Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, má sestřenice je 3 měsíce těhotná. Za dva týdny má oslavu narozenin a říká že si možná dá pár panáků ( u ní je.par.docela dost a ne zrovna vína).. Když byla totiž těhotná poprvé, tak do 5 mesice si dávala jednou z čas panáka a kouřila pravidelně a miminko se ji narodilo úplně zdravé. Mužu se zeptat, protože mám docela strach, je možné že by mohla z toho jednorázového alkoholu samovolně potratit nebo že by malému přestalo bít srdíčko? např i z těch cigaret? Kdy bude kolem. 12 až 13 tt? Prosím nesudte. A děkuji předem za rady.
A je nutné pít a kouřit? Stát se nic nemusí, ale proč to pokoušet? Kouřit miminku pod nos je hnus. Pařit se dá i bez alkoholu.
..ale k tematu - jo, je to blby, kourit a pit alkohol v tehotenstvi je hloupe a ublizuje miminu.
Pokud se te nepta na nazor, tak ti do toho nic neni. Maximalne bych se ji jemne zeptala, jestli se neboji o iminko kvuli tomu alkoholu?
Veskere dalsi rady se mohou obratit proti tobe.
A pokud jde o tebe a ne o sestrenici, tak to v zadnem pripade nedelej! Pokud nutne musis neco pit, dej si slaby vinny strik nebo jedno male pivo. A nebo co zkusit nejaky nealko koktejl? ![]()
Samozřejmě, že to škodí. Záleží i na odolnosti genů miminka, někdy má odolné geny odolávat vnějším vlivům a někdy nemá, a pak to nemusí dopadnout dobře.
Tak hlavne muze mit dementni dite. Alkohol ma vliv na vyvoj mozku.
Ze vyslo zdrave dite jednou, nemusi vyjit po druhe. Trosku upadla na hlavicku, to dite chce vubec?
A zdravé miminko se pozná jak, že má dvě ruce, dvě nohy? Mohou být problémy později, poruchy učení, paměti, chování atd. Alkohol není tolerovatelný v těhotenství v žádné míře. Není bezpečný. Stát se může cokoliv. Bože nechápu, proč se lidi neumí bavit bez cigar a alkoholu… A ano, taky jsem si ráda dala oboje, ale těhotná? ![]()
Kolik je tomu prvnímu „zdravému“ dítěti? Už chodí do školy? Nemá nějaké problémy s učením? Astma? Alergii? Není často nachlazené? Má dobrou střevní mikroflóru? Na toto a spousty dalších věcí má vliv konzumace alkoholu a kouření v těhotenství… Co ty peníze za toto raději investovat do něčeho, co opravdu bude pro zdraví miminka? ![]()
Obcasne vinko,sekt -po sklenicce ano
ale panaky? Ja si dam decku vina a uz mi tezknou nohy
sestrenku neres,jeji vec a jestli si to ty,tak si tvrde odpust ![]()
Zrovna nedávno na mě vykoukl článek že něco jako bezpečná dávka alkoholu nebo cigaret v těhotenství neexistuje. Protože laicky řečeno někdo je na mol po přičichnutí ke sklence vína jiný vypije půl lahve vodky a není na něm nic znát a nikdo neví proč to tak je. Stejně tak může mít náhodou alkoholička relativně zdravé dítě ale i žena která požije alkohol jednou za těhotenství může mít z toho důvodu dítě nemocné nebo postižené. A myslím, že ženy co kouří a pijí v těhotenství asi měly kouřící a pijící mámy, protože jejich myšlení očividně není v pořádku.
Kdyz je nekomu prednejsi chlast a cigara nez zdravy vyvoj ditete, tak ma to ani neni co napsat. V tom je bohuzel priroda nespravedliva, co by jine za to daly byt těhotné a nektere si toho vubec neváží. ![]()
Podle mě je každá, která v těhotenství pije nebo kouří, nezodpovědná kráva. Žádná omluva pro to neexistuje. A pokud si těch pár měsíců nedokáže odepřít alkohol, tak nemá dítě vůbec mít.
Pokud chceš konkrétní případ, tak mám v okolí ženu, která má 2 děti a obě těhotenství pila a kouřila, obě děti to poznamenalo mentálně, mají hodně snížený intelekt. Jedno z jejich dětí neumělo ještě v 5 letech mluvit a celkově neumělo vůbec v tomto světě fungovat, protože nic moc nechápalo…
Neznám žádnou těhotnou, co by musela oslavovat narozeniny alkoholem, tím spíš panákama a cigárama.
Dobrý den, má sestřenice je 3 měsíce těhotná. Za dva týdny má oslavu narozenin a říká že si možná dá pár panáků ( u ní je.par.docela dost a ne zrovna vína).. Když byla totiž těhotná poprvé, tak do 5 mesice si dávala jednou z čas panáka a kouřila pravidelně a miminko se ji narodilo úplně zdravé. Mužu se zeptat, protože mám docela strach, je možné že by mohla z toho jednorázového alkoholu samovolně potratit nebo že by malému přestalo bít srdíčko? např i z těch cigaret? Kdy bude kolem. 12 až 13 tt? Prosím nesudte. A děkuji předem za rady.