Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, vím, že dávkování určí lékař a je to i indivuduální podle léků, ale dají se antibiotika brát jen 1 denně tzn. 1 prášek za 24 hod.? Nebo popřípadě jaké jste měli dávkování vy. Děkuji.
@alexsona atb jen 1× denně? taková tedy neznám. Mmdhcm, to nejsou vitamíny, aby si je člověk bral podle svého - proto je předepisuje dr, aby bylo jasné, jak je užívat. POkud je neužíváš dle toho, co napsal dr, můžeš je rovnou hodit do koše - je to totiž absolutně zbytečné - to samé jejich nedobrání.
Ještě dodatek - já měla naposledy atb na angínu - pilule co 8 h, kluk měl klasid, taky co 8 hodin určitou várku..
Některá ATB jsou doopravdy jen 1× denně, třeba i jen na 3-5 dní. Některá se užívají po 12 hod, některá po 4. Tohle neurčuje lékař, je to přesně dané.
Jsou i atb, které se užívají 1× za 24 hodin, vím, že je manžel užíval (ale jak se jmenovala
). Jinak nejčastěji co 8 nebo co 12 hodin.
Ale jak píšeš - dávkování určí lékař (mimo jiné i dle druhu/účinné látky).
@martina.se Jedna moje kamarádka je má po 24 hod. proto se ptam, jestli je to mozne.
Jsou nějaká antibiotika, která se berou 1× denně, jen 3 dny. Další 3 dny prý ještě působí. Dcera už je měla, na nějakou mrchu v krku.
@alexsona píše:
@martina.se Jedna moje kamarádka je má po 24 hod. proto se ptam, jestli je to mozne.
pokud to napíše dr, tak jo.. já to pochopila tak, jestli si jako můžeš změnit dávkování na 1× za 24 h ![]()
@alexsona ano, existují i antibiotika, co se berou 1× denně za 24 hodin. Mají tak pomalou rychlost vylučování z organismu, že účinná, pro mikroby toxická koncentrace antibiotik v krvi, se těch 24 hodin udrží. Je to třeba azitromycin (Sumamed aj.). Penicilíny (amoxicilín, v-penicilín apod,) se dávkují po 6-8 hodinách, doxycyklin po 12ti apod.. Ale je to dané charakterem toho antibiotika..a doktoři to respektují, jen volí výši té koncentrace..dle onemocnění, dle váhy pacineta, věku apod.
Ano, taky jsem brala ATB jeden prášek za 24 hodin, už si nepamatuju jaké, ale měla jsem v těhotenství zánět průdušnice, dávkování bylo snížené..
Když si přečtete příbalový leták ATB, tak je tam většinou napsané, v jakém dávkování se užívají na jakou nemoc a potom je to ještě jiné u pacientů, které mají poruchu ledvin nebo jater a u těhotných. Vždy to přibližně odpovídá(u mě i u dětí)
POkud to předepsal lékař, je to v pořádku.
@alexsona můžeš být konkrétnější, co řešíš? Takhle obecně se poradí jen velmi obecně.. ![]()
@lekarnicka28 Já už jsem se dlouho nesetkala s antibiotikem, které by se užívalo po 6 hodinách, to si pamatuju jen z dětství..Teď už nejčastěji dostáváme po 12 hodinách, někdy po 8..
Podle mě nejde ani tak o samotný druh antibiotika - penicilín je pořád stejný, i když je jasné, že objeveny a zkombinovány nové druhy, ale taky o formu..Dřív to byly obyč tablety s rýhami, které se drtily a pouštěly účinné látky už pomalu dotekem nebo ve vodě na lžičce. Dnes je možno dostat potahované dražé a kapsle(tobolky naplněné práškem), které se rozpouští pomalu, až po určité době a až třeba v žaludku..Prostě dnešní technologie umožňuje vytvořit lék tak, aby jej bylo možno užít jen ATB jednou za 24 hodin..
Potom jsem se setkala i s ATB, které se rozpustí ve vodě a vypije jako šťáva.
Jsem kardiak a v dětství jsem užívala ATB často..Opravdu po 6 i po 4 hodinách, pamatuju si typický zápach rozdrceného prášku..Dnes naštěstí ATB často nemusím, ale když na ně dojde, mám je po 12 nebo 24 hodinách.
@Jana206 děkuji za poučení..
5 let jsem to studovala, to vše vím
Jen jsem nechtěla zacházet do všech aspektů farmakokinetiky, farmakologie a farmaceutické technologie v krátkém příspěvku
Ano, complience pacienta (jeho správná spolupráce v užívání léků) je nepřímo úměrná četnosti denních dávek, proto se dnes firmy snaží o dávkování po minimálně 8-12ti hodinách. Ale ty retardované tablety s postupným uvolňováním a nová chemoterapeutika (nesprávně označovaná za antibiotika) jsou dražší a při dnešním tlaku pojišťovny předepisovat spíš ty levnější.. Takže se ještě dnes často setkávám i s dávkováním po 8mi hodinách (já teď v lednu např. na angínu
) a občas, i když je pravda, že už jen výjimečně, vyžaduje-li to stav a diagnoza pacienta, i po 6ti.. ![]()