Kojení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
savina
20.10.10 09:12

Takle s tím plakáním jsem to měla taky - achjo :hug: Musím se přiznat, že jsem měla tak první 2-3 měsíce dítě permanentně u prsa - furt. Prostě jsem nemohla nic dělat, bylo to na bednu, byla jsem z toho naštvaná, protože jsem ani moc sedět nemohla, všechno mě bolelo a dítko furt chtělo kojit nebo nosit.

U nás to byly prdy - nahřívala jsem mu bříško (takovým polštářkem plněným peckama, dává se do mikrovlnky), hladila bříško po směru hod.ručiček. Moc toho nenaspal - jen v noci vydržel tak 4 hod a pak jel po 2 hodinách nebo i častěji :zed: U pití furt usínal, takže budit a nemíň 30minut jsem ho prostě do kojení popoháněla, pak jsem to už nechala na něm - když usnul, tak jsem mu buď z postele zdrhla nebo se ho snažila dát spinkat do postýlky (což se většinou během chvilky probudil a hledal mě) - začarovanej kruh … ale neboj, přešlo to a nemá z toho následky (že by byl rozmazlenej apod.)

Prostě si řekni, že se teď musíš na všechno ostatní vyprdnout a musíš tu bejt jen pro to malinkatý miminko, který má na světě jistou jen tebe a potřebuje tě mít u sebe … poholně se usaď/podlož, obklop se zábavou (třeba e-miminem :-) ), prso ven, mimčo nainstalovat třeba na polštáři k prsu :-) Ty malinkatý bytůstky nás prostě hodně potřebujou v prvních týdnech na tomhle studeným, hlučným, přesvíceným světě :srdce:

• Citovat
  • Upravit
50725
20.10.10 09:37

A není u vás třeba možnost laktační poradkyně nebo něčeho takového? Třeba máte jenom blbou techniku nebo něco :think:

Určitě bych zkusila to odstříkávání, aspoň půl na půl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
145
20.10.10 09:54

Ahojky Barique!!! Prosimte vubec se nehrut a nezoufej. Ja vim, ze se nam to vsem rika, ale to jsou ty zacatky a vetsina si prosla tim samym… Mne malej taky spinkal a sat se mu nechtelo. Nejdulezitejsi ted je, aby ses ty uklidnila, zvladnes to, neboj! Malej hlady neumre!!! Takze zkus stimulaci sani: hlazeni pod bradickou (to ma vyvolat polykani), prstikem nebo prsem mu prejizdej po rtiku, v porodnici malymu do pusinky strkali malicek a on se zkousel prisavat- to mi prislo dobry a hlavne ty sama uvidis, ze se malej umi prisat. Pak koukni na nejakej web o kojeni napr: kojeni.net . Na usinaci miminka je pry dobra koj. poloha vsedě Tanecnik- najdes tam i obrazky. Tak to zkus podle toho. Odsavacku bych urcite poridila. A z maminky si nic nedelej, urcite to zvladnes. Pak napis!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17910
20.10.10 10:09

Bariq, máš-li mléko, je škoda házet flintu do žita :wink:
Jak píše Angua, zapátrej, jestli není možnost pozvat si laktační poradkyni. Vím, že Angličanky radí celkem rozumně, v Irsku tedy nevím.
Pokud mléko je a malý se pořádně nenapije - z jakéhokoli důvodu, než zkonzultuješ s někým techniku, můžeš malému během přiložení jednou rukou do pusy přistříkávat. Můj třetí se narodil hypotrofický a byl slabý na to, aby si mléko sám vysál, než zesílil, pomáhala jsem mu takhle.
Po kojení odstříkej (nebo odsaj) a dej malému stříkačkou (koukni na www.kojeni.net, jak na to), nebo kalíškem. Z vlastní praxe (8 let poradenství)nedoporučuju lahev, byť i na jedno dvě nakrmení, takhle v začátcích kojení, 50% dětí lahev zmate a k prsu už nechtějí. Medela má šikovnou lžičku na dokrmování, nevím, co máš možnost sehnat, ale stříkačka se snad dostane všude.
Váha je dobrý nápad, ale chce to fakt kvalitní, často se půjčují digitální váhy s velkým rozptylem a pokud nakojíš 10 ml (g), nejsou schopné to zachytit.
Po poradě s poradkyní případně můžeš vyzkoušet suplementor, ale to by musela být v pořádku technika, aby to malý vycuc, a prokázané malé množství nakojeného MM.
Pokud by vše selhalo, znám několik maminek, které odstříkávaly a „kojily“ z lahve. To je taky cesta :wink:

Kolikrát za 24 h malý od tebe pije, jak dlouho pokaždé cca?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17910
20.10.10 10:26

