Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem těhotná v prvním trimestru. Trpím na úzkostnou poruchu, projevuje se tak, že především v noci mě budí extra rychlý dlouho trvající puls, je to šílený. Snažím se praktikovat různé tipy dýchání, ale nic nepomáhá. Trvá to nějakou dobu, pak to přejde. Jsem z toho nešťastná…nerada bych brala léky..ale na druhou stranu, takový zblázněný puls by mohl třeba miminku v druhém trimestru ublížit?? Máte někdo s antidepresivy v těhu zkušenosti? Nejlépe u podobných stavů…Děkuji.
já brala ad v těhotenství
Me to posihlo ve 13 týdnu. Snažila jsem se s tim bojovat sama. Nakonec jsem se totálně zhroutila a byla na psychiatrii hospitalizovaná 3 týdny. A jsem doktorovi za to vděčná. Sama bych to doma nedala ty stavy byly děsný. Beru sertivan 50 a jsem v pohodě. Dokonce zkusíme snizit davku na 25mg. Mluvila jsem se třemi gyndari nezávisle na sobě a nic proti tomu neměli.
Já taky a v pohodě, sic jsem nemohla kojit, ale brala jsem je po celou dobu a beru furt. Mám ty nejšetrnější. Miminku to neubliží
@Slunicko.Chlad a jakou davku jsi brala ze jsi nemohla kojit? Já bych právě kojit chtela. Ale samozřejmě kdyby se mi to po porodu zhoršilo nechám si laktaci zastavit.
Beru Asentru 50 1/2 tablety ráno (vyloženě už placebo dávka), jsem těhotná a ani u kojení to nebude problém, psychiatrička se mnou o tom mluvila, má zkušenosti a vše bez problémů. Jak miminko, tak kojení.
Anonymně, aby mi nechodily SZ s dotazy.
Já brala argofan a trittico, po porodu jsem ihned kvůli kojení vysadila, ale asi jsem tak neměla dělat, vše se mi teď po devíti měsících vrací ![]()
Kamarádka brala antidepresiva před těhotenstvím i celé těhotenství. Měla nějaká, která v těhotenství nevadí. Ale vylučují se do mléka, takže nesměla kojit.
@radka101 beru 25mg citalon a kojit pravě laktaci mě nebylo doporučeno. A ke všemu to jde do mléka vše co sníš.
@Slunicko.Chlad No mě právě říkali, že s 50 kojit můžu
V těhotenství přes placentu prý přijme miminko asi 5%, to samé při kojení. Jen při vysokých dávkách se prý nesmí kojit. Ono tedy i to kojení může psychiku zhoršit, takže když se zastaví laktace při problémech, tak je to jen ku prospěchu věci.
Zdravím
Já taky trpím úkostnou porucou, panickými stavy a občas i depresí, po zánětu mozku v 5ti letech navíc neumím spát bez léků. Všechny léky jsem ale radši vysadila. Sice bez nich skoro nespím, vypadám jak zombie a jsem bez nálady, ale tak po třech měsících se to docela stabilizovalo a dá se to
Jen si pak ohlídám laktační psychozu po porodu.
Je to na tobě, spousta léků je podávána jako „téměř“ bezpečná, ale je hodně málo studií v době těhotenství, žádná těhotná se dobrovolně nenechá testovat na antidepresiva s možností poškození plodu. Proto jsem se já rozhodla všechny léky vysadit, přestože mi to nebylo doporučeno.
Ale je to věc každého, někdo vysazení nezvládne, je třeba to pořádně probrat s lékařem.
Jinak ještě jedna věc…léky, co jsem brala, měly v příbalovém letáku napsané, že nemají negativní vliv na plod. Když jsem si pak našla jakési lékařské stránky na netu a početla si detailnější příbalový leták, dočetla jsem se, že zvyšují riziko srdečních vad u novorozenců o 50 procent.
@majki.r Oni sice žádné oficiální studie nejsou díky tomu co píšeš, to máš sice pravdu, ALE jelikož je strašně moc žen, které to v těhu berou, tak je dost poznatků. Ty srdeční vady ano, ale spíš v prvním trimestru. Pak už miminko jen roste. Rozhodně je lepší brát malý dávky AD než miminko vystavovat stresovým hormonům, to řekne každý psychiatr. Já jsem proto byla i hospitalizovaná, právě proto, že mě nemohli nadopovat lékama a opravdu to bylo to nejlepší co mě v tu chvíli potkalo. Jo a v příbaláku je napsáno kde co i to když se vůbec neví zda to ty léky vůbec způsobily.
@radka101 Jojo, ono je vždycky třeba promyslet plusy a mínusy, jestli účinek antidepresiv převáží případné negativní účinky. A ten první trimestr je asi nejkřehčí, ale i v dalších trimestrech se vyvíjí důležité orgány, jako např. mozek.
Já se radši rozhodla vysadit léky a najít si jiné možnosti, když jsem hodně ve stresu, tak hned cvičím dechová cvičení, jdu na procházku a tak, nebo volám švagrové, ta mě z toho vždycky vytáhne
Ale chápu, že ne všechny diagnozy se dají takhle zvládnout.
Jen mě teda ničí ten spánek, ale malá se zdá úplně v pořádku, takže snad jí to nevadí ![]()
S tím příbalovým letákem máš pravdu, že se kryjou a je tam kde co, přesto ale nejsem z těch, co se na to spoléhají, radši se tím řidím při rozhodování, jestli léky ano nebo ne.
@radka101 nevím já nekojila bylo mě to zastaveno laktace a vše ok. Malému jsem neubrali je zdraví a od porodnice na Nutrilonu. Je mu 2,5 a je tokrásnej zdravej kluk. AD beru furt tet pracujem na druhém, boužel jsem před měsícem měla biochemické - micro potrat. Tet, už je to ok a můžem se snažit dále. Léky vysazovat nebudu ani u druhého.
Pro anonymní:
ahoj, já jsem brala antidepresíva u obou těhotenství. U první dcery od 4 do 8 měsíce a nyní jsem měsíc před porodem a léky beru od začátku do pulky 7 měsíce. Nemusíš se toho bát. pro dítě je lepší být vklidu a hlavně aby jeho maminka byla v klidu! kAŽDÝ NA TO má jiný názor, ale určitě to jde a neboj se toho. Chodíš někam k psychiatrovy? Já brala cipralex což je na uzkosti a je to slabý lék. Tam jde o to, že se ma měsíc před porodem vysadit, aby nedošlo že ty děti blbě dýchají. jinak tam riziko moc není. U dcery jsem to brala a je to zdravé, psychicky v pohodě dítě, kdybych je nebrala nedokázu si představit jak by to bylo. takže hlavu vzhuru a najdi doktora.
Ahoj, jsem těhotná v prvním trimestru. Trpím na úzkostnou poruchu, projevuje se tak, že především v noci mě budí extra rychlý dlouho trvající puls, je to šílený. Snažím se praktikovat různé tipy dýchání, ale nic nepomáhá. Trvá to nějakou dobu, pak to přejde. Jsem z toho nešťastná…nerada bych brala léky..ale na druhou stranu, takový zblázněný puls by mohl třeba miminku v druhém trimestru ublížit?? Máte někdo s antidepresivy v těhu zkušenosti? Nejlépe u podobných stavů…Děkuji.