Angína - co a jak

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
4155
27.6.10 21:44

Angína - co a jak

Ahoj holky, asi se chci jen ujistit, že jsem udělala všechno dobře :nevim:
Ve středu přes den Anežka pokašlávala a byla protivná snad i sama sobě. Večer dostala horečku, která se šplhala jednu chvilku i přes 40. Horčeku jsem srážela pomocí sirupu a čípků. Máma říkala, že to chce ještě zábal, což jsem zamítla s tím, že má Anežka studený nohy i ruce. Vyslechla jsem si kázání (několikrát), ale zábal jsem nedala (za informaci kdy dávat zábaly děkuji Emiminu :wink: ). Druhý den jsem šla s malou k doktorovi. I přes Anežkou kladený odpor ji vyšetřil a diagnostikoval angínu a to pořádnou.
A teď se dostávám „k jádru pudla“. Protože Anežky otec je alergický na penicilin, tak jsem se už dřív dohodla s dr., že až bude příležitost, penicilin ji nasadí, aby se zjistila případná reakce. Teď nastala vhodná příležitost, takže ji napsal sirup Ospen, plus že mám srážet případnou teplotu nad 39. A sledovat případnou reakci na penicilin.
No a doma jsem si to pěkně slízla od mámy :roll: Že jsou atb zbytečný, že ona nám nikdy na angínu atb nedávala a taky žijem 8-o , že z Anežky dělám pokusného králíka, když zkoušíme, jestli to s ní něco udělá :zed: . V průběhu dalších dnů mi Anežka nechtěla nic jíst, jen pila (naštěstí), tak jsem ji nijak nenutila, podle mě je hlavní, že pije. Navíc byla ochotná pít ředěnou přesnídávku, tak aspon něco. A zas to bylo špatně. Zas od mámy pořád slyším, ať ji nutím něco jíst. Fakt nevím jak, přece ji nebudu ládovat jak husu šiškama :nevim: A k tomu všemu se dnes odpoledne Anežce objevila vyrážka, zřejmě reakce na atb ( :nevim: ), tak jsem si znova vyslechla o zbytečném :zed: nasazování atb. A ještě jedna věc se mámě nelíbí, že prej se nemám Anežce když je nemocná tak moc věnovat, že si na to zvykne a bude to vyžadovat pořád :roll:
A tak se vás chci zeptat na pár věcí

• opravdu jsou při angíně atb zbytečná?
  • mám Anežku nějak fest nutit do jídla? (teď jen nabídnu několik možností a když nechce, tak nechce, pití není problém, pije dost)
  • může se reakce na penicilin objevit ve formě vyrážky?

A poslední asi nejdůležitější, jak přežít mámino chování aniž bych nezešílela? :pocitac: Asi se nám tu rozrůstá ponorková nemoc, teď když nemůžeme s Anežkou ven.

Díky moc za váš názor :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5697
27.6.10 21:52

tak já si Murko myslím, že jsi udělala vše podle nejlepšího vědomí a svědomí…

1. pokud má nagínu, tak jsou atb nezbytná. Chyba by byla, kdyby lékař léčil "lehčí chorobyL atb, ale při angíně je potřebuješ, reps. malá potřebuje. Pokud nestoná s angínou dvacetkrát do roka, nezatěžuj se tím. Určitě cítíš sama tu úlevu, kterou jí atb přinesly… zbytečným oddalováním by se to mohlo zhoršit…ale mluvím jako laik, podle mého názoru ;-)
  2. já bychnenutila, Terka měla angínu, tchyně ji nutila do jídla a ona to vyzvracela…sama si vezme, až bude mít hlad až se jí uleví… důležité jke pít a ty přesnídávky jsou super ;-)
  3. bohužel neporadím, nemám zkušenost
  4. snaž se to vydržet… ona to učitě nemyslí zle, snaží se ti asi pomoct a přehání to - no dost. Pokud normálně ponorku takovou nemíváte, zkus to přečkat. Až se uleví od nemoci a dostanete se ven, vrátí se to do starých kolejí. Ale být tebou, prosadím si svůj názor. Ty jsi přece maminky Anežky, takže rozhoduješ co a jak. V rámci taktického jednání, ažř budeš mít sílu, teď máš asi plnou hlavu starostí s angínou.

DRž se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1458
27.6.10 21:57

Mě se alergie na penicilin vyrážkou projevila a ještě jsem otekla,ale určitě každý reaguje jinak.Myslím ale,že vyrážka je první reakcí na alergii.Přeji brzské uzdravení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
27.6.10 21:57

Rozumím ti :wink: .