Tak jsem zahledala:

na českých stránkách Ligy kojení - www.rodina.cz/LLL - klikni na Odkazy
V Odkazech pak hned na první - La Leche league international
V záhlaví si v rámečku zvol Irland
Vyskočí ti stránky Ligy kojení v Irsku - tam pro tebe budou asi nejpřínosnější Local groups - jsou rozdělené podle regionů.
Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.10.10 16:56

Holky dík,
v noci jsme to nevydrželi a dali mu UM, spal 5 hodin, teď jsem za 5 min odstříkala 100 ml, celý to vypil? Není to hodně? dopoledne jsem byla fakt na sebevraždu, že se o něj nedokážu postarat. Dělá to takhle někdo, že nekojí, ale odstříkává a dává flškou? A jak to mám dělat, když budu potřebovat ven? dík za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1349
20.10.10 17:15

Ahoj!

Nic si z toho nedělej.Já kojila první tři týdny,pak už jsem měla prsa tak citlivý a mimi tak vystresovaný,že nás přítel nenechal trápit a dáváme odstříkané MM lahvičkou.A od té doby jsem spokojená a vyrovnaná jak já tak naše malá.Ale taky jsem si to oplakala s tím,že jsem hrozná matka,tkže tě chápu.A většinou pijeme tak těch 100ml,někdy i víc a Tarjinka krásně roste.Držím palečky a myslím na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.10.10 18:17

Barique, lidi to tak dělají, že odsávají a pak krmí z flašky, z různých důvodů a dá se to - i když žádné terno to asi není… Ale někdo to vydrží i rok :mrgreen:

100 ml je asi dost, našla jsem orientačně 60-70 ml že by měl mít, ale to bys poznala rychle, že toho bylo moc - Samík když se přepil, tak za krátko vrhnul - oni si to zregulujou :lol: Jinak je to myslím tak, že by měli vypít tak 1/6 váhy (abych nekecala) - má 4 kg, takže 666 ml :mrgreen: za den, vydělíš počtem krmení - takže jestli jí 10× denně, měl by dát zhruba těch 66 ml na jeden zátah. Ideálně, tabulkově, když to bude jinak a bude nabírat, netrápila bych se…

Zkus fakt prolézt křížem krážem to www.kojeni.net, jsou tam dobré rady, databáze otázek a odpovědí, kde se lidi ptají fakt na všecko - mně to hodně pomohlo.

A hlavně nebuď smutná, že vám to ze začátku nejde tak dobře, každý začátek je těžký a určitě se brzo sehrajete, až oba přijdete na to, co a jak :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.10.10 19:02

Holky dík, fakt mě napadá, jestli nemám poporodní depresi. Teď jsem zkoušela znovu odsát a nic neteče, tak já už nevím. www.kojeni.net jsem četla ještě v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.10.10 22:07

Deprese nevím, jak se přesně pozná, ale takové poporodní blues, jak tomu říkali u nás v porodce, bývají… Bude to dobré. Ale kdyby se ti to nezdálo, určitě se někomu svěř… A co partner na to? Podrží tě, pomůže?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.10.10 23:13

manžel právě žě ze všech nejvíc, navíc je teď do soboty doma, tak malého vykoupe, nebo když večer nechtěl spát, tak ho uspával, abych já se mohla vyspat. Malej dostal 60 ml MM odstříkaného a leží v postýlce a kouká a nebrečí, je to úplně jiné miminko, když je najedený :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
20.10.10 23:21
barique píše:
manžel právě žě ze všech nejvíc, navíc je teď do soboty doma, tak malého vykoupe, nebo když večer nechtěl spát, tak ho uspával, abych já se mohla vyspat. Malej dostal 60 ml MM odstříkaného a leží v postýlce a kouká a nebrečí, je to úplně jiné miminko, když je najedený :dance:

Takže se to zlepšuje ???
SUPER !!! :potlesk: Držím palce, ať to tak pokračuje dál !! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.10.10 23:23

No vidíš, bude to dobré :palec:

A ještě když ti manžel tak pomůže, to zvládnete v pohodě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
20.10.10 23:24

No zlepšuje, odstříkávám a dávám mu z flašky. Zkoušela jsem ho na prso, odvracel hlavu, nakonec se přisál, ale do 5 min bylo po všem. Zkusím to odsávání, uvidím jak dlouho to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.10.10 23:29

Ještě jsem si teď vzpomněla, že jsem na tom kojeni.net četla, že jednou denně by se mělo zkusit přiložit, aby tvůj mozek dostal zprávu o stavu bakterií u malého v puse a mohl podle toho tvořit mléko. Nevím, jestli je to blbost, ale asi bych to zkoušela, už jenom proto, že se třeba časem chytne…

No hlavně, že je napapaný a spokojený, to je nejdůležitější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová