Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@sieta.m souhlasím s tebou.. měla jsem je na fobie.. ne na žádné deprese…
Já také brala antidepresiva, ne na depresi. měla jsem je předepsaná z neurologie. Neměly na mé obtíže valný účinek, tak jsem se rozhodla po malých dávkách vysadit. Nejprve to bylo dobré, myslela jsem, že to zvládám dobře, asi pořád přetrvávala hladina antidepresiv v krvi. Ale pak mi bylo totálně hrozně. Měla jsem vevnitř svíravé pocity, jakoby se nemohla nadechnout, moje psychika byla totálně rozhozená. No, cítila jsem se strašně. To cele trvalo asi měsíc až dva. Jsem ráda, že jsem z toho venku. Po roce mi je ale jiný preparát nabízela znovu, to jsem odmítla. Někteří lékaři mají už ty praparáty v ordinaci od distributora a musejí je holt nabízet… ![]()
@Lístečka já je brala asi 4 roky..pozvolně jsem se cítila lépe.. a je to za mnou..místům, kde jsem měla fobie se vyhýbám..a dá se tak žít..i když to dost omezuje (obchodáky, obchodní centra, obrovské haly.. ) to je má fobie bohužel.. ale malé krámky jsou také dostačující
A abychom to měli komplet, tak ještě existují antipsychotika. ![]()
@Lístečka píše:
Já také brala antidepresiva, ne na depresi. měla jsem je předepsaná z neurologie. Neměly na mé obtíže valný účinek, tak jsem se rozhodla po malých dávkách vysadit. Nejprve to bylo dobré, myslela jsem, že to zvládám dobře, asi pořád přetrvávala hladina antidepresiv v krvi. Ale pak mi bylo totálně hrozně. Měla jsem vevnitř svíravé pocity, jakoby se nemohla nadechnout, moje psychika byla totálně rozhozená. No, cítila jsem se strašně. To cele trvalo asi měsíc až dva. Jsem ráda, že jsem z toho venku. Po roce mi je ale jiný preparát nabízela znovu, to jsem odmítla. Někteří lékaři mají už ty praparáty v ordinaci od distributora a musejí je holt nabízet…
Taky mi ho ze začátku předepsal neurolog a bylo mi po nich hrozně skoro dva měsíce..hned sem běžela ke svímu obvodnímu a ten mě poslal k psychiatrovi..vím že to byl následek těch léku. Před tim sem takové problémy neměla. Dostala jsem jiné a v pohodě…no sem taky zvědajá jak jednou budu vysazovat ale snad to zvládnu. ![]()
@Žirafátko píše:
A abychom to měli komplet, tak ještě existují antipsychotika.
No né… mně jenom přijde legrační, že si někdo, kdo si plete antidepresiva s „prášky na uklidnění“, chce sám ordinovat psychofarmaka.
Holky moc ste mi poradili jsem rad ze uz vim co a jak
jsem rada ze v tom nejsem sama ![]()
@eumedon píše:
@Pudloslava Při depresi se pacient rozhodně necítí v pohodě.
no to ne, akorat kazdej nekdo si deprese nepripousti a tak se mu vyrazi ve forme ruznych priznaku telesnych. Neco jako kdyz deti neumi zpracovat svoje pocity a tak furt rikaji, ze je boli brisko.
@Pudloslava píše:
no to ne, akorat kazdej nekdo si deprese nepripousti a tak se mu vyrazi ve forme ruznych priznaku telesnych. Neco jako kdyz deti neumi zpracovat svoje pocity a tak furt rikaji, ze je boli brisko.
@halusenka já to měla taky ale pálila mě hlava..bylo to z nervu a ted mám klid když ber AD.Byla sem poslední dobo hodně rozrušená, a cukalo mi taky tělo..takové tiky v noho sem měla. A ted mám klid…jen mám nějaké menší zdravotní problémy kter sem měla ještě než sem začla brát AD.ale je to zdlohavé protože všichni doktoři to svádí na psychiku. Přitom to mže být něco závažného.
Tak to vite, ze jsem taky zazila pripad, ze se to svadelo na psychiku a pak to byla nemoc. Ale naprosto masove vidam lidi, kteri se antidepresvum zarputile brani a radeji si nechaji udelat i pomerne hodne neprijemna invazivni vysetreni, aby se vyloucily i uplne nesmysly. Samozrejme ze se pacientovi pri prvni navsteve hnedka nerekne „je to psychika“ a vazne pritom realne pravdepodobne púriciny onemocneni se vylouci.
lekar, ktery ma uz trosku zkusenosti obvykle larvovanou depresi pozna, pacienti maji charakteristicke priznaky, charakteristicke chovani i mluvu.
Lidi asi desne boji nalepky psychicky nemocneho pacienta, protoze nechteji antidepresiva ani vyzkouset, pripadne to vzdavaji po nmalych davkach, jak tady uz nekdo psal - antidepresivum se musi nechat nejmin mesic, spis 6 tydnu, aby se neco delo. Behem te doby se samozrejme muze vysetrovat dal.
Pacienti zbytecne ztraceji cas, kdy jim uz mohlo byt lepe.
hele dalo mi asi 7 mesicu prace, nez jsem na antidepresiva presvecila brachu a tedka teprve je mu konecne lip. Uz mu bylo tak zle, ze uz nemel silu googlit a hledat si stale nova a nova nepsychiatricka vysvetleni svych potizi, nechal si leky nacpat a je mu dobre.
No holky co se tyce te nanevykovosti..ja nerikam ze jsou navykove v pravem slova zmyslu…ale clovek u vysazení pocituje to co popisuje @Lístečka . Nevim jestli to nejsou projevy navykovosti ale me to tak pripada. Vsechny Vas chapu ja taky antidepresiva beru na psychosomaticke zanety mocoveho ustrojenstvi a ne na deprese jenomze…bohuzel musim rict ze hodne z Vas podleha tlaku farmaceutickych firem o tom ze brat antidepresiva je normalni. Neni to normalni - kdyz clovek spatne snasi stresy, kdyz je bez priciny nestastny i kdyz se nic zas tak horibilneho nedeje (uvedomme si ze nasi predkove zazili dve svetove valky, koncentraky, hromadne umirani, zadne antibiotika, nejistotu - a preci o depresich nemeli ani chyru ani slychu)neco asi neni v poradku. Misto antidepresiv bych vsem doporucovala radsi se nad sebou zamyslet - zacit sportovat, najit si smysl zivota, doprat si relax, zmenit zivotni styl - proste cokoliv. A ne misto toho umele vyvolavat „prijemne“ pocity branim neprirozenych prasku. Ackoliv sama antidepresiva beru (nebo brala jsem - v tehotenstvi se to nesmi) Vas entusiasmus rozhodne nesdilim a udelam vsechno proto abych nasla cestu zivota i bez nich.
A co se tyce psychosomatiky - jsem naprosto presvedcena ze temer kazda choroba ma puvod v psychice - a to i ta ktera ma fyzicke projevy. A antidepresiva jsou vyborne k tomu ze cloveku ukazou ze je to presne jeho pripad - pod prasky proste nemocny neni. Ale rozhodne to neni duvod k tomu aby prasky bral pro svoje fyzicke pohodli. To je naprosta katastrofa.
Hlavně, aby nedošlo k mýlce- antidepresiva se neberou jen na depresi, ale i na úzkostné poruchy, panické ataky, sociální fobie apod. Na veškeré tyto problémy, které člověku ztěžují život, mezilidské vztahy a normální běžné fungování a jeho míra trémy, stresu a nepříjemných pocitů přesáhne únosnou mez.