Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
na základě některých diskuzí jsem teď přemýšlela, jak je to vlastně s tím kojením, nejdřív jsem si říkala, že kdyby kojeni byla jediná možnost stravy, že by se ženský snažili jinak a pak mi docvaklo, že ačkoliv je kojení staré jako lidstvo samo, vždycky existovali ženy které kojit nemohli nebo nechtěli. Zkrátka nic nového pod sluncem
A napadlo mě, že z řešení jiného krmení než mlékem od matky úplně vypadla jedna možnost - Kojná.
Tak by mě zajímalo, čistě hypoteticky, zda byste služeb kojné využili.
vím, že jsem kdysi četla nějaký článek, jak se řešilo v minulých stoletích, když žena neměla mléko a tam bylo napsáno, že kojná nebyla až zas tak drahá záležitost, že si ji mohli dovolit i ženy ze střední vrstvy, že kojná byla hodně placená v naturáliích, dostala najíst, oblíct, a teprve zbávající „hodnota“ se vyvažovala penězi.
Dokážete si představit, že by vaše dítě kojila cizí žena? V současné době by možná jen nosila odstříkané mléko.
Mám takový pocit, že snad kojení cizího dítěte je zakázané zákonem… Přemýšlím, zda je tato restrikce v pořádku, přeci v době, kdy můžeme ženu prověřit všemi možnými zdravotními testy by cizí mléko nemělo být takový problém, dokonce se v porodnicích přikrmuje mateřským mlékem jiných žen.
Jde mi čistě o hypotetickou diskuzi, nechci tady lynčovat maminky nekojící, spíš zrovna od nich by mě zajímalo, zda by třeba tu kojnou brali. a samozřejmě by mě zajímalo i od těch kojících, zda by v případě, že by mléko neměli, tak kojnou využili.
Prosím, nejde mi o nějakou vyhrocenou nadávací diskuzi. ![]()
Ahojky - synka jsem kojila 16 měsíců, dcerku zatím kojím plně (akorát 2 dny v týdnu dostává odstříkané mléko z flašky - jsem cca 6 hodin mimo domov).
Umím si představit, že bych využila MM od jiné mámy - ale určitě si neumím představit kojnou. Kojení je taková intimní „chvilka“ mezi mnou a Beruškou a nechtěla bych, aby to sdílela s „cizí“ ženou. Na tohle bych asi byla sobec
![]()
Příspěvek upraven 20.10.10 v 10:55
Ahoj,já bych asi svému dítěti kojnou nepořídila.Stejně tak,jako bych nemohla kojit cizí dítě.Je to spíš psychická záležitost.
Gladys - já bych jí i možná brala
![]()
ne vážně, rozkojování v porodnici nebylo nic příjemného, fakt jsem plakala, bolelo to, malá nechtěla…ale díky sestřčikám jsem nakonec alespoň v režimu kojení+dorazit nutrilonem a takto to pytlíkujeme do teď - 3tí měsíc.
Abych pravdu řekla tak mě zcela dostatečně uspokojuje psychicky krmení z flaštičky - možná víc než kojení.
Ale už kojení nebolí, malá pije pěkně, ale mlíka asi moc není+dcera otesánek takže tak jako tak má určitě více jak 50% UM
asi tak 486× za týden si říkám, že se na kojení vykašlu…
z mého pohledu by tedy kojná byla užitečná - místo UM bych dávala nějaké MM
jenže já bych se MM bála - bála bych se HIV a žloutenky.
pokud vím tak HIV se dá poznat až po nějakých 3měsících po nákaze
co když teoreticky kojná bude sice z krve HIV negativní, ale den na to se HIV nakazí? další krve můžou být zase klidně negativní,ale ona už HIV pozitivní bude a přenese to na moje dítě.....asi přehnaně úzkostlivý scénář,ale možný čistě teoreticky je
V porodnicích se MM myslím pasterizuje. Ale to zase si říkám, že se ví prdlajs co se tou pasterizací zničí za látky, za vzácné komponenty toho MM které jsou třeba špatně měřitelné, jestli vůbec a zjistitelné, ale které dělají mateřské mléko tím jediněčným-tak jestli zpasterizované MM není pak na stejno jako UM
takže suma sumárum jsem se na představu koupě MM vykašlala
přímo akt kojení, že by někdo jiný kojil moje dítě?…nevím asi by záleželo na situaci,nikdy neříkej nikdy, ale z nějakého extrémně vážného důvodu bych to nerada viděla…bych asi prostě normálně žárlila
no prababička mého přítele kojnou využívala a její matka taky dřív bohaté ženy skoro nekojily a používaly právě ty kojné .Jinak u nás je to zakázané je to pravda a myslím ,že je to tak dobře ,je spousta nemocí ,které mají různou inkubační dobu a asi nemůžeš říct ,že by všechny ženy ,které by toto vzyly jako přivýdělek byly úplně zodpovědné a nedaly si sem tam cigaretku nebo se nechovaly jinak rizikově .Jinak já jsem nekojila a moje dítě bylo v nem .krmeno cizím mlíkem z mléčné banky .Tam je to trochu jinak ženy mléko přinesou a vyšetřuje se samotné mléko,jen škoda ,že mléčné banky jsou jen málo takže vlastně totho darovaného mléka není tolik .
