Anorexie u sedmnactilete dcery

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
25.5.21 17:03

Anorexie u sedmnactilete dcery

Dobry den,
dceri je 17 let. Za dobu, kdy byla karantena zhubla z 65kg na 53kg (172cm), dost casto cvici, klidne i tri hodiny denne a na rotopedu ujede kazdy den pres 40km 8o. Jidlo co uvarim ja odmita, vari si jidlo furt pro sebe ruzny salaty apod. Chtela bych se zeptat, jestli nema nekdo podobnou zkusenost a jak toto popripadne resit? Muze se jednat o anorexii? Dekuji za odpoved.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
383
25.5.21 17:08

Ahoj, neřekla bych že je to anorexie, ale pouze začala žít zdravým životním stylem, takže bych s tím nedělala nic maximálně se jí zeptala, zda si přijde tlustá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
667
25.5.21 17:15

Mluvila jsi s ní o tom? Například, na jakou váhu se chce dostat a jaký má motiv? Nepodceňovala bych to. Mluvim ale jen ze své zkušenosti, protože jsem se v tomto věku taky dostala do anorexie.
Nehledě na to, že cvičit 3h denně není zrovna zdravý, pokud se živí nízkokalorickými jídly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 17:17
@Anonymní píše:
Dobry den,
dceri je 17 let. Za dobu, kdy byla karantena zhubla z 65kg na 53kg (172cm), dost casto cvici, klidne i tri hodiny denne a na rotopedu ujede kazdy den pres 40km 8o. Jidlo co uvarim ja odmita, vari si jidlo furt pro sebe ruzny salaty apod. Chtela bych se zeptat, jestli nema nekdo podobnou zkusenost a jak toto popripadne resit? Muze se jednat o anorexii? Dekuji za odpoved.

U naší dcery vloni na jaře začala anorexii úplně stejně

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.21 17:20

@LadyDelRey Pokousela jsem se o tom s ni mluvit, ale nechce o tom mluvit, vzdy to spěje k hadce s tim, ze je furt stejna. Spis mi zacina delat starost to, ze uz nema ani menstruaci a je hrozne bila. Nejsem s ni cely den doma kvuli v praci, ale co jsem tak pochytila kdyz jsem byla doma, tak jeji snidane je vetsinou proteinovy jogurt s nejakym ovocem a k obedu i k veceri nejaky zeleninovy salat.

• Citovat
  • Upravit
9079
25.5.21 17:21
@Anonymní píše:
Dobry den,

Ahoj, měřím skoro stejně (o 1 cm méně) a měla jsem anorexii ve 14ti letech (pak ještě ve 24 letech), při 51 kg jsem přestala menstruovat, dostala jsem se na 44 kg. 53 kg je na 172 cm podváha. Já bych si s dcerou upřímně promluvila a zkusila bych kontaktovat Anabell (ti se zabývají PPP) www.anabell.cz mají poradenství i pro rodiče. Já tam chodila na svépomocnou skupinu. Jako to, jak tvoje dcera intenzivně sportuje a jí jen saláty mi už normální nepřijde. Držím vám palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 17:24
@Anonymní píše:
@LadyDelRey Pokousela jsem se o tom s ni mluvit, ale nechce o tom mluvit, vzdy to spěje k hadce s tim, ze je furt stejna. Spis mi zacina delat starost to, ze uz nema ani menstruaci a je hrozne bila. Nejsem s ni cely den doma kvuli v praci, ale co jsem tak pochytila kdyz jsem byla doma, tak jeji snidane je vetsinou proteinovy jogurt s nejakym ovocem a k obedu i k veceri nejaky zeleninovy salat.

Tak pokud uź ztratila i menstruaci, tak není pochyb o tom, že má problém. Obrať se na Anabell

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.21 17:25
Jak jste to s dcerou resili?
@Anonymní píše:
U naší dcery vloni na jaře začala anorexii úplně stejně
  • Citovat
  • Upravit
25897
25.5.21 17:33

V 17 jsem vážila méně a jsem vyšší. Ale ztráta menstruace je dost velký varovný signál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 17:34
@Anonymní píše:
Jak jste to s dcerou resili?

Já pochopila dost brzy, že je to průšvih, takźe hned asi po čtvrt roce jsme začali shánět psychoterapeuta. A už rok dochází na terapii, k nutriční terapeutce, k psychiatrovi… Je to běh na dlouhou trať a čím déle problém trvá, tím hůř se řeší

• Citovat
  • Upravit
500
25.5.21 17:34
@Anonymní píše:
@LadyDelRey Pokousela jsem se o tom s ni mluvit, ale nechce o tom mluvit, vzdy to spěje k hadce s tim, ze je furt stejna. Spis mi zacina delat starost to, ze uz nema ani menstruaci a je hrozne bila. Nejsem s ni cely den doma kvuli v praci, ale co jsem tak pochytila kdyz jsem byla doma, takjeji snidane je vetsinou proteinovy jogurt s nejakym ovocem a k obedu i k veceri nejaky zeleninovy salat.

Ono hodně záleží, jestli je ten zeleninový salát třeba i s masem/sýrem a nějakým sacharidem (čočkou, fazolemi, bramborou) nebo to má doslova jako králík jen zeleninu.
Nevím jakou stavbu těla má tvoje dcera, ale já mám 175cm a 58kg a řekla bych, že jsem hubená dost, takže myslím, že 53kg na 172 cm je dost málo. I když teda znovu, nevím jakou stavbu těla má tvá dcera, třeba to je pro ní váha, která ji vyhovuje.
Být tebou nesnažím se jí vykrmovat a nutit ji nezdravá jídla. Naopak jí zkus podporovat ve zdravé stravě, zkus sama vařit doma zdravá jídla ať máš přehled o tom co jí a, že není o hladu. Pokud bude mít problém jíst zdravá jídla, která uvaříš ty, už bych to začala řešit s psychologem.

