Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Asi tady je a bylo podobných diskuzí kupa, ale já už jsem zoufalá, každý mi radí něco jiného.
Zítra budou mému synovi dva týdny, žijeme v Irsku, takže z porodnice jsme šli domů 36 hodin po porodu (malého museli vyndat pumpou), takže já sešitá, v bolestech, problémy sama se sebou. Malého jsem se bála i vzít, přestože měřil 54 cm a vážil 4,22 kg, takže prcek to nebyl. Neuměl se ani přisát, mně se mlíko udělalo až 5.den. Dávali jsme mu UM, protože zhubnul na 3,76 kg takže o 11%. Osmý den, kdy už díky UM vážil 4,04 kg jsem se rozhodla, že se do toho kojení musíme dostat. Ted už teda 5 dní jenom kojíme. Můj problém je v tom, že kdykoliv začne brečet, hned mu dám prso, takže ani nevím jestli má opravdu hlad. Počůraných plínek má hodně (co jen kojím, tak nekakal), já se ráno budím s mokrým trikem, takže mlíko snad mám taky. V noci spí 3-5 hodin, dopoledne hodně řve, ale odpoledne spí 2-3 hodiny. Dnes jsme si ho nechali zvážit a od toho prvního dne, kdy jsme začali plně kojit (4,04 kg), měl dneska 4,06 kg, takže nic nepřibral. Je to normální? Další náš problém je, že mi u prsa usne, dám ho do postýlky a do 5 min řve, vezmu si ho a usne mi na rukou, položím a řve, takhle dokola.
Poradíte co dělám špatně, jsem fakt zoufalá, porod jsem neměla lehký, ale radši bych znovu rodila, než tyhle nervy…
Takto malý prcek by měl spát skoro furt, 2-3 hodiny přes den mi přijdou málo… Může být unavený a přetažený, pak mu nejde usnout a proto řve - takový začarovaný kruh… Co si pamatuju, tak Samík se vzbudil na kojení, nakrmil se, usnul a vzbudil se až na další - v zásadě…
Po kojení by si měl odříhnout, jestli ho to třeba netlačí, když ho spícího položíš a proto brečí? ![]()
U nás třeba na usnutí pomohlo, když jsem si ho položila jeho břichem na moje břicho, byla jsem v takovém polosedu a on si spokojeně spinkal. Spíš teda v době, kdy se nechystáš spát
![]()
Jestli máš možnost, zkus ho zvážit před kojením a po, kolik vypije.
Víc mě nenapadá, určitě někdo něco přihodí…
Taky mi mylý moc přes den nespal…trápily ho prdíky a zjistila jsem, že i po odříhnutí měl potřebu si za chvíli odříhnout znova-takže ho tlačilo břicho…nemůžete mít ten samý problém, když tak pořád brečí ?
A není dobré ho kojit dřívě než min. za 1,5 hodiny…pak se mu ty mlíka smíchají v břiše a bolí ho břicho…je to začarovaný kruh ![]()
Zkus ho vážit před kojením a po kojení, abys měla představu, kolik vypil..jestli ti jen necucá prsa…
Jojo, může být přetažený…co ho udrncat venku v kočárku ? Zkoušela jsi ??
Jooo, ještě pevně zavinout, zkoušeli jste? Některé děti to mají rády…
Ano, nám stačilo zavinout, ale někdo ještě pevně zavine ruce podél těla - některým miminkům se tak lépe spí..
a malý dětičky mají rádi teplíčko…
Já bych asi nadále dávala jak chce. Pokud by při kojení hodně usínal, může mít novorozeneckou žloutenku. Je potřeba dávat hodně na denní světlo, ty látky, které způsobují spavost, se tím odbourávají.
Závěry o přibírání bych nedělala předčasně, měli jste špatný start, tak bych tomu ještě minimálně týden dala a pak teprve převážila. Dokud dítě nehubne, tak se dá ještě zkoušet, některé děti mají v tom přibírání pomalejší rozjezd.
Ze všeho nejdůležitější je, aby ses uklidnila, hodně pij, dostatečně jez, spi kdykoliv je k tomu příležitost. Kdyby ani po dalším týdnu nic nepřibral, nebo dokonce spadnul, tak bych bez jakýchkoliv výčitek nasadila UM dokrm. Kojení je fajn, ale zdraví dítěte je přeci jen přednější.
