeba nějaký losos, eventuálně i ta kachna, ale z té teda za syrova nikdy nadšen nebyl. ![]()
Každopádně děkuji za doporučení, mrknu na vše, co jsi psala. Času na rozhodnutí mám dost, ještě ho čekají minimálně tři týdny na Yoggies. ![]()
@Yvonne McGruder Rozumím. Mně to na veterině obhájil tím, že sója psům neškodí. Já mu to zase obhájila tím, že úplně ani nepomáhá a je určena k nabobtnání obsahu žaludku (riziko torze). Z tohoto důvodu jsem měla strach mu granule nechat déle. S uživatelkou nahoře se shodujete na Marp, mám je už chvilku v merku, tak prozatím jsou mými favority.
Ano, samozřejmě proběhly dvojí testy krve - alergie a orgány, u orgánů vše v pořádku a nikde nic. Děkuji za odpověď. ![]()
@Asta135 Tak ty vůbec neznám, ale kouknu na ně, děkuji.
Ještě mě zajímá: U Yoggies si to časté vyprazdňování u psa obhajují tím, že jsou suroviny mleté nahrubo a granule obsahují jemně mletý křemen, který působí jako přírodní kartáč a psa čistí. Nic v něm nehnije a předchází se onemocnění. Já měla zase vždy za to, že pokud pes chodí častěji na velkou, značí to problém s krmením a jeho špatnou vstřebatelností. Máte k tomu nějaký názor, holky?
Dále: Má někdo zkušenosti s granulemi Panakei a Acana? Prý ani tohle nejsou špatné značky. Co dodat, ráda si dělám větší dilema. ![]()
Příspěvek upraven 30.04.25 v 13:19
@Dahliaa no, jo, sója 😀 já třeba mám osobně dost výhrady k Hillskám, ale když má jeden ze psů potíž, veterinární gastro Hills sedí úplně nejlíp, nechám ho na nich dva týdny a dobrý:) jinak co se týče „běžných“ granulí, kromě co nejjednoduššího složení by ještě mohl službu udělat způsob zpracování masa. Ideálně kdyby v nich byl hydrolyzovaný protein třeba, ať se zažívání nemusí tolik namáhat. No a monoprotein pro začátek, ať kdyžtak víš, v čem je reálně problém. Přeju úspěch!
@Yvonne McGruder Perfektní! Moc děkuji, zase až tolik se v tom nevyznám. Budu to sledovat a hledat ve složení. Moc jsi mi pomohla. ![]()
@Dahliaa za studena lisované granule bývají hůř stravitelné - tedy ale z mojí zkušenosti. Odpad na nich je - minimálně v začátcích podávání - poměrně dost objemný, později by se množství odpadu mělo upravit. Já se teda hlásím k táboru extruze, když už granule:) je to taková větší jistota, ony ty lisované právě nesednou úplně každému. To s tím čištěním útrob nahrubo namletým jsem slyšela taky - vždycky od obchoďáka Yoggies 😀
@Dahliaa Panakei vůbec neznám, dohledám si:) Acana, tam přijde na to, jaká receptura. Osobně bych se držela proteinu do 30% úplně max, tuku kolem 15% a vyhnula se luštěninám ve složení. Nicméně kvalitní výroba to asi je, znám i psy, kterým sedí:)
@Yvonne McGruder Věnuješ se této problematice nějak blíže? Opravdu se hodně vyznáš. Ty Yoggies má teprve chvilku, asi nějaké tři týdny, otázkou je, jak dlouhou dobu potřebuje na to, aby si zvykl. Ještě je nějakou dobu mít bude, tak uvidím, jestli se to upraví, či nikoliv, ale už si pro jistotu hledám východiska a kvalitnější náhrady.
Jojo.
Ani mě tahle formulka psaná v jejich dotazech a odpovědích moc nepřesvědčila. Moc ti děkuji za rady, při výběru na ně vzpomenu. ![]()