Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Presne tak jsme to meli. Tri dny. Paralen, nurofen, obllady, vana… tri hodiny cekani na pphotovosti. Druhy den doltorka. Odpol se osypal a bylo.
Takze za mne vydrzet. Pokud jdou “trochu” srazit, tedy neleze to nad 39,5, dite pije a netrpi. Tak vydrzet tri dny. Nez ho trapit na pohotovosti.
Kouknout na mandle. To jo. Ale u anginy takhle vysoke horecky nebyvaji.
Jak se chová? Máme zkušenost se zánětem ledvin i šestou nemocí. U šesté nemoci se tváří jakoby nic. Jen je ta horečka. U zánětu ledvin je to znát i na chování, zkontroluj barvu moči a pach. Můžeš si v lékárně koupit testovací papírky na moč na zjištění leukocytů.
@Anonymní píše:
Ahoj. Dcera 3 a pul roku horecky, ktere neklesaji. Ma od 38.4 do 39.
Stridam nurofen a panadol cipky a vzdy zabraly a ted nic… zabaly a vana taky nic. Vzdy klesne max o 0.4 a za pul hodky je to zpet. Premyslim, ze s ni pojedu zitra na pohotovost… v roce a pul mela zanet ledvin…Mate nekdo podobnou zkusenost? Diky
Opět záleží na hmotnosti dcerky a „síle“ čípků, které podáváte. Určitě si pro všechny případy zajeďte na pohotovost, ale s ranní močí!
Syn, skoro 4 roky teď měl angínu. Horečky skoro 40°C, taky zábaly, střídání Panadolu a Nurofenu srazilo teplotu tak o půl stupně - hrůza. Dr. mi poradila střídat už po 3 hodinách a vydržet. Trvalo to 4 dny, než teplota pořádně klesla.
@Ju21na
Jen pro zajímavost - hmotnost dítěte a dávkování antipyretik? ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Dcera 3 a pul roku horecky, ktere neklesaji. Ma od 38.4 do 39.
Stridam nurofen a panadol cipky a vzdy zabraly a ted nic… zabaly a vana taky nic. Vzdy klesne max o 0.4 a za pul hodky je to zpet. Premyslim, ze s ni pojedu zitra na pohotovost… v roce a pul mela zanet ledvin…Mate nekdo podobnou zkusenost? Diky
ano. 6. nemoc se projevovala horeckou, kterou neslo srazit. Zajimave bylo, ze zaroven vypadala vcelku v pohode, coz je charakteristicky znak 6. nemoci. Vysoka horecka, ale dite jako by nic.
Ale pokud mela zanet ledvin, moc bych necekala. Udajne u malych deti muze probihat skryte a bezbolestne. Ja zanet ledvin mela a o bezbolestnosti se mluvit nedalo.
@Doctus Má 15 kg, dostával na 1 dávku 5 ml Nurofenu a 10 ml Panadolu + k tomu bral ATB.
@Ju21na
Aspoň u Nurofenu pro děti (20 mg/ml) jsou počty jednoduché:
Pozn.: Existuje i Nurofen pro děti 4%, kde je dvojnásobná koncentrace ibuprofenu, tedy 40 mg/ml, pro dávkování tedy hmotnost pacienta dělit 4 a opět se dostane objem suspenze (dle indikace výrobce pro děti od 20 kg výše).
@Doctus píše:
@Ju21na
Aspoň u Nurofenu pro děti (20 mg/ml) jsou počty jednoduché:Pozn.: Existuje i Nurofen pro děti 4%, kde je dvojnásobná koncentrace ibuprofenu, tedy 40 mg/ml, pro dávkování tedy hmotnost pacienta dělit 4 a opět se dostane objem suspenze (dle indikace výrobce pro děti od 20 kg výše).
- dávka 10 mg/kg (po 8 hodinách)
- objem: hmotnost [kg] x 10 / 20 = hmotnost [kg] / 2
- jinými slovy… když hmotnost pacienta v kg podělíte 2, dostanete objem suspenze Nurofenu pro děti (o síle 20 mg/ml), kterou lze opakovaně podávat po 8 hodinách
Dnes jsem koupila ten Nurofen 4%, ktery je pro deti od 6let nebo nad 20kg a je super. Poradila mi ho doktorka na pohotovosti. Zabrala hned prvni davka… tak snad se horecka nevrati:)
@Anonymní
To rád slyším. Pro objem suspenze jste dělila hmotnost 4?
Nebo to vyšlo na dávku nižší? ![]()
@Doctus píše: @Anonymní
To rád slyším. Pro objem suspenze jste dělila hmotnost 4?Nebo to vyšlo na dávku nižší?
Doktorka napsala, ze mam dat 5.5ml, dle krabicky a hmotnosti bylo 5ml i lékárnice mi toto rekla, ze staci 5ml a kdyby nezabralo mam dat 5.5ml.
Takze jsem nic nevypocitavala:)