Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
vím, že to tu už je, ale trochu to téma zaktualizuju. Byla jsem dárkyní krve. Před dvěma lety jsem prodělala zápal plic a zánět pohrudnice. Asi po 4 měsících jsem byla vyřazena z dárcovství, protože se u mě vyskytla Aloprotilátka anti-E.
Transfuzi jsem neprodělala a potrat taky ne. Nevíte jak je to možný? Může to mít vliv na otěhotnění?
E se může objevit po nějaké infekci. A nemá vliv na otěhotnění ani těhotenství. Tyto informace mám od Prof. který se těmito protilátkami zabývá a mám mimo jiné i tuto protilatku.
Klinicky významná aloprotilátka anti-E je diagnostikována nejčastěji, u cca 0,6 % žen (v ČR ročně 600 žen), může však vznikat i přirozeně bez erytrocytárního antigenního podnětu; takto vzniklá protilátka není aloprotilátkou a je otázkou, zda vůbec může způsobit rozvoj HDFN. Navíc cca 84 % plodů (504 plody ročně) nemá přítomen komplementární antigen, a tudíž nejsou ohroženy rozvojem HDFN
https://zdravi.euro.cz/…zence-483647
No, prakticky to znamená, že ano, může vzniknout i bez předchozího kontaktu s krvinkou s E antigenem, třeba po infekci. Takto vzniklá protilátka obvykle nemá význam a asi nemůže způsobit hemolytické onemocnění plodu ( tedy vliv na těhotenství). Na otěhotnění vliv nem rozhodně. V těhotenství budou zřejmě sledovat dynamiku titru té protilátky a kontrolovat tě.