Cizí MM bych dala,ostatně v porodnici taky dávali ale kojnou ne.To je ale spíš o pocitech.Kojení u druhého dítěte jsem brala velmi vážně a je to pro mě osobní zklamání,že už plně nekojím takže vidět jak kojí cizí žena by bylo o to horší.Takže za mě kojná ne. ![]()
Tak já zcela sobecky přiznám, že bych kojnou nechtěla, nemohla bych se o své dítě dělit s nějakou další cizí ženskou…
I kdyby to mlíčko bylo jen odstříkané, tak je mi to nějak proti srsti.
(a pokud moje děti dostaly odstříkané mléko od jiné ženy v porodnici, tak po tom jsem nepátrala, radši…
)
Myslím, že v minulosti byly kojné asi z toho důvodu, že nebyly Nutrilony a Sunary, ne…?
V bohatých rodinách to bylo dáno hlavně tím, aby žena co nejdříve zase otěhotněla, ne kvůli prsům.
Bývalo to opačně než se dnes říká. Chudí měli málo dětí, protože začínali „pozdě“ (nemluvě o tom co se dělalo s nechtěnýma dětma
), kdežto šlechta měla děti co nejřív a co nejvíc, kvůli dědictví. Ženy umíraly brzo, proto se na to ve vysokých kruzích šlo co nejdřív.
Já bych asi kojnou nechtěla, snad budu moct zas kojit. Nevím, jak bych to viděla, kdybych kojit nemohla. ![]()
Nevím jak to přesně vysvětlit, ale MM anonymního dárce by mi nevadilo, MM konkrétní osoby už by mi jakýsi blok způsobilo…prostě kdyby mi mléko přinesla kojná, už by to pro mě bylo něco jiného a přitom je to v podstatě stejné mléko.
Kojnou jako takovou bych určitě nezkousla. Je to srovnatelný pocit s tím, že bych přítele viděla líbat se s jinou ženou…prostě zásah do vztahu mezi dvěma lidmi a je jedno, jestli se jedná o mé dítě nebo mého chlapa
![]()
Gladys, ohledně toho zákona, že dítě nesmí být kojeno cizí ženou, prověřit zdravotně ženu lze, ale zpětně, takže pokud by opravdu kojila cizí dítě, tak ve chvíli kojení ji prověřenou nemáš, mezitím tu žloutenku, HIV apod chytit mohla.
Pokud by se podávalo dítěti mléko cizí ženy jinou formou než kojením, to povoleno je, ale mléko musí být ošetřeno pasterizací, od toho jsou mléčné banky. Tady záleží taky na tom, v jaké fázi tvorby MM žena je a jak je staré dítě, přechodné mléko po porodu nebude vhodné pro tříměsíční dítě a naopak. Kojná by tedy měla splňovat i tuhle stránku, aby její mléko odpovídalo věku dítěte.
Anduli píše:
Tak já zcela sobecky přiznám, že bych kojnou nechtěla, nemohla bych se o své dítě dělit s nějakou další cizí ženskou…I kdyby to mlíčko bylo jen odstříkané, tak je mi to nějak proti srsti.
S tímhle se zcela ztotožňuji. Já kojila do 4 týdnů, protože mlíčko nebylo
Ale kojná by pro mně byla nesnesitelná představa
Sice jsem to obrečela, ale ještě že je UM ![]()
Kojnou ne, myslim, ze by mi vadil vztah kojne a mimina. Myslim, ze UM neni nic tak spatneho. Kluci kojeni nezvladali, neumeli pit, takze jsem 3 mesice odstrikavala, nebo spis si nicila bradavky odsavackou a bylo to hrozne. Casove, fyzicky a psychicky naprosto vycerpavajici. Vazne premyslim o tom, ze dalsi kojeny nebude.
Tohle tema me dnes rano napadlo taky. Normalne jsem se na tim zamyslela a premyslela proc to tak bylo. No myslela jsem si ze to byla spis zalezitost tech vyssich vrstev a ne chudych. Jako duvod jsem si myslela, ze ty vyssi vrstvy mely na vsechno lidi. Na uceni, vychovu atd, a tak jsem si myslela ze to byla asi dalsi z vymozenosti, aby panicky nemusely vstavat.
Celkem me prekvapuilo ze je to postaveno mimo zakon. kazdopadne asi kojnou taky ne. Uz v nemocnici jsem mela divnej pocit z toho dokrmovani cizim mlikem. Chapu ze je to vyhoda, kdyz potrebujete a nemate, a nektera ma mlika ze by ho mohla prodavat. Mame to asi v sobe nejak dany od prirody, ze to neni nic prirozenyho.
Upřímě řečeno spíš ne,ale z důvodů,že bych se bála zda je to mléko odpravdu v pořádku.
Nemyslím si,že v porodnicích vždy dělají dobře,že přebytky mateřského mléka se dávají jiným miminkům.
Syn byl na UM už v porodnici,já neměla mléko žádné.Vadilo by mi kdyby bez mého vědomí mu dali mléko od jiné ženy.
TO jsem nevedela, ze je to zakazane ![]()
Ja bych to sice nevyuzila, ale pamatuju si ze moje dve tety-sestry, mely deti priblizne zaroven, a jedna mela mleka moc a druha malo, bydlely vedle sebe, takze jedna dokrmovala malou druhe. Ale bylo to v rodine, takze to tas neni uplne cizi zenska.