Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Payus píše:
Vidis a ja myslela ze na anginu prave zmrzka jo
hmmm to si mysli spousta lidi…jenze angina se vykyvem teplot horsi…
Nějak nechápu na virovou anginu ATB? Každopadně s ATB na slunce ne, tedy vykoupat krátce ráno nebo navečer, se studeným do krku bych osobně počkala aspoň do ST.
@Jolynka píše:
S ATB by na sluníčko neměla, hrozí virážka, nevolnost, atd.
a druhy den po dobrani antibiotik uz na slunicko muze? a nevite jak je to s koupanim?
Zmrzlinu bych ji taky klidně dala, já měla angínu nedávno a zmrzlina byla to jediný, co uhasilo tu nesnesitelnou bolest v krku. Ale asi sama dobře víš, jak na to reaguje, někomu to nemusí dělat dobře.
@stazka píše:
Nějak nechápu na virovou anginu ATB? Každopadně s ATB na slunce ne, tedy vykoupat krátce ráno nebo navečer, se studeným do krku bych osobně počkala aspoň do ST.
hmmm muzu se zeptat, kdyz se ptate na virovou anginu ATB, tak jaky je prosim rozdil mezi virovou anginou a streptokokovou anginou?
Se sluníčkem podle druhu atb. jinak bych jela a zmrzlinu v klidu dala.
@Lama Lama píše:
Se sluníčkem podle druhu atb. jinak bych jela a zmrzlinu v klidu dala.
vyznate se v antibiotikach? Kdyz bych vam napsala, jake antibiotika dostala, vedela byste zda muze na slunicko?
Na virovou angínu jsou ATB zbytečná, nicméně když už je máte, tak je to jedno. Na sluníčko se s některými ATB může. Také jsme jeden rok odjížděli s dcerou s angínou a doktorka nám schválně napsala takové, aby na sluníčko mohla. Koupala se normálně a po pár dnech si dala i tu zmrzku. Do soboty bude dobrá a užijete si to, neboj. ![]()
@kar-maa Normálně zadej do googlu název ATB a snášenlivost se sluníčkem. Bude to i v příbaláku určitě.
Me se teď mladší vrátila od moře, kde brala nějaké 4 dny ATB, normálně byla celodenne venku, zmrzliny a tříště prý měla taky. Neměla ani vyrazku, nebylo ji špatně. Užila si to náramně. Moje dr tvrdí, že je úplně jedno v jakých 40°C bere ATB, jestli tady nebo u moře.
Na virovou angínu antibiotika nezaberou. Naopak na streptokokovou ano - je totiž způsobena bakterií. ATB zabírají pouze na bakterie, na viry ne. S těmi si musí imunita poradit sama.
Doktoři virovou angínu většinou poznají podle toho, že je nízké CRP, zatímco u bakteriální je CRP vysoké.
Mi u většiny ATB nebylo sluníčko moc doporučeno. Vím, že u Biseptolu se na slunce vyloženě nemá chodit, u některých ATB mi doktorka říkala, že můžu, ale jen na chvíli. Každopádně přímému slunci bych nevystavovala dítě u žádných antibiotik.
Zmrzku bych taky dala, mně ji na letní angínu přímo doporučili
A pokud nemá teploty, taky bych jela.
@cverunka píše:
@kar-maa Normálně zadej do googlu název ATB a snášenlivost se sluníčkem. Bude to i v příbaláku určitě.
zkousela jsem to a jedina odpoved je odpoved jakehosi mozna doktora, ktery pise, ze se pri techto antibiotikach slunut lze…
dcera dostala Ospamox 250…znate je? Opravdu se s nimi lze slunit?