Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojda maminy,
mám doma týdenní berušku a bojujeme s papáním. Jsem po SC a dost špatně se mi dělá mlíko, i když se snažím dostatečně pít, zvláště čajík pro kojící matky a snaha je mít i dostatek živin. Ale přesto mlíčko máme nepatrně. Takže dokrmujeme dle rady z porodnice UM Beba HA-1. 4as od času se mi podaří odstříknout max 15ml mléka, ale spíš malá tahá prso naprázdno. Zkoušíme dávat 40ml dokrmu, ale někdy mi přijde, že je to dpst málo a malá žadoní o další. Chtěla jsem se zeptat na vaši zkušenost a popřípadě kolik dokrmu dát. Děkuji.
Moc moc děkuju, byl to těžkej porod, ale výsledek stojí za to ![]()
luciashek píše:
Ahojda maminy,mám doma týdenní berušku a bojujeme s papáním. Jsem po SC a dost špatně se mi dělá mlíko, i když se snažím dostatečně pít, zvláště čajík pro kojící matky a snaha je mít i dostatek živin. Ale přesto mlíčko máme nepatrně. Takže dokrmujeme dle rady z porodnice UM Beba HA-1. 4as od času se mi podaří odstříknout max 15ml mléka, ale spíš malá tahá prso naprázdno. Zkoušíme dávat 40ml dokrmu, ale někdy mi přijde, že je to dpst málo a malá žadoní o další. Chtěla jsem se zeptat na vaši zkušenost a popřípadě kolik dokrmu dát. Děkuji.
Ahojky, také gratuluji…taky jsem byla po císaři a vím jak to s mlíčkem je…musela dokrmovat od narození…Kuba měl 4700g čím se řadil do hypertrofických novorozenců…když nás propouštěli z porodnice, tak už papal 100ml…paní z pokoje měla normální miminko a dávala 60-80ml. Zkus dát 60, jestli jí to bude stačit…hlady bych jí netrápila
Dávám právě 40ml, ale vždycky nejdřív zkusím přiložit k prsu. Jenže jak neteče skoro nic, řve a nevydrží cumlat, takže pak nastupuje příkrm a to má v sobě za pár minut všechno a asi je jí to málo, jelikož žebrá prstíčkama v pusice o další.
My uz v porodce (4.den) nakojili bezne 90… a vydrzela mi s tim tak tri hodiny nekdy ctyri… a mala mela porodni vahu 3900g. Takze bych pridala…
A gratuluju k mimi. ![]()
já bych dala 60ml a podle toho, jestli to vypije a jak dlouho vydrží, bych se řídila…já také dokrmovala nejdříve 30 ml, pak 60 ml a nakonec už Terezka chtěla pouze UM a když viděla můj prs, tak jen řvala a řvala ![]()
Jo to Kuba sál a sál, že by mi prso utrhnul…ale samozřejmě taky nic nevycucal,tak řval jak tygr…dala sem mu lahvičku, vysál to a byl klid…fakt bych se řídila podle malé hladu…zkus jí dát tech 60 a když jí nebude stačit, tak jeste malinko
Ahoj, já jsem na tom byla stejně jako ty akutní SC, mléko nikde), vždycky jsem přiložila, ale nic moc z toho nebylo, následně jsem dokrmovala 60 ml. Někdy to vypil,někdy ne…Když bude mít hlad, neboj se trochu přidat, ona si řekne, kdy má dost ![]()
A gratuluju k miminku! ![]()
Ahoj,ze začátku jsme malýmu dávali tak 60-80ml,malej nám po týdnu po narození nepřibral,tak jsme dávali na noc.
Jinak gratuluji k mimi,konečně jsi se dočkala ![]()
Píšeš,že porod nic moc,tak se raději nebudu ptát.
Ale vzpomněla jsem si na tebe,jak jsi se chystala do porodnice.
Já jsem taky po SC a s mlíkem to u nás byla katastrofa, takže v podstatě od začátku malá byla na UM. Na začátku jsem dávala těch 40 ml, ale malá teda byla v klidu, nevypadala, že by měla málo. Ale jinak se říká, že by dítko mělo vypít cca 150-180 ml mléka na 1kg své váhy za den. Takže př. pokud dítko váží 3 kg= 3*150(180) = 450ml (540ml) za den. Tak to zkus takhle nějak rozvrhnout podle počtu krmení denně. Malé tahle dávka (spíš ta spodní vyhovovala)
Kolik mléka by dítě mělo vypít?
Orientačně lze říci, že množství mléka pro zdravého kojence odpovídá 1/6 jeho hmotnosti, tedy 150-180 ml na kg hmotnosti a den, ne však více než 1 litr mléka denně. Množství vypitého mléka je ale velmi rozdílné a závisí na celé řadě okolností. Kojené i uměle živené dítě nemá pokaždé stejnou chuť pít a není stejně hladové. V prvních 8 týdnech života, v období rychlého růstu, pije více než později, kdy se růst zpomaluje.
kldině zkus tu 60tku.. my jsme také na začátku měli problémy s odhadem um.. v porodnici mi nechtěli dát víc jak 40, pak jsem si prosadila 60 a nakonec jsme zůstali na 150.. takže každé miminko je jiné … zkus to.. dej 60 a uvidíš, pokud to nebude stačit.. přídej… ale tak nějak uměrně, aby se ti zase třeba nepoblinkala..
jinak ti gratuluji ![]()
Zkoušela jsi na zvýšení tvorby mlíčka homeopatikum Ricinus communis 5 Ch?? Hodně to pomáhá a dělá se víc mlíčka (a to o dost):-). Myslím, že za zkoušku to stojí, jedna dózička stojí asi 70,– A bere se 2× denně 5 kuliček pod jazyk a taky pít meltu třeba Caro. Já svého prvního syna s velkými obtížemi kojila 2 měsíce a teď s pomocí víše uvedených pomocníků kojím dceru plně už skoro 6 měsíců
![]()
Jojo ty homeopatika jsou dobrý…mě docela pomohly…sice jen nachvilku,ale jsem za to ráda…jake se říka,každá kapka se počítá…já částečně kojila dva měsíce…malýmu třeba v noci moje mlíčko stačilo,ale přes den ne…v noci si ode mě vzal a spinkal dál tři hodiny…jakmile probouzel co pul hodinu,tak už fakt nebylo ani trošičku…
Po konzultaci s doktorkou, jsme to ukončili ![]()
Tak mně zrovna tato homeopatika nepomohla vůbec, bylo to čím dál tím horší…a to jsem měla na začátku tolik mlíka (jsem také po SC), jenže Lucinka to neuměla pít ![]()
toho UM zkus přidat a uvidíš, nějak si to rozvrhnout podle té doporučené denní dávky ![]()