Edit: dodám, že to píšu jako někdo kdo bojoval s poruchami příjmu potravy (anorexie i bulímie) 7 let, teď už jsem 5 roky vpořádku.

Příspěvek upraven 25.05.21 v 17:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 17:37
@Nickmenenapadl píše:
Ono hodně záleží, jestli je ten zeleninový salát třeba i s masem/sýrem a nějakým sacharidem (čočkou, fazolemi, bramborou) nebo to má doslova jako králík jen zeleninu.
Nevím jakou stavbu těla má tvoje dcera, ale já mám 175cm a 58kg a řekla bych, že jsem hubená dost, takže myslím, že 53kg na 172 cm je dost málo. I když teda znovu, nevím jakou stavbu těla má tvá dcera, třeba to je pro ní váha, která ji vyhovuje.
Být tebou nesnažím se jí vykrmovat a nutit ji nezdravá jídla. Naopak jí zkus podporovat ve zdravé stravě, zkus sama vařit doma zdravá jídla ať máš přehled o tom co jí a, že není o hladu. Pokud bude mít problém jíst zdravá jídla, která uvaříš ty, už bych to začala řešit s psychologem.

Když se vytratí menstruace, tak je to signál, že to pro tělo už není zdravá váha

• Citovat
  • Upravit
667
25.5.21 17:37

Moc mě tahle situace mrzí.. :hug: hlavně, když si vzpomenu na svojí mamku, jak jsem na ni byla kolikrát ošklivá, agresivní, měla jsem svou hlavu a nevnímala žádný problém. Měla to se mnou fakt těžký.
Začala jsem to vnímat až v době, kdy se mě kamarádky i učitelky začaly ptát, zda nemám rakovinu nebo jinou nemoc, že jsem tak moc zhubla. Naštěstí neproběhl žádný scénář typu omdlení a vezení na pohotovost, následně blázinec :lol:, názor okolí mi byl vždy přednější, takže jsem se dala rychle dohromady.
Je to těžký z pozice rodiče, snažit se nepůsobit dotěrně a jako nepřítel, úplně to chápu.
Sama ji k psychologovi stejně nedotáhneš, i když na ni vytáhneš nejrůznější články na internetu, ona si to bude dělat i tak po svém. Pokud má anorexii, určitě je v tomto oboru vzdělaná, hlavně nutričně a ví moc dobře, co nesníst, aby nepřibrala ani deko.

Mně moje mamka jednoho dne řekla takovou ošklivou věc (byla jsem už na své nejnižší váze), která mě zasáhla natolik, že jsem začala jíst. :-D „podívej se, jak vypadáš, myslíš si, že s tebou někdy někdo bude, když se s ním nebudeš moct pořádně ani najíst a uvařit mu?“
No bylo to drastické, ale pomohlo to. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
500
25.5.21 17:38
@Anonymní píše:
Když se vytratí menstruace, tak je to signál, že to pro tělo už není zdravá váha
Často se stane, že ženám co hodně sportují, nebo udělají drastickou změnu ve svém životním stylu mohou dočasně ztratit menstruaci.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.21 18:44
@Anonymní píše:
Dobry den,

Nechci tě děsit, ale takto začínala anorexie u mě. Nejdřív dieta, vybírání si jídel, postupné ubírání, až jsem jedla jen 1× denně ráno a po roce jsem přestala jíst úplně. Anorexie mění myšlení, dnes to nechápu, ale tenkrát jsem se bála i tekutin a přemýšlela, zda neoslazený čaj má kalorie. Skončila jsem v nemocnici, protože už jsem se bála i čisté vody a tam jsem si vytrhávala infúze, protože jsem měla pocit, že z nich hrozně přiberu :roll:
Nepomáhalo nic, přemlouvání rodičů ani mých dětí(mě bylo tenkrát přes 30 let),naopak jsem byla depresívní a útočná.
Z nemocnice mě převezli na psychiatrii, nasadili léky, antidepresiva, nutridrinky atd. Poté jsem už chtěla začít jíst, ale jedna malá lžička jogurtu byl pro mě problém třeba na hodinu. Tělo si těžko zvykalo na příjem potravy, jak fyzicky, tak psychicky.Ale po malých krůčcích, bez nucení lidí okolo to šlo.
Bohužel tato nemoc má tendenci se vracet.
Jak už bylo řečeno, je možné se obrátit na Annabel nebo poradnu pro poruchu příjmu potravy.Ale počítej s tím, že pokud sama dcera nebude chtít jíst a léčit se, nikdo a nic ji nepřinutí. Ona má teď pocit, že si to ohlídá sama-kalorie, skladbu potravin, míru cvičení. Ale jak postupně bude hubnout, bude to považovat za úspěch a tím víc bude dělat vše pro to, aby hubla dál a víc kg.
Mě by taky na začátku nenapadlo, že se budu bát jídla i obyčejné vody, abych nepřibrala byť jen jediný gram. Člověk si ani neuvědomí, jak moc ho to ovládne. Vpodstatě pak nemá v hlavě nic jiného. A nepřipouští si, že je něco špatně. A že by mohl případně i zemřít.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex