americký pitbulteriér a děti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
830
1.11.06 15:06

EinsteineII, a jestlipak jsi někdy viděl statistiku pokousání psem? Možná by tě to překvapilo, ale na prvních místech byli takzvaně hodní jezevčíci, vlčáci, kokři, kříženci atd. Tito pitbulové a jiní jsou na místech posledních. Problém je v tom, že média z toho udělají obrovsky nafouklou bublinu, udělají z toho senzaci.

Navíc nikdy nevíš, proč ten pes skutečně zaútočil, moc často jsem slyšela a četla, že na vině je dítě, děti dovedou všemožně ubližovat, dovedou být k tomu psovi neskutečně krutí, zkoušejí, co ten pes vydrží a mnohdy toho vydrží skutečně hodně, než mu konečně ta trpělivost dojde, nebo ho k tomu dožene bolest a na to dítě zaútočí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
1.11.06 15:31
Smokie píše:
EinsteineII, a jestlipak jsi někdy viděl statistiku pokousání psem? Možná by tě to překvapilo, ale na prvních místech byli takzvaně hodní jezevčíci, vlčáci, kokři, kříženci atd. Tito pitbulové a jiní jsou na místech posledních. Problém je v tom, že média z toho udělají obrovsky nafouklou bublinu, udělají z toho senzaci.

Ne, nebyl bych překvapen. Že je podle statistik nejzákeřnější pes jezevčík vím a ani mě to na základě jejich povahy nepřekvapuje. Navíc si ani nemyslím, že by např. vlčáci byli hodní. Právě naopak, tato rasa je také problematická, stačí se podívat do tebou zmiňovaných statistik, a mám s tím i osobní zkušenost z dětství.

Taky si nemyslím, že by problém byl v médiích. Problematickou stránkou soužití psa a dětí jsou následky útoku na dítě, ne články v novinách. Opakuji: kousne čivava a udělá škrábanec, kousne pudl a teče trocha krve, ale kousne pitbul, vlčák či dobrman a jde o život. To ti žádné médium nemusí nafukovat, to je prostě fakt, o kterém příznivci těchto plemen tak neradi mluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
1.11.06 15:49

Sama jsem příznivec těchto plemen, ostatně mám bulteriérku :) a plně s tím souhlasím. Ale pořád si myslím, že na vině je člověk a ne pes. Buď ho pořádně nezvládne a potom pes soupeří s člověkem o vůdcovství a nebo naopak „dovolí“, aby dítě psovi ubližovalo. Prostě musí se dítě spolu se psem neustále hlídat.

A z Tvé poslední věty „Je hezké, že se pibull rád mazlí s dětmi, ale to retrívr nebo pudl dělaj taky. Jenže tyhle rasy si děti nikdy nedaj k snídani a to u pibula prostě nikdy nevyloučíš.“ poněkud cítím nějakou nevraživost vůči těmto plemenům, ovšem já si pořád myslím, že to je o vedení toho psa, pitbul opravdu není pro každého a ne každý ho dovede zvládnout, potom z toho pramení ony hrůzostrašné historky, které se přenáší i na jiná plemena :( .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
1.11.06 16:04

Smokie, to je přece jedno, z jaké příčiny ten pes zaútočí, jestli proto, že je špatně vychovaný, jestli bojuje o vůdcovství ve smečce, nebo proto, že se ho dítě nešetrně dotklo na bolavém místě. Výše uvedené důvody totiž platí pro všechna plemena. Každý pes, bez ohledu na plemeno, může zaútočit. Následky se ovšem dramaticky liší. A doufám, že mě nechceš namluvit, že většina lidí, kteří si pořizují bojová plemena, jsou při výchově psa zodpovědnější, než majitelé labradorů či basetů.

Obviňování z averze vůči plemenu mi přijde trochu jako úder pod pás. Diskutujme věcně.

Takže původní dotaz zněl takto:

„Zajímalo by mě jaký máte nazor na pitbulteriéry v domácnosti s dětmi“

Můj názor je takový, že takovéto soužití je hodně rizikové hraničí (podle mě) s hazardérstvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8671
1.11.06 16:35

Souhlasím s Einsteinem II,přestože zvířata miliju,máme doma -želvy,osmáky a chovám tři králičí jezevčíky.Jde o to,že jakékoliv i to nejmírumilovnější zvíře může pokousat člověka a následky se velikostí a charekterem plemene násobí.Nejhorší mi přijde,že dospělí nemohou ani účině při útoku takového psa zasáhnout.Viděla jsem napadnout pitbula retrívra a páníček pitbula ho nebyl schopen odtrhnout,při představě,že by to mohlo být moje dítě,mě běhá mráz po zádech.A psa na zkoušku?A předem počítat,že když se nevyvede,že ho utratím?To je pro mě, chovatelce psů ,noční můra.