Nejsem doktor a jsem proti zbytečným ATB, ale jsem přsvědčená, že angína bez nich není dobré řešení (naopak je to nebezpečné). Ono taky záleží, čemu maminka říká angína - teď myslím tu, kterou jste měli vy.

Co je správné nevím, ale já bych Anežku (svoji :wink: ) do jídla nenutila. Do pití jo, to je důležité, ale pár dní bez jídla jí neuškodí. Snažila bych se nabízet kdeco, ale nenutila bych.

Reakce na penicilin se jako vyrážka objevit může, jeden známý něco takového měl (nevím, jestli to bylo právě na penicilin, ale na nějaká ATB ano). Každopádně doporučuju zkonzultovat s lékařem.

Na poslední otázku odpověď neznám :kytka: .

Přeji především brzké uzdravení Anežky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6895
27.6.10 22:00

Ahoj.malé je mi moc líto.do jídla bych ji nenutila.jak říkáš,hlavně že pije!s tema antibiotiky bych zavolala zítra ráno doktorce.s máti už je to horší.buď jí řekneš že je to tvoje dítě a asi opět budeš ta nejhorší(což už stejně podle ní jsi) a nebo to nějak přežijes a stejně si budes dělat co chceš.záleží jestli bydlí s vámi nebo ne.každopádně je určitě dobře,že se malé věnuješ teď víc.je přeci nemocná a maminku potřebuje co nejvíc.přeji hodně sil a s máti pevné nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
27.6.10 22:02

Ahoj,

matku bych vykousala do patřičných mezí :evil:

Ad angína - u nás se často dávaj atb zbytečně. Ale dá se udělat CRP, dá se udělat výtěr a kultivace…

Do jídla bych nenutila, zvlášť, když ji bolí v krku, stačí, že pije.

Podle mě mít vyrážku jako reakci na atb může. Nebo to prostě nebyla angína, ale viróza a atb měla zbytečně (přesně takhle to měla před měsícem naše malá sousedka - dostala atb na virozu, když se osypala, atb jako zbytečné vysazovali).

Hodně zdaru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
27.6.10 22:05

Díky moc za podporu, ani nevíte jak ji teď potřebuju :kytka:
Vidím, že jsem věci dělala správně, a to je hlavní.
Ohledně té vyrážky zítra zavolám dr., zřejmě nám bude muset napsat něco jiného.
A ohledně mámy, ano bydlí s náma. Takže zkusím nějak vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
27.6.10 22:21

Klárka měla angínu minulý týden, já jsem také odpůrce antibiotik, tedy jsem vděčná, že existují, ale nechci je jíst a dávat holkám zbytečně. Na ORL mi bylo jasně řečeno, že angína se jinak vyléčit nedá, že by se to mohlo dostat do kloubů a měla by problém celý život. Tak jsem zmlkla a poctivě jsme antibiotika vybraly.
Do jídla také nenutím, nabízím, zvláště oblíbená jídla jako krupickaš atd, ale to pití je nezbytnost.
Děláš to dobře a mámu ti teda vůbec nezávidím. Tak držím palce a přeju brzké uzdravení.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
27.6.10 23:01

Synek při angínách ( příp. anftách v puse) nejedl obykle týden :think: , jenom pil. Dle Mudr. to bylo OK. Mě se to moc nelíbilo, protože byl vyžle a hrozně hubnul.Ale stejně jsem nic nenadělala. Když se jeho stav lepšil řekl si o jídlo sám a pak vše hezky dohnal.

S maminkou moc neporadím, mám taky takovou,a to 2× :lol: .Naštěstí nebydlí s námi.
Asi je nejlepší je usadit hned od začátku.
Nejhorší je, že člověk je špatný ze svého nemocného dítěte a tyhle tzv. chytračky přisypávají akorát sůl do ran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
266
27.6.10 23:03

Ještě mě napadlo, jestli malá nemůže mít spálu, když se osypala.Šla bych určitě k Mudr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
27.6.10 23:38

Ahojky:-)

Tak jak píšou holky,myslím že při angíně jsou atb nezbytná.

Do jídla bych taky nenutila,jen bych nabízela,až jí bude líp,tak jíst zase začne,hlavní je že pije. :wink:

S tou vyrážkou bych zavolala doktorce.

