Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych jela na pohotovost..
Jinak zeptej se googla..Babské rady ![]()
Omývat vlažným ručníkem, v jamkách předloktí a kolene, za krkem…popř. sprchu o něco nižší než teplota, zabal… Prostě mechanický, ne jen čekat na léky…
Osobne srazim horecku az nad 39 stupnu. Vetsinou ta teplota vystoupa prave na tech 39 a pak sama pomalu klesa, nemoc ma rychlejsi prubeh, když ta horecka znici pricinu a telo se muze samo branit. Takze ja bych počkala a pak pripadne podala polovinu Nurofenu od sesti let.
Edit - pokud nejsou studene nohy a ruce, napustit do vany vlaznou vodu a chladit.
Cipek.
Ten nurofen od 6ti let je v jake forme?
Pokud spi tak bych klidne nechala k 39 vystoupat.
Chladila bych - octove ponozky, chlady obklad na lytka/ celo.
Záleží, jak obvykle reaguje na teplotu. U mladšího syna srazil mnohem nižší teploty než u starsiho, protože každý to prožívá jinak. Každopádně pokud nemáš vhodné léky, napřed bych zkusila zabaly, sprchu… můžeš třeba tahat na pohotovost, měli by ti poradit, co z těch léků můžeš dát.
@Banane18 na pohotovost s dítětem, které má 4 hodiny teplotu? Co bys od toho očekávala
?
Pockala bych, jestli to zas vyleze kolem 39 a pokud chceš něco dát, tak bych nadavkovala ten nurofen podle váhy
Pro 13 kg dítě by ještě šlo rozdrtit (ano, vím, že se to nemá, ale když není zbytí) půlku 200 mg tablety obsahující ibuprofen (Brufen, Ibuprofen atd.).
1/3 ml ze zmiňovaného sirupu se dost těžko dávkuje, ale za zkoušku to stojí.
@terka85 pokud vyleze dej ten nurofen. Nevadí že je od 6 let. Zaprvé je dost poddimenzovany a dáš prostě menší množství dle kg. To si prepocitej dle obsahu ibuprofenumu. Pokud nemá studené ruce dej ponožky namocene ve vlažné (ne studené) vodě na 10-15min. Máš už rozestup víc než 4 h buď v klidu. Taky záleží jak horečky snáší a celkově stav. Hlavně hodně pít, cokoliv ale pít. Držím palce ![]()
Jak dlouho jsou ty čípky prošlé? Pokud to není třeba rok, nebála bych se toho, ony neví, že se mají k určitému datu zkazit. Zkontroluj krk, masivně řadí angíny.
@terka85 píše:
Ahoj, prosím o radu. Syn 4 roky měl v 18hod horečku skoro 39. Teď (v 22hod) má 38 a asi bude stoupat. Jsme na chalupě a mám tu jen Panadol, který jsem mu dala v těch 18hod a pak ještě nurofen, ale ten od 6 let (pro staršího syna) a rok prošlé nurofenové čípky od 2 let. Co byste dělali, kdyby horečka ještě stoupala? Dát mu nějakou malou dávku toho nurofen od 6 let? Ale syn je hubeňoučký, má cca 13kg…
Ahoj, to není žádná hrozná horečka, nechej ho, pokud spí, klidně k těm 39,5, pokud netrpí na febrilní křeče, ono to začne pak samo klesat. Můžeš zkusit namočit ručník a dát mu to na velké tepny do třísel, na hrudník, na čelo, zápěstí, nebo přes celého, pokud to snese. Nebo vlažnou sprchu, pokud tam dojde a nemá studené nohy. To Ti asi poradí každý. Co se Nurofenu týče, klidně dej ten od 6 let, není to nic proti ničemu.
@Banane18 píše:
Já bych jela na pohotovost..
Jinak zeptej se googla..Babské rady
Nemá smysl pohotovost, akorát by se schvátil, potřebuje odpočívat, horečka je normální zdravou reakcí organismu na infekci. Může to být i angína, i když v těch 4 letech ještě nebývají tak časté. U nás vždycky první až v 5 letech. Jinak i u angíny bych šla za lékařem až klidně 3. den, po odeznění horeček. Teď v červnu syna taky schvátila dost hnusná angína, 2 dny vysoké horečky k 40 st. pak se mu ulevilo, ale krk ho bolel fest, příznaky typické nebyly, bez povlaku v krku, ale CRP vysoké a povlaky pan vyskočily až 4. den. Mrkla bych zítra do krku, ale nemusí tam ještě nic být moc vidět.
@pannda píše:
Omývat vlažným ručníkem, v jamkách předloktí a kolene, za krkem…popř. sprchu o něco nižší než teplota, zabal… Prostě mechanický, ne jen čekat na léky…
Přesně tak.
Ahoj. Dcera 3 a pul roku horecky, ktere neklesaji. Ma od 38.4 do 39.
Stridam nurofen a panadol cipky a vzdy zabraly a ted nic… zabaly a vana taky nic. Vzdy klesne max o 0.4 a za pul hodky je to zpet. Premyslim, ze s ni pojedu zitra na pohotovost… v roce a pul mela zanet ledvin…
Mate nekdo podobnou zkusenost? Diky
Ahoj, my jsme teď přesně měli to samé od pondělí, i diskuzi jsem tu psala.
Doktorka řekla prostě vydržet, a že se nejspíš osype - a taky že jo, dnes ráno se osypal takže 6.nemoc. Ty horečky byly šílený a fakt nešly dolů. Dávala jsem studené ponožky na nohy, když teda zrovna neměl studený nožičky, a to jediné pomáhalo.
Začalo to v noci z pondělí na úterý a skončilo tuto noc a dnes ráno se osypal.