Stáňa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
1.11.06 16:51

EinsteineII, jistěže se nesnažím namluvit, že všichni majitelé „bojových psů“ jsou zodpovědnější, myslím, že jsem zmiňovala, že mnohdy si je pořídí lidi, kteří na to prostě nemají a z toho vznikají problémy. Pitbulové a jim podobní jsou silní psi, nejen fyzicky, ale i psychicky a zodpovědný člověk si musí soudně přiznat, zda na výchovu takového psa má či ne. Resp. zda má vůbec na výchovu psa. Samozřejmě něco jiného je nezvedený labrador nebo jezevčík (nebo kterýkoliv jiný pes) a něco jiného např. pitbul. Tam jsou ty následky potom horší. V tomto se shodneme :) .

A k původní otázce, můj názor je ten, že pes musí být dobře zvládnutý a jak jsem psala výše, dávat pozor jak na psa, tak na děti. Potom si myslím, že je soužití zvládnutelné.

Stáňo, k těm útokům a neschopnosti majitele zasáhnout, zase se vracím k tomu, jak schopní lidé si takového psa pořídí, pokud mu dovolí se rvát a napadat, je to špatné, takovým lidem do ruky takovýhle pes nepatří.
A souhlasím s tím, že než dát psa utratit, je mnohem lepší mu najít nového majitele. Utracení psa jen tak mírnyx týrnyx mi přijde hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
1.11.06 18:33
laura píše:
Petro já nevím, kamarádka měla dalmatina a ten byl s rodinou víc než 10let, ted má dvouletého klučíka, po kterém skoro před rokem dalmatin „vyjel“, na malým byl jen maličkej škrábaneček a navíc nikdo neví,jak se to událo-tatínek, co měl synka na starosti, hrál na PC a maminka nebyla doma. Nicméně malej rád tahal psa za uši když odpočíval. veterinář ho utratil bez jakýchkoliv diskuzí-stačilo,že mamina řekla,že vyjel na malýho.laura

chudaak pes.dite ho tyra a on chudacek jenom po nem vyjede a oni ho pak nechaji utratit.to jsem teda fakt v soku 8O .myslim ze bylo rozumnejsi diteti vysvetlit ze zvireti nema ublizovat :cry:.mi neteri jsou 3 roky a moc dobre vi co muze nasemu psovy udelat a co ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
1.11.06 18:37

Tak ja bych tady taky pridala muj nazor! Mam kamaradku, ktera mela pitbula od stenatka-10let. Kdyz mu bylo 5 tak si koupila krysarika - psi spolu vychazeli tak skvele, ze my vsichni jsme jen zirali. Maly pitbula kousal vsude mozne, hrali si jak dva blazni. Jednou - a podotykam, ze to bylo opravdu zniceho nic - pitbulovi vylozene prdlo v bedne, ohnal se po krysarikovi a rafnul ho do krku tak, ze byl maly na miste mrtvy! Tim chci jen rict, ze tyhle rasy jsou proste vyslechtene pro boj, dle meho nazoru to maji v krvi. Navic s malym ditetem v domacnosti. Kterykoli pes, at je to jakakoli rasa - jakmile ma kolem sebe „neco ziveho“, co je stejne vysoke, nebo mensi nez on, vidi to jako obet. Muze ho napadnout kdykoli. Ja osobne mam beagla uz 5 let a skoro 3-leteho prcka. Jsem porad a neustale v pohotovosti, i kdyz muj pes by mouse neublizil, je to posera. Ale clovek nikdy nevi.
Zkratka - muj nazor je ten, ze tyhle bojove rasy(vcetne vlcaka, rovajlera, staforda atd.) to proste maji v krvi a ac ma ten pes miminko seberad, porad je to pro nej „konkurence“ a „obet“. Pes zustane vzdycky psem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
1.11.06 18:39

jeste jsem chtela dodat,ze si myslim ze pejsek si na dite zvykne.za chvilku ho zacne brat jako clena rodiny :wink: .nase megi na deti venku vrci(je to uz starsi dama12let),ale na deti od nas z rodiny neda dopustit a kdyz jsem venku z neteri,tak ji i brani aby kni zadnej cizi pes nesel,takze utratit urcite ne!!!!to mi prijde teda dost kruty smutny se takle odvdecit pejskovy co uz s vami zije dlouho.vim ze dite ma prednost,ale proc nedat pejskovy sanci.kazdej pes se prizpusob :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
1.11.06 18:44
packa píše:
Tak ja bych tady taky pridala muj nazor! Mam kamaradku, ktera mela pitbula od stenatka-10let. Kdyz mu bylo 5 tak si koupila krysarika - psi spolu vychazeli tak skvele, ze my vsichni jsme jen zirali. Maly pitbula kousal vsude mozne, hrali si jak dva blazni. Jednou - a podotykam, ze to bylo opravdu zniceho nic - pitbulovi vylozene prdlo v bedne, ohnal se po krysarikovi a rafnul ho do krku tak, ze byl maly na miste mrtvy! Tim chci jen rict, ze tyhle rasy jsou proste vyslechtene pro boj, dle meho nazoru to maji v krvi. Navic s malym ditetem v domacnosti. Kterykoli pes, at je to jakakoli rasa - jakmile ma kolem sebe „neco ziveho“, co je stejne vysoke, nebo mensi nez on, vidi to jako obet. Muze ho napadnout kdykoli. Ja osobne mam beagla uz 5 let a skoro 3-leteho prcka. Jsem porad a neustale v pohotovosti, i kdyz muj pes by mouse neublizil, je to posera. Ale clovek nikdy nevi.
Zkratka - muj nazor je ten, ze tyhle bojove rasy(vcetne vlcaka, rovajlera, staforda atd.) to proste maji v krvi a ac ma ten pes miminko seberad, porad je to pro nej „konkurence“ a „obet“. Pes zustane vzdycky psem.