Holky dík, za rady. Podle mě mlíko mám, ale on to asi nevytáhne, saje tak 2 min a pak usíná, sice se ho snažím vzbudit, ale moc nám to nejde. Většinou má mlíko v koutku, když ho oddělám, ale odříhnout nám taky moc nejde. Zavinovat jsme zkoušeli, ale nepomohlo.
Každý mi radí něco jiného, prsa střídat - nestřídat apod. Je to na mě velký tlak, máma mi řekla, že jí zklamu, jestli to vzdám, že u nás v rodině se kojilo.
Tak my to zasr… kojení taky vzdáváme
Malej akorát brečel hlady, manžel do mě hučel ať se na to vykašlu, dali jsme mu 30 ml UM a hltal jak o život, teď konečně spí.
MLíko sice mám, ale on to nevytáhne. Je mi z toho na nic mrzí mě to
Dneska nám bude 14 dní, kolik mu mám dávat 90 ml po 3 hodinách? Převařenou vodu nebo kojeneckou? A jak když půjdu ven?
jestli máš mlíka hodně ,nevzdávej kojení úplně ,ale kup odsávačku a krm ho odsátým mlíkem -dost ušetříš .
ahoj, my jsme měli taky problém s přisátím, mlíka mraky a malá řvala a řvala. Nakonec pomohly kloboučky. Malá pak najednou krásně pila a začala přibírat. Možná by stálo zato to zkusit: http://www.dnformed.cz/…loboucky.pdf
Problémy, které popisuješ mi fakt připomínají nás, ale my to nakonec vyřešili v porodce…
s tim kojenim opravdu vydrz ,ono je to nekdy horor ty zacatky,ale jsou to jeste malinky drobeckove taky nevi co a jak.Ja jsee bolesti nekdy brecela ,treba trvalo i 20 minut nez se prisal,bradavky jsem mela rozbite ale vydrzela.Hlavne nestresuj ty prvni dny jsou krute a vse se ti zda tezke ,mas sama ze sebou jeste co delat a mimisek taky.Potrebujete oba cas.Ja rodila v Rakousku ,zadna babi nebo teta taky nebyla na poradu ,byla jsem taky hotova ,ale chce to cas.A podle toho co pises to zvladas skvele…Drzim palecky
Kup si nějakou kvalitní odsávačku. Pokud máš mlíka mraky, stejně ji budeš potřebovat, abys odstříkala přebytky, to mlíko jen tak samo nezmizí. Nemusí být elektrická, stačí páková. U nás je dobrá značka medela. A odsávačky se kupují i v lékárnách, nicméně nebrala bych balonkovou. Dej to mu ještě týden, i kdybys měla krmit jen odsátým mlíkem a třeba to kombinovat s UM, tak je to pro tak malé miminko pořád lepší než plně na UM.
Takle s tím plakáním jsem to měla taky - achjo
Musím se přiznat, že jsem měla tak první 2-3 měsíce dítě permanentně u prsa - furt. Prostě jsem nemohla nic dělat, bylo to na bednu, byla jsem z toho naštvaná, protože jsem ani moc sedět nemohla, všechno mě bolelo a dítko furt chtělo kojit nebo nosit.
U nás to byly prdy - nahřívala jsem mu bříško (takovým polštářkem plněným peckama, dává se do mikrovlnky), hladila bříško po směru hod.ručiček. Moc toho nenaspal - jen v noci vydržel tak 4 hod a pak jel po 2 hodinách nebo i častěji
U pití furt usínal, takže budit a nemíň 30minut jsem ho prostě do kojení popoháněla, pak jsem to už nechala na něm - když usnul, tak jsem mu buď z postele zdrhla nebo se ho snažila dát spinkat do postýlky (což se většinou během chvilky probudil a hledal mě) - začarovanej kruh … ale neboj, přešlo to a nemá z toho následky (že by byl rozmazlenej apod.)
Prostě si řekni, že se teď musíš na všechno ostatní vyprdnout a musíš tu bejt jen pro to malinkatý miminko, který má na světě jistou jen tebe a potřebuje tě mít u sebe … poholně se usaď/podlož, obklop se zábavou (třeba e-miminem
), prso ven, mimčo nainstalovat třeba na polštáři k prsu
Ty malinkatý bytůstky nás prostě hodně potřebujou v prvních týdnech na tomhle studeným, hlučným, přesvíceným světě ![]()