Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojda holky, musím anonymně, kdyby mě vyšmejdila rodina od odsouzených, hned by věděli, kam směřuji po dnešku. Chci se zeptat, díky amnestii dostal odsouzený samozřejmě prominutí nástupu na výkon trestu, ale při soudě mu bylo sděleno, že má nastoupit trest na tak a tak dlouho a plus podmínku na xxx… Zrušil se mu pouze ten výkon a nebo zanikla tou amnestií i podmínka? Dneska totiž ten dotyčný udělal něco, co lze brát jako recidivu, takže zda by se dalo k tomu nějak žehrat a nebo to zase bude kolotoč nanovo…? Díky za reakce…
Edit: Nejsem anonym, ajo, kašlu na to ![]()
Příspěvek upraven 19.02.14 v 12:50
Myslím, že ve výpisu z rejstříku trestů se to neobjeví, jestli to myslíš takto.
NO, mě jde spíš o to, že ten dotyčný, co dostal ten trest a posléze amnestii, tak dneska v podstatě udělal to samé, co bylo součástí toho trestného činu, za který byl odsouzen. Můj známý to půjde hlásit na policii, má na tu situaci i svědka, ale jde mi o to, zda se může už přihlédnout k tomu, že ta osoba za to byla odsouzená…
@Xiraxinek Bohužel, podle všeho k tomu nebudou přihlížet.
https://www.hrad.cz/…/index.shtml
Můžeš ještě zkusit zavolat na soud, tam by Ti to měli říct přesně.
Záleží podle kterého článku je amnestie udělená. Pokud podle článku I., tak se promíjí nevykonaný trest odnětí svobody nebo jeho zbytek (o zbytek se jedná v případě podmíněného propuštění), který nepřevyšuje 1 rok. Toto se týká i podmíněně odložených trestu (tzv. podmínek), kde je stanovena zkušební doba. Takovýto trest se zároveň zahladí ve výpisu rejstříku trestů (to je ten veřejný, kde se záznam vymaže), v opise RT záznam zůstavá, ale je zde zmíněno, že trest byl amnestován. Soudce tedy v případě dalšího trestního stíhání k tomuto trestu nepřihlíží, byť by se odsouzený nového protiprávního jednání dopustil ve zkušební době amnestovaného trestu.
Amnestie dle článku III. však s určitou zkušební dobou počítá, kdy odsouzený se nesmí v době, která odpovídá lhůtě pro zahlazení daného trestu, dopustit trestného činu. Jedná se o nevykonané tresty odnětí svobody nebo jejich zbytku v délce do 24 měsíců + jsou tam stanovený další omezení (např. že to nesmí být např. zločin, kterým byla způsobena smrt či těžká újma na zdraví apod.). Takže pokud by se odsouzený, který byl amnestovaný dle článku III. dopustil v době odpovídající době pro zahlazení daného amnestovaného odsouzení dalšího trestného činu a byl za něj pravomocně odsouzen, amnestie se ruší a musí vykonat trest odnětí svobody nebo jeho zbytek.
V každém případě, pokud se domníváš, že se odsouzený dopustil nového trestného činu, doporučuji podat trestní oznámení. Pokud by ses obávala o svou bezpečnost, je možné požádat policii, aby tě vedli jako utajovaného svědka, ale to by už musela být závažnější záležitost.
Tak už ti odpověděli než jsem ten elaborát dopsala. Bohužel přihlídnout k tomu nemohou. Poděkujme V. Klausovi.
@Xiraxinek dotyčnému odpustili vše, tzn i onu podmínku. Nyní je čistý jako lilie, může dělat cokoliv a bude na něj pohlíženo jako na netrestaného (tedy v tom minulém skutku), neobjeví se to dokonce ani ve výpisu Trestního rejstříku. Je to smutný, je to tak. ![]()
No to je hezký… To to Klaus pěkně pos.ral…
Holky děkuju za odpovědi ![]()