S maminkou neporadím,jen ti popřeju silné nervy :mrgreen:

Jo a na tom,že se jí víc věnuješ,když jí není dobře,nevidím vůbec nic špatnýho..Já taky kolem malýho neustále poskakuju,když je nemocnej:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
28.6.10 08:00

Ahoj

Při lékařem diagnostikované angíně jsou ATB nezbytná,angínu parelenem nevyléčíš..Starší měl těžkou hnisavou dvakrát a malá měla anginu jednou,ještě kombinovanou s dalšími nemocemi,běžná ATB nezabrala,musela do nemocnice na kapačky..

Dítě bych do jídla nenutila,pouze hlídala dostatečný příjem tekutin.Vynahradí si to v rekonvalescenci..

Co se týče alergie na penicilin,starší nemá prokázanou alergii na tyto léky,ale v 18 měsících se osypal po Augumentinu Duo,což je jako Ospen klasický penicilinový lék na anginu.Udělala se mu vyrážka po celém těle,byli jsme s tím na pohotovosti.Augumentin vysadili.Ospen snáší,augumentin ne..

Dr.říkala,že o skutečnou alergii jde málokdy,ta se projevuje trochu později a po opakovaném podání penicilinových ATB.Všechny léky mají různé přídavné látky,i na ty může vzniknout nesnášenlivost.To je asi náš případ.Nicméně Adámek dostává Ospen - penicilin nebo Klacid - jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
28.6.10 08:17

No otázkou je, jestli se opravdu jedná o angínu, tzn. bakteriální infekci. Na tu pak atb platí. Mnohdy se ale jedná o virovou infekci a atb se podávají zbytečně - vlastní zkušenost… Výtěry se dnes nedělají, CRP ještě vzácně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
28.6.10 09:12

Angína má sice svá specifika,ale může být i virová..V těžším případě infekční mononukleoza,což je vlastně virové onemocnění - říká se jí „žlázová angína“.A většinou se pozná tak,až ATB nezaberou..

Naše dětská dr.přístroj na měření CRP v ordinaci má.Miminům měří vždy,starším dětem při nejasnostech nebo před víkendem,když nemůžeme další den přijít a museli bychom na pohotovost.Jinak se čeká.Mým dětem zatím vždy změřila.Starší teď bere ATB,CRP vysoké,nález na průduškách..

Ptala jsem se na ten přístroj.Nějak jsem nepobrala,jestli je to majetek lékaře nebo pojišťovny,ale říkala,že měření krve tím přístrojem proplácí pojišťovna,stojí asi 300kč - pětiminutový test :zed: a ona si to musí nějak odůvodnit,aby to pojišťovna proplatila.Sama za sebe mi říkala,že měří často,i víc,než si může od pojišťovny účtovat..

K těm výtěrům.Říkala dětská dr.i na ORL,že kultivace se pěstuje 48 hodin a pro dítě s jasnými příznaky bakteriální anginy může být nasazení ATB až za 48 hodin dost pozdě.Bakterie se v těle může usadit a způsobit komplikace..

Nejsem příznivcem „zbytečného“ braní ATB,ani jejich odpůrcem.Jako dítě jsem je dostávala „VŽDY“,mám srdeční vadu,riziko komplikací…Nepoznamenalo mě to a taky žiju..
Teď v dospělosti jsem poprosila při zánětu dutin naši dr.,jestli by neudělala výtěr,udělala,čekala jsem těch 48 hodin,nic vážného se tam nenašlo,ale mezitím infekce přelezla na průdušky a stejně jsem ATB musela..

Prostě si myslím,že kolem „zbytečného“ braní ATB je moc velký humbuk.Sama je taky nevyžaduju vždy.Nechám na uvážení lékaře,věřím jim.Ale ten přístroj na CRP v ordinaci dospělých bych ocenila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
28.6.10 10:56

Já jsem to zapoměla napsat, dr. CRP dělal a bylo vysoké, takže atb nasadil.
Dnes jsem mu volala kvůli té vyrážce, raději chtěl Anežku vidět. Podle něho je to reakce na penicilin, takže jí napsal něco jiného, ještě nevím co, protože na receptu je to napsaný rukou a to nepřečtu :D Ale jinak penicilin zřejmě zabral, protože Anežka je už bez teplot (ťuk ťuk) a je ji výrazně líp. Dokonce si ráno už sama řekla o banán :dance:
A to nejlepší nakonec, máma šla na týden bydlet k ségře, prej aby tu angínu nechytla (chybí mi tu smajlík co skáče radostí do stropu :wink: ) :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí