Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@cernobila Takze ucitelka ktera ma anorexii, probijajici, muze ucit deti i kdyz ma problem ktery si nedokaze priznat.Tak to muze uz ucit navatej alkoholik, protoze si mysli, ze je v poradku. Fetak s jehlou v ruce atd. Kde to jsme?
@Pidulka1991 Pardon, ale nejde srovnávat jablka s hruškama. To, že učitelka trápí svoje tělo podvýživou nijak neovlivňuje její schopnost někoho něco naučit. Alkoholika a feťáka fakt nejde s anorektičkou srovnávat. Alkoholik a feťák mají mozek ovlivněný návykovými látkami, které ovlivňují jejich schopnost normálně vnímat okolí, jejich motoriku, jejich reakce atd. Někdo trpící anorexií se chová k okolí naprosto normálně a dokáže zvládat svoji práci - oni nejsou nebezpeční pro okolí, jsou nebezpeční jen sami pro sebe.
@cernobila vzdyt neni pravda, ze je v poradku. Neni schopna sama sebe vnimat normalne, co psali tak nema na nic silu. Boji se, ze ji najdou nekde v prikope, protoze je pred kolapsem. nemuze ji to i realne myslet, kdyz nema dostatek zivin. I tu jedna psala, ze za ni by tam nemela byt a to byla/je anorekticka..
@Anonymní píše:
Věřím tomu, že to pravda je. Já jsem asi vážně už blbá..Přemýšlím nad tím, že se vrátím k anorexii.To jsem byla aspoň krásně hubená.![]()
Každý radí, ať se jí 5× denně malé porce, to já všehno vím, ale prostě to neumím a stále se mi to nedaří se naučit
Já si říkám, že bych brala anorexii na měsíc
, chápu, že nemoc je závažná, nijak ji nezlehčuji, ale u mě vím, že fakt nehrozí, já jídlo miluju!
@Pidulka1991 Já jsem nenapsala, že je v pořádku, to rozhodně není - napsala jsem, že se chová k okolí normálně tzn. nijak to neovlivňuje výuku, to že to ovlivňuje ji samotnou je věc jiná. Kvůli nedostatku živin mozek fakt fungovat nepřestane, ty živiny si bere ze svalů, z kostí, proto je to na těch lidech fyzicky vidět. Když všechny živiny dojdou a tělo už je vypotřebované tak umřou. Vždyť anonymka psala, že má dokonce druhé zaměstnání, tak na tom asi nebude zas tak špatně.
@Liz píše: Četli jste ten článek? http://www.super.cz/…i-smrti.htmlToto je pro mě nejvíc nepochopitelná choroba. Když ví, že umírá hlady, proč se prostě nenají? Je tu ještě někdo tak nablblej jako já a nechápe to?
Vím, že je to starý příspěvek, ale třeba to pomůže někomu jiném.
U anorektiček je to stejné jako u jiných závislostí. Kuřák taky ví, že se mu rozvíjí chopn, že ho čeká hrozna budoucnost, chce přestat, ale nedokáže to a stejně si zapálí.
Obézní cukrovkář si uvědomuje, že si zkracuje život, že mu hrozí slepota, amputace, ale sladkému často neodolá.
Alkoholik krok od cirhózy nechce, ale naleje si.
To je stejné. Endorfiny z hladovění a úzkost z pribrani prostě na chvíli přemůžou strach o život.
Jj, ještě bych zmínila tu učitelskou profesi - vzhledem k tomu, že jsem měla možnost pozorovat poměrně zblízka, co to člověku dělá s psychikou, tak bych učitelku s anorexií nebo bulimií poslala na neschopenku bez pardonu. A pokud by nechtěla, tak bohužel pápá lálá. Takový člověk není schopný unést psychickou zátěž, jakou musí ustát učitel.
@Modesta píše:
@BábrdlJj, ještě bych zmínila tu učitelskou profesi - vzhledem k tomu, že jsem měla možnost pozorovat poměrně zblízka, co to člověku dělá s psychikou, tak bych učitelku s anorexií nebo bulimií poslala na neschopenku bez pardonu. A pokud by nechtěla, tak bohužel pápá lálá. Takový člověk není schopný unést psychickou zátěž, jakou musí ustát učitel.
Zřejmě můj příspěvek vyzněl jinak, než jsem chtěla. ![]()
Pouze jsem vysvětlovala, jak anorexie funguje. Nechtěla jsem nikoho pranýřovat.
Pokud bychom považovali diagnózu anorexie za překážku v učitelské profesi, logicky by tam muselo být i psychogenní přejídání, což je taky diagnóza z ranku poruch příjmu potravy, protože jaký vzor dává dětem člověk, který má těžkou obezitu cukrovku, ale neumí si požitek z jídla odepřít? Jeden se sebepoškozuje hladověním, druhý jídlem, oba to může v budoucnu zabít. ![]()
Ale já bych byla opatrná na takovou „kriminalizaci“ (s nadsázkou) psychiatrických diagnóz.
Nevím, jak psychicky odolní bývají lidé, co se přejídají tučným a sladkým. Ale anorektičky a bulimičky nemají obalené nervy tukem, jsou nervózní a netrpělivé. A extrémně vztahovačné, pokud máš námitky vůči jakékoli činnosti, kterou dělají. Tohle všechno musí člověk pracující s lidmi - nota bene s dětmi - mít.
Proto ať jdou dělat třeba účetní. Ale k dětem ať se nepřibližují.
@Modesta @Bábrdl zažila jsem anorektičku jako kolegyni ve škole a je to hrůza. Děti s ní měli problém, měla své oblíbence, zbytek tepala. Problém byl, jak se jí zbavit, doktor ji prohlídku napsal jako schopná, tak se čekalo až udělá průšvih, naštěstí ho udělala brzo a musela odejít.
@Anonymní píše:
@Modesta @Bábrdl zažila jsem anorektičku jako kolegyni ve škole a je to hrůza. Děti s ní měli problém, měla své oblíbence, zbytek tepala. Problém byl, jak se jí zbavit, doktor ji prohlídku napsal jako schopná, tak se čekalo až udělá průšvih, naštěstí ho udělala brzo a musela odejít.
Takových učitelek je dvanáct do tuctu
Bez urážky.
![]()
Já jsem pouze vysvětlovala princip té choroby a „proč anorektička se teda nenají“.
Zneužívání psychiatrie k řešení osobních sporů je nebezpečná věc. Dobrovolnost je dost podstatnou součástí léčby jakékoliv psychické poruchy. Nefrolog se podívá na biochemii a vidí, jak ledviny filtrují, ale psychiatr potřebuje, aby mu pacient říkal pokud možno pravdu. Pokud by vrhnul s manuálem do školy (nebo kamkoliv jinam), tak tam najde diagnóz…
Proto není možné spojovat prostou diagnózu nebo zahájení léčby se sankcemi typu „s tímhle číslem diagnózy přijdete o práci“.
@Bábrdl to je jasné, ale tato fakt většinu dětí nesnášela. Dokud ty děti byly na škole, tak se jen objevovaly hrůzy, které dělala. A svojí třídu hodně upřednostňovala. Byla soutěž, její třída by nevyhrála, tak se změnila pravidla, aby vyhrála.
@Anonymní píše:
@Bábrdl to je jasné, ale tato fakt většinu dětí nesnášela. Dokud ty děti byly na škole, tak se jen objevovaly hrůzy, které dělala. A svojí třídu hodně upřednostňovala. Byla soutěž, její třída by nevyhrála, tak se změnila pravidla, aby vyhrála.
Mohlo to souviset s její chorobou, a nebo to byla samice skotu od povahy.
Určitě takový člověk není vhodný pro učitelské povolání.
Ale univerzálně nelze říct: s touhle diagnózou přijdete o práci. Protože psychiatr není represivní orgán, to je lékař. Potřebuje spolupráci pacienta.
A pak: mezi pocruchy příjmu potravy patří i psychogenní přejídání. A těžko můžeme nastoupit na školy, změřit všem BMI a těm, co jsou obézní, nařídit psychiatrickou léčbu. ![]()
@Bábrdl s tímto souhlasím, tato měla těch poruch nespíš víc. K anorexii, i kleptomanii a na tu dojela.
Holky, moc vás prosím, můžete mi vyplnit dotazník pro můj výzkum? je určen pouze pro osoby s vlastní zkušeností s PPP. Předem moc děkuji
https://www.survio.com/…9I6A3J2V8T4N