Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@martina.se Můžu prosím vědět, jak tě manžel hlídá? Kontroluje porce, pravidelnost a tak? Moc děkuju!
@AnastazieB píše:
Liz to je asi jako kdyby jsi říkala, že nechápeš, proč má někdo depresi, že třeba ani nemůže vstát z postele, nic ho nebaví atd. - proč prostě normálně nevstane, neuvaří si kafe a nejde třeba k někomu na návštěvu, něco hezkého si nekoupí, nezajde do kina… Protože to prostě nejde. Je to psychická nemoc, v hlavě.
Asi jako s většinou psychiatrických poruch, koho to nepotká tak to těžko pochopí, některé zkušenosti jsou nepřenositelné. Moje sestra si tím prošla od osmnácti a byl to pekelný kruh. Říkala jak se jí střídala radost s výčitkama a zárověň věděla, že to nejde dlouhodobě ustát, že je něco špatně a i když ví, že se jí lékaři i my rodina snažíme pomoci, v tom zakletí že se cítí úplně sama. Teď už je lepší, má chuť do života, i díky dítěti, ale trvalo to dlouho. I za ní mně osobně mrzí, když se na tyto lidi někdo dívá skrz prsty.To peklo není tak dobrovolné, jak to na první pohled vypadá ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se Můžu prosím vědět, jak tě manžel hlídá? Kontroluje porce, pravidelnost a tak? Moc děkuju!
snídáme spolu, když může, donese mi svačinu, jí se mnou, to samé oběd atd.. takže dost hlídá a kupuje zdravé dobroty, vaříme zdravé dobroty atd.. kdyby nepodporoval, tak to nedam..
@martina.se píše:
snídáme spolu, když může, donese mi svačinu, jí se mnou, to samé oběd atd.. takže dost hlídá a kupuje zdravé dobroty, vaříme zdravé dobroty atd.. kdyby nepodporoval, tak to nedam..
Moc držím palce, aby vám to oběma vydrželo! ![]()
@Liz kdyz clovek trpi anorexii tak jist nejde a nepotrebuje to..zazila jsem to na vlastni kuzi. Zaludek sevreny tak ze sotva vypijes vodu, pocitani kazde kalorie, kontrola na vaze nekolikrat denne i porhlizeni v zrcadle..Hnus!!nikomu bych to neprala..strasne vycitky svedomi ze snedlas kousek rohliku a ze to na tobe uz jde poznat…kez bych ji nezazila..:(
@kajuska001 to je mi moc líto, co sis zažila…musí to být hrozný
a už jsi v pořádku??
Mě připadá strašně zvláštní, že dřív se tahle nemoc prakticky nevyskytovala a byla asi záležitostí spíš jenom modelek. Ale dneska jí trpí kde kdo… Připadá mi, jako by si ti lidé nesli nějakou zátěž z minulých životů. /jsou to jen moje spekulace
/ Jako kdyby se za něco podvědomě trestali. A přeji každému, kdo touhle chorobou trpí, hodně sil na boj se sebou samým… ![]()
Já si spíš myslím, že je to „tlakem“ doby, která uznává jenom mládí a štíhlost. ![]()
Pak stačí nějaká hloupá poznámka okolí a mladí lidi většinou s nízkým sebevědomím nebo nějakým komplexem tomu můžou propadnout.
@veronika67 no jak se to vezme..mam porad nutkani divat se do zrcadla kazdej spicek mi vadi:( a poslednich par dnu nejim
jim jen malinko o hodne jsemn snizilaporce
nemma vubec chut v tech horkach
a chtela bych vypadat jako driv(ultra stihla)
@kajuska001 A v čem si myslíš, že to bude lepší, být ultra štíhlá?
@Black Cat jenže dříve lidi neměli vzory ve vyhublých modelkách, ale počítala se bujná postava jako ideál.
Však, co byla kdysi Twigy, tak z té doby začalo přibývat prvních mentálních anorexií. Vždyť běžné ženské tělo nevypadá jako tyčka, ale bývá to pěkná tvarovaná postava a když mladá náctiletá slečna se zhlédne v modelce, tak se její krásné ženské tvary dost těžko vejdou do modelu, který se ženám vnucuje. A tak zkouší nejíst, postupně z malých porcí není žádná porce a dívka, která má slabší povahu lehce podlehne klamu svých očí a cítí se stále tlustší a tlustší.
Bohužel mluvím z vlastní zkušenosti. Mě zase moje starší sestra vnucovala, jak mám tlusté nohy a ne že bych v té době měla hůlky, ale takové ty do minisukní prostě nemám dány geneticky. Tak jsem začala hubnout a dost lehce se to zvrtlo a vzalo mi to mnoho let života.
![]()
Dnes jsem z toho venku, ale bojuji proti všemu, co slečnám vnucuje divný a překroucený ideál krásy. A mým dětem nedovolím, aby hledaly krásu člověka v krásné postavě.
Když se člověk rozhlédne kolem sebe třeba na koupališti, tam je to vidět nejlépe, tak z žen, které tedy nemají nadváhu, je 95% žen s krásnou ženskou postavou. Těžko se v běžném životě hledá žena s postavou modelky. Ty jsou jen v tom vyumělkovaném světě časopisů a bulváru.
@Black Cat kdy driv? Anorexie ma bohatou minulost. Trpela ji cisarovna Sissi a zdaleka nebyla prvni. Babicka rikala, ze driv se to nenazyvalo anorexii. Hubena prusvitna holka byla proste nedochudce. Neexistoval vztah rodice deti jako dnes a nikoho moc nenapadlo, ze te osobe neco je. Anorexie je ovsem malokdy zapricinena touhou po stihlosti. Vetsinou je to jakysi tichy krik po pozornosti, zajmu, peci
No ale proč lidi dneška nedokáží bojovat s blbými narážkami?
Je to totální paradox.
Myslíte si, že dřív nikdo holkám nevmetl do očí, že jsou takové nebo makové? Že mají tlustý zadek nebo křivé nohy?
Ač má určitě anorexie bohatou minulost, rozhodně těch lidí trpících touhle nemocí tolik nebylo. To samé jako si jen málo lidí ubližovalo všelijakým řezáním apod.
Já si tím prošla a procházím znovu… Spouštěč? Čtvrtý potrat v průběhu tří let a nedořešené věci z minulosti.
A.