jinak ohledne bojovych plemen s tebou souhlasim :wink: .nikdy nevis co se mu stane v hlave :wink:
my jsme mely rotvailera a byl to ucinenej dobrak.kdyz mi bylo 5,tak jsme byly venku z brachou na dvore a hraly si z kockou.psovy se asi hnulo v hlave a najednou na me skocil a zakousnul se mi do ruky.jeste dnes mam jizvy.driv nikdy nic neudelal,ale po tomhle zacal bejt agresivni a zjistily ze ma nador v hlave.vim ze za to nemohl,ale muze se stat cokoliv,takze bych urcite dite a psa samotny nenechavala a pitbula bych si teda k diteti neporidila :cry: ,proto ze zastavit jezevcika je jednoduchy,ale tenhle pes jen tak nepusti :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
1.11.06 19:15

Jen upřesním k těm bojovým psům vyšlechtěným pro boj, ano, byli vyšlechtěný pro boj pes a pes (nebo jiné zvíře), ale NIKDY nesměli napadnout člověka, ani cizího, jakákoliv agresivita vůči člověku vedla k tomu, že pes byl utracen. Zbyli pouze ti psi, kteří bojovali, ale na člověka agresivní nebyli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80
1.11.06 20:11

Jsou tu různé názory, já bych chtěla vědět kolik dětí během jednoho roku zemře vinou psa a kolik jich zemře vinou svých rodičů nebo jiných dospělých např. při autonehodě (nepřipoutané děti, bez autosedaček…), týráním apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
1.11.06 21:08
pajuska píše:
Jsou tu různé názory, já bych chtěla vědět kolik dětí během jednoho roku zemře vinou psa a kolik jich zemře vinou svých rodičů nebo jiných dospělých např. při autonehodě (nepřipoutané děti, bez autosedaček…), týráním apod.

To je samozřejmě neporovnatelné, ale podle mě jde o to, eliminovat zbytečné riziko . Pes bojového plemene a malé dítě dohromady, notabene v situaci, kdy pes už ve své „smečce“ několik let žije a malý vetřelec mu nabourává sociální status, tomu já říkám zbytečné riziko.

Smokie : „Zbyli pouze ti psi, kteří bojovali, ale na člověka agresivní nebyli.“ To by byla ideální situace, ale myslím, že sama nevěříš tomu, že tomu tak v reálu skutečně je. Stačí si přečíst černou kroniku, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
1.11.06 21:25

Já jsem psala spíše o dobách vzniku plemene, nyní už většina pitů v arénách nebojuje, ale jak říkám, myslím si, že to je o lidech. Přirovnám to k autu - když do auta sedne kretén, který bude jezdit, jak se mu zlíbí a nebude dodržovat předpisy, jistě to skončí bouračkou nebo přejetím někoho. Když do něj sedne člověk, který bude dodržovat předpisy, bude ohleduplný, s největší pravděpodobností dojede bez nehody :) .

Ale to už se motáme pořád dokola. Prostě jsou lidé, kteří těmto plemenům příliš (nebo vůbec) neholdují, jiní na ně nedají dopustit. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
6.11.06 19:23

Ahoj,
taky přidám s troškou do mlýna. Malému jsme se rozhodli koupit k narozeninám štěnátko, a moc se nám líbil americký pitt(bulteriér). Tak jsme si jej pořídili, Sean je s náma už 3 měsíce, a můžu říct, že je hodnější než ten malý nezbeda, stále po něm skáče, tahá ho za pysky, za ocas, a Sean si to nechá líbil. Samozřejmě taky zasáhneme, a řekne Semovi, že se to nedělá. Oba kluci na sebe nedají dopustit.
Jsem taky toho názoru, že záleží na majiteli. Pokousat vás může i yorkšír, podobného měla sousedka. a vedle v baráku bydlí paní s vlčákem, a ten taky jede po všech jako blázen. Druhá věc je taky povaha to psa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný