Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Krásný den všem,
malý je šest týdnů starý a plně kojím. Příští týden budu potřebovat jít do nemocnice na kontrolní OGTT (těhotenská cukrovka) a nechci ho tahat s sebou mezi hromadu chrchlajících lidí, zvlášť na tak dlouho. Prcka pohlídá manžel, ale bude ho (asi) potřebovat nějak nakrmit, když budu pryč. Včera jsme cvičně zkusili malého nakrmit přes lžičku, ale malý málem zbořil barák. Nemáte někdo tip jak na to? Nepomohla by láhev se lžičkou (že by to teklo pravidelněji)? Eventuelně je něco jiného lepší varianta? Mám strach dát mu láhev, nerada bych ho odstavila. Za každou radu nebo zkušenost budu vděčná.
jojo lepší bude stříkačka - normálně vložíš malíček do pusinky,přiložíš na horní patro a on bude sát. pak vložíš konec stříkačky do pusinky a přistřikuješ mlíčko.
Dělali jsme to tak dlouho i po návratu z porodnice. ![]()
Taky bych doporučila zkusit podat MM stříkačkou (nejlépe přes prst).
Taky jsme dokrmovali přes stříkačku přesně jako popisuje Panuška.
strikackou nebo lahev tommi teppee, maji specialni savicku, ktera vypada jako prso, proste, aby to nevadilo kojeni, u nas to tak fungovalo skvele
jizvíková píše:
strikackou nebo lahev tommi teppee, maji specialni savicku, ktera vypada jako prso, proste, aby to nevadilo kojeni, u nas to tak fungovalo skvele
Myslíš tuhle http://www.baby-eshop.cz/…ommee-tippee****? Tu máme, použila jsem ji jako nádobku na odstříkání a z ní jsme to pak nabírali lžičkou. Zkoušela jsem hledat na netu někde její „kompatibilitu s kojením“, ale když už, tak jsem našla doporučení akorát na avent. Kromě tvaru to taky má ten efekt, že se musí mimís hodně snažit, aby si mlíčko vytáhl?
no já bych řekla že jakákoliv láhev může od kojení odradit. Záleží jak moc dobře ti prcek pije, jak často jí budeš používat. Prostě z flašky to vždycky teče líp
![]()
V 6 týdnech je riziko zmatení lahví ještě velké, kojení není zajeté. Doporučila bych stříkačku nebo sofcup od Medely.
Jinak teď Medela představila novou lahev kompatibilní s kojením, ale vhodnou pro kojence cca od 3 měs., kdy je kojení už stabilizované. Savička velmi připomíná bradavku. Nicméně z vlastní zkušenosti zmatení šidítkem ve 3 měsících bych ji používala opatrně i v tomto věku.
U prvního dítěte bych nedala za žádnou cenu lahvičku, jen se kojilo.
Druhýmu synovi už jsem sem tam dala obyč Awent láhev. Sem tam - 1-2× do měsíce 1 krmení, když jsem byla ve škole. Dojížděla jsem kojit
, ale jednu dávku jsem babičkám dala. A nikdy s kojením problém nebyl.
Pak nebyl nějak důvod dávat flašku a on jí dokonce zapoměl a začal odmítat a chtěl opravdu jen kojit. A to na hodně dlouho.
Pokud dostane mimčo z flašky jednou a pak zas ne, nebojím se,že se naruší kojení.
No rozhodně neplánuju to dělat pravidelně, aspoň zatím určitě ne, tohle je jen jednorázová záležitost, kdy musím na delší dobu pryč. Bohužel jenom na těch odběrech strávím minimálně dvě hodiny (+ ještě doba než mě vůbec vezmou + cesta tam a zpět) a i když si vezmu auto, tak mi to minimálně tři hodiny a kousek zabere a rozhodně nechci prcka trápit hlady. Lžička ovšem nezafungovala, manžel do něj natlačil horko těžko 20 ml asi za dvacet minut a myslím, že malý mnohem víc energie ztratil řevem, stejně jsem ho pak musela nakojit normálně
. Tak teď nevím, jestli můžu risknout láhev, když to bude jen jednou, nebo teda zkusit tu stříkačku?
Panuška píše:
no já bych řekla že jakákoliv láhev může od kojení odradit. Záleží jak moc dobře ti prcek pije, jak často jí budeš používat. Prostě z flašky to vždycky teče líp![]()
Evi, máš to až příští týden, dneska nebo zítra si kup stříkačku a zkuste to, nejdřív možná koukni na kojeni.net, jak na to, není to žádná věda, jen si připravit vše k ruce. Ale vyzkoušet předem i víckrát, aby to nebyla novinka v den D ani pro miminko, ani pro vás. Nebo si pořiď ten softcup, ale nevím, zda se u vás dostane bez objednání.
Jednorázově - místo jednoho kojení - asi láhev tolik nezaškodí, ale tady platí zrovna tak - když na ni mimi není zvyklé, nemusí si ji v den D vzít a probrečí to stejně a když ji budete předem několkrát zkoušet, může se fakt zmást.
tak tak a stříkačka téměř nic nestojí, je to jednoduché a i poměrně rychlé ![]()